Doorgaan naar hoofdcontent

Indy Man Con Bierfestival Manchester okt17


Indy Man Beer Con





Op het Tilquin English Beer Festival hadden een aantal Engelse craft beer brouwerijen me zodanig bekoord dat ik op 6 oktober de vlucht nam naar Manchester voor het Indy Man Beer Con. Het Independent Manchester Beer Convention (IMBC) is een unieke gelegenheid om enkele van de beste brouwerijen uit het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld te ontdekken. Het unieke kader is het Victoriaanse badhuis dat vorig jaar nog de zeldzame prijs van ‘Britain’s best-loved restoration project’ gekregen heeft. In 1906 opende het haar deuren als een waterpaleis waar iedere Mancunian fier op moest zijn. Er werd duidelijk op geen pond gekeken als je de rijkelijk versierde terracottavloer, het prachtig versierde staalwerk en de majestueuze zuilen en mozaieken ontdekt. Niettemin het al gesloten werd in 1993, is het toch onwaarschijnlijk goed bewaard gebleven. In 2003 zijn ze begonnen met de restauratiewerken waarvan de eerste fase in 2016 afgelopen is. Een mooie gelegenheid om in primeur een uniek kader te ontdekken. Maar later daarover meer.
Eerst heb ik nog de ganse dag om Manchester te ontdekken. De vroege ochtendvlucht heeft me al heel vroeg in Manchester gebracht. Tijd om in het hotel in te checken en de stad te verkennen, want IMBC gaat pas om 17u30 open. Manchester was ooit de bakermat van de industriële revolutie in Europa. Een stad met geschiedenis en een rijk industrieel verleden, maar ook met veel armoede en huiveringwekkende arbeidsomstandigheden in de 19e eeuw. De film Daens in het kwadraat. Met de sluiting van de mijnen in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw en de achteruitgang van de staalindustrie, ging ook Manchester fors achteruit. Het werd een grauwe, grijze industriestad in verval net zoals de naburige steden Sheffield en Leeds. Het rijke Londen was in groot contrast met het armtierige Noorden van Engeland. Gelukkig is daar de laaste jaren forse verandering ingekomen en is er enorm geinvesteerd in de streek. Manchester is opengebloeid en heeft een nieuw elan gevonden. Een moderne, levendige stad die haar verleden echter niet vergeet. Manchester is zodanig ‘hot’ dat één van de vervelende neveneffecten de ellenlange files zijn.
Manchester is natuurlijk bekend van de voetbalclubs Manchester United en Manchester City, maar ook de bakermat van Engelse britpopmuziek van o.a. Oasis. Indien je er slechts een dag of twee bent, raad ik toch aan om even stil te staan bij het rijke verleden van de stad en misschien wel de twee mooiste en best bewaarde bibliotheken van Engeland te bezoeken : Chetham’s School of Music & Chetham Library en The John Rylands Library. Je hoeft echt geen boekenwurm te zijn om hier een wauw effect te krijgen. Een originele boekdrukkunstpers, gangen vol authentieke manuscripten en boeken van honderden jaren in dit authentiek historisch kader flitsen je terug in het verleden.
Het is wetenschappelijk bewezen dat je van bibliotheeklucht een droge keel krijgt en daarom ga ik naar één van de drie cafés waar er tijdens het IMBF een tap take over is van een brouwerij. In de artiestenwijk vind je de typisch Engelse kroeg Common waar er een tap take over is van Beavertown. Ik bestel er een typisch Engelse sandwich en enkele proevertjes.
Dame Melba Phantom is een Berliner Weisse met sterke aromas van sappige perziken en Schotse frambozen.
Stingy Jack is een gekruide pumpkin ale, perfect tijdens de herfstperiode. Beavertown heeft in dit bier een pak kruiden en geroosterde pompoenpitten in ahornsiroop toegevoegd op het einde van het kookproces.
Ik eindig met de Holy Cowbell, de Bollywood van hun bieren. Een romatisch huwelijk tussen  verfrissende hopsoorten en geroosterde donkere moutsoorten.  Een donker bier met een aroma van bittere chocolade dat extra smaak krijgt door de tropische fruitaroma’s van summit en centennial hop. Beavertown omschrijft dit bier als een India Stout. Er is duidelijk flink wat hop en dry-hopping toegevoegd om dit bier een maximaal aroma te geven.
Ik besluit om de namiddag sportief door te brengen en vanuit het centrum een aantal kilometer te wandelen langs het Manchester City Canal tot de Quays. Je wandelt langs prachtig gerestaureerde bedrijfspanden die nu als loften ingericht zijn en over bruggetjes tot je het centrum uit bent. Na een uur of twee ben je in de oude havenbuurt van de Quays waar de gigantische voetbaltempel van Manchester United staat, Old Trafford. Ook al ben je geen voetbalfan, blijft het toch een aparte belevenis. Manchester ademt voetbal en voetbal is voor veel Mancunians hun leven. Dit besef je pas als je voor dit reusachtige gebouw staat en een Stadium tour binnen volgt in het Theatre of Dreams. Een rondleiding brengt je echt overal in het stadion...van de kleedkamers tot in de gallerij met alle gewonnen bekers.
Ondertussen is het al late namiddag en tijd om een taxi te roepen. Ik weet nog altijd niet of het per ongeluk of stoutmoedig was, maar de taxichauffeur zet me op een totaal andere plek af dan gevraagd. Maar net op het moment dat ik het begin te beseffen dat ik gedumpt ben, merk ik ook dat ik in de buurt van een ander bekend café, The Beagle, ben waar er een tap takeover van Hawkshead gepland staat. Dat noemen ze dan een geluk bij een ongeluk.
De Solar Sour is een Berliner weisse met een scherp limoenaroma. Het bier werd Solar Sour genoemd omdat het voor de eerste keer gebrouwen werd op de dag van de zonne eclips op 20 maart 2015. Een ideale dorstlesser die vlot binnengaat.
De NZPA (New Zealand Pale Ale) is een meesterwerk en is gebrouwen met diverse hopsoorten uit Nieuw-Zeeland. Toevallig is de meesterbrouwer van dit bier zelf ook een Kiwi, Matt Clarke. Passievrucht, mango en abrikoosaroma’s zijn mooi in balans met een citrusbitterheid en de zachtheid van Engelse Maris Ottermout. Eén van mijn favorieten.
Ik eindig met de Dry Stone Stout, een havermoutstout genoemd naar het typische kenmerk van het landschap van de regio Lake District, de stenen muren die overal in het landschap opduiken. Hawkshead brewery is in Lake District gevestigd. Je wordt verrast door aroma’s van chocolade en koffie. Een complex rijk smakenpakket wordt gevormd door een mix van zeven moutsoorten die een zachte bitterheid en lange droge afdronk aan het bier geven. Een verrassend bier.
Dit was niet ingepland en met een lichte saturatie neem ik een nieuwe taxi naar mijn eindbestemming, Indy Man Beer Con.
Als je ervoor staat is Victoria Baths al indrukwekkend, maar éénmaal binnen ben je pas echt onder de indruk van het rustieke kader van eeuwenoude Turkse baden en Edwardiaanse zwembaden. Ik besluit toch eerst iets te eten aan één van de foodtrucks met typisch Engelse keuken. Twee hartige English pies vormen een fond voor wat volgt. De lijst van aanwezige brouwerijen is om duimen en vingers van af te likken : Beavertown, Cloudwater, Fourpure, Northern Monk, Redchurch, Siren Craft Brew, Wild Beer Co, Almasty, Arbor, Atom, Boundary, Brass Castle, Brewdog, Chorlton, Dry & Bitter, Hawkshead, Jester King, Lervig, Lost and Grounded, Mad Hatter, Magic Rock, Marble, North Brewing Company, Quantum, Runaway, Six Degrees North, Squawk, Stone Berlin, To Öl, Track, Verdant, Warpigs, Wylam, Fivecloud, Margade en Wilde Child.
Bieren die me bijgebleven zijn  :

