Lambikstoempers helpen tegen de verzuring van de maatschappij
Om de verzuring van de maatschappij tegen te gaan, organiseren de Lambikstoempers elk jaar eind augustus hun bierweekend in het bezoekerscentrum De Lambiek te Alsemberg. Je wordt er ondergedompeld in een bad van talrijke oude geuzes, kriekbieren, lambiekbieren en diverse streekbieren. Ook dit jaar hebben de Lambikstoempers zich overtroffen met een mooie keuze aan bieren.
Ik blijf in het gamma
van de bieren van spontane gisting en begin met het bier die de Lambikstoempers
zelf gebrouwen hebben in samenwerking met Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek. Lambooske
2015 (5% ABV) is nog heel jong
en pas gebotteld. Per liter lambiek worden er 300 gram verse frambozen
toegevoegd. Ondanks het jonge karakter is het bier toch fruitig en zacht-zurig
van smaak. Het leuke is dat je in authentiek kleine lambiekproefglaasjes
tegelijkertijd het Lambooske 2013 (gedurende 2 jaar hergist op fles) en het Lambooske
2014 (gedurende 1 jaar hergist op fles) kan proeven. Zo kan je perfect
de smaakevolutie waarnemen van deze heerlijke aperitiefbieren.
Verder heb ik
volgende interessante bieren van spontane gisting geproefd :
De Cam - Lambiek Special (5,5% ABV) : fruitbier op basis van lambiek met
toevoeging van braambessen, stekelbessen en krieken. Fruitig en uitgesproken
zuur van smaak. Een meesterwerk van Karel
Goddeau.
De Cam Oude Lambiek (5% ABV) : 5 jaar gerijpt op eikenhouten vaten, plat
en fluweelzacht met een wijnachtig boeket. De smaak evolueert van appel naar
calvados of cherry. Een specialleke.
De Troch Lambiek met Yuzu (4% ABV) : lambiek, gebruikt als basis voor de OWA
Yuzu (OWA Brewery). Brouwsel van april 2014. Citrusfruitig van smaak en erg
verfrissend.
Oud Beersel Green Walnut (6% ABV) : bier van spontane gisting, met toevoeging
van groene walnoten, samen gerijpt op eikenhouten vaten. Een mooie balans
tussen bitter (walnoten) en zuur (lambiek), met een subtiele rode vruchtentoets
(wijn). Duur, want exclusief, maar het loont zeker de moeite.Lindemans Spontanbasil (6% ABV) : wordt gebrouwen bij brouwerij Lindemans in opdracht van Mikkeller uit Kopenhagen. Bier van spontane gisting met toevoeging van verse basilicum. Fijn zurig van smaak, met een scherp bittere toets en duidelijk basilicumkarakter.
Boon Oude Geuze Vat 77 Mono Blend (8,5% ABV) : geuze op basis van jonge en oude
lambiek, waarvan 90% afkomstig uit foeder 77, het favoriete vat van
brouwmeester Frank Boon. Gebrouwen op 26 en 27 oktober 2011, gebotteld op 24
oktober 2013 en verdeeld vanaf eind 2014 als limited edition. Zacht zoet,
weinig zurig van smaak met een stevige houttoets aanwezig.
Lindemans Cuvée René Special
Blend 2010 (5,5% ABV) :
blend, gerijpt op eikenhouten vaten, op basis van 80% oude lambiek van bijna 4
jaar oud en 20% jonge lambiek, gebrouwen
eind 2013. Deze grand cru werd gebotteld in juni 2014 en werd na hergisting op fles
feestelijk voorgesteld op 28 april 2015 naar aanleiding van de nieuwe
uitbreiding van de brouwerij. Het is een limited edition en zal wereldwijd
verdeeld worden op slechts 15000 flesen van 75cl. Rijk zurig, zacht funky en
subtiel pompelmoeszeste bitter van smaak.De spontane gistingsbieren sluit ik af met een meesterwerk, de Cuvée Lambikstoemper (7% ABV), van Brouwerij Boon uit Lembeek in opdracht van De Lambikstoempers. Bier van spontane gisting, samengesteld bij Brouwerij Boon door de Lambikstoempers naar aanleiding van hun 15-jarig bestaan. Een blend van 6hl uit foeder nr. 36, 10hl uit foeder nr. 102 en 4hl uit foeder nr. 13. De vermenging vond plaats op 20 maart 2013. Het bier heeft 6 maanden hergist op fles bij Brouwerij Boon en minstens 6 maanden in de Lambikstoemperskelder. Complex, fijn zurig, zacht en vooral heel lekker !
Tijd om even te
recupereren. Gelukkig vind ik aan de stand van Geitjesweelde uit Gooik een
aantal heerlijke natuurproducten. Een boterham pet pottekeis en radijskes kan
natuurlijk niet ontbreken.
Deze editie staan de
niet-spontane gistingsbieren uit het Pajottenland en de Zennevalei in de
kijker. Daarvoor moet ik in de prachtige exhibitieruimte van het
bezoekerscentrum De Lambiek zijn.
Dilleke (6% ABV) – Brouwerij
Angerik (Dilbeek) : blond bier, gemout en zacht bitter van smaak. Fijn
gehopt en eerder droog in de nasmaak. Het is duidelijk dat er een nieuwe wind
waait in deze gezellige brouwerij.
Hop ’n Roll (5% ABV) – Brouwerij
Angerik : blond, stevig gehopt bier met een vooral fruitige smaak. Zeer
aangenaam als doordrinker.Lindegroen (6%) – Brouwerij Den Herberg (Buizingen) in opdracht van De Vrienden van het Lindegroen. Blond bier, zacht (citrus)fruitig en fijn gehopt van smaak met een zoet-bittere afdronk.
Wutte Mie (6% ABV) – Microbrouwerij
4Pajot (Vlezenbeek) : genoemd naar een vroeger café aan de hoek Postweg /
Sint-Annastraat te Vlezenbeek. Het is een tarwebier op basis van gerstemout,
speltmout, tarwe uit Oudenaken, honing uit Herfelingen en hop uit
Sint-Martens-Bodegem. Een echt streekproduct dus. De helderheid bekomt dit bier door 3 à 4
weken koeling aan 3 à 4 °C. Je kan het een Kristallweizen noemen, maar dan een
stevig gehopte versie. Wutte Mie heeft in ieder geval een aangename lange
afdronk met zowel bittere (hop) als frisse florale toetsen
Stoute Miel (8% ABV) – Microbrouwerij
4Pajot (Vlezenbeek) : genoemd naar de landbouwer te Vlezenbeek die voor
4Pajot de exclusieve zwarte haver (Avena Sativa – Jag de Bellouet) aanplant.
Het bier wordt gebrouwen met gerstemout (deels gebrande mout), zwarte haver en
hop. Deze haverstout is in tegenstelling tot de meeste stoutbieren niet zoet en
minder zwaar in alcoholgehalte. Daardoor is hij beter doordrinkbaar en
aangenamer in de afdronk. Het volmondige karakter heeft een verrassend
fris-zurig einde, afkomstig van de ongemoute zwarte haver. Tijd voor een zwarte chocoladedessert bij deze Stoute Miel om een zurige dag zoet af te sluiten.
Reacties
Een reactie posten