Doorgaan naar hoofdcontent

Ambiorix Bierfestival herovert Tongeren


Ambiorix herovert Tongeren




Op zaterdag 1 en zondag 2 augustus 2015 was Tongeren in de ban van de eerste editie van het Ambiorix bierfestival. De organisatie heeft gekozen voor de toplocatie op de Grote Markt in Tongeren.  De kenners vinden hier zeker hun gading tussen de verschillende speciale bieren die binnen een beperkte kring al naam en faam hadden, maar hun weg nog niet gevonden hebben naar het ruime publiek. Ook de gewone bierliefhebbers komen aan hun trekken want voor hen kan dit een eerste stap zijn naar nieuwe, onbekende en speciale bieren. Onbekend is maar al te vaak onbemind.
Tijd om op ontdekking te gaan met mijn proefglas langs 22 brouwerijen en meer dan 100 bieren.    

Ik ontdek al vlug Oudstrijder (7,8% ABV), een bier met een mooi verhaal. Het wordt gebrouwen in het westelijke Ichtegem  bij brouwerij Strubbe vlakbij de Ijzertoren, het grote monument dat herinnert aan WO I. Het bier overbrugt en verenigt België en wordt uiteindelijk in het oosten gelagerd en gerijpt in de ondergrondse gewelven van de monumentale brug van Vroenhoven (Riemst), het unieke monument uit WO II. Deze brug ligt op een steenworp van het historische fort van Eben-Emael en de grotten van Kanne. Een bier dat beide wereldoorlogen herdenkt en eer brengt aan zij die dapper hebben gestreden voor onze vrijheid.
Tijd om te proeven of het bier ook legendarisch is. In de eerste helft van de vorige eeuw werd er vooral donker bier gedronken. Daarom is Oudstrijder een robijnrood dobbel-tripel bier geworden volgens een oud en 100% puur biologisch recept met een mild hopkarakter, zacht bitter aroma en alcoholzoete natoets. De smaak verrast me met een mooie balans tussen het lichte hopkarakter en het zacht bitter gekarameliseerde aroma. Een vlot drinkbaar donker bier.

Van Tongeren beland ik aan de andere kant van het land in Oostende. PopoLou (6% ABV) wordt gebrouwen voor en naar een idee van Café Manuscript in Oostende bij brouwerij Anders. “Bière du bord de mer” en “Original Belgian North Sea Beer” staat op het etiket. De naam verwijst naar de twee zonen (Poppo en Lou) van de uitbaters van het Manuscript, Vanessa Demeij en Glenn Rotsaert. PopoLou is gemout van geur met een licht gehopte toets. Gemout van smaak ook met een zachte bitterheid vanaf de afdronk uitvloeiend in een weinig fruitige en droge nasmaak. Aan het eind kan je inderdaad iets ziltig op je tong bespeuren. Kortom : een droge, zacht bittere doordrinker met speciale (zout)toets.
Tot mijn grote verbazing ontdek ik brouwerij Slaghmuylder uit Ninove aan de volgende stand. Vroeger woonde ik in de buurgemeente Denderhoutem en tijdens mijn studentenjaren was Witkap-Pater Stimulo (6% ABV) dagelijkse kost. Het is een puur genot om nog eens een Stimuloke te drinken. Het is een troebel blond abdijbier met Belgische Hallertau uit Poperinge en Tsjechische Styrian Golding als hopsoorten. Een bier met een zeer zachte smaak. Een klein bittertje en zuurtje in de afdronk. Ideaal als instapbier, maar ook voor doorwinterde bierliefhebbers nog steeds een zeer gesmaakt bier. Een absolute aanrader !

De link met Tongeren wordt gelegd door het vrij onbekende Ambiorix Bruin bier (7,5% ABV) dat sinds 1985 bij brouwerij Slaghmuylder gebrouwen wordt. Oorspronkelijk werd dit bier in opdracht van een Tongerse bierhandelaar gebrouwen als eerbetoon aan Ambiorix, de dapperste der Galliërs.  
Ik ruik de geur van mout, brood en karamel. Zacht karamel-zoet van smaak met een lichte mouttoets en een beetje plakkerig, maar niet overdreven. Weinig droog in de afdronk en niet echt volmondig ondanks het alcoholvolume. Niks uitgesproken, vrij neutraal.

