Arch’en Bières, streekbierenfestival in Archennes
Op zaterdag 23
augustus en zondag 24 augustus vond in het Maison de Coullement te Archennes,
Grez-Doiceau het festival Arch’ en Bières
plaats. Het is een feesteditie want dit streekbierenfestival wordt voor de 10de
keer georganiseerd. En toch had ik er nog nooit van gehoord. Ik ontdek echter
al snel dat dit festival licht verschillend is van andere bierdegustatiefestivals
en zich specifiek richt op mensen uit de regio. Ze maken dan ook enkel
publiciteit via de lokale pers en sociale media.
Archennes is zo een
typisch dorpje op het heuvelachtige platteland van Waals-Brabant met prachtige
vierkantshoeves, idyllische panorama’s en vooral veel rust. Het lijkt wel of de
tijd er blijven stilstaan is. Na een stevige wandeling bergop kom ik bij het
Maison de Coullement, een prachtig gebouw uit 1890 dat vroeger een bejaardentehuis
was, maar waar nu onder andere het CPAS (OCMW) gehuisvest is. Met het proefglas en de nodige jetons in de hand word ik warm verwelkomd door het organiserend comité dat zelf een aantal bieren gebrouwen heeft. Cuvée de la St Georges, La Père Nebel en exclusief voor deze editie de Saison de Louvain-La-Neuve worden van het vat aangeboden. Deze kans kan ik natuurlijk niet laten liggen. Drie totaal verschillende bieren, maar best lekker. Voor mijn part mogen deze bieren zeker op de markt gebracht worden.
Nadat je de trappen
afdaalt naar de benedenverdieping kom je pas in de echte degustatieruimte
terecht met flink wat lokale brouwers aanwezig. In totaal zijn er meer dan
veertig bieren en tal van eetstandjes
met lokale delicatessen te ontdekken. Mooi omkaderd door muzikale animatie van
lokale muziekgroepen.
Je merkt echt aan
alles dat het festivalteam koppig zijn ding doet en vooral kleinschalig wilt
blijven. Aan de eetstandjes kan je enkel delicatessen uit de streek proeven
zoals lekkere wijngaardslakken, witloofsoep, regionale kazen en charcuterie. De
Croque Géant springt er echter bovenuit. Dit is een gigantisch grote croque
monsieur met als beleg streekkazen en de betere fijnkost uit de Ardennen. Als
dit een voorbode is van de te proeven bieren, is het alvast veelbelovend. De
aanwezige brouwers zijn ook bijna uitsluitend uit Wallonië en dan meer
specifiek Waals-Brabant. Het doel van
Arch’ en Bières is om mensen uit de streek onbekende bieren te laten proeven en
ontdekken en tegelijkertijd kleine lokale brouwers een uitstalraam te geven.
De eerste brouwers
die ik tegenkom is zo een voorbeeld. Twee jonge studenten uit de streek, Pierre
Dessy en Gilles Meert hebben dit jaar een eigen bier gebrouwen , la Forge. Beide kerels, geboren in 1990,
zijn net afgestudeerd en hadden zich op 4 maart 2013 een eigen brouwerskit
aangeschaft. Na 11 maanden experimenteren, 29 recepten en vooral veel
degustaties onder medestudenten, waren ze eindelijk tevreden over het
testbrouwsel. La Forge was geboren. Het bier werd voorgesteld aan de lokale
pers op 29 maart 2014. Een voltreffer want ze hebben dit jaar op de
Brouwlandcompetitie onmiddellijk de prijs van ‘beste bier gebrouwen door
studenten’ weggekaapt.
Momenteel richten ze
zich vooral op Waals-Brabant en Brussel, maar het is duidelijk hun ambitie om
gans België en nadien het buitenland te
veroveren. La Forge is een licht amberkleurig ambachtelijk bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Met haar citrusaroma’s en haar verfijnde bitterheid, is het een dorstlessend bier ideaal als aperitief. Dit bier is gebrouwen met kwalitatieve ingrediënten en dat merk je ook. De gebruikte gerstemout zorgt voor een aangenaam gevoel in de mond. Het bier is tegelijk bitter en zacht waardoor het heel toegankelijk is.
Aan de volgende stand
ontmoet ik twee broers uit Brussel, Nicolas en Mathieu Tordeurs, die in 2012
het bier VLAWA ontwikkeld hebben. Het
bier vind ik niet bijzonder, maar het logo is wel speciaal : een stiepelzatte haan en een bezopen leeuw die
verbroederen tussen pot en pint als symbool voor nationale eenheid. VLAWA is dan ook de afkorting van
Vlaanderen Wallonië.
De Brasserie du Renard is een andere
brouwerij uit de streek. La Brasserie Coopérative et Participative du Renard is
een artisanale microbrouwerij uit Grez-Doiceau gesticht door Stéphane Vlaminck.
Ze bezitten zelf geen brouwerij, maar laten hun bieren momenteel brouwen bij
Brasserie Coopérative de la Lesse te Eprave volgens de recepten van Stéphane.
