Brick Store Pub & Three Taverns Brewery
Mijn job in de
luchtvaart brengt me overal in de wereld. Telkens probeer in een bierreis te
koppelen aan een conferentie zodat business ook wat pleasure wordt.
In Atlanta is de buitenwijk Decatur momenteel het nirvana van iedere
bierliefhebber. Ik heb in de Brick Store
Pub aan het East Court Square een afspraak met Joran Van Ginderachter, brouwmeester van Three Taverns Brewery uit Decatur.
De Brick Store
Pub in Decatur is een echte legende en sinds 1997 de place to beer. Het werd
opgericht door drie vrienden uit het naburige Athens in Georgia. Vanaf het
begin was er een mooie keuze aan craft bieren uit de VS en geimporteerde bieren
uit Engeland en Duitsland. In 2004 begonnen ze Belgische speciaalbieren te
importeren en hebben ze een unieke Belgian Room gemaakt met een rijk gamma aan
Belgische bieren. Niet toevallig in 2004 want toen heeft de legislatuur van de
staat Georgia pas het verbod op de verkoop van zware bieren opgehoffen
De Brick store
pub is geen Amerikaanse bar met grote TV schermen en oerlelijke neonreclame,
maar eerder een bruine kroeg weggeplukt uit België met personeel die je
vlekkeloos gidst door de fascinerende bierlijst. Een Belgische enclave in de VS
met toch de typische Southern Hospitality die de regio kenmerkt. Het beste van
beide landen.
Ik bestel de
typische Brick Burger van Brasstownrund en wacht op Joran. Ik heb met hem
afgesproken om het te hebben over de Amerikaanse en Belgische biercultuur en brouwerij
Three Taverns Brewery die beide bierculturen
samenbrengt.
Het verhaal van
Three Taverns Brewery begint in de zomer van 1994 toen Brian Purcell, de oprichter van de brouwerij, met twee vrienden op
rondreis was door Europa in een oude Peugeot met de naam “Hotel Le Car”. Het
trio belandde per toeval in Brussel op de nacht van de Ommegang. Het was hier
dat Brian Purcell de wonderlijke wereld van de Belgische bieren ontdekte. Het
zaadje van de liefde voor bier werd hier geplant, maar het heeft nog vele jaren
geduurd tot het zaadje uitgekiemd was en de vruchten ervan geplukt werden in de
vorm van de oprichting van een eigen brouwerij. Eind de jaren 90 belandde Brian
per toeval in de Brick Store Pub en dronk er een Belgisch trappistenbier dat
hem spontaan deed terugdenken aan zijn verblijf in België. Een bezoek aan de
legendarische bierscène van Portland in Oregon was de ultieme stap om zelf te
beginnen brouwen. Na jaren van thuisbrouwen, plannen, testen en proeven werd de
stap uiteindelijk gezet om in Decatur een eigen brouwerij op te richten. Op
bezoek in België kwam hij in contact met Joran Van Ginderachter, waarmee het
meteen klikte en die de extra expertise van Belgische bierkennis bracht. Een
perfecte match en het eerste officiële bier werd op 19 juli 2013 gebrouwen.
Joran doet misschien wel een belletje rinkelen in de Belgische bierwereld, want
hij ligt met Koen en Alex aan de basis van Brouwers Verzet (ondertussen Brouwerij Tverzet). Deze drie vrienden
studeerden in 2008 af aan de brouwerijschool van Gent en hadden al snel werk in
een professionele brouwerij. Het begon vlug te kribbelen om ook eens hun eigen
goesting te doen en wat te experimenteren in hun vrije tijd. Het was een
verzetje, vandaar Brouwers Verzet. Maandenlang waren Alex, Joran en
Koen bezig met het uitwerken en brouwen van experimentele bieren en het
optimaliseren van de amateur-brouwinstallatie waarover ze beschikten.
Iedereen die mocht genieten van het heerlijke bier dat ze brouwden, was in de
wolken, daarom gingen ze een stapje verder.
In 2011 startte
het trio met hun bier in grotere hoeveelheden te brouwen, dit in de
installatie van Brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem, nadien bij Brouwerij De
Ranke en later deels bij Brouwerij Toye. Het doel van Brouwers Verzet is
eerlijke en eigenzinnige bieren maken voor de liefhebber die houdt van
persoonlijkheid en karakter. Hun bieren Rebel Local, Moose Blues, Super Noah,
Golden Tricky, Oaky Moaky en natuurlijk Oud Bruin hoeven niet meer voorgesteld
te worden.
