Doorgaan naar hoofdcontent

Dijleschuimers Bierproeffestival december 2015...een verhaal met een hoek af


Dijleschuimers Bierproeffestival 2015



Er was eens een bierdegustatievereniging die eind 2013 besloot dat er in Leuven en omstreken opnieuw bier door de Dijle zou stromen. Het tweede weekend van december 2015 werd voor de tweede keer het Dijleschuimers bierproeffestival georganiseerd.
Lokale volksheld Comus staat samen met zijn bevallige echtgenote Birrenda en dochter Schuimlipje vol ongeduld te wachten op het magische moment dat de deuren van de lokale biertempel klokslag 14u openzwaaien. Het zweet in de okselvijvers van Comus begint te borrelen als hij aan al dat lekkere gerstenat denkt waar hij zo meteen zijn lippen kan aanzetten.
De eerste uren kabbelen rustig voort, maar dan daalt er plots een ijzige kilte neer over de zaal. Van Schuimlipje is er geen spoor meer te bekennen. Daarnet was ze nog vol liefde haar lievelingspoppen ‘Opa Peat’ en ‘Oma Pruim’ aan het wurgen met een warmoesstengel, maar nu vinden ze enkel nog de warmoesstengel terug aan het bieraltaar in het Don Bosco gemeenschapscentrum.  Samen met de aanwezige inspecteur Pierre O Lade trekken ze erop uit.. De sporen van brettanomycis louvainensis op de warmoesstengel zijn een eerste spoor.
De deuren worden hermetisch afgesloten en het kruisverhoor van de aanwezigen kan beginnen. Waar komen ze vandaan ? Wat drijft hen naar Leuven ? Voor welk bier zouden ze een misdaad begaan ?
We beginnen onze zoektocht in de kinderhoek en aan de tafel ernaast zitten twee verdachte individuen. Het gaat om Pieter R en Karo V. uit Opwijk. Op basis van hun biervoorkeur en de aanwezige schuimresten probeer ik een spoor te vinden dat leidt naar Schuimlipje. Pieter is lid van Geuzeneuze en werkt bij het bekende bierrestaurant De Heeren Van Liedekercke. Misschien is hij wel een spion van De Heeren op zoek naar de perfecte bapas en heeft de warmoesstengel hem doen tilt slaan ? De reclame op Facebook en de talrijk verspreide unieke bierviltjes met reclame van het bierproeffestival en een afbeelding van Comus, Birrenda en Schuimlipje erop hebben hen naar hier gebracht. Op het menu van Pieter en Karo staan de Green Hopping, De Gele Tram en Hommage. Karo kiest voor Luvanium.
We proeven alle restjes van deze bieren om geen enkel spoor over het hoofd te zien. De Greenhopping 2015  van brouwerij Den Triest is een verdomd lekker biertje met verse hop. Een troebelblond bier met een fruitige geur, groene kruiden en hop. De smaak is fruitig met en aangename bitterheid en wat moutig. Luvanium van bierfirma Brouwhuys De Vaart heeft een aroma van tarwe, appel, banaan, honing en vanille. Fruitige smaak met wat banaan en appelsien, enige verfrissende zoetigheid, mouttoetsen naast wat kruidigheid en grassige hop in de afdronk. La Geele Tram van brouwerij En Stoemelings is een splinternieuw bier. Een amberkleurig bier met toevoeging van citroenzeste. Hier is nog wat werk aan. Hommage van brouwerij 3 Fonteinen is een lambik met frambozen en krieken. Heerlijk ! In de neus zure frambozen met wat hout. Scherpe, zoetzure smaak van frambozen en andere bessen. De zure smaak blijft lang hangen met een droge afdronk. Het wordt duidelijk dat dit een dood spoor is. Pierre O Lade excuseert  zich voor het ongemak terwijl Comus een luide boer vol frambozenzwavel de zaal instuurt.
Aha, aan de tafel ernaast zitten twee oude bekenden die we op elke bierdegustatie in België tegenkomen. Thierry V.M. uit Bredene en Jean-Claude V. uit Deinze ontmoet je echt op elke ‘beer crime scene’. Ik ruik onraad bij deze twee verdachte kerels en leg hen op mijn bekende bierrooster. Het bekende  tijdschrijft van de bieronderwereld, De Zytholoog, overgoten met een internetsausje hebben hen naar hier gebracht. Deze heren gaan resoluut de zure toer op en kiezen volop voor de spontane gistingsbieren.
Het Riesling Experiment van brouwerij Cantillon met heerlijke zure smaken valt enorm in de smaak bij Thierry. In het aroma van de Spontanbasil van brouwerij Lindemans is de basilicum sterk aanwezig met behoorlijk zure toetsen. In de smaak neemt het zure de overhand zonder te sterk te worden. Topgeuze met iets extra. De Cam Framboise Lambiek is helder donkerrood met een snel verdwijnende roze schuimkraag. Stevige zuurfruitige smaak van framboos, droog en intens. De Oude Quetsche van gueuzerie Tilquin is nog zo een knaller. Aroma is melkzuur, stro, aarde en pruim. Verfrissend mondgevoel met een lichte body en knapperig koolzuur. Voor de Yuzu Lambic van OWA Brewery plegen ze geen harakiri. Fruitige, lichtzure smaak, noties van citroenschil en limoen. Het is duidelijk dat dit tot nergens leidt. De spontane gistingsbieren doen hun werk en Comus en Birrenda reppen zich naar het toilet voor een sanitaire pitstop. Pierro O Lade is duidelijk wat gewoon en blijft er rustig onder terwijl hij het schuim van zijn snor veegt.
