Doorgaan naar hoofdcontent

Geuzen van Oud Beersel op bezoek bij brouwerij Boon


De Geuzen van Oud Beersel op bezoek bij brouwerij Boon




De vzw De Geuzen van Oud Beersel brachten op zaterdag 5 april een bezoek aan brouwerij Boon in Lembeek. De rondleiding gebeurde door Frank Boon himself en dat maakte het net zeer uitzonderlijk en heel interessant. Frank Boon is nu éénmaal de éminence grise van de Belgische lambiekwereld en een wandelende encyclopedie over de Belgische bierwereld. Op de liefst 3 uur durende rondleiding in de brouwerij heb ik dan ook ontzettend veel opgestoken.
In feite werkt de brouwerij Oud Beersel nauw samen met de vzw De Geuzen van Oud Beersel, die in januari 2007 op initiatief van een aantal vrienden werd opgericht. De leden van de vzw zijn enthousiaste levensgenieters die de streekproducten promoten en eeuwenoude tradities beschermen. Ze komen iedere maand samen voor een leerrijke, aangename activiteit. In dit kader moet het bezoek aan de brouwerij Boon dan ook gezien worden.
Brouwerij Boon is sinds 1975 in handen van Frank Boon die daarmee een echte revival van authentieke lambiek en geuze inluidde. Maar de eerste sporen van de brouwerij gaan terug tot 1680 met een hoeve en brouwerij-stokerij in Lembeek. In 1860 koopt Louis Paul de brouwerij, die uitsluitend lambiek en faro brouwt. Vanaf 1875 begint hij ook met het bottelen van geuze-lambiek. Pierre Troch koopt in 1898 de brouwerij die na de economische crisis van 1927 in handen komt van Jozef De Vits. Zijn zoon René is vermaard voor de productie van zachte lambiek en fijne geuze. Omdat René De Vits geen kinderen heeft, verkoopt hij de brouwerij aan Frank Boon.
Lambiek van uitmuntende kwaliteit wordt gelagerd op eikenhouten vaten die vaak tot 250 jaar oud zijn. Hiervoor beschikt Brouwerij Boon over een parkt met meer dan 100 liggende foeders van gemiddeld elk 8000 liter inhoud. In de loop der jaren zijn deze foeders aangekocht bij brouwers en wijnmakers in Europa. Alleen oude eik voldoet, omdat nieuwe eik te veel tannine bevat en daardoor alleen geschikt is voor wijn en niet voor bier. Ze worden zorgvuldig onderhouden want eikenhout laat net voldoende zuurstof door om de ontwikkeling van de wilde gisten te stimuleren. Die spontane gisting leidt tot de fijnste geuze.
De brouwersinstallatie was wel toe aan modernisering. De brouwkuip dateert al van 1896. Bovendien worden er vanuit Europa ook almaar strengere normen van kracht waar ze aan moeten voldoen. Daarom bouwden ze in 2012 een moderne installatie waarmee ze voor de toekomst veilig zitten en aan de vraag kunnen voldoen. Er kan nu veel efficiënter gewerkt worden.
Het contrast tussen de moderne brouwersinstallatie en de foeders in de ‘kelder’ is enorm. Na de rondleiding werden we dan ook aangenaam verrast met een spontane proeverij. Vorig jaar werd VAT 44 op de markt gebracht en in september wordt VAT 77 op de markt gebracht. Als primeur mochten we jonge lambiek van 6 weken oud proeven. Ongelofelijk dat dit jonge bier al 5% vol. alc. had. Nog bitter jong, maar toch al een speciaal karakter. Nadien was het tijd om een lambiek van 2,5 jaar te proeven van VAT 79. Een streling voor de tong. Het contrast tussen de jonge lambiek en de oude lambiek kon niet groter zijn. Op zo een moment besef je hoe gelukkig een mens kan zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...