Doorgaan naar hoofdcontent

Danske Ölentusiaster Bierfestival in Kopenhagen 2016


Danske Ölentusiaster Bierfestival Kopenhagen




Van 19 mei t/m 21 mei 2016 organiseren onze Deense biervrienden, Danske Ölentusiaster, hun bierfestival in de Lokomotivvaerkstedet te Kopenhagen.
Het is duidelijk dat in de hedendaagse samenleving mobiliteit een ruim begrip is. Op anderhalf uur sta ik van Zaventem in Kopenhagen. De check-in verloopt bovendien bijzonder vlot op Zaventem na de moeilijke periode na de aanslagen van 22 maart. Er is prachtig werk verricht op onze luchthaven.

Voor toeristische bezienswaardigheden verwijs ik graag naar een reismagazine, maar één ding is zeker. Kopenhagen is een prachtige stad en evolueert continu in positieve zin. Met een ultramoderne metro ben je op 10 minuten in het stadscentrum. Nadeel is wel dat de stad momenteel één grote bouwwerf is omdat er twee nieuwe metrolijnen aangelegd worden. Eén zal in een cirkel het historische stadscentrum omlijnen. Architecturaal is Kopenhagen een meesterwerk. De wijk Christianshavn was bijvoorbeeld vroeger een militair bolwerk en afgesloten van de buitenwereld. Nu is er het supermoderne operagebouw gevestigd en zijn alle oude gebouwen omgevormd tot lofts, musea, bedrijfsgebouwen e.d in de meest uiteenlopende vormen.
De absolute tip is een fiets te huren. Zelfs de Nederlanders kunnen nog van de Denen fietsles krijgen. Nergens ter wereld is een stad zo ingesteld op de tweewieler die heer en meester is. De Denen verplaatsen zich dan ook massaal met fietsen in alle mogelijke vormen van bakfiets tot éénwieler. Een fiets huren kost nagenoeg niets. Overal zijn gloednieuwe fietspaden en spectaculaire fietsbruggen aangelegd. Op een kwartiertje fietsen ben je vanuit het centrum in de natuurpracht en kan je urenlang fietsen langs de kust. Als aperitief raad ik zeker de WarPigs Brewpub van Three floyds Brewing Company en Mikkeller aan. Deze bevindt zich in het ‘Meatpack district’. Vroeger een gore buurt aan de achterkant van het centraal station  met drugsverslaafden en prostituees, maar nu een hippe, trendy buurt waar vooral jongeren zich thuis voelen.

Het Deense bierfestival vindt plaats in de Lokomotivvaerkstedet, een gracieus gebouw waar vroeger lokomotieven hersteld werden, maar nu evenementen georganiseerd worden. Het kan zeker de vergelijking met Thurn & Taxis in Brussel doorstaan.
Het Copenhagen Beer Celebration Festival met een unieke lijst aan buitenlandse craft brewers had ik de week voordien bewust aan mij laten voorbijgaan. Ik wou naar dit festival om kleine, authentieke Deense brouwerijen te ontdekken met misschien af en toe een vreemde buitenlandse eend in de bijt.

Bovendien ben ik door mijn studies in Zweden verliefd geworden op de Scandinavische landen; elk met hun eigen karakter en natuurpracht. Een aantal Scandinavische journalisten hadden me de week voordien op Leuven Innovation Beer Festival nog extra tips gegeven voor dit evenement.
Gelukkig is het vrijdagmiddag nog relatief rustig en kan ik na de ontvangst van mijn jetons rustig de tijd nemen om alles te ontdekken. Ole Madsen en Christian Andersen van de Danske Ölentusiaster wachten me op en leiden me rond. Ook al heb ik mij gespecialiseerd in de Scandinavische biercultuur, is dit geen overbodige luxe. De Scandinavische landen zijn verdomd goed bezig op biervlak en het gaat er ontzettend snel aan toe.

Ze gebruiken een mix van de Belgische biertraditie en de onstuimige innovatiedrang van de Amerikaanse brouwers. Dit wordt een moeilijke missie, maar ik heb mijn huiswerk meegekregen voor de organisatie van de avond Scandinavische bieren bij OBAD te Diest eind juli.
Eerste stop is wat vele Deense bierkenners omschrijven als het beste wat Denemarken te bieden heeft op biervlak. Brouwerij Hornbeer uit Kirke Hyllinge in de buurt van Roskilde. En ik geef ze zeker geen ongelijk. Ik begin met hun pilsbier dat me uiterst aangenaam verrast. Het bewijs dat een pils heel verrassend en aangenaam kan zijn. Verder gaat hun gamma van traditionele tripels en IPA’s tot de meest gekke dingen en hebben ze een grote liefde voor bieren met spontane gisting. Meesterwerken zijn Czechcat (een donkere pilssoort die lang geleden in Tsjechië gebrouwen werd), het zure Framboise, Rögöl (Rauchbier), Viking Chili Stout, Carribean Rumstout, Brewers Lambic, Bretty Christmas en Bretty Sour Brown. Een overbluffend smakenpallet.

