Brasserie Jandrain-Jandrenouille
Brasserie
Jandrain-Jandrenouille is geliefd bij veel biergenieters omwille van hun
heerlijke hoppige bieren. Zelf ben ik een een grote fan van de bieren van mijn
‘buur’. De brouwerij werd in 2006 opgericht door Alexandre Dumont in een
prachtige 18de eeuwse Haspengouwse vierkantshoeve in de deelgemeente
Jandrain-Jandrenouille van het Waals-Brabantse Orp-Jauche. Het eerste bier, IV
Saison, dat qua hoppigheid en dorstlessendheid meteen een schot in de
roos was, werd gelanceerd in de zomer van 2007. In de jaren die volgden, kwamen
ook V
Cense en VI Wheat op de markt.
Alexandre kocht op 14
jarige leeftijd in Engeland een ‘homebrew’ pakket en de interesse voor bier was
onmiddelijk gewekt. Met het nodige studiemateriaal en boeken van o.a. Michael
Jackson nam de passie voor bier toe. In 2004 verhuisde Alexandre vanuit Brussel
naar Jandrain-Jandrenouille.
Op Driekoningen
ontvangt hij me hartelijk in zijn prachtige brouwerij. De uitleg over de brouwinstallatie
wordt doorspekt met allerhande interessante weetjes en anekdotes, vooral
gelinkt aan Alexandres hoofdberoep als distributeur van Amerikaanse hopsoorten.
Omwille van dat beroep zit hij namelijk aan de bron van enkele interessante
hopsoorten die in België dorgaans nog niet zo vaak gebruikt worden. Toch maakt
Alexandre geen hopbommen van zijn bieren. Ze hebben allemaal een subtiele en
evenwichtige hoppigheid. Alexandre focust altijd op unieke stijlen. Het is
duidelijk dat we hier met een vakman te maken hebben die een grote passie voor
bier heeft. Hij investeert bitter weinig in marketing, maar wil via
mond-aan-mond reclame en het maken van goede bieren Jandrain-Jandrenouille
eerst regionaal en dan nationaal op de kaart zetten. Sinds 2,5 jaar is de
productie gegroeid van 180hl tot 1000hl en in de toekomst denkt Alexandre aan
3000hl.
De ‘standaard’ bieren
van J-J, IV Saison, V Cense en VI Wheat, zijn al uitvoerig beschreven in vorige
artikels en alom bekend. Daarom heb ik het met Alexander vooral over een aantal
leuke weetjes en anekdotes.
Zo was de IV
Saison één van de eerste Belgische bieren met louter Amerikaanse hop en
werd het toen omschreven als IPA. Ondertussen is de Belgische bierwereld
zodanig evolueerd dat de IV Saison al lang niet meer omschreven wordt als IPA.
Een leuk weetje gaat
over gist en suiker : Alexandre geeft aan dat je moet oppassen met het gebruik
van glucose in een brouwsel, want de gist zou wel eens een voorkeur kunnen
krijgen voor die ‘makkelijke’ suikers en de maltose voor een stuk links laten
liggen.
La Corbeille is een vlotte doordrinker die speciaal ontwikkeld
werd voor de lokale superette met dezelfde naam om een ideale foodpairing te
vormen met de groene pensen, ‘le boudin vert’, die een specialiteit is uit het
naburige Orp-le-Petit. Het is een pens van varkensvlees en kruiden, waarbij de
groene kleur komt van groene kool en boerenkool. Op een avond heeft Alexandre
samen met Pascale Corbeille diverse bieren geproefd zoals Westmalle en Rochefort
om een pairing te vinden met de ‘boudin vert’. Uiteindelijk kwamen ze bij de Black
Teddy Beer van J-J zelf terecht. Maar omdat een porter commercieel moeilijker
te verkopen is, heeft Alexandre uiteindelijk een bier gebrouwen met ongeveer
dezelfde smaakelementen, maar een amber kleur en lichthoppig karakter.
Leuk om te weten is
ook dat J-J het tarwebier ‘Uijin’ brouwt speciaal voor een
aantal Japanse restaurants in Brussel. Witbier blijft een groot succes op de
Aziatische markt.
Ook ‘Hornes’
gebrouwen met Amerikaanse hop en dry-hopping met Europese hop kent succes bij
diverse cafés (o.a. Mort Subite) en theaters in Brussel.
Het is nu wachten op
een nieuw bier, Ambras, dat volop aan het gisten is. Eind januari zal het klaar
zijn. Het belooft een vernieuwend bier in België te zijn waarbij gebruik
gemaakt wordt van de exclusieve Amerikaanse ‘Palisade’ hop uit de Yakima valley in de staat Washington. Deze
gist heeft niet het typische citrusaroma zoals vele bieren, maar wordt
gekenmerkt door een aroma van verschillende rode vruchten. Alexandre gebruikt
ook een speciale manier van gisten waarbij de gist altijd ‘gestresseerd’ wordt
om zoveel mogelijk esthers vrij te geven. De gisting gebeurt continu op een
vrij lage temperatuur zodat de gist hyperactief blijft. Ik heb al eens mogen
proeven en het belooft een heel lekker bier te worden.
Ambras is een project
van twee Vlaamse inwoners uit Noduwez, een andere deelgemeente van Orp-Jauche,
en zal een blond bier van 6,5% ABV zijn. Bedoeling van Filip Millet en Werner
Callebaut is om Noduwez (Nodevoorde) op de Belgische bierkaart te zetten. Alle
inwoners zullen dan ook half februari op het dorsplein uitgenodigd om een
gratis Ambras te degusteren. Gegarandeerd een volksfeest en opnieuw leven in de
Brouwerij.
Bras verwijst naar
brouwsel en Ambras is een Nederlands woord dat van het frans komt, maar een
eigen context heeft gekregen in Wallonië. In Brussel daarentegen verstaat de
franstalige Brusselaar dat woord dan weer wel. Dus eigenlijk is dat op deze
manier ook een woord dat het communautair verhaal in zich draagt. Het feit dat de meeste Vlamingen er vandaag
nog van uitgaan dat dit een Franstalig woord is, getuigt van de afstand die tussen
Vlamingen en Walen nog steeds bestaat. Een lang verhaal om te zeggen dat we als
Vlamingen uit een Waalse gemeente ervoor willen zorgen dat Walen en Vlamingen samen
een Ambraske gaan drinken.
Reacties
Een reactie posten