Doorgaan naar hoofdcontent

Cité de la Bière Liège apr14


Cité de la bière




In het weekend van 5 & 6 april werd voor de eerste keer het evenement ‘Cité de la bière – Le Salon des Microbrasseries Liégeoises’ georganiseerd.
En of het een succes was. Ik heb nadien met één van de stuwende krachten achter het evenement gepraat, Sébastien Hicter van Hesbuy drinks te Hannut. Hij bevestigde me dat er liefst 2500 aanwezigen waren in plaats van de verwachte 1000 gasten. De omgekeerde zijde van de medaille was de ‘bottleneck’ en het drummen voor een plaats aan de standen van de brouwers. In ieder geval wordt er volgend jaar zeker een tweede editie georganiseerd.
Aanvankelijk had ik absoluut niet de bedoeling om te gaan, maar wat doet een mens zo al op zondagnamiddag ? Naar de Ronde van Vlaanderen kijken ? Gebeurt al drie jaar niet meer sinds de organisatoren hun ziel aan de commerce verkocht hebben en de passage op de Muur van Geraardsbergen geschrapt hebben. Een dutje doen ? Dat doe ik wel als ik bejaard ben. Het werd dus een bezoek aan Cité de la bière. Mijn vaste reisgezel, dochter Hannelore, was van de partij.
De locatie is het Musée de la vie Wallonne. Dit prachtige, historische museum ligt pal in het historische centrum van Luik vlakbij het  mooie gerechtsgebouw en de Place Saint-Lambert. Vlug de wagen parkeren want het is al 17u30 en het bierfestival sluit om 19u. Al bij al een goede keuze om zo laat te komen want de grote massa is toen al verdwenen, maar toch blijft het nog gezellig.  De microbrouwers staan met hun standen in de galerijen van de historische binnenkoer en op de binnenkoer zelf kunnen de aanwezigen in alle rust genieten van hun degustatie.
Aan de inkombalie word ik onmiddelijk hartelijk ontvangen. Het is duidelijk dat de twee broers, Christophe en Damien Polard, als oprichters van dit festival tot doel hebben om de microbrouwerijen uit de provincie Luik te promoten en de bezoekers de kans te geven hun bieren in een gezellige en authentieke sfeer te degusteren. Met een grote portie jetons in aanslag en een mooi proefglas begin ik aan mijn tocht langs de microbrouwers.
Er zijn in totaal 15 brouwerijen aanwezig met ongeveer 30 bieren. Mijn eerste stop is een brouwerij die ik absoluut niet ken, Brasserie Artisanale du Flo. Deze brouwerij ligt in Blehen, de kleinste deelgemeente van Hannuit. Uiteindelijk slechts 10km van mijn woonplaats, maar toch totaal onbekend. De brouwerij ontleent haar naam aan “le flo” wat moerassig gebied betekent. Brasserie du Flo brouwt in totaal 6 bieren, namelijk Flo Blanche, Flo Blonde, Flo Triple, Flo Ambrée,  Flo Brune en Flo Fruit. Ik besluit om de Flo Ambrée te proberen. Dit bier met expliciete houtaroma’s heeft tenslotte in zijn categorie de prijs ‘Beste Waals bier op de wedstrijd “Best Belgian Beer of Wallonia” gekregen. Ofwel was het het enige bier in die categorie ofwel was het een slecht brouwsel, maar dit is werkelijk een afknapper van formaat. Ik besluit het uiteindelijk dan ook bij één biertje van deze brouwerij te houden en een “Flo Blonde” mee te nemen voor thuis om na te gaan of het absolute pech was of er toch iets scheelt met deze brouwerij. In ieder geval heb ik geleerd dat je nooit op titels en prijsuitreikingen mag voortgaan, maar louter op jouw instinct.
De bieren van Brasserie de Bellevaux uit Malmedy en Bertinchamps uit Gembloux laat ik links liggen omdat ik deze vrij goed ken. Dus is het de beurt aan  brouwerij Grain d’Orge uit Hombourg.  Deze brouwerij brouwt o.a. de bieren Brice, Joup, Aubel Double, Aubel Triple, Canaille, La Grelotte en diverse speciaalbieren voor evenementen en organisaties. Ik besluit om de Canaille en de Aubel Triple te degusteren. De Canaille is een aangenaam witbier gebrouwen met diverse kruiden en 3 graansoorten. Het is een vlotte, verfrissende dorstlesser; laag van alcoholgehalte en weinig hopbitter.  De Aubel Triple is een eerste hoogvlieger en een echte verademing. Dit bier van 9% vol. alc. heeft een perfect evenwicht tussen zachtheid en bitterheid. Je proeft wel duidelijk kruidige aroma’s. Blijkbaar heeft dit bier op de Brussels Beer Challenge 2013 een zilveren medaille behaald en dat vind ik zeker verdiend. Dit is zo één van die bieren die ik zeker nog eens ga drinken.
