Doorgaan naar hoofdcontent

Interview met Jonas Vanginderachter / brewmaster Three Taverns Brewery Decatur / Atlanta


Brick Store Pub & Three Taverns Brewery





Mijn job in de luchtvaart brengt me overal in de wereld. Telkens probeer in een bierreis te koppelen aan een conferentie zodat business ook wat pleasure wordt.
In Atlanta is de buitenwijk Decatur momenteel het nirvana van iedere bierliefhebber. Ik heb in de Brick Store Pub aan het East Court Square een afspraak met Joran Van Ginderachter, brouwmeester van Three Taverns Brewery uit Decatur.
De Brick Store Pub in Decatur is een echte legende en sinds 1997 de place to beer. Het werd opgericht door drie vrienden uit het naburige Athens in Georgia. Vanaf het begin was er een mooie keuze aan craft bieren uit de VS en geimporteerde bieren uit Engeland en Duitsland. In 2004 begonnen ze Belgische speciaalbieren te importeren en hebben ze een unieke Belgian Room gemaakt met een rijk gamma aan Belgische bieren. Niet toevallig in 2004 want toen heeft de legislatuur van de staat Georgia pas het verbod op de verkoop van zware bieren opgehoffen
De Brick store pub is geen Amerikaanse bar met grote TV schermen en oerlelijke neonreclame, maar eerder een bruine kroeg weggeplukt uit België met personeel die je vlekkeloos gidst door de fascinerende bierlijst. Een Belgische enclave in de VS met toch de typische Southern Hospitality die de regio kenmerkt. Het beste van beide landen.
Ik bestel de typische Brick Burger van Brasstownrund en wacht op Joran. Ik heb met hem afgesproken om het te hebben over de Amerikaanse en Belgische biercultuur en brouwerij Three Taverns Brewery  die beide bierculturen samenbrengt.
Het verhaal van Three Taverns Brewery begint in de zomer van 1994 toen Brian Purcell, de oprichter van de brouwerij, met twee vrienden op rondreis was door Europa in een oude Peugeot met de naam “Hotel Le Car”. Het trio belandde per toeval in Brussel op de nacht van de Ommegang. Het was hier dat Brian Purcell de wonderlijke wereld van de Belgische bieren ontdekte. Het zaadje van de liefde voor bier werd hier geplant, maar het heeft nog vele jaren geduurd tot het zaadje uitgekiemd was en de vruchten ervan geplukt werden in de vorm van de oprichting van een eigen brouwerij. Eind de jaren 90 belandde Brian per toeval in de Brick Store Pub en dronk er een Belgisch trappistenbier dat hem spontaan deed terugdenken aan zijn verblijf in België. Een bezoek aan de legendarische bierscène van Portland in Oregon was de ultieme stap om zelf te beginnen brouwen. Na jaren van thuisbrouwen, plannen, testen en proeven werd de stap uiteindelijk gezet om in Decatur een eigen brouwerij op te richten. Op bezoek in België kwam hij in contact met Joran Van Ginderachter, waarmee het meteen klikte en die de extra expertise van Belgische bierkennis bracht. Een perfecte match en het eerste officiële bier werd op 19 juli 2013 gebrouwen.
Joran doet misschien wel een belletje rinkelen in de Belgische bierwereld, want hij ligt met Koen en Alex aan de basis van Brouwers Verzet (ondertussen Brouwerij Tverzet). Deze drie vrienden studeerden in 2008 af aan de brouwerijschool van Gent en hadden al snel werk in een professionele brouwerij. Het begon vlug te kribbelen om ook eens hun eigen goesting te doen en wat te experimenteren in hun vrije tijd. Het was een verzetje, vandaar Brouwers Verzet. Maandenlang waren Alex, Joran en Koen bezig met het uitwerken en brouwen van experimentele bieren en het optimaliseren van de amateur-brouwinstallatie waarover ze beschikten. Iedereen die mocht genieten van het heerlijke bier dat ze brouwden, was in de wolken, daarom gingen ze een stapje verder.
In 2011 startte het trio met hun bier in grotere hoeveelheden te brouwen, dit in de installatie van Brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem, nadien bij Brouwerij De Ranke en later deels bij Brouwerij Toye. Het doel van Brouwers Verzet is eerlijke en eigenzinnige bieren maken voor de liefhebber die houdt van persoonlijkheid en karakter. Hun bieren Rebel Local, Moose Blues, Super Noah, Golden Tricky, Oaky Moaky en natuurlijk Oud Bruin hoeven niet meer voorgesteld te worden.
