Doorgaan naar hoofdcontent

Bierfestival Anders Tongeren 2014


Anders dan Anders




Op zaterdag 2 en zondag 3 augustus 2014 was er de tweede editie van het bierfestival Bier Anders.  Na het enorme succes van vorig jaar, heeft de organisatie opnieuw gekozen voor de toplocatie op de Grote Mark in Tongeren.  Vorig jaar waren er ongeveer 10000 bezoekers en dit jaar verwacht men opnieuw zoveel bierliefhebbers. Op dit bierfestival vind je vooral kleinschalige brouwerijen terug met bieren waar je vooraf nog weinig van gehoord had. De kenners vinden hier zeker hun gading tussen de verschillende speciale bieren die binnen een beperkte kring al naam en faam hadden, maar hun weg nog niet gevonden hebben naar het ruime publiek. Ook de gewone bierliefhebbers komen aan hun trekken want voor hen kan dit een eerste stap zijn naar nieuwe, onbekende en speciale bieren. Onbekend is maar al te vaak onbemind.
Tijd om op ontdekking te gaan met mijn proefglas langs 30 brouwerijen en meer dan 100 bieren.       Ik merk al aan de eerste stands dat er een paar vreemde gozers tussen zitten, namelijk twee Nederlandse brouwers.

De eerste brouwerij is Brouwerij de Natte Gijt uit Weert, Nederlands Limburg.  Deze brouwerij is net zoals zovele andere brouwerijen gegroeid uit gezellig thuis hobbybrouwen en vooral veel plezier te beleven. Na de vele positieve reacties zijn ze dan toch overgestapt naar het echte brouwen, maar dan wel alleen voor hunzelf. De reacties uit de omgeving waren heel positief en ze besloten deel te nemen aan wedstrijden. In mei 2011 werden ze Nederlands Kampioen Bierbrouwen. Dat was het laatste zetje om hun bier op de markt te brengen.
Het eerste bier dat gebrouwen is, is Hop met de Gijt. Deze IPA is gemaakt met extra aandacht voor de hop. Het geel/oranje kleurige bier draagt na schenking een volle kroon van hoppig schuim. Een bloemig boeket van onder andere citrus komt je tegemoet en verrast je bij de eerste slok. Het levendige bier is vol van smaak, maar valt ondanks zijn stevigheid en subtiele bitterheid niet zwaar met een alcoholpercentage van 6,5%. De Stoute Gijt is van een ander kaliber en is een Russian Imperial Stout van 8,8%. Hij kenmerkt zich door de donkere smaken van chocolade en koffie. Deze RIS is natuurlijk goed gehopt met Brewers Gold, Magnum, Cascade en Chinook. De volle smaak van dit bier zal goed tot zijn recht komen na een wandeling tijdens een herfststorm of binnen bij de openhaard kijkend naar een prachtig sneeuwlandschap.

De tweede Nederlandse brouwerij is Oedipus Brewing uit Amsterdam. Het verhaal van Oedipus Brewing is gelijklopend aan dat van De Natte Gijt. Wel experimenteren ze iets meer met exotische ingrediënten en focussen ze vooral op biologische ingrediënten.
Hun eerste bier dat ik proef is Thai Thai, een tripel van 8%. Naast de traditionele ingrediënten worden ook galanga wortel, sinaasappelschil, korianderzaad, citroengras en chilipeper toegevoegd. Het bier is niet te zoet, maar pikant en peperachtig met een toets van citrusfruit. Dit bier is een pikant Thais gerecht op zichzelf. Niet slecht, maar vooral goed voor de liefhebber van de Oosterse keuken.

Het tweede bier is de Panty, een stout van 6%. Dit is een zachte stout met een bittere afdronk en gerookte, asgrauwe aroma’s. Je proeft bijna de resten van een asbak in dit bier. Speciaal zonder meer.
Er blijft bitter weinig tijd over en ik moet moeilijke knopen doorhakken. Mijn studies als chocolatier in een ver verleden leiden me naar de stand van chocolatier Valentino uit Schepdaal die vorig jaar het prachtige bier Den Brasser ontwikkeld heeft en onmiddelijk al de bronzen medaille won op de Brussels Beer Challenge. Den Brasser is een roodbruin bier dat gebrouwen wordt om perfect samen te gaan met donkere chocolade. Het volmondige karakter leunt hier dan ook volledig bij aan samen met de complexe aroma’s die vanuit de gisting worden gevormd. Zo ontstaat een subtiel samenspel van toetsen van vanille, rozijnen, karamel en granen. Den Brasser is een bewaarbier dat evolueert naarmate het ouder wordt en wordt naar eigen recept gebrouwen bij brouwerij Anders.

De naam Brasser is bekend als pseudoniem voor Paul De Valck (1937-2001), de Vlaamse cartoonist die jarenlang zijn handtekening plaatste onder de cartoons in Het Nieuwsblad en De Standaard. De originele Brassertekening op het etiket is van zijn hand en is de verpersoonlijking van het goede leven in het Pajottenland. Hier kan ik me volledig in vinden als ik enkele bierpralines proef bij dit prachtige bier. Het ultieme bewijs dat bier en chocolade prachtig samen gaan en voor elkaar gemaakt zijn.
Bier en chocolade, wat kan een Belg nog meer wensen ?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...