Malt and Mout verwelkomt 3 nieuwe Brusselse brouwerijen
De Brusselse
bierproefvereniging Malt and Mout
had het lumineuze idee om op zaterdag 9 januari in café Brewdog een degustatie
met Brusselse bieren te organiseren. Aanwezig waren de brouwers van No Science, Beerstorming en En Stoemelings.
Een forse opstoot van
brouwend geweld waait door onze hoofdstad. Een nieuwe generatie staat klaar om
de roerstok over te nemen en de Brusseleirs kennis te laten maken met hun eigen
creaties. Hoog tijd trouwens, want Brussel dreigde een beetje achter te lopen.
Lange tijd was enkel Brasserie Cantillon
actief op Brusselse bodem. Later kwam Brasserie
de la Senne erbij die haar plaats op de Brusselse en Belgische bierbühne
snel veroverde met eigenwijze bieren. In oktober kwam daar de microbrouwerij Brussels Beer Project aan de
Dansaertstraat bij.
Ondertussen sloegen
twee jonge ketten, Samuel Languy en Denis van Elewyck, de handen in elkaar
om de picobrouwerij En Stoemelings
op te richten. In januari 2014 beginnen ze er aan, ‘officieus’ want vadertje
staat mocht nog niets weten. ‘En stoemelings’ dus, een Brusselse uitdrukking
die zoveel betekent als heimelijk, zonder dat iemand er iets van weet, iets
doen. De naam van de brouwerij lag dus al snel vast. Brouwen doen ze dan nog
maar met 50 liter per keer, de flessen worden hier en daar onder vrienden
verkocht en af en toe duikt het bier al eens op een evenement op. Genoeg echter
om de naam van deze brouwerij over menig Brusselse tong te doen gaan. Eind 2014
pakken ze het iets serieuzer aan en gaan ze bij verschillende instanties
aankloppen om de vergunningen rond te krijgen. Op 4 juli is het dan officieel
en openen ze de deuren voor het grote publiek. De charme en koppigheid van het
kleinschalige artisanale brouwen kenmerkt zich ook in hun bieren. Ze gebruiken
enkel de basisingrediënten. Er wordt geen suiker toegevoegd. De focus ligt op
mout en gist. Het is duidelijk dat ze geen liefhebbers zijn van sterk hoppige
bieren genre IPA.
Het eerste bier dat
we proeven is de Tram Jaune / Geele Tram
die verdergaat op hun eerste bier, de Curieuse
Neus, maar met toevoeging van citroenschil voor een portie extra frisheid.
Het bier is genoemd naar de Brusselse trams die vroeger in het geel reden en nu
in het grijs. Het is duidelijk dat ze heimwee hebben naar de mooie gele trams.
Het bier is nog iets te jong, maar al volmondiger dan in december op het
Dijleschuimers Bierproeffestival te Kessel-Lo.
Het volgende bier is
hun ‘klassieker, de Curieuse Neus.
Vienna en Abbeymout samen met een kleine schep tarwe zorgen voor zachtheid en
een goede schuimvorming. Gehopt wordt er met Target en Cascade. Geen
dry-hopping. Het resultaat is een eerder klassieke ‘lichte’ tripel van 7% ABV.
Klassieke Belgische fruitesters in de neus, banaan en appel, rond en zacht,
niet te zoet, niet te bitter en voorzien van een romig mondgevoel wat het
aangenaam maakt om te drinken. Een bier mooi in evenwicht dat veel mensen zal
kunnen bekoren.
Brouwen gebeurt
tegenwoordig in grote ketels van 200 liter. Momenteel wordt er op een
capaciteit van 5 hectoliter per week gewerkt. De verankering met Brussel is
belangrijk voor hen. 60% à 70% wordt direct verkocht in de brouwerij. Het is
duidelijk dat ze het principe van thuisbrouwen hoog in het vaandel dragen.
Alles gebeurt manueel. Geen automatische installaties, maar hard labeur. Laat
deze jonge gasten maar aan de weg timmeren. We gaan er zonder twijfel nog veel
van horen.
Vervolgens is het de
beurt aan de nieuwe microbrouwerij Beerstorming
uit Sint-Gillis. Zij zijn eveneens al enkele maanden open aan de
Alsembergsesteenweg en willen inspelen op de vraag naar meer gepersonaliseerde
bieren. Groepen kunnen er hun eigen bier brouwen en tegelijk genieten van een
maaltijd gemaakt door een restaurant in de buurt. Na drie weken is het bier
gegist en mogen de klanten hun brouwsel komen afhalen.
Meester-brouwer en
landbouwingenieur Antoine Lavis was
net een jaar terug uit Montréal toen hij ondernemer Olivier Ries tegen het lijf liep. Die had al lang het idee van
‘Beerstorming’ in zijn hoofd, een plek waar mensen konden brainstormen rond een
eigen bier. In juni stapte ook zijn zoon Arthur
Ries mee in de zaak.
Klanten zijn welkom
in groepen van 5 tot 14 personen en mogen eerst alle gecreëerde bieren in stock
proeven. En Beerstorming heeft er heel wat want het is duidelijk dat zij niks
liever doen dan continu experimenteren. Met hulp van de brouwers kiezen ze
vervolgens welk soort bier ze willen maken en welke kruiden, mout en hop ze
ervoor willen gebruiken. Het totale brouwproces duurt 4 tot 4,5 uur.