Terwijl Koen en Alex vorig jaar hun droom in vervulling zagen gaan en hun eigen brouwerij oprichtten in Anzegem, was Joran al een tijdje aan het werk als brewmaster in Three Taverns Brewery.
Zo zijn we opnieuw in de Brick Store in Decatur beland waar Joran aangekomen is. Het gamma van Three Taverns Brewery is immens. België is hun grote biervoorbeeld en net zoals vele Belgische brouwers proberen zij met een grote dosis innovatie en diversiteit aan hun eigen weg te timmeren gebaseerd op de fundamenten van de Belgische biercultuur.
Hun gamma New Monastic verwijst naar de brouwtraditie in de Belgische kloosters (monasteries) aangevuld met een eigen Amerikaanse toets.
Het eerste bier is A Night In Brussels IPA, een Belgian-style Amerikaanse IPA met Belgisch mout, een mix van Amerikaanse hop, puur rietsuiker uit het Diepe Zuiden en een authentieke Belgische gist. Een mooi huwelijk van het oude continent en de nieuwe wereld. Ik proef dit bier ook in een andere versie: A night in Brett waarbij A Night in Brussels IPA meer dan een jaar op North Georgian wijnvaten gerijpt heeft...een smaakvol funked up bier en divers van smaak..
De Single Intent is een eerbetoon aan de Belgische trappistbrouwerijen en kan als een patersbier voor eigen gebruik beschouwd worden net zoals de Westmalle Extra. Met een kruidig aroma van de Franse Strisselspalt hop is dit een aangenaam bier met een laag alcoholvolume.
White Hops is een verwijzing naar de vergeten brouwgeschiedenis van Georgia. De naam verwijst naar een mysterieus en controversieel moutdrankje uit Atlanta dat verkocht werd in 1898. Niemand weet nog hoe het originele smaakte zodat de brouwers hun verbeelding gebruikt hebben en met Belgische gist een witte IPA gebrouwen hebben met tarwemout, citra hop, kruiden en pompelmoesschil. Een niet-alledaags biertje.
Theophan the Recluse (kluizenaar) is genoemd naar de Russische monnik bekend door zijn diepspirituele en complexe teksten. Een perfecte naam voor deze complexe imperial stout, gebrouwen met acht verschillende moutsoorten, donkere Muscovado suiker en Belgische gist. Donker, mysterieus en volmondig bier dat je in hogere, mysterieuze sferen brengt.
Quasimodo is gebaseerd op een klassieke Belgische quadrupel. Donker, hartig en fruitig met een droge, bitterzoete afdronk verrijkt met traditioneel Belgisch kandijsuiker. Een gevaarlijk bier dat heel vlot binnengaat.
Ik proef ook deze laatste twee bieren in een andere versie, Departed Spirit en Heavy Bell. Bij Departed Spirit hebben ze de Theophan the Recluse op bourbonvaten laten rijpen en bij Heavy Bell hebben ze hetzelfde gedaan met de Quasimodo. Heel leuk om het intense verschil te proeven.
Three Taverns Brewery blijft continu innoveren en experimenteren. Daarom loont het zeker de moeite om hun onorthodoxe gamma van bieren te proeven naast het vaste gamma. The Hop Leaf Project is een beperkte release van experimental beers waarbij het brouwersteam continu experimenteert om na te gaan hoe de verschillende aromatische hopsoorten samengaan met verschillende moutsoorten. Het resultaat is vaak heel verrassend. Het doel is om een nieuw bier elke vier tot zes weken in gelimiteerd aantal op de markt te brengen voor de bierliefhebbers.
Verder testen ze ook volop met het brouwen van sour ales in hun reeks van Sour Asylum bieren. Geinspireerd op de traditionele Duitse manier van bieren te zuur te maken, voegen ze Lactobacillusbacterie aan de brouwketel toe om het wort te verzuren tijdens het brouwproces. Zo kunnen ze ook volop experimenteren met verschillende ingrediënten om de scherpe smaak van deze bieren mooi in balans te brengen. Een lekkere gosebier heb ik alvast geproefd.
We eindigen deze leerrijke, prachtige avond met een uniek bezoek aan de exclusieve Belgian Room op de eerste verdieping van de Brick Store Pub waar een gigantische voorraad unieke Belgische bierparels verzameld zijn.. Een museum en een klein stukje België in het Diepe Zuiden van de VS. Je mag dit gerust de ambassade van de Belgische biercultuur noemen in Atlanta.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...