Doorgaan naar hoofdcontent

Lambikstoempers Bierproeffestival aug15


Lambikstoempers helpen tegen de verzuring van de maatschappij





Om de verzuring van de maatschappij tegen te gaan, organiseren de Lambikstoempers elk jaar eind augustus hun bierweekend in het bezoekerscentrum De Lambiek te Alsemberg. Je wordt er ondergedompeld in een bad van talrijke oude geuzes, kriekbieren, lambiekbieren en diverse streekbieren. Ook dit jaar hebben de Lambikstoempers zich overtroffen met een mooie keuze aan bieren.
Absolute primeur is de Oude Kriek (5,5% ABV) van De Troch. Een heel lekkere Oude Kriek en blijkbaar de eerste sinds bijna 30 jaar die De Troch maakt. De populariteit van hun Chapeau fruitbieren overschaduwde de meer authentieke producten, maar nu hebben ze met deze Oude Kriek opnieuw een meesterwerk beet. Een groot deel is voor de Amerikaanse markt bestemd, maar De Lambikstoempers zijn toch aan een aantal flessen geraakt. Het bier heeft een diep donkerrode kleur met een dunne roze schuimkraag. In de neus ruik je heel veel krieken. Intens fruitige neus. Diepe amandel, marsepein en kersenpittengeur. Geen typische lambiekgeuren of Brettkenmerken, maar een volop fruitige neus. Je proeft een heel milde fruitige zoetigheid in de start. De volle krieken- en amandelsmaak ondersteunt het mondgevoel. Enorm sappige fruitigheid opnieuw. Mooie amandel en houttoets op het einde. Droog einde met duidelijke kriekensmaak.

Ik blijf in het gamma van de bieren van spontane gisting en begin met het bier die de Lambikstoempers zelf gebrouwen hebben in samenwerking met Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek. Lambooske 2015 (5% ABV)  is nog heel jong en pas gebotteld. Per liter lambiek worden er 300 gram verse frambozen toegevoegd. Ondanks het jonge karakter is het bier toch fruitig en zacht-zurig van smaak. Het leuke is dat je in authentiek kleine lambiekproefglaasjes tegelijkertijd het Lambooske 2013 (gedurende 2 jaar hergist op fles) en het Lambooske 2014 (gedurende 1 jaar hergist op fles) kan proeven. Zo kan je perfect de smaakevolutie waarnemen van deze heerlijke aperitiefbieren.
Verder heb ik volgende interessante bieren van spontane gisting geproefd :

De Cam - Lambiek Special (5,5% ABV) : fruitbier op basis van lambiek met toevoeging van braambessen, stekelbessen en krieken. Fruitig en uitgesproken zuur van smaak. Een  meesterwerk van Karel Goddeau.
De Cam Oude Lambiek (5% ABV) : 5 jaar gerijpt op eikenhouten vaten, plat en fluweelzacht met een wijnachtig boeket. De smaak evolueert van appel naar calvados of cherry. Een specialleke.

De Troch Lambiek met Yuzu (4% ABV) : lambiek, gebruikt als basis voor de OWA Yuzu (OWA Brewery). Brouwsel van april 2014. Citrusfruitig van smaak en erg verfrissend.
Oud Beersel Green Walnut (6% ABV) : bier van spontane gisting, met toevoeging van groene walnoten, samen gerijpt op eikenhouten vaten. Een mooie balans tussen bitter (walnoten) en zuur (lambiek), met een subtiele rode vruchtentoets (wijn). Duur, want exclusief, maar het loont zeker de moeite.

Lindemans Spontanbasil (6% ABV) : wordt gebrouwen bij brouwerij Lindemans in opdracht van Mikkeller uit Kopenhagen. Bier van spontane gisting met toevoeging van verse basilicum. Fijn zurig van smaak, met een scherp bittere toets en duidelijk basilicumkarakter.

