Cité de la bière
In het
weekend van 5 & 6 april werd voor de eerste keer het evenement ‘Cité de la bière – Le Salon des
Microbrasseries Liégeoises’ georganiseerd.
En of het
een succes was. Ik heb nadien met één van de stuwende krachten achter het evenement
gepraat, Sébastien Hicter van Hesbuy drinks te Hannut. Hij bevestigde me dat er
liefst 2500 aanwezigen waren in plaats van de verwachte 1000 gasten. De
omgekeerde zijde van de medaille was de ‘bottleneck’ en het drummen voor een
plaats aan de standen van de brouwers. In ieder geval wordt er volgend jaar
zeker een tweede editie georganiseerd.
Aanvankelijk
had ik absoluut niet de bedoeling om te gaan, maar wat doet een mens zo al op
zondagnamiddag ? Naar de Ronde van Vlaanderen kijken ? Gebeurt al drie jaar
niet meer sinds de organisatoren hun ziel aan de commerce verkocht hebben en de
passage op de Muur van Geraardsbergen geschrapt hebben. Een dutje doen ? Dat
doe ik wel als ik bejaard ben. Het werd dus een bezoek aan Cité de la bière.
Mijn vaste reisgezel, dochter Hannelore, was van de partij.
De locatie
is het Musée de la vie Wallonne. Dit
prachtige, historische museum ligt pal in het historische centrum van Luik
vlakbij het mooie gerechtsgebouw en de
Place Saint-Lambert. Vlug de wagen parkeren want het is al 17u30 en het
bierfestival sluit om 19u. Al bij al een goede keuze om zo laat te komen want
de grote massa is toen al verdwenen, maar toch blijft het nog gezellig. De microbrouwers staan met hun standen in de
galerijen van de historische binnenkoer en op de binnenkoer zelf kunnen de
aanwezigen in alle rust genieten van hun degustatie.
Aan de
inkombalie word ik onmiddelijk hartelijk ontvangen. Het is duidelijk dat de
twee broers, Christophe en Damien Polard, als oprichters van dit festival tot doel
hebben om de microbrouwerijen uit de provincie Luik te promoten en de bezoekers
de kans te geven hun bieren in een gezellige en authentieke sfeer te
degusteren. Met een grote portie jetons in aanslag en een mooi proefglas begin
ik aan mijn tocht langs de microbrouwers.
Er zijn in
totaal 15 brouwerijen aanwezig met ongeveer 30 bieren. Mijn eerste stop is een
brouwerij die ik absoluut niet ken, Brasserie
Artisanale du Flo. Deze brouwerij ligt in Blehen, de kleinste deelgemeente
van Hannuit. Uiteindelijk slechts 10km van mijn woonplaats, maar toch totaal
onbekend. De brouwerij ontleent haar naam aan “le flo” wat moerassig gebied
betekent. Brasserie du Flo brouwt in totaal 6 bieren, namelijk Flo Blanche, Flo
Blonde, Flo Triple, Flo Ambrée, Flo
Brune en Flo Fruit. Ik besluit om de Flo
Ambrée te proberen. Dit bier met expliciete houtaroma’s heeft tenslotte in
zijn categorie de prijs ‘Beste Waals bier op de wedstrijd “Best Belgian Beer of
Wallonia” gekregen. Ofwel was het het enige bier in die categorie ofwel was het
een slecht brouwsel, maar dit is werkelijk een afknapper van formaat. Ik
besluit het uiteindelijk dan ook bij één biertje van deze brouwerij te houden
en een “Flo Blonde” mee te nemen voor thuis om na te gaan of het absolute pech
was of er toch iets scheelt met deze brouwerij. In ieder geval heb ik geleerd
dat je nooit op titels en prijsuitreikingen mag voortgaan, maar louter op jouw
instinct.
De bieren
van Brasserie de Bellevaux uit
Malmedy en Bertinchamps uit Gembloux
laat ik links liggen omdat ik deze vrij goed ken. Dus is het de beurt aan brouwerij Grain
d’Orge uit Hombourg. Deze brouwerij
brouwt o.a. de bieren Brice, Joup, Aubel
Double, Aubel Triple, Canaille, La Grelotte en diverse speciaalbieren voor
evenementen en organisaties. Ik besluit om de Canaille en de Aubel Triple te
degusteren. De Canaille is een
aangenaam witbier gebrouwen met diverse kruiden en 3 graansoorten. Het is een
vlotte, verfrissende dorstlesser; laag van alcoholgehalte en weinig
hopbitter. De Aubel Triple is een eerste hoogvlieger en een echte verademing. Dit
bier van 9% vol. alc. heeft een perfect evenwicht tussen zachtheid en
bitterheid. Je proeft wel duidelijk kruidige aroma’s. Blijkbaar heeft dit bier
op de Brussels Beer Challenge 2013 een zilveren medaille behaald en dat vind ik
zeker verdiend. Dit is zo één van die bieren die ik zeker nog eens ga drinken.
