Doorgaan naar hoofdcontent

Bier & Chocolade door Malt & Mout bij Laurent Gerbaud




Beer & Chocolate @ Laurent Gerbaud





Op 10 maart organiseerde de Brussels bierdegustatieclub Malt and Mout een ‘Bier & Chocolade’ proeverij bij de Brusselse chocolatier Laurent Gerbaud in de Ravensteinstraat. Laurent Gerbaud is een absolute topper in de Belgische chocoladewereld en ik keek dan ook uit naar de verschillende chocoladecreaties. Malt and Mout kon niet onder doen en kwam op de proppen met heel verrassende bieren.
Het eerste bier Hofweissen Widow (3,5% ABV) van ’t Hofbrouwerijke  is een primeur. Buiten een aantal experimenten door Alvinne en BBP, is dit de eerste officiële Berliner Weisse gemaakt door een Belgische brouwerij. Het is een verdomd moeilijk bier om te brouwen waar ik zo verlekkerd op ben. Dit is in ieder geval een geslaagde versie met een aroma van zuurdesem en toetsen van kruisbes, passievrucht, zure groene appel en limoen.  Een smaakbom van slechts 3,5%. Een heerlijke pairing met de zwarte praline met gedroogde peer  Poires du Cap.

Het tweede bier Anarkriek (6,5% ABV) is ook van  ’t Hofbrouwerijke. Een Belgische ‘chocolate porter’ 6 maanden gerijpt met Schaarbeekse krieken. Anarkriek heeft een aroma van donker gebrande mout met stevige chocolade- en koffietoetsen, maar ook een fris zurig accent van de krieken. Heel bijzonder en best lekker zeker in combinatie met de Mendiants (studentenhaver) die we aangeboden krijgen. De studentenhaver is bedekt met zoute nootjes met o.a. pistache en rode vruchten. Mooie pairing waar ik niet onmiddelijk aangedacht zou hebben.
Vervolgens is Fils à Papa (6,5% ABV) van Brouwerij De Leite aan de beurt. Dit is de editie van 2014, een Oudbruin versie met balsamicoazijn en melkzuuraroma. Eénmalig gebrouwen als jaarlijks testbrouwsel. Brouwerij De Leite zegt zelf “In elke familie heb je wel een uitschieter. Ook onze bierfamilie heeft nu zo een zoon. Een ‘Fils à papa’. De brouwer noemt hem ‘onberekenbaar’. Het is immers een ‘pop-up’ bier. Deze Oudbruinversie gaat mooi samen met de chocoladecreatie Fisal Colombia met exotische vruchten, kleine krokant en ananaskers.

Opnieuw volgt een primeur. De Peated Rye Porter (6,3% ABV) van Brouwerij Perron. Een vers bier, ongefilterd en zonder hergisting. Een porter met veel rogge en heerlijk zacht. Daarnaast een fors aandeel chocolade roggemout. Dat geeft kleur en een heerlijke smaak. En dan een aandeel gerookte mout. De combinatie met de gebruikte gist maakt rt een zeer speciale porter van. Een fantastische match met de  Poivre Noir de Madagascar (zwarte peper 2/3 fijngemalen en 1/3 grofgemalen) of Feves de Cacao de Madagascar Enrobees (gecoate cacaobonen).

Het laatste bier is de  Schneider Weisse Aventinus Eisbock (12% ABV) van Brouwerij Schneider & Sohn. Een volmondige en krachtige afsluiter. Een bijna zwarte Eisbock. Het aroma is duidelijk rijpe pruimen met een toets van amandel, marsepein en bananen. Een ideaal degustatiebier op een koude winteravond. Niet echt mijn ding, maar de pairing met de chocolade Pamplemousse, een zwarte praline met pompelmoes, gaat wel mooi samen. En daar draait het om bij een Bier & Chocoladedegustatie. Je moet kiezen voor bieren en chocolade die wonderwel samengaan. Dit kan in harmonie of contrast zijn met gagarandeerd een ultiem genot.
Malt and Mout en Laurent Gerbaud hebben er een fantastische avond van gemaakt met een extra degustatie avond als gevolg.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...