Doorgaan naar hoofdcontent

Festibière Gembloux okt14


Festibière Gembloux




Er zijn al talrijke voorbeelden geweest dit jaar zoals Namur Capitale de la Bière en Arch’en Bières die bewijzen dat ze aan de zuidkant van onze taalgrens ook goed bezig zijn op zythologisch vlak. Het oergezellige festival Festibière te Gembloux op zaterdag 25 oktober en zondag 26oktober is daar een exponent van. Dit is een jong festival dat pas in 2013 boven de doopvont gehouden werd. Maar de lijst van aanwezige brouwerijen en bierfirma’s toont kennis en ambitie. De organisatie achter dit festival is in handen van de Waalse bierdegustatieclub Slow Beer Club, een groep vrienden die zich tot doel stelt de bieren uit de streek van Namen (en veel verder) onder de loep te houden en open te stellen aan het publiek. Zelf ben ik een Vlaming die in Wallonië woont en ik vind het dan ook maar logisch dat ik mij vorig jaar lid gemaakt heb van Slow Beer Club uit het naburige Gembloux. Ondertussen heb ik met hen al deelgenomen aan tal van activiteiten zoals een bezoek aan Brasserie de la Senne en een kroegentocht door Brussel, een themadegustatie van Engelse bieren met Delicious Different en zoveel meer. Een bierdegustatieclub die leden heeft van Arlon tot in Doornik. Het is duidelijk dat er nog veel ruimte is voor bierdegustatieclubs in Wallonië want ook ten zuiden van de taalgrens hebben ze ontdekt dat er naast wijn nog een godendrank bestaat met de naam bier.

Liefst 25 brouwerijen/bierfirma’s brachten een selectie van hun bieren mee : Belgoo, Brasserie de Bastogne, Brasserie de Cazeau, Brasserie de la Gleize, Brasserie de la Lienne, Brasserie de Marsinne, Brasserie de Sedan & Brasserie Artesienne uit Frankrijk, Brasserie d’Ebly, L’Echasse, picobrasserie La Natoise, Brasserie de Sulauze uit Frankrijk, Brasserie de Carrieres, Brasserie du Mont Salève uit Frankrijk, Brasserie La Bouquine uit Frankrijk, Brasserie Le Paradis uit Frankrijk, Brasserie Les 3 Fourquets, Gueuzerie Tilquin, Novabirra, Brasserie Millevertus, Brasserie Petrazoller uit Frankrijk, Brasserie Sainte-Helene, Weird Beard Brew Company uit Engeland en de Vliegend Paard Brouwers. Een mooi lijstje waarbij de nadruk gelegd wordt op de Waalse brouwers en de betere artisanale brouwerijen uit Frankrijk. Enkel Vliegend Paard Brouwers was overgevlogen uit Vlaanderen. Tenslotte zijn er in Vlaanderen al veel bierdegustatiefestivals en streekbiermarkten waarop de Vlaamse brouwers present zijn en hun bieren kunnen promoten. Af en toe andere spijs in mijn bierglas doet nu éénmaal goesting krijgen.

Ik herinner me vooral volgende bieren die op mijn smaakpapillen blijven hangen :

·         Een excellente Mozaic Black Bitter van Brasserie du Mont Salève uit Haute-Savoie (Frankrijk). Slechts 3,2% vol. alc. en een flinke stomp tegen de neus met een vol, fruitig hoparoma waarna je een tasje bittere koffie krijgt als bakje troost. Een voltreffer van één van de beste brouwerijen uit Frankrijk

·         Sour Mash Cassis Framboise van Brasserie Le Paradis uit Meurthe-et-Moselle (Frankrijk). Een fris, verfrissend, licht zurig en heel fruitig biertje van 4% vol. alc. Een superlekker biertje.

·         Sylvie’Stache van Brasserie Le Paradis. Een intens bittere en fruitige IPA. Zo moet een IPA dus smaken

·         Ardenne Saison van Brasserie de Bastogne uit Vaux-sur-Sûre. Een mooie hoppige Saison met een subtiele toets van Brett. Heerlijk Smullen.

·         Little Things That Kill van Weird Beard Brew Company uit Londen (UK) : Een ultra hoppige Pale Ale van 3,5% vol. alc. Lekker fruitig, heel doordrinkbaar. Sessionable.

·         Sadako van Weird Beard Brew Company : Dit bier staat op de lijst als de gewone versie, maar is tot verbazing van de brouwer de barrel aged versie. Voor mij geen enkel probleem. Deze Russian Imperial Stout van 9,2% vol. alc. is gerijpt op Heaven’s Hill vaten. Heel pittig en scherpe stout met duidelijk alcoholprofiel. Niet subtiel, maar een echte smaakbom. Na al mijn voorgaande favoriete bieren met laag alcoholprofiel, brengt dit mijn alcoholpeil direct in evenwicht.

·         Big Nose Triple van Novabirra uit Braine L’Alleud is een voorbeeld van hoe een tripel moet zijn. Een mooie volle tripel zonder overmatig zoet te zijn.

·         Andere lekkernijen zijn Tournay Noire van Brasserie de Cazeau (uit Templeuve), La 44 brune cuvée speciale (een porter van 6,5% vol. alc.) van Brasserie de la Gleize (uit Stoumont), Oaï (een Amerikaanse IPA van 5,5% vol. alc.) van Brasserie de Sulauze (uit Bouches-du-Rhône / Frankrijk),  Bouquine Rouge (een 100% naturelle kriek) van Brasserie la Bouquine (uit Meurthe-et-Moselle / Frankrijk), Douce Vertus de Noël (een heerlijk moutig kerstbier van 7% vol. alc.) van Brasserie Millevertus (uit Breuvanne), Prearis Belma (een witbier van 5% vol. alc.) van Vliegend Paard Brouwers (uit Oedelem) en natuurlijk de Gueuze Tilquin (draft version) van Gueuzerie Tilquin.

·         Het bier Highway to Ale, collaboration van Brasserie de Sedan & Brasserie Artesienne (uit Ardennes & Pas-de-Calais / Frankrijk) was het absolute buitenbeentje. Een bier gebrouwen met Guarana en hemp. Het bier is duidelijk een verwijzing naar het liedje ‘Highway to Hell’ van AC/DC. Een compromisloos bier dat zonder twijfel ook veel not believers kent.

Leuke randactiviteit is de kinderopvang. Je kan jouw kroost laten spelen in een ruime, aparte ruimte wat zonder twijfel een meerwaarde geeft aan een bierproeffestival. Mijn dochter van vier jaar is echter een die-hard en volgt me langs alle brouwerstands. De maag kan uiteraard ook gevuld worden met diverse gerechten op basis van bier terwijl er ook enkele degustaties rond bier en voedsel worden gegeven. Het feit dat brocantes in Wallonië deel uitmaken van hun cultureel patrimonium is op zondag duidelijk. Het festival wordt gecombineerd  met een bierbrocante waar exposanten allerlei materiaal aanbieden rond het thema bier : plakaten, bierkaartjes, onderleggers, etiketten, glazen, ...




Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...