Als
tussendoortje stop ik even aan de stand van La Coopérative Ardente, een lokale vereniging uit Luik die vooral
probeert artisanele en bioproducten uit de omgeving op de markt te brengen.
Toevallig hebben die nu net 2 lokale bieren te koop, La Deux Nigauds en L’apogée. Ik besluit om L’apogée te proeven, een amberkleurig bier dat gebrouwen wordt in
de ‘Avouerie d’Anthisnes’. Een licht bier van 6% vol. alc. met een heel
specifiek karakter waarin je de whiskytoetsen goed proeft. Dit bier mag
gedurende enkele maanden rusten op whiskyvaten in een 12e eeuwse
kelder van het Musée de la bière et Peket te Anthisnes...en dat proef je ook.
Een karakterbier.
Volgende stand is de stand van Brasserie La Botteresse. Deze brouwerij
uit Saint-Georges-sur-Meuse brouwt de bieren La Botteresse, de bieren
Sur-les-Bois en de bieren Saison. Op
aanraden van de brouwer besluit ik om La
Botteresse Blanche en de nieuwste telg van de brouwerij, La Liègeoise te degusteren. La Botteresse Blanche is een
verfrissend bier van 5,4% vol. alc. gebrouwen met gerstemout, tarwemout en
tarwevlokken. Een vrij hoppig bier, enorm fruitig en verfrissend. Ik ben geen
liefhebber van witbieren, maar dit is al het tweede witbier vandaag dat ik heel
lekker vind. Als een witbier correct gebrouwen wordt, is het best lekker. Ik
moet mijn mening over witbieren duidelijk herzien. De jongste telg, La Liègeoise, wordt volgens een
origineel recept gebrouwen. La Liégeoise 1892 is een Premium Beer. Blond maar
licht troebel, een licht en digestief karakter, een mengeling tussen een
dorstlesser en een speciaalbier. Best aangenaam, maar het witbier vond ik toch
lekkerder.
De tijd
begint nu echt wel te dringen en ik besluit om Val Dieu, Leopold 7, Brasserie de la Lienne, Lupulus en Novabirra links te laten liggen.
nAmber 1 (6,8% vol. alc.) wordt gebrouwen door brouwerij Gilbert uit Nandrin. De ‘N’
in de naam verwijst naar het dorp Nandrin in de Condroz, amber verwijst
natuurlijk naar de kleur van het bier en het cijfer ‘1’ omdat dit het eerste bier
van deze brouwerij is. Brouwer Dominique Gilbert is een echt voorbeeld van een
hobbybrouwer waarbij de hobby bier brouwen duidelijk uit de hand gelopen is.
Hij heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt want nAmber 1 is een heerlijk
artisanaal bier. Gerstemout, tarwemout
en havervlokken vormen de basisingrediënten. De bitterheid komt van drie
hopsoorten. De aroma’s komen van kandijsuiker, honing, citrusvruchten,
sinaasappelschillen en lavendel. Samen vormt dit een echt smaakpallet. Ik
vermoed dat we van deze brouwerij nog gaan horen.
Brasserie Elfique is de voorlaatste halte want ondertussen is
het al 19u. Deze brouwerij uit Aywaille brouwt ondertussen al Elfique Blonde, Elfique Brune en Elfique Amber. Ik besluit om de
Elfique Amber (7% vol. alc.) te proeven.
Een speciaal bier, mild en zacht met een frisse nasmaak. Licht bitter en
bevat gerstemout. De zachte amberkleurige nuance doet me aan karamel denken.
Een correct bier.
De last
call is nu al geruime tijd omgeroepen, maar ik besluit toch om in schoonheid te
eindigen bij Brasserie Warsage. De
Warsage bieren zijn me al bekend, maar ik besluit toch om de Warsage Triple (8,5% vol. alc.) te
degusteren als afsluiter. Een echte tripel zoals een tripel moet zijn. Krachtig
en volmondig. Een karakterbier door het gebruik van de juiste hoparoma’s en een
uitgesproken bitterheid.
Ik heb echt
een goed gevoel bij dit gezellige festival. Na het festival ‘Namur capitale de
la bière’ te Namen (provincie Namen) en ‘Rencontre des Brasseries du Luxembourg
Belge’ in Hotton (provincie Luxemburg) heeft nu eindelijk de provincie Luik
haar eigen bierfestival. Het is duidelijk dat Wallonië aan een inhaalmaneuver
bezig is en de lokale bieren volop ontdekt worden. De Waalse biercultuur wordt
eindelijk gepromoot en gewaardeerd zoals het hoort.
Reacties
Een reactie posten