Doorgaan naar hoofdcontent

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn


Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn


Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014.
Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd.

Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddelijk hartelijk welkom geheten door Robrecht en nestel me aan de toog. Hij bevestigt me dat Ambarosa tachtig bieren aanbiedt die gebrouwen zijn door kleine producenten in een straal van vijftien kilometer rond Aalst. Zo is er de ‘Draeckenier’ uit Aalst, maar ook ‘Kletskop’ uit Gijzegem, ‘Pikkelingbier’ uit de Faluintjens, ‘Hovaardig Boerken’ uit Lede, ‘Ranksken’ uit Affligem en nog vele meer. Ook de koffies zijn van eigen streek en de fruitsappen zijn afkomstig van de boomgaarden in deelgemeente Baardegem.
Terwijl Robrecht achter zijn houten toog van liefst 350 jaar oud een eerste streekbiertje uitschenkt, neem ik de mooie menukaart en bestel ik een stukje Aalsterse vlaai.  Ambarosa biedt niet alleen streekbieren, maar diverse streekproducten zoals vlaai, honing, advocaat, confituur, pralines en jenever aan. Ambarosa is eigenlijk een streekspecialiteitenbar...een uniek concept waarbij het praktische van een drank- en eetgelegenheid gecombineerd wordt met het aanbod van een streekproductenwinkel.

Tijd voor mijn eerste biertje. Aalstenaar Jurgen Troch lanceerde in oktober 2011 het bier ‘Hopdraeck’, een broertje van ‘Draeckenier’. Bij het uitschenken ontdek ik een donker, goudblond tot amberkleurig bier met een lichte sluier bij het einde van de fles. Een bier met een mooie, fijne, wandklevende schuimkraag. De geur is pompelmoes, passievrucht, mango en ander exotisch fruit. Misschien is de Amerikaanse citrahop wat te gul toegevoegd voor sommige proevers, maar voor mij is dit best in orde. De smaak is overweldigend, net zoals de geur. Afdronk is bitter zoals pompelmoesschil. De Draeckenieren vormen een Aalsters ludiek gezelschap dat de draak steekt met iedereen (vooral met het naburige Dendermonde). Ze houden op ludieke wijze de rivaliteit tussen de twee Dendersteden hoog. De lange tong op het etiket van de Hopdraeck verwijst daarnaar. Het speldje met de cent aan een smeedijzeren spijker gesoldeerd, behoedt de Draeckenieren voor internering. Ze hebben altijd een cent bij zicht en bovendien een nagel om aan hun gat te krabben zodat ze zeker niet als landlopers opgepakt kunnen worden. De Aalsterse kunstenaar en carnavalist Gilles Van Schuylenbergh ontwierp het kleurrijke etiket.  Hoofdbedoeling van Jurgen Troch was de Aalstenaars een lokaal bier geven, maar ondertussen zitten zowel Draeckenier als Hopdraeck al tot bij de Amerikanen die verlekkerd zijn op Belgische ‘strong ales’ en natuurlijk ook flippen op het pittoreske verhaal rond de naamgeving.
Ik blijf nog even Aalst trouw en kom bij ‘Alosta’ terecht, de naam van het laatste nieuwe Aalsterse biertje. Bedenker en verkoper van dit gerstenat is Jean-Marie De Clercq van hamburgerrestaurant ‘Deluxe Burger’ in de Gentsestraat in Aalst. Jean-Marie wou een bier dat past bij wat hij serveert en kwam terecht bij brouwerij Danny uit Mere – ook bekend van het bier Kwibus. ‘Alosta Blond’ en ‘Alosta Tripel’ zijn de vruchten van deze samenwerking.

Ik besluit om ‘Alosta Tripel’ te degusteren en stel vast dat de gebruikte graansoorten dit bier een aangename fruitige en kruidige geur geven. Het bier is niet zoet en heeft een aangename bittere afdronk. ‘Alosta tripel’ is een zeer toegankelijk bier voor elke biergenieter. Voor het drinken van een Alosta zeg je geen “santé “als je het glas heft maar “Alosta”.
Een mens moet zijn klassiekers kennen en elke keer ik terugkeer naar Aalst, drink ik een ‘Ondineke’. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij De Glazen Toren in het naburige Mere. Bierexpert Jef Van Den Steen startte de brouwerij in 2004 op. Hun eerste bier werd de ‘Saison d’Erpe-Mere’. Daarna volgden ‘Jan De Lichte’ en ‘Canaster’. Geïnspireerd op de verhalen van de Erembodegemse schrijver Louis Paul Boon gaf Jef zijn tripel de naam ‘Ondineke Oiljstersen Tripel’ mee, verwijzend naar de brutale heldin Ondineke Bosmans, het hoofdpersonage uit het bekende boek ‘De Kapellekensbaan’ van Louis Paul Boon. Jef maakt gebruik van de enige hopvariëteit die nog in Aalst verbouwd wordt, namelijk Hallertau Mittelfrüh. Ondineke is ook het officiële stadsbier van Aalst. De wikkel rond de fles heeft de stadskleuren van Aalst : rood-wit-geel.

