Doorgaan naar hoofdcontent

Bier en Chocolade...een geslaagd huwelijk op het chocoladesalon van Brussel 2016


Bier en Chocolade @ Chocoladesalon Brussel

Het weekend van 6 en 7 februari waait vanuit Paleis 1 op Brussels Expo een zachte, fluwele chocoladegeur over Brussel en omgeving. De fine fleur van de Belgische chocoladewereld is aanwezig op het jaarlijkse Chocoladesalon. Niet alleen de bekende namen zoals Callebaut, Neuhaus, Godiva en Leonidas, maar ook iets minder bekende namen zoals Van Dender, Darcis, Nihant en Gerbaud stelen de show met fantastische chocoladecreaties. Ook de ‘bean to bar’ aanbieders zijn goed vertegenwoordigd met cacaoproducten rechtstreeks van de cacaoboer. Met een familienaam als Callebaut stroomt er chocolade door mijn aderen en heb ik een genetische chocolade afwijking. De studies chocoladebewerking aan het Syntra te Aalst en mijn familie bij chocolaterie Callebaut hebben dit verder ontwikkeld. Nadien volgde de cursus zythologie en de passie voor bier. Het combineren van beiden is nu mijn levenswerk.
Ik stel dan ook met enorm genoegen vast dat enkele chocolatiers zich gespecialiseerd hebben in het pairen van bier en chocolade. Valentino uit Schepdaal staat aan de wieg van het pairen en is daar al vijf jaar mee bezig. Zaakvoerder Rob Roelandts en chocolatier Sven De Man hebben zich met hart en ziel hierop toegelegd. Ze hadden me al toevertrouwd dat ze een speciale stand hadden laten bouwen voor het chocoladesalon. Ik was dan ook enorm benieuwd. Hun stand blinkt uit in originaliteit tussen de gigantische standen van de aanwezige chocoladereuzen. Een mooie houten toog langs beide kanten van de stand met daartussen een prachtige toonbank vol pralines. Een uniek kader weggeplukt uit een Engels kasteel waarin je wegdroomt naar de afternoon tea van een Engelse hertogin. Een plaats die gezelligheid en karakter uitstraalt.
Aan de toog kan je hun bekende “Brasser” proeven, een bier speciaal gebrouwen om perfect samen te gaan met een “Brasserke Fondant”, een praline van donkere chocolade met een ganache op basis van “Brasser” bier. Ideaal als “appetizer”, maar mijn aandacht gaat vooral uit naar de tafel ernaast waar je een proefplankje kan bestellen met een een triootje van drie Valentino pralines en bijhorende bieren. Een uniek concept.
En ik moet zeggen dat Sven zijn huiswerk goed gemaakt heeft. De eerste combinatie is een Hoegaarden witbier en een fondantpraline met cointreauvulling. De typische curaçao in witbier gaat perfect samen met het aroma van cointreau. Ik ben nochtans geen liefhebber van cointreau en van witbier, maar beide producten samen zorgen voor een eerste “wauw”gevoel. De tweede combinatie is de Sint-Bernardus Abt 12 met een botertruffel. Ook hier is goed over nagedacht want dit bier durft nogal eens een boterige nasmaak te hebben wat natuurlijk perfect in harmonie gaat met een botertruffel. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de combinatie van een melkchocoladepraline met nougatvulling en het Barbarbier van Brasserie Lefebvre. Ik ben geen fan van zoete bieren, maar de honing in het Barbarbier en de nougatvulling zorgen voor een spontane opwelling van intense vreugde.
Het is duidelijk dat Valentino als pioneer hard aan de weg timmert in het pairen van bier en chocolade. En dit is nog maar het begin. Binnenkort zullen we ze zeker zien opduiken op tal van bierevenementen waarbij we massaal zullen overtuigd worden van het geslaagde huwelijk tussen onze twee belangrijkste exportproducten. Hun slogan “Where Beer meets Chocolate” verdient alle lof.
Ook op de catwalk blinkt Valentino uit met hun jurk die speciaal voor het chocoladesalon volledig uit pralines gemaakt is. Tijd om de smaakpapillen even tot rust laten komen en de ogen wat schoonheid te gunnen. Prachtige jurken van chocolade passeren de revue.
Het is duidelijk dat ook andere brouwers en chocolatiers de smaak te pakken hebben en voluit kiezen voor een collaboration ‘brewchoc’ of hoe noem je een pairing tussen bier en chocolade ?
Brouwerij Curtius uit Luik heeft Chocolatier Galler uit het naburige Chaudfontaine ten huwelijk gevraagd. Resulltaat zijn enkele mooie combinaties.
De witte chocolade met verse pistache en de melkchocolade met piémontaisvulling worden gepaird met de blonde Curtius. De zwarte chocolade met koffievulling wordt gepaird met de donkere Curtius. Twee mooie combinaties die heel vlot binnengaan. Een subliem idee om bier samen te laten gaan met chocolade. Niet alleen omdat het perfect samengaat, maar ook omdat je gewoon dorst krijgt van chocolade te eten en op een beurs rond te lopen.
België is het centrum van de wereld van chocolade / pralines en speciale bieren. Dit kan geen toeval zijn. Er zijn ontzettend veel smaakgerelateerde overeenkomsten tussen cacao en bier die zeker niet denkbeeldig zijn. Een onmiskenbare magie die deze twee authentieke producten met elkaar verbindt.
Denk maar eens aan donkere bieren als porter en stout. Zonder dat er cacao aan toegevoegd is, heb je toch die chocoladesmaak of het specifieke chocolade aroma. Enkel afkomstig vanuit de combinatie mout, gist en hop. Verbazend, maar toeval ? Misschien hebben de Belgen wel een collectieve behoefte binnen ons smaakregister dat ervoor zorgt dat de twee totaal verschillende producten in België niet alleen tot bloei komen, maar uitgroeien boven zichzelf.
Bier en Chocolade zetten ons op de wereldkaart en hebben België een eigen en bijzondere identiteit in het buitenland verschaft waar we fier moeten op zijn. Tijd om onze landgenoten wakker te schudden en hen kennis te laten maken met de wondere wereld van bier en chocolade.
En toch is het niet evident om de juiste praline met het juiste streekbier te combineren. Daarvoor moet je eerst een kleine analyse in smaakpatronen proberen te schetsen. Van zoet naar bitter, van licht naar zwaar, van wit naar donker. Iedereen heeft haar of zijn favoriet en smaakbelevingen zijn nu éénmaal verschillend. Maar om dit te begrijpen moeten we wel weten met wat chocolade te combineren is. Met een verwante of juist contrasterende smaak ?
Bier en chocolade hebben heel wat met elkaar gemeen, vooral hun complexiteit. Een complexiteit die niet alleen tot uiting komt in hun subtiele aroma’s, maar ook in hun productieproces en de ingrediënten zelf. Zoals chocolademout dat op hoge temperatuur wordt geroosterd om bier die donkere, bittere toets van zwarte chocolade te geven. Zoals het aroma van sinaasappelschil dat voor vuurwerk zorgt bij chocolade, maar voor een subtiele noot in witbier zorgt. Of pure mout dat samen met chocolade aan koekjes een zoete, gegrilde toets van biscuit geeft.
Belangrijk is dat de onderlinge smaakintensiteit altijd tegen elkaar opgewassen moet zijn. Als je een stevige pure chocolade van 70% tegenover een licht speciaal bier zet, valt de smaak van het bier weg. Omgekeerd net hetzelfde. Als je een zoete witte chocolade tegenover een complex bier, valt er van de chocolade niet veel meer te genieten.
Bij bier & chocolade probeer je tongstrelende combinaties te bekomen waarbij er een goed evenwicht is zodat de smaken in de mond van zowel het artisanale bier als de exclusief geselecteerde praline mooi in harmonie zijn. Dit hoeft niet zozeer een bier te zijn dat nauw aansluit qua smaak bij de praline. Vaak zorgt de praline die contrasteert qua smaak met de praline voor een unieke smaakbeleving en harmonie in de mond. Bedoeling is om ervoor te zorgen dat de praline het bier beter maakt en omgekeerd. Dit betekent dus niet noodzakelijk dat je steeds voor jouw persoonlijke voorkeur van favoriete bieren kan kiezen, maar een compromis moet sluiten en gaan voor een ander bier dat de praline beter maakt of omgekeerd.
2016 wordt het Belgische jaar van Bier & Chocolade. De rode loper is uitgerold. Tijd om overtuigd te raken dat Bier & Chocolade een geslaagd huwelijk zijn


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...