De Geuzen van Oud Beersel op bezoek bij brouwerij Boon
De vzw De
Geuzen van Oud Beersel brachten op zaterdag 5 april een bezoek aan brouwerij
Boon in Lembeek. De rondleiding gebeurde door Frank Boon himself en dat maakte
het net zeer uitzonderlijk en heel interessant. Frank Boon is nu éénmaal de
éminence grise van de Belgische lambiekwereld en een wandelende encyclopedie
over de Belgische bierwereld. Op de liefst 3 uur durende rondleiding in de brouwerij
heb ik dan ook ontzettend veel opgestoken.
In feite
werkt de brouwerij Oud Beersel nauw samen met de vzw De Geuzen van Oud Beersel,
die in januari 2007 op initiatief van een aantal vrienden werd opgericht. De
leden van de vzw zijn enthousiaste levensgenieters die de streekproducten
promoten en eeuwenoude tradities beschermen. Ze komen iedere maand samen voor
een leerrijke, aangename activiteit. In dit kader moet het bezoek aan de
brouwerij Boon dan ook gezien worden.
Brouwerij
Boon is sinds 1975 in handen van Frank Boon die daarmee een echte revival van
authentieke lambiek en geuze inluidde. Maar de eerste sporen van de brouwerij
gaan terug tot 1680 met een hoeve en brouwerij-stokerij in Lembeek. In 1860
koopt Louis Paul de brouwerij, die uitsluitend lambiek en faro brouwt. Vanaf
1875 begint hij ook met het bottelen van geuze-lambiek. Pierre Troch koopt in
1898 de brouwerij die na de economische crisis van 1927 in handen komt van
Jozef De Vits. Zijn zoon René is vermaard voor de productie van zachte lambiek
en fijne geuze. Omdat René De Vits geen kinderen heeft, verkoopt hij de
brouwerij aan Frank Boon.
Lambiek van
uitmuntende kwaliteit wordt gelagerd op eikenhouten vaten die vaak tot 250 jaar
oud zijn. Hiervoor beschikt Brouwerij Boon over een parkt met meer dan 100
liggende foeders van gemiddeld elk 8000 liter inhoud. In de loop der jaren zijn
deze foeders aangekocht bij brouwers en wijnmakers in Europa. Alleen oude eik
voldoet, omdat nieuwe eik te veel tannine bevat en daardoor alleen geschikt is
voor wijn en niet voor bier. Ze worden zorgvuldig onderhouden want eikenhout
laat net voldoende zuurstof door om de ontwikkeling van de wilde gisten te
stimuleren. Die spontane gisting leidt tot de fijnste geuze.
De
brouwersinstallatie was wel toe aan modernisering. De brouwkuip dateert al van
1896. Bovendien worden er vanuit Europa ook almaar strengere normen van kracht
waar ze aan moeten voldoen. Daarom bouwden ze in 2012 een moderne installatie
waarmee ze voor de toekomst veilig zitten en aan de vraag kunnen voldoen. Er
kan nu veel efficiënter gewerkt worden.
Het
contrast tussen de moderne brouwersinstallatie en de foeders in de ‘kelder’ is
enorm. Na de rondleiding werden we dan ook aangenaam verrast met een spontane proeverij.
Vorig jaar werd VAT 44 op de markt gebracht en in september wordt VAT 77 op de
markt gebracht. Als primeur mochten we jonge lambiek van 6 weken oud proeven.
Ongelofelijk dat dit jonge bier al 5% vol. alc. had. Nog bitter jong, maar toch
al een speciaal karakter. Nadien was het tijd om een lambiek van 2,5 jaar te
proeven van VAT 79. Een streling voor de tong. Het contrast tussen de jonge
lambiek en de oude lambiek kon niet groter zijn. Op zo een moment besef je hoe
gelukkig een mens kan zijn.
Reacties
Een reactie posten