Zijn bekende vergrootglas leidt hem naar een tafel waar Andres uit Santiago de Compostela en Eugene uit Wilrijk zitten. Op bierbedevaart helemaal vanuit Spanje tot België. Als dat niet verdacht is. Ze zien er onschuldig uit, maar zijn ze het ook ? Waarom reist Andres undercover de Belgische bierfestivals af ? Flyers van het Dijleschuimers Bierproeffestival op het Mechels Bierfestival en de website Reetbeer hebben hem tot in Leuven gebracht. De twee bieren op vat kunnen hen bekoren. De Bien Sur van Dochter van de Korenaar is net uit de warme kamer. Het is een zuur bier dat op een ginvat gelagerd heeft. Een specialleke. De Liefmans Goudenband is een uitzonderlijke gast uit Oost-Vlaanderen. In het aroma onmiddelijk stevig zure fruitigheid, kersen, pruimen, vineuze toets met een onderliggende moutigheid. De smaak is complex, fruitig zuur opnieuw, pruimen, zure appels en wijn.
Pierre ruikt argwaan en wil hun dekmantel ontmaskeren, maar plots hoort hij tumult en rept zicht naar een andere tafel waar hij twee bekenden ontmoet. Franky D. En Geert C. uit Hoegaarden kent hij van de bierspirituele gemeenschap Gorgonius die regelmatig bijeenkomt in het lokale Paenhuys. De discussie tussen deze Brabantse kemphanen gaat er blijkbaar om wie vanavond BOB is. Gelukkig is Birrenda net op tijd terug om de gemoederen te bedaren. Ze drukt Franky tegen haar weelderige boezem en hij krijgt een Sodalitas in zijn handen geduwd. Geert krijgt van Comus een Boon Black Label tegen de borst gedrukt. Sodalitas is één van de huisbieren van De Heeren van Liedekercke. In de geur ontdek je pompelmoes, noten, koriander en gras. Start lichtzuur, maar wordt dan moutig met toetsen van noten en wat karamel. Heerlijk biertje waarbij de hop lang blijft hangen.
Geert vindt de Black Label van brouwerij Boon  een absolute topper. De smaak is zachtzuur, fruitig met behoorlijke carbonisatie. Leunt sterkt aan bij Vat77, maar zuurder. Dit duo straalt net iets teveel rust en zelfzekerheid uit, maar al vlug blijkt dat ze de zelfgemaakte bierleugendetector van Pierre doorstaan. Reclame in het Hoegaardse dagblad ‘Smoelboekske’ hebben hen tot hier gebracht.
Alle perikelen worden Comus en Birrenda te veel. Ze gaan uithuilen bij een olijke motorbende uit het Limburgse Eksel. Deze tien man zijn uit een vakantiepark ontsnapt en zijn via hun goeroe Joris T. hier beland. De alcohol vloeit vlot en het wordt een bacchanaal drinkgelag.
Birrenda laat de Winter 16 van Hof ten Dormaal over haar lippen stromen. Een bier op basis van de Zure van Tildonk met toevoeging van sleedoorn. Funky geur met aardse toetsen. Smaak is eerder lichtzoetig maar het fruitige en vooral zurige overheerst snel. Comus dompelt zich onder in een bad van Imperiale. Imperiale van Brasserie du Lion wordt aangeboden in prachtige aluminium flesjes. Zoete mout in de smaak met een bittere hoptoest. Een mooi evenwichtig bier. Birrenda kiest voor een triootje van tripels : Minnares Tripel, Tripel V en Climax. De Minnares Tripel van bierfirma 5 idioten heeft een florale smaak en een fruitige toets met een zachte bitterheid. De geur van Tripel V van bierfirma Sphink heeft een moutig en kruidig karakter. Aanzet is zoetig met een mooi opkomende bitterheid. Climax van de nieuwe bierfirma Hoplinter uit Oplinter is een bier met drie hopsoorten en vier kruiden. Drie bieren mooi in balans. Comus geeft er een lap op met de Druppel Hop. Dit bier van brouwerij Den Druppel heeft dit jaar de prijs van beste hobbybrouwer in de Brouwland biercompetitie gewonnen en heeft een aroma van mango, banaan, perzik, gele pruimen en een beetje vanille. Smaak is overwegend fruitig in het begin waarna de bitterheid de overhand neemt. De Hop & Roll van brouwerij Angerik heeft Comus met ippon gevloerd. Het is duidelijk dat deze bende Pierre geen spoor dichter gaat brengen bij het oplossen van de verdwijning van Schuimlipje.
Pierro O Lade laat het tumult links liggen en richt zich op Miek D. en Ward V.D. uit Holsbeek. Miek is de zus van Leen D., actief lid van de Dijleschuimers. Het zal toch niet waar zijn dat iemand van de vereniging zelf bij de verdwijning van Schuimlipje betrokken is ? En plots vallen alle stukjes van de Trivial Bierpuzzel in mekaar. Pierre heeft in het programmaboekje een duidelijk signaal over het hoofd gezien en rept zich naar de keuken waar Leen D. net arriveert met Schuimlipje. Bij de hoofdschotel Balletjes in biersaus met warmoesstengel ontbraken de balletjes. Leen is samen met Schuimlipje snel naar de kerstmarkt achter een aantal kilo balletjes geweest zodat ze kan beginnen smullen van haar lievelingsgerecht.
De aanwezigen schuiven aan de grote feestdis aan. Terwijl de biersaus van Schuimlipje haar lippen druipt stort Comus zich op de Chili con carne met zure room en munt. Birrenda zoekt het exotischer met een zuiderse hamburger en een heksenpannetje. Koks Jurgen B. en Luc C. organiseren achter het fornuis een wafelenbak op zijn Nero’s. Het belooft nog een lange dag te worden.
P.S. dit verhaal berust NIET op waargebeurde feiten, maar is ondergedompeld in een bad vol fictie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...