Ambarosa Aalst – waar
streekbieren thuis zijn
Ondertussen heb ik de
Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië,
maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met
jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en
ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe
streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half
december 2014.
Geen Maes, Duvel of
Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa
die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig
Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een
samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale
bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd.
Dit is natuurlijk het
perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december
stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddelijk
hartelijk welkom geheten door Robrecht en nestel me aan de toog. Hij bevestigt
me dat Ambarosa tachtig bieren aanbiedt die gebrouwen zijn door kleine
producenten in een straal van vijftien kilometer rond Aalst. Zo is er de ‘Draeckenier’ uit Aalst, maar ook ‘Kletskop’ uit Gijzegem, ‘Pikkelingbier’ uit de Faluintjens, ‘Hovaardig Boerken’ uit Lede, ‘Ranksken’ uit Affligem en nog vele
meer. Ook de koffies zijn van eigen streek en de fruitsappen zijn afkomstig van
de boomgaarden in deelgemeente Baardegem.
Terwijl Robrecht
achter zijn houten toog van liefst 350 jaar oud een eerste streekbiertje
uitschenkt, neem ik de mooie menukaart en bestel ik een stukje Aalsterse
vlaai. Ambarosa biedt niet alleen
streekbieren, maar diverse streekproducten zoals vlaai, honing, advocaat,
confituur, pralines en jenever aan. Ambarosa is eigenlijk een
streekspecialiteitenbar...een uniek concept waarbij het praktische van een drank-
en eetgelegenheid gecombineerd wordt met het aanbod van een
streekproductenwinkel.
Tijd voor mijn eerste
biertje. Aalstenaar Jurgen Troch lanceerde in oktober 2011 het bier ‘Hopdraeck’, een broertje van ‘Draeckenier’. Bij het uitschenken
ontdek ik een donker, goudblond tot amberkleurig bier met een lichte sluier bij
het einde van de fles. Een bier met een mooie, fijne, wandklevende schuimkraag.
De geur is pompelmoes, passievrucht, mango en ander exotisch fruit. Misschien
is de Amerikaanse citrahop wat te gul toegevoegd voor sommige proevers, maar
voor mij is dit best in orde. De smaak is overweldigend, net zoals de geur.
Afdronk is bitter zoals pompelmoesschil. De Draeckenieren vormen een Aalsters
ludiek gezelschap dat de draak steekt met iedereen (vooral met het naburige
Dendermonde). Ze houden op ludieke wijze de rivaliteit tussen de twee
Dendersteden hoog. De lange tong op het etiket van de Hopdraeck verwijst
daarnaar. Het speldje met de cent aan een smeedijzeren spijker gesoldeerd,
behoedt de Draeckenieren voor internering. Ze hebben altijd een cent bij zicht
en bovendien een nagel om aan hun gat te krabben zodat ze zeker niet als
landlopers opgepakt kunnen worden. De Aalsterse kunstenaar en carnavalist Gilles
Van Schuylenbergh ontwierp het kleurrijke etiket. Hoofdbedoeling van Jurgen Troch was de
Aalstenaars een lokaal bier geven, maar ondertussen zitten zowel Draeckenier
als Hopdraeck al tot bij de Amerikanen die verlekkerd zijn op Belgische ‘strong
ales’ en natuurlijk ook flippen op het pittoreske verhaal rond de naamgeving.
Ik blijf nog even
Aalst trouw en kom bij ‘Alosta’ terecht,
de naam van het laatste nieuwe Aalsterse biertje. Bedenker en verkoper van dit
gerstenat is Jean-Marie De Clercq van hamburgerrestaurant ‘Deluxe Burger’ in de
Gentsestraat in Aalst. Jean-Marie wou een bier dat past bij wat hij serveert en
kwam terecht bij brouwerij Danny uit Mere – ook bekend van het bier Kwibus. ‘Alosta Blond’ en ‘Alosta Tripel’ zijn de vruchten van deze samenwerking.
Ik besluit om ‘Alosta Tripel’ te degusteren en stel
vast dat de gebruikte graansoorten dit bier een aangename fruitige en kruidige
geur geven. Het bier is niet zoet en heeft een aangename bittere afdronk. ‘Alosta tripel’ is een zeer toegankelijk
bier voor elke biergenieter. Voor het drinken van een Alosta zeg je geen “santé
“als je het glas heft maar “Alosta”.
Een mens moet zijn
klassiekers kennen en elke keer ik terugkeer naar Aalst, drink ik een ‘Ondineke’. Het bier wordt gebrouwen in
Brouwerij De Glazen Toren in het naburige Mere. Bierexpert Jef Van Den Steen
startte de brouwerij in 2004 op. Hun eerste bier werd de ‘Saison d’Erpe-Mere’.
