Beer & Chocolate @ Laurent Gerbaud
Op 10 maart organiseerde de Brussels
bierdegustatieclub Malt and Mout een ‘Bier & Chocolade’ proeverij bij de
Brusselse chocolatier Laurent Gerbaud in de Ravensteinstraat. Laurent Gerbaud
is een absolute topper in de Belgische chocoladewereld en ik keek dan ook uit
naar de verschillende chocoladecreaties. Malt and Mout kon niet onder doen en
kwam op de proppen met heel verrassende bieren.
Het eerste bier
Hofweissen Widow (3,5% ABV) van ’t Hofbrouwerijke is een primeur. Buiten een aantal experimenten
door Alvinne en BBP, is dit de eerste officiële Berliner Weisse gemaakt door
een Belgische brouwerij. Het is een verdomd moeilijk bier om te brouwen waar ik
zo verlekkerd op ben. Dit is in ieder geval een geslaagde versie met een aroma
van zuurdesem en toetsen van kruisbes, passievrucht, zure groene appel en
limoen. Een smaakbom van slechts 3,5%.
Een heerlijke pairing met de zwarte praline met gedroogde peer Poires du Cap.
Het tweede bier Anarkriek (6,5% ABV) is ook van ’t Hofbrouwerijke. Een Belgische ‘chocolate
porter’ 6 maanden gerijpt met Schaarbeekse krieken. Anarkriek heeft een aroma
van donker gebrande mout met stevige chocolade- en koffietoetsen, maar ook een
fris zurig accent van de krieken. Heel bijzonder en best lekker zeker in
combinatie met de Mendiants (studentenhaver) die we aangeboden krijgen. De studentenhaver is bedekt met zoute nootjes
met o.a. pistache en rode vruchten. Mooie pairing waar ik niet onmiddelijk aangedacht
zou hebben.
Vervolgens is Fils à Papa (6,5% ABV) van Brouwerij De
Leite aan de beurt. Dit is de editie van 2014, een Oudbruin versie met balsamicoazijn
en melkzuuraroma. Eénmalig gebrouwen als jaarlijks testbrouwsel. Brouwerij De
Leite zegt zelf “In elke familie heb je wel een uitschieter. Ook onze
bierfamilie heeft nu zo een zoon. Een ‘Fils à papa’. De brouwer noemt hem
‘onberekenbaar’. Het is immers een ‘pop-up’ bier. Deze Oudbruinversie gaat mooi
samen met de chocoladecreatie Fisal
Colombia met exotische vruchten, kleine krokant en ananaskers.Opnieuw volgt een primeur. De Peated Rye Porter (6,3% ABV) van Brouwerij Perron. Een vers bier, ongefilterd en zonder hergisting. Een porter met veel rogge en heerlijk zacht. Daarnaast een fors aandeel chocolade roggemout. Dat geeft kleur en een heerlijke smaak. En dan een aandeel gerookte mout. De combinatie met de gebruikte gist maakt rt een zeer speciale porter van. Een fantastische match met de Poivre Noir de Madagascar (zwarte peper 2/3 fijngemalen en 1/3 grofgemalen) of Feves de Cacao de Madagascar Enrobees (gecoate cacaobonen).
Het laatste bier is de Schneider
Weisse Aventinus Eisbock (12% ABV) van Brouwerij Schneider & Sohn. Een
volmondige en krachtige afsluiter. Een bijna zwarte Eisbock. Het aroma is
duidelijk rijpe pruimen met een toets van amandel, marsepein en bananen. Een
ideaal degustatiebier op een koude winteravond. Niet echt mijn ding, maar de
pairing met de chocolade Pamplemousse,
een zwarte praline met pompelmoes, gaat wel mooi samen. En daar draait het om
bij een Bier & Chocoladedegustatie. Je moet kiezen voor bieren en chocolade
die wonderwel samengaan. Dit kan in harmonie of contrast zijn met gagarandeerd
een ultiem genot.
Malt and Mout en Laurent Gerbaud hebben er een
fantastische avond van gemaakt met een extra degustatie avond als gevolg.
Reacties
Een reactie posten