Na afloop mogen de
amateur-brouwers zelf een bier kiezen uit het ruime aanbod van Beerstorming om
thuis te degusteren. Na drie weken worden ze verwittigd dat hun eigen bier
klaar is en mogen ze hun fles komen opvullen, dit keer met hun eigen brouwsel.
De flessen zijn speciale flessen van 1,9 liter die ze mee naar huis mogen
nemen.
Na afloop hebben de
brouwers van Beerstorming nog ongeveer tweederde van de totale productie in
handen die ze dan zullen verkopen of gebruiken bij de bierproeverijen van
andere groepen.
Beerstorming verbindt
ook een wedstrijd aan het concept. Een jury van bierproevers zal om de paar
maanden de gebrouwen bieren proeven en er het beste brouwsel uitkiezen via een
rating op de website. Van dat bier gaan ze dan 7000l brouwen bij een grotere
brouwerij en het aanbieden in restaurants en cafés in de buurt. De groep die
met hun bier gewonnen heeft, krijgt een bepaald percentage van de winst.
Het ultieme doel van
Beerstorming is zelf een bier uitbrengen op grotere schaal en een eigen
brouwerij te ontwikkelen. Maar voor ze dat doen, willen ze wel kunnen
inschatten wat mensen graag lusten. Smaken veranderen continu. Ze willen het
hele smaakpallet testen. Over één of twee jaar zullen ze een goed beeld hebben
van het favoriete recept van hun klanten, want dat zullen ze mee gecreeërd hebben.
Hun doel zal dan zijn vier bieren per jaar, één per seizoen, te brouwen.Tot nu
toe hebben ze al dertig verschillende bieren gebrouwen in alle mogelijke
combinaties.
Wij hebben geluk en
mogen enkele experimentele brouwsels proeven. White Beer is zo een specialleke dat dit jaar op de markt komt.
Ingrediënten zijn koriander, maar in tegenstelling tot de traditionele witte
bieren wordt er limoenschil ipv sinaasappelschil toegevoegd. La Mauve is genoemd naar de ‘purple
carrot’ die het specifieke karakter geeft aan het bier. De paarse wortel geeft
het bier niet alleen een specifieke kleur, maar ook een apart karakter. Ze
hopen het bier op korte termijn een blauwe kleur te kunnen geven net zoals de
Smurfen.
Ze brouwen o.a. ook
een collaboration brew met Café des Spores...een bier met paddestoestel, maar
dat kunnen we helaas (of gelukkig ?) niet proeven. Wel hebben ze nog hun
‘klassieker’ Beerstormer (4,7% ABV)
bij, een vlotte aangename doordrinker die geserveerd wordt in hun typische, prachtige
flessen van 1,9 liter.
En Brussel is nog een
microbrouwerij rijker. Het brouwen moet bij No Science nog volop uit de startblokken schieten, maar Maxime en Manuel zijn ambitieus en willen binnen enkele maanden drie bieren
klaar hebben. De Noisy Pale Ale, het
zeer donkere bier met gegrilde smaak Heavy
Porter een licht tafelbier van
amper 3% ABV. Moeder Lambic en de restaurants Café des Spores en Nuetnigenough
garanderen al een afname. Op termijn is hun doel om het gamma van bieren en
smaken nog verder uit te breiden.
De brouwerij heet No Science omdat ze helemaal geen
wetenschappelijk kennis hebben over bierbrouwen. Ze zijn eerder amateurbrouwers
die al even aan het oefenen zijn. Sinds begin januari bestaat de brouwerij pas
helemaal officieel.
No Science kiest voor
een locatie op de site van Greenbizz achter Thurn & Taxis. Maxime Dumay
werkt al enkele jaren bij Moeder Lambic in Sint-Gillis. Af en toe organiseerde
hij daar een degustatie met hun eerste testbrouwsels. De feedback van de
klanten zorgde voor genoeg zelfvertrouwen om de professionele weg van het
brouwen in te slaan. Ze gaan voor bieren met een Belgisch kantje, maar toch
iets exotischer.
Ik proef de Noisy Pale Ale, een Belgische IPA
waarvan momenteel 600 liter per week gebrouwen wordt. Spoedig zal het 2 keer
per week gebrouwen worden. Het volgende bier zal de Cascade de table (tafelbier) heten en nadien is de Heavy Porter aan de beurt, een hoppige
porter. Doel is om deze drie bieren en af en toe een ‘one shot’ te brouwen met
hopsoorten die op dat moment beschikbaar zijn. Het zullen Belgische bieren zijn
met een eigen toets door gebruik van buitenlandse ingrediënten. Ze zweren ook
bij het gebruik van louter Brussels kraantjeswater.
We sluten af met de Cascade de table die misschien spoedig ‘Psycho’ zal heten. Ondanks de 3,5% ABV
heeft het bier een droge, bittere nasmaak. Het is een dorstlesser met een droge
bitterheid, florale toetsen van de Simcoe hop en geen dry-hopping.
Een geslaagde avond
van Malt and Mout waarbij ik heel wat interessante informatie opgestoken heb
van de boemende Brusselse bierscène. Brussel leeft en ik ben dan ook nog wat blijven
‘plakken’ in onze hoofdstad.
Reacties
Een reactie posten