Doorgaan naar hoofdcontent

Malt and Mout verwelkomt 3 nieuwe Brussels brouwerijen in Brussel jan16


Malt and Mout verwelkomt 3 nieuwe Brusselse brouwerijen



De Brusselse bierproefvereniging Malt and Mout had het lumineuze idee om op zaterdag 9 januari in café Brewdog een degustatie met Brusselse bieren te organiseren. Aanwezig waren de brouwers van No Science, Beerstorming en En Stoemelings.
Een forse opstoot van brouwend geweld waait door onze hoofdstad. Een nieuwe generatie staat klaar om de roerstok over te nemen en de Brusseleirs kennis te laten maken met hun eigen creaties. Hoog tijd trouwens, want Brussel dreigde een beetje achter te lopen. Lange tijd was enkel Brasserie Cantillon actief op Brusselse bodem. Later kwam Brasserie de la Senne erbij die haar plaats op de Brusselse en Belgische bierbühne snel veroverde met eigenwijze bieren. In oktober kwam daar de microbrouwerij Brussels Beer Project aan de Dansaertstraat bij.

Ondertussen sloegen twee jonge ketten, Samuel Languy en Denis van Elewyck, de handen in elkaar om de picobrouwerij En Stoemelings op te richten. In januari 2014 beginnen ze er aan, ‘officieus’ want vadertje staat mocht nog niets weten. ‘En stoemelings’ dus, een Brusselse uitdrukking die zoveel betekent als heimelijk, zonder dat iemand er iets van weet, iets doen. De naam van de brouwerij lag dus al snel vast. Brouwen doen ze dan nog maar met 50 liter per keer, de flessen worden hier en daar onder vrienden verkocht en af en toe duikt het bier al eens op een evenement op. Genoeg echter om de naam van deze brouwerij over menig Brusselse tong te doen gaan. Eind 2014 pakken ze het iets serieuzer aan en gaan ze bij verschillende instanties aankloppen om de vergunningen rond te krijgen. Op 4 juli is het dan officieel en openen ze de deuren voor het grote publiek. De charme en koppigheid van het kleinschalige artisanale brouwen kenmerkt zich ook in hun bieren. Ze gebruiken enkel de basisingrediënten. Er wordt geen suiker toegevoegd. De focus ligt op mout en gist. Het is duidelijk dat ze geen liefhebbers zijn van sterk hoppige bieren genre IPA.
Het eerste bier dat we proeven is de Tram Jaune / Geele Tram die verdergaat op hun eerste bier, de Curieuse Neus, maar met toevoeging van citroenschil voor een portie extra frisheid. Het bier is genoemd naar de Brusselse trams die vroeger in het geel reden en nu in het grijs. Het is duidelijk dat ze heimwee hebben naar de mooie gele trams. Het bier is nog iets te jong, maar al volmondiger dan in december op het Dijleschuimers Bierproeffestival te Kessel-Lo.

Het volgende bier is hun ‘klassieker, de Curieuse Neus. Vienna en Abbeymout samen met een kleine schep tarwe zorgen voor zachtheid en een goede schuimvorming. Gehopt wordt er met Target en Cascade. Geen dry-hopping. Het resultaat is een eerder klassieke ‘lichte’ tripel van 7% ABV. Klassieke Belgische fruitesters in de neus, banaan en appel, rond en zacht, niet te zoet, niet te bitter en voorzien van een romig mondgevoel wat het aangenaam maakt om te drinken. Een bier mooi in evenwicht dat veel mensen zal kunnen bekoren.
Brouwen gebeurt tegenwoordig in grote ketels van 200 liter. Momenteel wordt er op een capaciteit van 5 hectoliter per week gewerkt. De verankering met Brussel is belangrijk voor hen. 60% à 70% wordt direct verkocht in de brouwerij. Het is duidelijk dat ze het principe van thuisbrouwen hoog in het vaandel dragen. Alles gebeurt manueel. Geen automatische installaties, maar hard labeur. