Kroegentocht door Aalst & Affligem met
Ambarosa
Ik reis doorheen gans
België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat
al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië. Elke keer opnieuw ben ik verrast door de
nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst
en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is
veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart
en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan
interessante cafés.
Ik word op 27 april
warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun
zaak Ambarosa, waar sinds half
december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een
samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren,
jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd.
Ik nestel me aan de
houten toog van liefst 350 jaar oud en geniet van het gezellige interieur. Ambarosa
biedt niet alleen streekbieren, maar diverse streekproducten zoals vlaai,
honing, advocaat, confituur, pralines en jenever aan. Ambarosa is een
streekspecialiteitenbar...een uniek concept waarbij een mooie drank- en
eetgelegenheid gecombineerd wordt met het aanbod van een streekproductenwinkel.
Mijn eerste biertje is
de Tripel Gronckel. De Pajotse
microbrouwerij Vrijstaat Vanmol
heeft vorig jaar dit bier op de markt gebracht. Het is het derde bier van
cartoonist-brouwer Erwin Vanmol met een derde meer hop, een derde meer mout en
een derde meer alcohol dan het eerste bier Gronckel. De bieren worden gebrouwen
ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren
werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Deze
tripel heeft een fris gehopt aroma, exotisch fruitig van aard en ietwat kruidig
met een zachte bitterheid en volmondig karakter.
Robrecht wijst ons
erop dat het tijd is om naar onze tweede halte, café Het Steegske, te vertrekken. Dit café in het
Sint-Jorisstraatje is een begrip in Aalst. In een ver verleden dronk ik hier
tijdens mijn studentenjaren steevast Witkap-Pater
Stimulo. Het is een puur genot om nog eens een Stimuloke te drinken. Het is
een troebel blond abdijbier met Belgische Hallertau uit Poperinge en
Tsjechische Styrian Golding als hopsoorten. Een bier met een zeer zachte smaak.
Een klein bittertje en zuurtje in de afdronk.
Brouwerij Slaghmuylder is een begrip in België en
werd opgericht in 1860 door Emmanuel Slaghmuylder, die tot dan graanhandelaar
was. Het laatste deel van de naam “muylder” duidt namelijk op molenaar. Rond de
eeuwwisseling nam zijn zoon Ernest het goed renderende bedrijf over. Hij huwde
Marie Van Roy, een dochter uit een brouwersfamilie van Wieze. Zijn drie zonen
begonnen in 1925 een nieuwe brouwerij te brouwen aan de Denderhoutembaan te
Ninove. Midden de jaren zestig werden de drie broers opgevolgd door hun zonen.
Vanaf 1979 werd door de drie neven met het brouwen van de Witkap Paterbieren
begonnen op verzoek van de brouwerij “De Drie Linden” uit Brasschaat. In 1981
werd de Witkap Pater officieel overgenomen. De Witkap Pater werd verfijnd en op
punt gezet. Zo onstonden drie variaties : Witkap Pater Stimulo, Witkap Pater
Dubbele Pater en Witkap Pater Tripel. Sinds 2009 is er een vierde broertje in
het Witkap-paterfamiliegamma, nl. de Witkap-Pater Special. Vandaag is brouwerij
Slaghmuylder een uniek familiebedrijf dat voortbouwend op een rijke traditie
vooruit kijkt naar de toekomst.
Als het om gezellige
cafeetjes gaat, heeft Aalst van niemand iets te leren. De beroemdste rasechte
bruine kroeg is wellicht Den Babbelaar
waar we de Hopdraeck drinken. Aalstenaar Jurgen Troch lanceerde in oktober 2011 het bier Hopdraeck, een
broertje van Draeckenier. De geur is
pompelmoes, passievrucht, mango en ander exotisch fruit. De smaak is
overweldigend, net zoals de geur. Afdronk is bitter zoals pompelmoesschil. De
Draeckenieren vormen een Aalsters ludiek gezelschap dat de draak steekt met
iedereen (vooral met het naburige Dendermonde). Ze houden op ludieke wijze de
rivaliteit tussen de twee Dendersteden hoog. De lange tong op het etiket van de
Hopdraeck verwijst daarnaar. Het speldje met de cent aan een smeedijzeren
spijker gesoldeerd, behoedt de Draeckenieren voor internering. Ze hebben altijd
een cent bij zicht en bovendien een nagel om een gat te krabben zodat ze zeker
niet als landlopers opgepakt kunnen worden. De Aalsterse kunstenaar en
carnavalist Gilles Van Schuylenbergh ontwierp het kleurrijke etiket.
We verlaten het
centrum en gaan naar taverne 't
Apostelken aan de rand van de stad in het gehucht Mijlbeek. Het is vooral
een bierhuis waar je maar liefst 250 biersoorten kan ontdekken met het accent
op streekbieren en artisanale geuze en kriekbieren. Op de kaart prijken gerechten, waarvan de
Apostelsaté een absolute aanrader is. Bij deze culinaire topper drinken we het
biertje Rene.
