Doorgaan naar hoofdcontent

Arch'en Bières, streekbierenfestival in Archennes editie 2014


Arch’en Bières, streekbierenfestival in Archennes



Op zaterdag 23 augustus en zondag 24 augustus vond in het Maison de Coullement te Archennes, Grez-Doiceau het festival Arch’ en Bières plaats. Het is een feesteditie want dit streekbierenfestival wordt voor de 10de keer georganiseerd. En toch had ik er nog nooit van gehoord. Ik ontdek echter al snel dat dit festival licht verschillend is van andere bierdegustatiefestivals en zich specifiek richt op mensen uit de regio. Ze maken dan ook enkel publiciteit via de lokale pers en sociale media.
Archennes is zo een typisch dorpje op het heuvelachtige platteland van Waals-Brabant met prachtige vierkantshoeves, idyllische panorama’s en vooral veel rust. Het lijkt wel of de tijd er blijven stilstaan is. Na een stevige wandeling bergop kom ik bij het Maison de Coullement, een prachtig gebouw uit 1890 dat vroeger een bejaardentehuis was, maar waar nu onder andere het CPAS (OCMW) gehuisvest is.

Met het proefglas en de nodige jetons in de hand word ik warm verwelkomd door het organiserend comité dat zelf een aantal bieren gebrouwen heeft. Cuvée de la St Georges, La Père Nebel en exclusief voor deze editie de Saison de Louvain-La-Neuve worden van het vat aangeboden. Deze kans kan ik natuurlijk niet laten liggen. Drie totaal verschillende bieren, maar best lekker. Voor mijn part mogen deze bieren zeker op de markt gebracht worden.

Nadat je de trappen afdaalt naar de benedenverdieping kom je pas in de echte degustatieruimte terecht met flink wat lokale brouwers aanwezig. In totaal zijn er meer dan veertig bieren  en tal van eetstandjes met lokale delicatessen te ontdekken. Mooi omkaderd door muzikale animatie van lokale muziekgroepen.
Je merkt echt aan alles dat het festivalteam koppig zijn ding doet en vooral kleinschalig wilt blijven. Aan de eetstandjes kan je enkel delicatessen uit de streek proeven zoals lekkere wijngaardslakken, witloofsoep, regionale kazen en charcuterie. De Croque Géant springt er echter bovenuit. Dit is een gigantisch grote croque monsieur met als beleg streekkazen en de betere fijnkost uit de Ardennen. Als dit een voorbode is van de te proeven bieren, is het alvast veelbelovend. De aanwezige brouwers zijn ook bijna uitsluitend uit Wallonië en dan meer specifiek Waals-Brabant.  Het doel van Arch’ en Bières is om mensen uit de streek onbekende bieren te laten proeven en ontdekken en tegelijkertijd kleine lokale brouwers een uitstalraam te geven.

De eerste brouwers die ik tegenkom is zo een voorbeeld. Twee jonge studenten uit de streek, Pierre Dessy en Gilles Meert hebben dit jaar een eigen bier gebrouwen , la Forge. Beide kerels, geboren in 1990, zijn net afgestudeerd en hadden zich op 4 maart 2013 een eigen brouwerskit aangeschaft. Na 11 maanden experimenteren, 29 recepten en vooral veel degustaties onder medestudenten, waren ze eindelijk tevreden over het testbrouwsel. La Forge was geboren. Het bier werd voorgesteld aan de lokale pers op 29 maart 2014. Een voltreffer want ze hebben dit jaar op de Brouwlandcompetitie onmiddellijk de prijs van ‘beste bier gebrouwen door studenten’ weggekaapt.
Momenteel richten ze zich vooral op Waals-Brabant en Brussel, maar het is duidelijk hun ambitie om gans België en nadien het buitenland  te veroveren.

La Forge is een licht amberkleurig ambachtelijk bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Met haar citrusaroma’s en haar verfijnde bitterheid, is het een dorstlessend bier ideaal als aperitief. Dit bier is gebrouwen met kwalitatieve ingrediënten en dat merk je ook. De gebruikte gerstemout zorgt voor een aangenaam gevoel in de mond. Het bier is tegelijk bitter en zacht waardoor het heel toegankelijk is.

Aan de volgende stand ontmoet ik twee broers uit Brussel, Nicolas en Mathieu Tordeurs, die in 2012 het bier VLAWA ontwikkeld hebben. Het bier vind ik niet bijzonder, maar het logo is wel speciaal :  een stiepelzatte haan en een bezopen leeuw die verbroederen tussen pot en pint als symbool voor nationale eenheid. VLAWA is dan ook de afkorting van Vlaanderen Wallonië.
De Brasserie du Renard is een andere brouwerij uit de streek. La Brasserie Coopérative et Participative du Renard is een artisanale microbrouwerij uit Grez-Doiceau gesticht door Stéphane Vlaminck. Ze bezitten zelf geen brouwerij, maar laten hun bieren momenteel brouwen bij Brasserie Coopérative de la Lesse te Eprave volgens de recepten van Stéphane. Uit de naam kan je al afleiden dat dit niet alleen een brouwerij, maar een ganse coöperatieve is gelinkt aan Herman Pirmez, een landbouwer uit het naburige Nethen. Bedoeling is om op dit terrein een ‘Hall agroalimentaire’ te bouwen met grote moestuin waar dan de nodige groenten, granen en andere ingrediënten voor bier kunnen geteelt worden op biowijze. De hall zal 700m2 groot zijn waarvan 300m2 voor de brouwerij. De rest zal gebruikt worden voor het kuisen en verwerken van de groenten tot soep en conserven, een artisanale bakkerij en zelfs zeepwinkel. Een degustatieruimte mag natuurlijk niet ontbreken.