Uit de naam kan je al afleiden dat dit niet alleen een brouwerij, maar een
ganse coöperatieve is gelinkt aan Herman Pirmez, een landbouwer uit het
naburige Nethen. Bedoeling is om op dit terrein een ‘Hall agroalimentaire’ te
bouwen met grote moestuin waar dan de nodige groenten, granen en andere
ingrediënten voor bier kunnen geteelt worden op biowijze. De hall zal 700m2
groot zijn waarvan 300m2 voor de brouwerij. De rest zal gebruikt worden voor
het kuisen en verwerken van de groenten tot soep en conserven, een artisanale
bakkerij en zelfs zeepwinkel. Een degustatieruimte mag natuurlijk niet
ontbreken.
Momenteel brouwen ze
drie bieren : La Blondasse, L’Adorée et
La Diablesse. La Blondasse is een
licht blond bier waarbij appelen toegevoegd zijn tijdens het gistingsproces. Je
ruikt natuurlijk voornamelijk appel (ciderachtig). De smaak is vrij zoet met
een honingachtige toets, hoppig en natuurlijk veel appels. Sommige mensen
zullen dit wel een verfrissend bier vinden, maar voor mij is het net iets te veel
ciderachtig. L’Adorée is een amberkleurig bier. Florale geur door de hop met
toetsen van citroen en gember. Bij aanvang proef je een aangename bitterheid
die langzaam wegvloeit en zich vermengt met florale toetsen, citrus van de
gebruikte hop met op het einde de gember die primeert. Een lekker natuurproduct.
La Diablesse (Duiveltje) is een
witbier waarbij pittige haver en Espelette pepers toegevoegd zijn. Fruitige
geur met toesten van peper die ook in de smaak fel heersen. Een echt duiveltje,
dit bier.
De volgende stand
wordt bemand door mijn buren uit Jandrain-Jandrenouille. Als specialleke hebben
ze het nieuwe bier La Corbeille
meegebracht. Brouwer Alexandre Dumont is
samen met Pascal Simons, ‘Monsieur Boudin Vert du pays’, op het idee gekomen om
een bier te brouwen dat samen gaat met ‘le boudin vert’, de streekspecialiteit van het nabije
Orp-le-Petit. De ‘boudin vert’ is een witte pens met groenkool erin verwerkt.
Een echte delicatesse uit de streek. Het is dan ook niet eenvoudig om een bier
te maken dat hier harmonieus mee samengaat. Enerzijds mag het bier niet te
licht zijn zodat de groene pens overheerst en vice versa. Het resultaat is een
blond, licht bitter bier van 6,6%. De naam La
Corbeille komt van de superette die Pascal Simons met zijn zonen uitbaadt
in Orp-le-Grand. Op het mooie etiket vind je een foto van de ‘boudin vert’ en
van ‘la Ferme Rose’, één van de bezienswaardigheden van Orp-le-Petit dat
beschouwd wordt als de wieg van de groene pens. Het bier kan je voorlopig
vinden in de winkel met de gelijknamige naam, maar zal ook op andere plaatsen
te koop aangeboden worden. Een heel lekker biertje. Nu is het nog wachten op
een bierworst van Jandrain en een bierbrood van Jandrain.
Laatste stand wordt
bemand door een vreemde eet in de bijt, Deliciously
Different. Bob Cavanagh is een
Engelsman die zijn hart verloren heeft aan de Belgische Marie-Rose Thérer.
Beide wonen in het Waals-Brabantse Nethen vlakbij Grez-Doiceau.
Toch blijft de link
met het Verenigd Koninkrijk behouden, want ze hebben een online winkeltje geopend,
Deliciously Different, waar je Engelse
kazen, chutneys, kruiden, pickles en Engels craft beer kan kopen. Bovendien
staan ze elke zaterdagnamiddag op het marktplein van Nethen met een kraampje
vol Engelse delicatessen. Deliciously
Different werkt samen met ‘The Bottle Shop’ uit Canterbury om Brits
ambachtelijk bier aan te bieden in België, Nederland, Luxemburg en daarbuiten.
Hier vind je bier van brouwerijen zoals Beavertown, Tempest, Pressure Drop,
Oakham, Gadds, WeirdBeard en veel meer. Kortom het beter Engelse bier zoals we
het jammer genoeg vaak niet kennen. Ondertussen heb ik Bob veel beter leren
kennen en hebben we samen veel Engelse bieren geproefd. En ik moet toegeven dat
er heel lekkere bieren gebrouwen worden
aan de andere kant van het Kanaal.
Twee Engelse kleppers
heeft Bob mee op vat, Weird Beard Mariana
Trench en Weird Beard Fade to Black.
Weird Beard Mariana Trench is een
Transpacific Pale Ale waarbij de beste Amerikaanse en Nieuw Zeelandse
hopsoorten gebruikt worden. Een fris en
perfect uitgebalanceerd bier waarbij aroma’s van mango, passievrucht en
citroengras naar boven komen. Een mooi gedoseerde bittere afdronk. Een
sympathiek bier. Weird
Beard Fade to Black is een Black IPA. Dit bier ziet er donkerder uit dan een Metallica
albumhoes, maar is ongelofelijk hoppig. Een aangenaam samenspel van fruitige
hoparoma’s en donkere geroosterde aroma’s van mout en gekruide rogge. Een mooie
afsluiter.
Een geslaagde editie
van een leuk festival waarbij ik heel wat leuke bieren ontdekt heb.
Reacties
Een reactie posten