Boon Oude Geuze Vat 77 Mono Blend (8,5% ABV) : geuze op basis van jonge en oude lambiek, waarvan 90% afkomstig uit foeder 77, het favoriete vat van brouwmeester Frank Boon. Gebrouwen op 26 en 27 oktober 2011, gebotteld op 24 oktober 2013 en verdeeld vanaf eind 2014 als limited edition. Zacht zoet, weinig zurig van smaak met een stevige houttoets aanwezig.
Lindemans Cuvée René Special Blend 2010 (5,5% ABV) : blend, gerijpt op eikenhouten vaten, op basis van 80% oude lambiek van bijna 4 jaar oud  en 20% jonge lambiek, gebrouwen eind 2013. Deze grand cru werd gebotteld in juni 2014 en werd na hergisting op fles feestelijk voorgesteld op 28 april 2015 naar aanleiding van de nieuwe uitbreiding van de brouwerij. Het is een limited edition en zal wereldwijd verdeeld worden op slechts 15000 flesen van 75cl. Rijk zurig, zacht funky en subtiel pompelmoeszeste bitter van smaak.

De spontane gistingsbieren sluit ik af met een meesterwerk, de Cuvée Lambikstoemper (7% ABV), van Brouwerij Boon uit Lembeek in opdracht van De Lambikstoempers. Bier van spontane gisting, samengesteld bij Brouwerij Boon door de Lambikstoempers naar aanleiding van hun 15-jarig bestaan. Een blend van 6hl uit foeder nr. 36, 10hl uit foeder nr. 102 en 4hl uit foeder nr. 13. De vermenging vond plaats op 20 maart 2013. Het bier heeft 6 maanden hergist op fles bij Brouwerij Boon en minstens 6 maanden in de Lambikstoemperskelder. Complex, fijn zurig, zacht en vooral heel lekker !

Tijd om even te recupereren. Gelukkig vind ik aan de stand van Geitjesweelde uit Gooik een aantal heerlijke natuurproducten. Een boterham pet pottekeis en radijskes kan natuurlijk niet ontbreken.
Deze editie staan de niet-spontane gistingsbieren uit het Pajottenland en de Zennevalei in de kijker. Daarvoor moet ik in de prachtige exhibitieruimte van het bezoekerscentrum De Lambiek zijn.

Dilleke (6% ABV) – Brouwerij Angerik (Dilbeek) : blond bier, gemout en zacht bitter van smaak. Fijn gehopt en eerder droog in de nasmaak. Het is duidelijk dat er een nieuwe wind waait in deze gezellige brouwerij.
Hop ’n Roll (5% ABV) – Brouwerij Angerik : blond, stevig gehopt bier met een vooral fruitige smaak. Zeer aangenaam als doordrinker.

Lindegroen (6%) – Brouwerij Den Herberg (Buizingen) in opdracht van De Vrienden van het Lindegroen. Blond bier, zacht (citrus)fruitig en fijn gehopt van smaak met een zoet-bittere afdronk.

Wutte Mie (6% ABV) – Microbrouwerij 4Pajot (Vlezenbeek) : genoemd naar een vroeger café aan de hoek Postweg / Sint-Annastraat te Vlezenbeek. Het is een tarwebier op basis van gerstemout, speltmout, tarwe uit Oudenaken, honing uit Herfelingen en hop uit Sint-Martens-Bodegem. Een echt streekproduct dus.  De helderheid bekomt dit bier door 3 à 4 weken koeling aan 3 à 4 °C. Je kan het een Kristallweizen noemen, maar dan een stevig gehopte versie. Wutte Mie heeft in ieder geval een aangename lange afdronk met zowel bittere (hop) als frisse florale toetsen
Stoute Miel (8% ABV) – Microbrouwerij 4Pajot (Vlezenbeek) : genoemd naar de landbouwer te Vlezenbeek die voor 4Pajot de exclusieve zwarte haver (Avena Sativa – Jag de Bellouet) aanplant. Het bier wordt gebrouwen met gerstemout (deels gebrande mout), zwarte haver en hop. Deze haverstout is in tegenstelling tot de meeste stoutbieren niet zoet en minder zwaar in alcoholgehalte. Daardoor is hij beter doordrinkbaar en aangenamer in de afdronk. Het volmondige karakter heeft een verrassend fris-zurig einde, afkomstig van de ongemoute zwarte haver.

Tijd voor een zwarte chocoladedessert bij deze Stoute Miel om een zurige dag zoet af te sluiten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...