Anders dan Anders
Op zaterdag 2 en
zondag 3 augustus 2014 was er de tweede editie van het bierfestival Bier Anders.
Na het enorme succes van vorig jaar,
heeft de organisatie opnieuw gekozen voor de toplocatie op de Grote Mark in
Tongeren. Vorig jaar waren er ongeveer
10000 bezoekers en dit jaar verwacht men opnieuw zoveel bierliefhebbers. Op dit
bierfestival vind je vooral kleinschalige brouwerijen terug met bieren waar je
vooraf nog weinig van gehoord had. De kenners vinden hier zeker hun gading
tussen de verschillende speciale bieren die binnen een beperkte kring al naam
en faam hadden, maar hun weg nog niet gevonden hebben naar het ruime publiek.
Ook de gewone bierliefhebbers komen aan hun trekken want voor hen kan dit een
eerste stap zijn naar nieuwe, onbekende en speciale bieren. Onbekend is maar al
te vaak onbemind.
Tijd om op ontdekking
te gaan met mijn proefglas langs 30 brouwerijen en meer dan 100 bieren. Ik merk al aan de eerste stands dat er
een paar vreemde gozers tussen zitten, namelijk twee Nederlandse brouwers.
De eerste brouwerij
is Brouwerij de Natte Gijt uit Weert,
Nederlands Limburg. Deze brouwerij is
net zoals zovele andere brouwerijen gegroeid uit gezellig thuis hobbybrouwen en
vooral veel plezier te beleven. Na de vele positieve reacties zijn ze dan toch
overgestapt naar het echte brouwen, maar dan wel alleen voor hunzelf. De
reacties uit de omgeving waren heel positief en ze besloten deel te nemen aan
wedstrijden. In mei 2011 werden ze Nederlands Kampioen Bierbrouwen. Dat was het
laatste zetje om hun bier op de markt te brengen.
Het eerste bier dat
gebrouwen is, is Hop met de Gijt.
Deze IPA is gemaakt met extra aandacht voor de hop. Het geel/oranje kleurige
bier draagt na schenking een volle kroon van hoppig schuim. Een bloemig boeket
van onder andere citrus komt je tegemoet en verrast je bij de eerste slok. Het
levendige bier is vol van smaak, maar valt ondanks zijn stevigheid en subtiele
bitterheid niet zwaar met een alcoholpercentage van 6,5%. De Stoute Gijt is van een ander kaliber en
is een Russian Imperial Stout van 8,8%. Hij kenmerkt zich door de donkere
smaken van chocolade en koffie. Deze RIS is natuurlijk goed gehopt met Brewers
Gold, Magnum, Cascade en Chinook. De volle smaak van dit bier zal goed tot zijn
recht komen na een wandeling tijdens een herfststorm of binnen bij de openhaard
kijkend naar een prachtig sneeuwlandschap.
De tweede Nederlandse
brouwerij is Oedipus Brewing uit
Amsterdam. Het verhaal van Oedipus Brewing is gelijklopend aan dat van De Natte Gijt. Wel experimenteren ze
iets meer met exotische ingrediënten en focussen ze vooral op biologische
ingrediënten.
Hun eerste bier dat
ik proef is Thai Thai, een tripel van
8%. Naast de traditionele ingrediënten worden ook galanga wortel,
sinaasappelschil, korianderzaad, citroengras en chilipeper toegevoegd. Het bier
is niet te zoet, maar pikant en peperachtig met een toets van citrusfruit. Dit
bier is een pikant Thais gerecht op zichzelf. Niet slecht, maar vooral goed voor
de liefhebber van de Oosterse keuken.
Het tweede bier is de
Panty, een stout van 6%. Dit is een
zachte stout met een bittere afdronk en gerookte, asgrauwe aroma’s. Je proeft
bijna de resten van een asbak in dit bier. Speciaal zonder meer.
Er blijft bitter
weinig tijd over en ik moet moeilijke knopen doorhakken. Mijn studies als
chocolatier in een ver verleden leiden me naar de stand van chocolatier Valentino
uit Schepdaal die vorig jaar het prachtige bier Den Brasser ontwikkeld heeft en onmiddelijk al de bronzen medaille
won op de Brussels Beer Challenge. Den
Brasser is een roodbruin bier dat gebrouwen wordt om perfect samen te gaan
met donkere chocolade. Het volmondige karakter leunt hier dan ook volledig bij
aan samen met de complexe aroma’s die vanuit de gisting worden gevormd. Zo
ontstaat een subtiel samenspel van toetsen van vanille, rozijnen, karamel en
granen. Den Brasser is een bewaarbier
dat evolueert naarmate het ouder wordt en wordt naar eigen recept gebrouwen bij
brouwerij Anders.
De naam Brasser is
bekend als pseudoniem voor Paul De Valck (1937-2001), de Vlaamse cartoonist die
jarenlang zijn handtekening plaatste onder de cartoons in Het Nieuwsblad en De
Standaard. De originele Brassertekening op het etiket is van zijn hand en is de
verpersoonlijking van het goede leven in het Pajottenland. Hier kan ik me
volledig in vinden als ik enkele bierpralines proef bij dit prachtige bier. Het
ultieme bewijs dat bier en chocolade prachtig samen gaan en voor elkaar gemaakt
zijn.
Bier en chocolade,
wat kan een Belg nog meer wensen ?
Reacties
Een reactie posten