Daarna volgden ‘Jan De Lichte’ en ‘Canaster’. Geïnspireerd op de verhalen van
de Erembodegemse schrijver Louis Paul Boon gaf Jef zijn tripel de naam ‘Ondineke Oiljstersen Tripel’ mee,
verwijzend naar de brutale heldin Ondineke Bosmans, het hoofdpersonage uit het
bekende boek ‘De Kapellekensbaan’ van Louis Paul Boon. Jef maakt gebruik van de
enige hopvariëteit die nog in Aalst verbouwd wordt, namelijk Hallertau
Mittelfrüh. Ondineke is ook het officiële stadsbier van Aalst. De wikkel rond
de fles heeft de stadskleuren van Aalst : rood-wit-geel.
Bij mijn keuze van
het volgende bier verlaat ik het grondgebied van Aalst en kies ik voor ‘Rangsken’ uit het naburige Affligem.
Dit bier wordt in opdracht van huisbrouwerij ‘Den Houten Molen’ gebrouwen bij
Brouwerij De Graal in Brakel. Anno 2012 werd dit bier als Affligems
ambassadeursbier voorgesteld, toen nog met een alcoholpercentage van 9% vol.
alc. Een jaar later besliste “bierarchitect” Johnny Delplace het bier in een
nieuw jasje te steken met de huidige naam ‘Rangsken’,
een alcoholpercentage van 7,5% alc. vol. en de toevoeging van een vleugje
koriander en sinaaszeste. ‘Rangsken’
is vrij gemout van geur met een fijne koriandertoests en een zacht ‘groene’
hopgeur. Gemout en floraal gehopt van smaak met een accent van koriander, een
zachte bitterheid en een zeer subtiele zoetige toets die voor een zekere
volmondigheid zorgt. Al bij al weinig uitgesproken van smaak met een vrij droog
einde en nasmaak. Geen hoogvlieger , maar een goede gemene deler.
Van Affligem reis ik
in gedachten naar Wichelen en ga ik voor het ‘Schooiersbier’ dat gebrouwen wordt bij De Proefbrouwerij te
Lochristi in opdracht van Luc Sedeyns uit Wichelen. Dit bier wordt al sinds
1999 gebrouwen naar anleiding van de toen 825ste verjaardag van de
gemeente Wichelen, maar is weinig bekend buiten de gemeente. Op het etiket
prijken behalve het Schooiersbeeld ook nog de Schelde, het oud gemeentehuis en
in de verte de parochiekerk van Wichelen. Het bier is fris en fruitig
(sinaasappel, perzik) van geur met een lichte mouttoets en iets à la curaçao op
de achtergrond. Zeer zacht en weinig uitgesproken van smaak. Licht bitter-zoet,
weinig fruitig, eerder gemout, met een vrij droge afdronk en nasmaak. Kortom
een simpel en zeer toegankelijk bier dat er zeker mag wezen.
Ik kies als afsluiter
voor het nieuwe ‘Pikkelingbier’. De
naam Pikkeling verwijst naar de “Pikkeling”, een folkloristisch oogstfeest in
de faluintjesstreek bij Aalst. VVV De Faluintjesstreek laat ter gelegenheid van
dit jaarlijkse oogstfeest verschillende toeristische streekproducten produceren
waaronder het ‘Pikkelingbier’. Het
op de markt brengen van een eigen festivalbier kent bij de Pikkeling al een
lange traditie. Oorspronkelijk was het een donker bier gebrouwen onder de naam
‘Goeleken Faluintjesbier’ bij
Brouwerij Van Roy te Wieze. Het huidige ‘Pikkelingbier’
is een blond bier van hoge gisting. In het bier zit alles vervat waar VVV De
Faluintjesstreek voor strijdt. In het bier worden hop en verschillende
graansoorten, geteeld in de eigen Faluintjesgrond, verwerkt. Het brouwen
gebeurt nog op een ambachtelijke manier en door een brouwerij (brouwerij
Slaghmuylders uit het naburige Ninove) die 100% Belgisch is en de traditie van
de Belgische brouwkunst hoog in het vaandel draagt. De 75cl is echt een uniek
mooie fles met een geëmailleerde bedrukking van “pikkelende” landbouwers.
Met een fles
Pikkelingbier onder de arm en een heel goed gevoel, sluit ik de deur van
Ambarosa achter mij dicht. “Alosta” en “tot noste kier” zeggen ze in Aalst.
van een wild varkentje dat alleen voorkomt
in de
Reacties
Een reactie posten