Doorgaan naar hoofdcontent

Arch'en Bières, streekbierenfestival in Archennes aug15


Arch’en Bières, streekbierenfestival in Archennes



Op zaterdag 22 augustus en zondag 23 augustus vond in het Maison de Coullement te Archennes, Grez-Doiceau het festival Arch’ en Bières plaats. Het is een festival dat zich specifiek richt op mensen uit de regio en enkel publiciteit maakt via de lokale pers en sociale media.
Archennes is zo een typisch dorpje op het heuvelachtige platteland van Waals-Brabant met prachtige vierkantshoeves, idyllische panorama’s en vooral veel rust. Het lijkt wel of de tijd er blijven stilstaan is. Na een stevige wandeling bergop kom ik bij het Maison de Coullement, een prachtig gebouw uit 1890 dat vroeger een bejaardentehuis was, maar waar nu onder andere het CPAS (OCMW) gehuisvest is.

Met het proefglas en de nodige jetons in de hand word ik warm verwelkomd door het organiserend comité dat zelf een aantal bieren gebrouwen heeft. Nadat je de trappen afdaalt naar de benedenverdieping kom je pas in de echte degustatieruimte terecht met flink wat lokale brouwers aanwezig. In totaal zijn er meer dan veertig bieren  en tal van eetstandjes met lokale delicatessen te ontdekken. Mooi omkaderd door muzikale animatie van lokale muziekgroepen.

De aanwezige brouwers zijn ook bijna uitsluitend uit Wallonië en dan meer specifiek Waals-Brabant.  Het doel van Arch’ en Bières is om mensen uit de streek onbekende bieren te laten proeven en ontdekken en tegelijkertijd kleine lokale brouwers een uitstalraam te geven.
De eerste brouwers die ik tegenkom is zo een voorbeeld.  Microbrouwerij Brasserie du Lion is gevestigd in Waterloo en de jonge brouwers hebben hun Impériale (7,5% ABV) meegebracht. Na jaren van volharding en talloze pogingen is het hun gelukt om een buitengewoon fijn bier te brouwen.

De brouwerij focust op het gebruik van duurzame grondstoffen en hernieuwbare energie. Om de subtiele smaak te behouden hebben ze besloten om de Impériale in aluminiumflesjes te verpakken. Met zulke flessen kan de zon, die enorm schadelijk is voor de smaak van het bier, de fles niet doordringen. Bovendien garandeert een beschermlaag dat er geen contact mogelijk is tussen het bier en het metaal. De aluminiumflesjes zijn vijf keer lichter dan glas en hierdoor wordt de CO2-uitstoot voor het transport verminderd. Bovendien heb je geen chemicaliën nodig om de flessen te reinigen omdat ze volledig recycleerbaar zijn. Een laatste voordeel van de metalen verpakking is dat deze een thermische conductor is. Dit maakt dat het fijne bier zeer snel afkoelt. Het resultaat is wondermooi. Een heel elegant flesje dat onmiddelijk de aandacht trekt.
Terug naar het bier. De subtiele moutsmaak, het exotische fruitaroma en de frisse houtachtige bitterheid verrassen mijn smaakpapillen. Ingrediënten zijn drie hopsoorten uit Europa en Amerika en een dryhopping. Rijping gebeurt op vaten van Franse eik. Voor de subtiele toets wordt er champagnegist toegevoegd.Dit bier is een aangename verrassing en is zijn naam waard. Een keizerlijk fijn bier.

De buren komen eveneens uit Waals-Brabant : Brasserie Valduc uit Thorembais St Trond. Brouwer Antoine Limbourg heeft zijn eerste brouwsel, Valduc, meegebracht.   Een typisch verhaal waarbij enkele vrienden besloten om te experimenteren met als resultaat, een lekker bier.
Valduc (8% ABV) is een artisanaal bier gebrouwen met 4 moutsoorten, 4 hopsoorten en kandijsuiker. Er worden geen kruiden toegevoegd. Ik probeer het met een stukje Comté kaas en dit is best een lekker bier. Een bier met correcte ingrediënten gebrouwen. Benieuw wat brouwer Antoine in de toekomst nog allemaal uit zijn roerstok gaat schudden.

Brasseri du Renard is een artisanale microbrouwerij uit Grez-Doiceau gesticht door Stéphane Vlaminck. Ze bezitten zelf nog geen brouwerij, maar laten hun bieren voorlopig nog elders brouwen volgens de recepten van Stéphane.
Op een vorige editie heb ik al La Blondasse, L’Adorée, La Rousse de Poire en La Diablesse geproefd. Deze keer richt ik mij op hun jongste telg, La Brunette (6% ABV). Dit is allesbehalve een donker zoet bier zoals de naam doet vermoeden, maar een licht bruin bier met een aangename bitterheid van de cacaobonen en een heerlijke zachtheid van de vanille. Het is een atypisch bruin bier met een licht en bitter karakter. Het is een bier met een mooie balans waarbij de bitterheid van cacao, chocolademout en hop perfect gemilderd wordt door de vanille uit Madagascar. Een voltreffer voor alle seizoenen.

Ik woon zelf in Waals-Brabant, het kleine broertje van alle provincies, en ook daar blijf je elk jaar nieuwe lekkere bieren ontdekken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...