Rene is een goudblond bier
uit Wichelen met een licht zoete prikkeling en bittere afdronk dat de eeste
keer verkocht werd in 2016. Team René bestaat uit vier vrienden: Koenraad
Lerminiaux, Christophe Cieters, Timothy Van Ysendyck en Wouter De Bruycker. De
vier sterretjes onderaan het bieretiket staan symbool voor dit gezelschap. René,
de schoongrootvader van brouwer Koenraad, gaat nog regelmatig een boompje
kaarten bij zijn broer Omer. Omer drinkt tijdens het kaarten steevast zijn
bekende naambier en René werd onder licht ludieke dwang verplicht om
ditzelfde bier te drinken. Toen Koenraad besliste om samen met schoonvader
Patrick een eigen artisanaal bier te ontwikkelen, wou hij René het plezier
gunnen ook een naambier te hebben, en zo geschiedde. René werd geboren en de
broers drinken nu elk hun eigen bier tijdens het kaartspel.
We laten Aalst achter
ons en rijden door de prachtige natuur naar de abdij van Affligem. Onderweg
rijden we door Erembodegem. De streek Aalst – Erembodegem – Asse was vroeger
een belangrijke hopproducerende regio. Zo staat in de vlag van de gemeente
Erembodegem nog steeds de hopperank centraal. In de streek rond Aalst zouden de
monniken van de abdij van Affligem in de 12de eeuw de hopcultuur
geïntroduceerd hebben. Oorspronkelijk werden in België enkel bittere hopsoorten
geteeld. Door de Meldertse hopboer Karel Baert en de toenmalige abt van
Affligem Godehard Heigl werd de aromatische Hallertau ingevoerd. In Erembodegem
is nu nog welgeteld één hopboer actief die voornamelijk Hallertau kweekt : Alfons Temmerman. Aalst en Asse streven
nu naar de herintroductie van de hopvelden in het landschap en het behoud en de
herwaardering van de hopteelt als landelijk cultuurhistorisch erfgoed. Daartoe
zijn 2 projecten opgestart : “Heraanleg van een hopveld in Asse” en het
“Hopproject Faluintjes”. Ho(o)p doet leven.
De abdij van Affligem is echt immens. We
nestelen ons in Gasthof D’Oude Brouwerij.
De naam verwijst naar de brouwerij die door de monniken werd uitgebaat. Affligem
werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De
brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1074. In de 12de eeuw al brouwden de
paters er Affligem bier. Waarschijnlijk was dat toen alleen voor eigen gebruik,
want de regel van Benediktus schrijft voor dat de monniken zoveel mogelijk in
hun eigen levensonderhoud moeten voorzien en bier was toen gewone tafeldrank. Later
in de middeleeuwen werd ook bier uitgedeeld aan de armen die aan de
kloosterpoort kwamen bedelen.
De brouwerij kende in
het kloostedomein diverse locaties. In de 17de eeuw lag ze bij de Kamgracht
waar water beschikbaar was. De laatste uitbating gebeurde er van 1895 tot 1940
van de Benediktuspoort. Na WO II werd er met toepassing van de oude methode
buiten de abdij gebrouwen. Vanaf 1970 gebeurt dat in Opwijk door Brouwerij De
Smedt. Thans maakt deze brouwerij deel uit van de Heineken groep.
Affligem Patersvat staat op het
menu. Dit bier wordt éénmaal per jaar gebrouwen, op het einde van de zomer met
verse hop, en is een blond kerstbier. Het is zacht bloemig gehopt van geur met
een fris parfum van zeer zachte citruszeste en mout. Erg smaakvol en volmondig.
Eerst zacht gemout van smaak met een mooie hopbitterheid die de overhand neemt,
een zeer fijn zuurtje in de verte en een lekker uitgesproken hopbittere nasmaak
die vrij lang en droog blijft hangen. Wat mij betreft de lekkerste van alle
Affligembieren.
Onze laatste stop is
café Dachterdeer dat Johny Vermoesen
sinds 2004 uitbaat. Dachterdeer omdat je nu éénmaal door de achterdeur naar
binnengaat. Een authentiek café met een mooie bierkaart waar vooral het rijke
gamma aan geuze en kriekbieren opvalt.
We drinken er een bier
uit de buurt, Rangsken van Den Houten Molen. Deze tarwetripel van
Johnny Delplace is vrij gemout van geur met een fijne koriandertoets en een zacht
‘groene’ hopgeur. Gemout en floraal gehopt van smaak met een accent van
koriander en sinaaszeste. Een aangename zachte bitterheid en een zeer subtiele
zoetige toets kenmerken het bier. Werd anno 2012 voorgesteld als Affligems
ambassadeursbier.
Tip als afsluiter : In het wondermooie kader van de Abdij van Affligem
wordt op 26 en 27 augustus de vijfde
editie van het Streekbierenfestival Land
Van Aelst georganiseerd . Zonder twijfel wordt dit een topper op een
speciale setting. De vzw Streekbierenfestival Land van Aelst geeft met ruim 100
streekbieren uit eigen regio aan iedereen de kans om de ambacht van de lokale
bierbrouwers te leren kennen. Een datum waar ik nu al naar uitkijk.
Reacties
Een reactie posten