Momenteel brouwen ze drie bieren : La Blondasse, L’Adorée et La Diablesse. La Blondasse is een licht blond bier waarbij appelen toegevoegd zijn tijdens het gistingsproces. Je ruikt natuurlijk voornamelijk appel (ciderachtig). De smaak is vrij zoet met een honingachtige toets, hoppig en natuurlijk veel appels. Sommige mensen zullen dit wel een verfrissend bier vinden, maar voor mij is het net iets te veel ciderachtig.  L’Adorée is een amberkleurig bier. Florale geur door de hop met toetsen van citroen en gember. Bij aanvang proef je een aangename bitterheid die langzaam wegvloeit en zich vermengt met florale toetsen, citrus van de gebruikte hop met op het einde de gember die primeert. Een lekker natuurproduct. La Diablesse (Duiveltje) is een witbier waarbij pittige haver en Espelette pepers toegevoegd zijn. Fruitige geur met toesten van peper die ook in de smaak fel heersen. Een echt duiveltje, dit bier.
De volgende stand wordt bemand door mijn buren uit Jandrain-Jandrenouille. Als specialleke hebben ze het nieuwe bier La Corbeille meegebracht.  Brouwer Alexandre Dumont is samen met Pascal Simons, ‘Monsieur Boudin Vert du pays’, op het idee gekomen om een bier te brouwen dat samen gaat met ‘le boudin vert’,  de streekspecialiteit van het nabije Orp-le-Petit. De ‘boudin vert’ is een witte pens met groenkool erin verwerkt. Een echte delicatesse uit de streek. Het is dan ook niet eenvoudig om een bier te maken dat hier harmonieus mee samengaat. Enerzijds mag het bier niet te licht zijn zodat de groene pens overheerst en vice versa. Het resultaat is een blond, licht bitter bier van 6,6%. De naam La Corbeille komt van de superette die Pascal Simons met zijn zonen uitbaadt in Orp-le-Grand. Op het mooie etiket vind je een foto van de ‘boudin vert’ en van ‘la Ferme Rose’, één van de bezienswaardigheden van Orp-le-Petit dat beschouwd wordt als de wieg van de groene pens. Het bier kan je voorlopig vinden in de winkel met de gelijknamige naam, maar zal ook op andere plaatsen te koop aangeboden worden. Een heel lekker biertje. Nu is het nog wachten op een bierworst van Jandrain en een bierbrood van Jandrain.

Laatste stand wordt bemand door een vreemde eet in de bijt, Deliciously Different.  Bob Cavanagh is een Engelsman die zijn hart verloren heeft aan de Belgische Marie-Rose Thérer. Beide wonen in het Waals-Brabantse Nethen vlakbij Grez-Doiceau.
Toch blijft de link met het Verenigd Koninkrijk behouden, want ze hebben een online winkeltje geopend, Deliciously Different, waar je Engelse kazen, chutneys, kruiden, pickles en Engels craft beer kan kopen. Bovendien staan ze elke zaterdagnamiddag op het marktplein van Nethen met een kraampje vol Engelse delicatessen. Deliciously Different werkt samen met ‘The Bottle Shop’ uit Canterbury om Brits ambachtelijk bier aan te bieden in België, Nederland, Luxemburg en daarbuiten. Hier vind je bier van brouwerijen zoals Beavertown, Tempest, Pressure Drop, Oakham, Gadds, WeirdBeard en veel meer. Kortom het beter Engelse bier zoals we het jammer genoeg vaak niet kennen. Ondertussen heb ik Bob veel beter leren kennen en hebben we samen veel Engelse bieren geproefd. En ik moet toegeven dat er heel  lekkere bieren gebrouwen worden aan de andere kant van het Kanaal.

Twee Engelse kleppers heeft Bob mee op vat, Weird Beard Mariana Trench en Weird Beard Fade to Black. Weird Beard Mariana Trench is een Transpacific Pale Ale waarbij de beste Amerikaanse en Nieuw Zeelandse hopsoorten gebruikt worden.  Een fris en perfect uitgebalanceerd bier waarbij aroma’s van mango, passievrucht en citroengras naar boven komen. Een mooi gedoseerde bittere afdronk. Een sympathiek bier. Weird Beard Fade to Black is een Black IPA. Dit bier ziet er donkerder uit dan een Metallica albumhoes, maar is ongelofelijk hoppig. Een aangenaam samenspel van fruitige hoparoma’s en donkere geroosterde aroma’s van mout en gekruide rogge. Een mooie afsluiter.
Een geslaagde editie van een leuk festival waarbij ik heel wat leuke bieren ontdekt heb.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...