Bij mijn keuze van het volgende bier verlaat ik het grondgebied van Aalst en kies ik voor ‘Rangsken’ uit het naburige Affligem. Dit bier wordt in opdracht van huisbrouwerij ‘Den Houten Molen’ gebrouwen bij Brouwerij De Graal in Brakel. Anno 2012 werd dit bier als Affligems ambassadeursbier voorgesteld, toen nog met een alcoholpercentage van 9% vol. alc. Een jaar later besliste “bierarchitect” Johnny Delplace het bier in een nieuw jasje te steken met de huidige naam ‘Rangsken’, een alcoholpercentage van 7,5% alc. vol. en de toevoeging van een vleugje koriander en sinaaszeste. ‘Rangsken’ is vrij gemout van geur met een fijne koriandertoests en een zacht ‘groene’ hopgeur. Gemout en floraal gehopt van smaak met een accent van koriander, een zachte bitterheid en een zeer subtiele zoetige toets die voor een zekere volmondigheid zorgt. Al bij al weinig uitgesproken van smaak met een vrij droog einde en nasmaak. Geen hoogvlieger , maar een goede gemene deler.
Van Affligem reis ik in gedachten naar Wichelen en ga ik voor het ‘Schooiersbier’ dat gebrouwen wordt bij De Proefbrouwerij te Lochristi in opdracht van Luc Sedeyns uit Wichelen. Dit bier wordt al sinds 1999 gebrouwen naar anleiding van de toen 825ste verjaardag van de gemeente Wichelen, maar is weinig bekend buiten de gemeente. Op het etiket prijken behalve het Schooiersbeeld ook nog de Schelde, het oud gemeentehuis en in de verte de parochiekerk van Wichelen. Het bier is fris en fruitig (sinaasappel, perzik) van geur met een lichte mouttoets en iets à la curaçao op de achtergrond. Zeer zacht en weinig uitgesproken van smaak. Licht bitter-zoet, weinig fruitig, eerder gemout, met een vrij droge afdronk en nasmaak. Kortom een simpel en zeer toegankelijk bier dat er zeker mag wezen.

Ik kies als afsluiter voor het nieuwe ‘Pikkelingbier’. De naam Pikkeling verwijst naar de “Pikkeling”, een folkloristisch oogstfeest in de faluintjesstreek bij Aalst. VVV De Faluintjesstreek laat ter gelegenheid van dit jaarlijkse oogstfeest verschillende toeristische streekproducten produceren waaronder het ‘Pikkelingbier’. Het op de markt brengen van een eigen festivalbier kent bij de Pikkeling al een lange traditie. Oorspronkelijk was het een donker bier gebrouwen onder de naam ‘Goeleken Faluintjesbier’ bij Brouwerij Van Roy te Wieze. Het huidige ‘Pikkelingbier’ is een blond bier van hoge gisting. In het bier zit alles vervat waar VVV De Faluintjesstreek voor strijdt. In het bier worden hop en verschillende graansoorten, geteeld in de eigen Faluintjesgrond, verwerkt. Het brouwen gebeurt nog op een ambachtelijke manier en door een brouwerij (brouwerij Slaghmuylders uit het naburige Ninove) die 100% Belgisch is en de traditie van de Belgische brouwkunst hoog in het vaandel draagt. De 75cl is echt een uniek mooie fles met een geëmailleerde bedrukking van “pikkelende” landbouwers.
Met een fles Pikkelingbier onder de arm en een heel goed gevoel, sluit ik de deur van Ambarosa achter mij dicht. “Alosta” en “tot noste kier” zeggen ze in Aalst.

van een wild varkentje dat alleen voorkomt in de

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...