Doorgaan naar hoofdcontent

Brouwerij Vissenaken en Snaken van Fasso


Brouwerij Vissenaken



Driemaal in de het voorjaar en driemaal in het najaar organiseren familie & vrienden van de brouwerij Vissenaken de ‘Snaken van Fasso’ in het gemeenschapscentrum ‘De Kronkelkroeg’ te Vissenaken. De communicatie hierover gebeurt louter via Facebook en van mond tot mond reclame. De Snaken van Fasso zijn een zythologische vereniging opgericht rond de brouwerij Vissenaken.  De Germaan Fasso en zijn gezellen (‘snaken’) liggen aan de basis van de naamgeving van het dorp Vissenaken en bijgevolg ook aan de naam van de brouwerij Vissenaken. Stamvader Fasso en zijn snaken hebben zich hier ter plekke gevestigd in 400 n.C.
Bedoeling is om letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij te brengen in deze deelgemeente van Tienen. Actief meewerken aan de instandhouding en de verspreiding van de Belgische cultuur in de meest ruime zin. Brouwer Rudy Scheys & 6 medewerkers zetten hun schouders onder dit initatief. Elke keer wordt de zaal ‘De Kronkelkroeg’ gezellig aangekleed.
De zaal liep op vrijdag 28 maart vrij goed vol en het is duidelijk dat dit initiatief succesvol is en de bevolking van Vissenaken en omstreken opnieuw op een gezellige manier bij elkaar brengt voor een leuke avond.
Het opzet is dat er telkens 6 andere bieren worden voorgesteld :  een zuur bier, een fruitbier, een kruidenbier, een blond bier, een donker bier en een speciaal bier.
Deze keer konden volgende bieren geproefd worden :
Kriek Mariage Parfait (8% vol. alc.) : wordt gebrouwen door brouwerij Boon te Lembeek sinds 1680. Sinds 1975 in handen van Frank Boon die zorgde voor een echte revival van authentieke lambiek en geuze. Dit bier bestaat uit zware lambiek van 1 jaar op smaak gebracht met 400 gram overrijpe echte krieken per liter. Extra rijping op eiken vaten. Nagisting van 6 maanden op fles. Na 2 jaar op dronk. Dit bier overtreft voor mij het beste glas wijn !
Liefmans Gouden Band (8% vol. alc.) : roodbruin Belgisch bier van gemengde gisting gebrouwen door brouwerij Liefmans te Oudenaarde sinds 1679. Stichter was Jacobus Liefmans en Rosa Merckx, eerste vrouwelijke brouwmeester, haar handtekening prijkt nog steeds op elke Liefmansverpakking.
Steenuilke (6,5% vol. alc.) wordt gebrouwen door brouwerij De Ryck te Herzele sinds 1886. 4 generaties later staat An De Ryck aan de roerkuip. Steenuilke is in samenwerking met het RLVA en met de steun van het Leaderproject gecreëerd ter ondersteuning van het steenuilproject. Om de specificiteit van de streek en dit kleine diertje te onderstrepen werden zorgvuldige kruiden uitgezocht die in de Vlaamse Ardennen groeien.
Ter Dolen Donker (7,1% vol. alc.) : wordt gebrouwen bij brouwerij De Dool NV te Houthalen-Helchteren. Een kasteelbrouwerij die met een moderne brouwerij op ambachtelijke wijze haar fluweelzachte abdijbieren Ter Dolen brouwt. Oorspronkelijk gebrouwen als kerstbier. Gebrouwen met 3 soorten mout (o.a. Munchener) en 2 hopsoorten.
Moinette (8,5% vol. alc.) wordt gebrouwen door brouwerij Dupont te Tourpes sinds 1920. De brouwerij is een onafhankelijk familiebedrijf gespecialiseerd in de productie van bieren met hergisting in de fles zoals Moinette, Saison, Bons voeux.