Als tussendoortje stop ik even aan de stand van La Coopérative Ardente, een lokale vereniging uit Luik die vooral probeert artisanele en bioproducten uit de omgeving op de markt te brengen. Toevallig hebben die nu net 2 lokale bieren te koop, La Deux Nigauds en L’apogée.  Ik besluit om L’apogée te proeven, een amberkleurig bier dat gebrouwen wordt in de ‘Avouerie d’Anthisnes’. Een licht bier van 6% vol. alc. met een heel specifiek karakter waarin je de whiskytoetsen goed proeft. Dit bier mag gedurende enkele maanden rusten op whiskyvaten in een 12e eeuwse kelder van het Musée de la bière et Peket te Anthisnes...en dat proef je ook. Een karakterbier.
 Volgende stand is de stand van Brasserie La Botteresse. Deze brouwerij uit Saint-Georges-sur-Meuse brouwt de bieren La Botteresse, de bieren Sur-les-Bois en de bieren  Saison. Op aanraden van de brouwer besluit ik om La Botteresse Blanche en de nieuwste telg van de brouwerij, La Liègeoise te degusteren. La Botteresse Blanche is een verfrissend bier van 5,4% vol. alc. gebrouwen met gerstemout, tarwemout en tarwevlokken. Een vrij hoppig bier, enorm fruitig en verfrissend. Ik ben geen liefhebber van witbieren, maar dit is al het tweede witbier vandaag dat ik heel lekker vind. Als een witbier correct gebrouwen wordt, is het best lekker. Ik moet mijn mening over witbieren duidelijk herzien. De jongste telg, La Liègeoise, wordt volgens een origineel recept gebrouwen. La Liégeoise 1892 is een Premium Beer. Blond maar licht troebel, een licht en digestief karakter, een mengeling tussen een dorstlesser en een speciaalbier. Best aangenaam, maar het witbier vond ik toch lekkerder.
De tijd begint nu echt wel te dringen en ik besluit om Val Dieu, Leopold 7, Brasserie de la Lienne, Lupulus en Novabirra links te laten liggen.
nAmber 1 (6,8% vol. alc.) wordt gebrouwen door brouwerij Gilbert uit Nandrin. De ‘N’ in de naam verwijst naar het dorp Nandrin in de Condroz, amber verwijst natuurlijk naar de kleur van het bier en het cijfer ‘1’ omdat dit het eerste bier van deze brouwerij is. Brouwer Dominique Gilbert is een echt voorbeeld van een hobbybrouwer waarbij de hobby bier brouwen duidelijk uit de hand gelopen is. Hij heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt want nAmber 1 is een heerlijk artisanaal bier.  Gerstemout, tarwemout en havervlokken vormen de basisingrediënten. De bitterheid komt van drie hopsoorten. De aroma’s komen van kandijsuiker, honing, citrusvruchten, sinaasappelschillen en lavendel. Samen vormt dit een echt smaakpallet. Ik vermoed dat we van deze brouwerij nog gaan horen.
Brasserie Elfique is de voorlaatste halte want ondertussen is het al 19u. Deze brouwerij uit Aywaille brouwt ondertussen al Elfique Blonde, Elfique Brune en Elfique Amber. Ik besluit om de Elfique Amber (7% vol. alc.) te proeven.  Een speciaal bier, mild en zacht met een frisse nasmaak. Licht bitter en bevat gerstemout. De zachte amberkleurige nuance doet me aan karamel denken. Een correct bier.
De last call is nu al geruime tijd omgeroepen, maar ik besluit toch om in schoonheid te eindigen bij Brasserie Warsage. De Warsage bieren zijn me al bekend, maar ik besluit toch om de Warsage Triple (8,5% vol. alc.) te degusteren als afsluiter. Een echte tripel zoals een tripel moet zijn. Krachtig en volmondig. Een karakterbier door het gebruik van de juiste hoparoma’s en een uitgesproken bitterheid.
Ik heb echt een goed gevoel bij dit gezellige festival. Na het festival ‘Namur capitale de la bière’ te Namen (provincie Namen) en ‘Rencontre des Brasseries du Luxembourg Belge’ in Hotton (provincie Luxemburg) heeft nu eindelijk de provincie Luik haar eigen bierfestival. Het is duidelijk dat Wallonië aan een inhaalmaneuver bezig is en de lokale bieren volop ontdekt worden. De Waalse biercultuur wordt eindelijk gepromoot en gewaardeerd zoals het hoort.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...