Arch’en Bières, streekbierenfestival in Archennes
Op zaterdag 22
augustus en zondag 23 augustus vond in het Maison de Coullement te Archennes,
Grez-Doiceau het festival Arch’ en
Bières plaats. Het is een festival dat zich specifiek richt op mensen uit
de regio en enkel publiciteit maakt via de lokale pers en sociale media.
Archennes is zo een
typisch dorpje op het heuvelachtige platteland van Waals-Brabant met prachtige
vierkantshoeves, idyllische panorama’s en vooral veel rust. Het lijkt wel of de
tijd er blijven stilstaan is. Na een stevige wandeling bergop kom ik bij het
Maison de Coullement, een prachtig gebouw uit 1890 dat vroeger een bejaardentehuis
was, maar waar nu onder andere het CPAS (OCMW) gehuisvest is. Met het proefglas en de nodige jetons in de hand word ik warm verwelkomd door het organiserend comité dat zelf een aantal bieren gebrouwen heeft. Nadat je de trappen afdaalt naar de benedenverdieping kom je pas in de echte degustatieruimte terecht met flink wat lokale brouwers aanwezig. In totaal zijn er meer dan veertig bieren en tal van eetstandjes met lokale delicatessen te ontdekken. Mooi omkaderd door muzikale animatie van lokale muziekgroepen.
De aanwezige brouwers
zijn ook bijna uitsluitend uit Wallonië en dan meer specifiek
Waals-Brabant. Het doel van Arch’ en
Bières is om mensen uit de streek onbekende bieren te laten proeven en
ontdekken en tegelijkertijd kleine lokale brouwers een uitstalraam te geven.
De eerste brouwers
die ik tegenkom is zo een voorbeeld. Microbrouwerij Brasserie du Lion is gevestigd in Waterloo en de jonge brouwers
hebben hun Impériale (7,5% ABV) meegebracht. Na jaren van volharding en
talloze pogingen is het hun gelukt om een buitengewoon fijn bier te brouwen.
De brouwerij focust
op het gebruik van duurzame grondstoffen en hernieuwbare energie. Om de
subtiele smaak te behouden hebben ze besloten om de Impériale in aluminiumflesjes te verpakken. Met
zulke flessen kan de zon, die enorm schadelijk is voor de smaak van het bier,
de fles niet doordringen. Bovendien garandeert een beschermlaag dat er geen
contact mogelijk is tussen het bier en het metaal. De aluminiumflesjes zijn
vijf keer lichter dan glas en hierdoor wordt de CO2-uitstoot voor het transport
verminderd. Bovendien heb je geen chemicaliën nodig om de flessen te reinigen
omdat ze volledig recycleerbaar zijn. Een laatste voordeel van de metalen
verpakking is dat deze een thermische conductor is. Dit maakt dat het fijne
bier zeer snel afkoelt. Het resultaat is wondermooi. Een heel elegant flesje
dat onmiddelijk de aandacht trekt.
Terug naar het bier.
De subtiele moutsmaak, het exotische fruitaroma en de frisse houtachtige
bitterheid verrassen mijn smaakpapillen. Ingrediënten zijn drie hopsoorten uit
Europa en Amerika en een dryhopping. Rijping gebeurt op vaten van Franse eik.
Voor de subtiele toets wordt er champagnegist toegevoegd.Dit bier is een
aangename verrassing en is zijn naam waard. Een keizerlijk fijn bier.
De buren komen
eveneens uit Waals-Brabant : Brasserie
Valduc uit Thorembais St Trond. Brouwer Antoine Limbourg heeft zijn eerste
brouwsel, Valduc, meegebracht. Een
typisch verhaal waarbij enkele vrienden besloten om te experimenteren met als
resultaat, een lekker bier.
Valduc (8% ABV) is een artisanaal bier gebrouwen met 4
moutsoorten, 4 hopsoorten en kandijsuiker. Er worden geen kruiden toegevoegd.
Ik probeer het met een stukje Comté kaas en dit is best een lekker bier. Een
bier met correcte ingrediënten gebrouwen. Benieuw wat brouwer Antoine in de
toekomst nog allemaal uit zijn roerstok gaat schudden.
Brasseri du Renard is een artisanale microbrouwerij uit Grez-Doiceau
gesticht door Stéphane Vlaminck. Ze bezitten zelf nog geen brouwerij, maar
laten hun bieren voorlopig nog elders brouwen volgens de recepten van Stéphane.
Op een vorige editie
heb ik al La Blondasse, L’Adorée, La Rousse de Poire en La Diablesse geproefd.
Deze keer richt ik mij op hun jongste telg, La Brunette (6% ABV). Dit
is allesbehalve een donker zoet bier zoals de naam doet vermoeden, maar een
licht bruin bier met een aangename bitterheid van de cacaobonen en een
heerlijke zachtheid van de vanille. Het is een atypisch bruin bier met een
licht en bitter karakter. Het is een bier met een mooie balans waarbij de
bitterheid van cacao, chocolademout en hop perfect gemilderd wordt door de
vanille uit Madagascar. Een voltreffer voor alle seizoenen.
Ik woon zelf in
Waals-Brabant, het kleine broertje van alle provincies, en ook daar blijf je
elk jaar nieuwe lekkere bieren ontdekken.
Reacties
Een reactie posten