Atom (Hull) : Rare Earth (Rye Ale)
Dry & Bitter (Görlöse, Denemarken) : D.T.F (Brett Ale)
Track (Manchester) : Kandy (Vanilla Chocolate Milk Stout)
Arbor (Bristol) : Why kick a Moo Cow (NZ Pale Ale)
Jester King (Texas, USA) : absolute revelatie met RU55 (Barrel-Aged Sour Red Ale) en Funk Metal (Sour Barrel-Aged Stout)
Cloudwater (Manchester) : Citrus Gose Gapefruit Tequila
Blackjack (Manchester) : Smoked Farmhouse Porter
Squawk (Manchester) Sorachi Black IPA
Wylam Brewery (Manchester) : Jakehead IPA
Six Degrees North (Aberdeen) : Barrel Aged Islay
Quantum (Stockport) : Rowanberry Sour Ale
Wild Beer Company (Bristol) : Wild Beer / IMBC Strawblender (Barrel aged blended sour ale met verse aardbeien), maar eigenlijk ook alle andere bieren van hen
De kater de volgende ochtend was het waard, maar volgend jaar ga ik mijn bezoek toch proberen spreiden over twee avonden. IMBF en Manchester, een aanrader en mooie gelegenheid om deze stad en haar fijne, gastvrije inwoners te leren kennen.















Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...