Doorgaan naar hoofdcontent

Brasserie Jandrain-Jandrenouille


Brasserie Jandrain-Jandrenouille





Brasserie Jandrain-Jandrenouille is geliefd bij veel biergenieters omwille van hun heerlijke hoppige bieren. Zelf ben ik een een grote fan van de bieren van mijn ‘buur’. De brouwerij werd in 2006 opgericht door Alexandre Dumont in een prachtige 18de eeuwse Haspengouwse vierkantshoeve in de deelgemeente Jandrain-Jandrenouille van het Waals-Brabantse Orp-Jauche. Het eerste bier, IV Saison, dat qua hoppigheid en dorstlessendheid meteen een schot in de roos was, werd gelanceerd in de zomer van 2007. In de jaren die volgden, kwamen ook V Cense en VI Wheat op de markt.
Alexandre kocht op 14 jarige leeftijd in Engeland een ‘homebrew’ pakket en de interesse voor bier was onmiddelijk gewekt. Met het nodige studiemateriaal en boeken van o.a. Michael Jackson nam de passie voor bier toe. In 2004 verhuisde Alexandre vanuit Brussel naar Jandrain-Jandrenouille.
Op Driekoningen ontvangt hij me hartelijk in zijn prachtige brouwerij. De uitleg over de brouwinstallatie wordt doorspekt met allerhande interessante weetjes en anekdotes, vooral gelinkt aan Alexandres hoofdberoep als distributeur van Amerikaanse hopsoorten. Omwille van dat beroep zit hij namelijk aan de bron van enkele interessante hopsoorten die in België dorgaans nog niet zo vaak gebruikt worden. Toch maakt Alexandre geen hopbommen van zijn bieren. Ze hebben allemaal een subtiele en evenwichtige hoppigheid. Alexandre focust altijd op unieke stijlen. Het is duidelijk dat we hier met een vakman te maken hebben die een grote passie voor bier heeft. Hij investeert bitter weinig in marketing, maar wil via mond-aan-mond reclame en het maken van goede bieren Jandrain-Jandrenouille eerst regionaal en dan nationaal op de kaart zetten. Sinds 2,5 jaar is de productie gegroeid van 180hl tot 1000hl en in de toekomst denkt Alexandre aan 3000hl.
De ‘standaard’ bieren van J-J, IV Saison, V Cense en VI Wheat, zijn al uitvoerig beschreven in vorige artikels en alom bekend. Daarom heb ik het met Alexander vooral over een aantal leuke weetjes en anekdotes.
Zo was de IV Saison één van de eerste Belgische bieren met louter Amerikaanse hop en werd het toen omschreven als IPA. Ondertussen is de Belgische bierwereld zodanig evolueerd dat de IV Saison al lang niet meer omschreven wordt als IPA.
Een leuk weetje gaat over gist en suiker : Alexandre geeft aan dat je moet oppassen met het gebruik van glucose in een brouwsel, want de gist zou wel eens een voorkeur kunnen krijgen voor die ‘makkelijke’ suikers en de maltose voor een stuk links laten liggen.
La Corbeille is een vlotte doordrinker die speciaal ontwikkeld werd voor de lokale superette met dezelfde naam om een ideale foodpairing te vormen met de groene pensen, ‘le boudin vert’, die een specialiteit is uit het naburige Orp-le-Petit. Het is een pens van varkensvlees en kruiden, waarbij de groene kleur komt van groene kool en boerenkool. Op een avond heeft Alexandre samen met Pascale Corbeille diverse bieren geproefd zoals Westmalle en Rochefort om een pairing te vinden met de ‘boudin vert’. Uiteindelijk kwamen ze bij de Black Teddy Beer van J-J zelf terecht. Maar omdat een porter commercieel moeilijker te verkopen is, heeft Alexandre uiteindelijk een bier gebrouwen met ongeveer dezelfde smaakelementen, maar een amber kleur en lichthoppig karakter.
Leuk om te weten is ook dat J-J het tarwebier ‘Uijin’ brouwt speciaal voor een aantal Japanse restaurants in Brussel. Witbier blijft een groot succes op de Aziatische markt.
Ook ‘Hornes’ gebrouwen met Amerikaanse hop en dry-hopping met Europese hop kent succes bij diverse cafés (o.a. Mort Subite) en theaters in Brussel.
Het is nu wachten op een nieuw bier, Ambras, dat volop aan het gisten is. Eind januari zal het klaar zijn. Het belooft een vernieuwend bier in België te zijn waarbij gebruik gemaakt wordt van de exclusieve Amerikaanse ‘Palisade’ hop uit de Yakima valley in de staat Washington. Deze gist heeft niet het typische citrusaroma zoals vele bieren, maar wordt gekenmerkt door een aroma van verschillende rode vruchten. Alexandre gebruikt ook een speciale manier van gisten waarbij de gist altijd ‘gestresseerd’ wordt om zoveel mogelijk esthers vrij te geven. De gisting gebeurt continu op een vrij lage temperatuur zodat de gist hyperactief blijft. Ik heb al eens mogen proeven en het belooft een heel lekker bier te worden.
Ambras is een project van twee Vlaamse inwoners uit Noduwez, een andere deelgemeente van Orp-Jauche, en zal een blond bier van 6,5% ABV zijn. Bedoeling van Filip Millet en Werner Callebaut is om Noduwez (Nodevoorde) op de Belgische bierkaart te zetten. Alle inwoners zullen dan ook half februari op het dorsplein uitgenodigd om een gratis Ambras te degusteren. Gegarandeerd een volksfeest en opnieuw leven in de Brouwerij.
Bras verwijst naar brouwsel en Ambras is een Nederlands woord dat van het frans komt, maar een eigen context heeft gekregen in Wallonië. In Brussel daarentegen verstaat de franstalige Brusselaar dat woord dan weer wel. Dus eigenlijk is dat op deze manier ook een woord dat het communautair verhaal in zich draagt.  Het feit dat de meeste Vlamingen er vandaag nog van uitgaan dat dit een Franstalig woord is, getuigt van de afstand die tussen Vlamingen en Walen nog steeds bestaat. Een lang verhaal om te zeggen dat we als Vlamingen uit een Waalse gemeente ervoor willen zorgen dat Walen en Vlamingen samen een Ambraske gaan drinken.








Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...