Terwijl Koen en
Alex vorig jaar hun droom in vervulling zagen gaan en hun eigen brouwerij
oprichtten in Anzegem, was Joran al een tijdje aan het werk als brewmaster in
Three Taverns Brewery.
Zo zijn we
opnieuw in de Brick Store in Decatur beland waar Joran aangekomen is. Het gamma
van Three Taverns Brewery is immens. België is hun grote biervoorbeeld en net
zoals vele Belgische brouwers proberen zij met een grote dosis innovatie en
diversiteit aan hun eigen weg te timmeren gebaseerd op de fundamenten van de
Belgische biercultuur.
Hun gamma New Monastic verwijst naar de
brouwtraditie in de Belgische kloosters (monasteries) aangevuld met een eigen
Amerikaanse toets.
Het eerste bier
is A
Night In Brussels IPA, een Belgian-style Amerikaanse IPA met
Belgisch mout, een mix van Amerikaanse hop, puur rietsuiker uit het Diepe
Zuiden en een authentieke Belgische gist. Een mooi huwelijk van het oude
continent en de nieuwe wereld. Ik proef dit bier ook in een andere versie: A
night in Brett waarbij A Night in Brussels IPA meer dan een jaar op
North Georgian wijnvaten gerijpt heeft...een smaakvol funked up bier en divers
van smaak..
De Single
Intent is een eerbetoon aan de Belgische trappistbrouwerijen en kan als
een patersbier voor eigen gebruik beschouwd worden net zoals de Westmalle
Extra. Met een kruidig aroma van de Franse Strisselspalt hop is dit een
aangenaam bier met een laag alcoholvolume.
White Hops is een verwijzing naar de vergeten
brouwgeschiedenis van Georgia. De naam verwijst naar een mysterieus en
controversieel moutdrankje uit Atlanta dat verkocht werd in 1898. Niemand weet
nog hoe het originele smaakte zodat de brouwers hun verbeelding gebruikt hebben
en met Belgische gist een witte IPA gebrouwen hebben met tarwemout, citra hop,
kruiden en pompelmoesschil. Een niet-alledaags biertje.
Theophan the Recluse (kluizenaar) is genoemd naar de Russische
monnik bekend door zijn diepspirituele en complexe teksten. Een perfecte naam
voor deze complexe imperial stout, gebrouwen met acht verschillende
moutsoorten, donkere Muscovado suiker en Belgische gist. Donker, mysterieus en
volmondig bier dat je in hogere, mysterieuze sferen brengt.
Quasimodo is gebaseerd op een klassieke Belgische
quadrupel. Donker, hartig en fruitig met een droge, bitterzoete afdronk
verrijkt met traditioneel Belgisch kandijsuiker. Een gevaarlijk bier dat heel
vlot binnengaat.
Ik proef ook deze
laatste twee bieren in een andere versie, Departed Spirit en Heavy
Bell. Bij Departed Spirit hebben ze de Theophan the Recluse op
bourbonvaten laten rijpen en bij Heavy Bell hebben ze hetzelfde gedaan met de
Quasimodo. Heel leuk om het intense verschil te proeven.
Three Taverns
Brewery blijft continu innoveren en experimenteren. Daarom loont het zeker de
moeite om hun onorthodoxe gamma van bieren te proeven naast het vaste gamma. The Hop Leaf Project is een beperkte
release van experimental beers waarbij het brouwersteam continu experimenteert
om na te gaan hoe de verschillende aromatische hopsoorten samengaan met
verschillende moutsoorten. Het resultaat is vaak heel verrassend. Het doel is
om een nieuw bier elke vier tot zes weken in gelimiteerd aantal op de markt te
brengen voor de bierliefhebbers.
Verder testen ze
ook volop met het brouwen van sour ales in hun reeks van Sour Asylum bieren.
Geinspireerd op de traditionele Duitse manier van bieren te zuur te maken,
voegen ze Lactobacillusbacterie aan de brouwketel toe om het wort te verzuren
tijdens het brouwproces. Zo kunnen ze ook volop experimenteren met
verschillende ingrediënten om de scherpe smaak van deze bieren mooi in balans
te brengen. Een lekkere gosebier heb ik alvast geproefd.
We eindigen deze
leerrijke, prachtige avond met een uniek bezoek aan de exclusieve Belgian Room op de eerste verdieping
van de Brick Store Pub waar een
gigantische voorraad unieke Belgische bierparels verzameld zijn.. Een museum en
een klein stukje België in het Diepe Zuiden van de VS. Je mag dit gerust de
ambassade van de Belgische biercultuur noemen in Atlanta.
Reacties
Een reactie posten