Mads stelt me met trots voor aan één van de opkomende Deense biertalenten, Bryggeriet Frejdahl uit Assens op het eiland Fünen. Guldtop is een gouden pils, Valravn een krachtige Oatmeal Stout, Gudmund een heerlijke Saison en Thyra is een kruidig bier met vlierbloesem.
Een kleine stand zonder enige versiering met een handgeschreven bord trekt mijn aandacht. Dit is de stand van de Handbryggerne waar hobbybrouwers elke dag de kans krijgen om hun brouwtalent te tonen met wisselend resultaat. Havehumle Pale Ale is een pale ale gebrouwen met eigen Deense hop en Amerikaanse Tomahawkhop. Admiral Smash is een Imperial IPA met Engelse Admiralhop en S’Wheat is een blend van een witbier en een Saison met een spontane zure toets.

Alexander, Israeli Boutique Brewery, is een totale verrassing voor mij, maar ook in Israel is de bierscene enorm aan het groeien. Deze brouwerij heeft de voorbije jaren al een aantal medailles gewonnen op de World Beer Cup en European Beer Star. Hun meesterwerk is Alexander Black, een robuuste porter met een rijk aroma van espresso, bittere chocolade, gedroogde vruchten en een heel lange bitterzachte afdronk. De Alexander Green is een IPA met een Israelische toets van lokale vruchten zoals guava, mango en pompelmoes.
South Plains Brewing Company heeft de Öresund overgestoken tussen Zweden en Denemarken. Het is een Amerikaanse brouwer uit Malmö die duidelijk graat met brett experimenteert. Harry Hophead is een Sour IPA met brett-lacto, Holy Molé is een Imperial Stout met Chipotle pepers en chocolade en Stankadelic is een heel funky blond zuur biertje.

Bij Randers Bryghus uit het noordelijke Randers in Jylland staat een uitweken Nederlandse brouwer aan de tap. De Tap Dancing Hippo (een imperial whisky stout) en de Gasolin (een Imperial Brown Ale van 11%) zijn stevige knapen.
De stand van brouwerijen Det Lille Bryggeri uit Rinsted en Amager Bryghus uit Kastrup moet ik jammer genoeg aan mij laten voorbijgaan.

Rocket Brewing Company heeft zich gespecialiseerd in bieren met brett en Berlinerweisse. Rocket Fly me to the Moon is een heerlijke Berlinerweisse en Rocket Currant Moon is mijn absolute favoriet op dit festival; een Berlinerweisse met aalbes. Ook hun Rocket Grisette, een Saison van slechts 2,8 % en hun Rocket Exit IPA met Saisongist, Brett en Japanse hop zijn toppers. De Bergamones hoort niet in dit zure rijtje thuis en is een tripel met bergamotaroma.
Als laatste brouwerij bezoek ik Nörrebro Bryghus uit de wijk Nörrebro in Kopenhagen. Jong, opkomend talent dat de laatste twee jaar een prominente plaats ingenomen heeft op de Deens bierbühne. Nörrebro The Good is een vlotte doordrinker genre Pale Ale, The Bad een fruitige tripel en The Evil een krachtige Imperial Porter. Don’ Be Afraid of the Dark is als uitsmijter een Imperial Stout met gerookte mout.

Aan Det Belgiske Hus kom ik thuis. Toerisme Vlaanderen staat op dit bierfestival met een prachtige stand. Geen platte commercie, maar een mooi, evenwichtig en ruim aanbod van het beste wat België te bieden heeft op biervlak : Brouwers Verzet, Van den Bossche, Ter Dolen, Les 3 Fourquets, Boon, Oud Beersel, De Brabandere, De la Senne, ... Toerisme Vlaanderen investeert duidelijk fors in het promoten van onze Belgische trots, het bier. Waar we sterk in zijn, wordt in de schijnwerpers gezet en geeft ons mooie land een ruggesteun die welkom is na de uppercut van de aanslagen op 22 maart. De Denen, Zweden en Noren lusten dit verhaal wel en surfen gretig mee op de positieve flow van het Belgische bier. Stijn Vanhoudt en zijn team van Toerisme Vlaanderen hebben hier een titanenwerk geleverd, maar als je ziet hoeveel Scandinaven voor biertoerisme naar België reizen en hoe dit het imago van ons land positief beinvloedt, kan je alleen maar besluiten dat het elke euro waard is. Zo kom ik dan toch thuis op een prachtig festival dat ik aan iedereen kan aanraden.














Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...