Brouwerij Slaghmuylder werd opgericht in 1860 door Emmanuel Slaghmuylder, die tot dan graanhandelaar was. Het laatste deel van de naam “muylder” duidt namelijk op molenaar. Rond de eeuwwisseling nam zijn zoon Ernest het goed renderende bedrijf over. Hij huwde Marie Van Roy, een dochter uit een brouwersfamilie van Wieze. Zijn drie zonen begonnen in 1925 een nieuwe brouwerij te brouwen aan de Denderhoutembaan te Ninove. Midden de jaren zestig werden de drie broers opgevolgd door hun zonen. Vanaf 1979 werd door de drie neven met het brouwen van de Witkap Paterbieren begonnen op verzoek van de brouwerij “De Drie Linden” uit Brasschaat. In 1981 werd de Witkap Pater officieel overgenomen. De Witkap Pater werd verfijnd en op punt gezet. Zo onstonden drie variaties : Witkap Pater Stimulo, Witkap Pater Dubbele Pater en Witkap Pater Tripel.. Sinds 2009 is er een vierde broertje in het Witkap-paterfamiliegamma, nl. de Witkap-Pater Special. Vandaag is Brouwerij Slaghmuylder een uniek familiebedrijf dat voortbouwend op een rijke traditie vooruit kijkt naar de toekomst.
Van Ambiorix beland ik bij Amburon. De naam is een samentrekking van ‘Ambiorix’ en ‘Eburoon’ en legt daarmee al onmiddelijk de link naar Tongeren. Amburon  Blond (7,5% ABV) is een ongefilterd artisanaal natuurbier. Het heeft een aangenaam bitter en fruitig aroma en dito smaak. Hiervoor is zeker de keuze van de gist en de toepassing van dryhopping (Saaz) tijdens de lagering verantwoordelijk.  Door zijn aangename bitterheid en zachte afdronk is Amburon een aangenaam, dorstlessend bier met een zachte afdronk.

Uiteindelijk beland ik bij de openbaring van hry Ambiorix Bierfestival, namelijk BOM Brewery (Belgian Original Malt Bakery and Brewery). Brouwer Bert Van Hecke is begonnen als huisbrouwer en heeft het vak geleerd in de brouwerijen van Orval en Rodenbach en hij was kort keldermeester bij brouwerij Boon. Als brouwmeester bij Sint-Bernardus heeft hij ter ere van het 60-jarige bestaan van de brouwerij de Abt 12 Special Edition op de markt gebracht.  Als jurylid tijdens de World Beer Cup edities Seattle, San Diego, Chicago en nog eens San Diego, kon hij zijn passie voor bier ten volle beleven en ontdekte hij de citruseigenschappen van de Amerikaanse aromatische hop. Hij werkte ook een tijd in Amerika bij New Belgium.
Het gamma bieren kan me enorm bekoren. De klassiekers ‘Triporteur from heaven’ en ‘Triporteur from hell’ laat ik deze keer links liggen. Triport Wild & Funky (5,5% ABV) is ’s werelds eerste Triporter en kam omschreven worden als een verfrissend zacht zurig bier met champagne en cider invloeden. Wanneer een Porter of een rood zuur bier uit twee delen bestaat (een deel oud van gemengde gisting en een deel jong) bestaat  de Wild & Funky uit drie delen. Gelukkig had Bert nog een beetje voorradig van het laatste vat want de Brettanomyces, gist en melkzuurbacteriën hebben heel goed gewerkt.

Triporteur Kinky Berry (6,9% ABV) is een full option fruitbier van 5 soorten fruit, 2 authentieke fruitstropen, geroosterde bessen, 5 mouten van verschillende granen en 5 kruiden. Dit is niet een naar snoepwinkel ruikend zoet fruitbier, maar een zuiver en complex brouwsel. Een unieke creatie afgewerkt met een lichte dry-hopping. Een bier met een verfrissende zurige toets van het fruit. Eén brouwsel bevat 4,5 ton fruit. Er wordt geen suiker of kunstmatige zoetstoffen toegevoegd. De suikers zijn afkomstig van blauwe bessen, zwarte bessen, vlierbessen, appelen, peren, kersen, geroosterde blauwe bessen en banaan. Een echte openbaring en wie durft nu nog zeggen dat bier niet gezond is met al dat fruit erin.
Triporteur Total Loss (7,77% ABV) is een Black IPA zoals ik ze graag heb. Een superbier. De ovens van BOM hebben duidelijk roodgloeiend gestaan om de zwartste mouten zodanig te roosteren tot deze zwarte kleur. Een combinatie van indrukwekkende hoppen met geroosterde mouten geven een pracht van een IPA. Niet bedoeld voor gevoelige IPA drinkers.

Triporteur Full Moon 12 (10,2% ABV) is een duivelse parodie op de klassieke “12” bieren. Gebrouwen met door BOM bij volle maan geroosterde Belgische eik. De fijnheid van de eik versmelt in het bier. Donker, robuust bier ideaal bij chocolade desserts. Je bent gewaarschuwd...de man met de hamer zal deze keer de duivel met de kettingzaag zijn. Geen bier om zonder handschoenen te drinken.
Het Ambiorixfestival heeft Tongeren op de bierkaart gezet. Tot op de volgende editie !

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...