Bush Amber (12% vol. alc.) : wordt gebrouwen door brouwerij Dubuisson te Pipaix sinds 1769. Gecreëerd in 1933 onder de naam ‘Bush Beer’ is dit één van de oudste speciale bieren van België en de parel aan de kroon van de brouwerij. Enige ingrediënten zijn mout, hop, natuurlijke suiker, water geput uit de ondergrond van de brouwerij en een exclusieve gist die al 65 jaar een goed bewaard geheim is.
Leuk aan het originele concept is de vrijheid ervan. Centraal staat een toog waar je deze zes bieren van de avond en de bieren van brouwerij Vissenaken kan verkrijgen. Je hoeft niet elk bier te proeven en kan zelf bepalen welk bier en hoeveel ervan je wil drinken. Perfect mogelijk om een flesje bier te delen met andere tafelgenoten of louter één bier te proeven.  Op elke tafel ligt een informatiemap over de bieren en Rudy komt dan persoonlijk deze bieren toelichten met een gezellige babbel. Allemaal heel gemoedelijk.
Ere wie ere toekomt, geef ik hierbij nog een woordje uitleg over brouwerij Vissenaken en haar bieren.
Brouwerij Vissenaken is een microbrouwerij te Vissenaken (Tienen). Deze brouwerij werd in 2007 opgericht door Rudy Scheys. Deze brouwerij wil in de eerste plaats een prosumptiebrouwerij zijn voor de lokale bevolking. Groei en winst zijn van geen enkele tel. Het is eerder een sociaal gebeuren waarbij kennis en expertise gratis ter beschikking gesteld wordt van de medeburger. Bijgevolg worden de bieren van deze brouwerij, ondanks herhaaldelijke vraag, niet geëxporteerd naar het buitenland en amper te koop aangeboden in cafés en drankenhandel. Wat is erger dan een café zonder bier ? Juist, een dorp zonder brouwerij !
Volgende bieren worden gebrouwen door brouwerij Vissenaken :
Fasso (6,5% vol. alc.) : genoemd naar de naamgever van VISSEnaken (FASSOnaken). Blond, ongefilterd bier. Volmout, tarwe-zoet, fijne bitterheid, citrusaroma, honing
Himelein (6% vol. alc.) : genoemd naar de lokale volksheilige Sint-Himelinus. Er gaan royalties naar het Broederschap van St.-Himelinus waardoor je bij het drinken van dit bier onmiddelijk jouw goede daad hebt verricht. Donkerbruin, ongefilterd, geen kruiden. Complexe neus, gerstestro, vol en rond, gebrand, drop, snoep, bruine suiker, lange afdronk
Meetsel (7,5% vol. alc.) : naam betekent een nederzetting (sel) bij een maaiweide (meet). Deze amber tripel wordt gebrouwen sinds 2012 en is een ex-toneelbier. Jaarlijks brengt brouwerij Vissenaken voor de lokale toneelkring een toneelbier uit. Zacht volmoutbier, hopbitter, alcoholzoet
De Nacht (5,2% vol. alc.) : Ex-toneelbier met verwijzing naar de midwinternacht en het sterrenbeeld Orion. Bruinrood winterbier sinds 2007, atypisch want zonder kruiden en laag alcoholisch. Fris en droog en toch een volle uitgesproken moutsmaak, mooie body, met aroma’s van Perzisch-exotische kruiden, een subtiele fruitigheid van sinaasappel, lange afdronk, erg mooi in balans.
Op de etiketten van de brouwerij staat een magische spiraal. Deze werd teruggevonden in Ierland in de ruïnes van een oude tempel daterend uit de Bronstijd. Daaronder staat het jaartal MDCLVII (1657) verwijzend naar het brouwersverleden van de familie Scheys.
Een lovenswaardig initiatief van de Snaken van Fasso die Vissenaken opnieuw op de kaart zet en de mensen onder mekaar brengt terwijl op een gezellige manier de Belgische biercultuur verspreid wordt. Eigenlijk kan ik de Snaken van Fasso omschrijven als de moderne biermissionarissen die leven in de brouwerij brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...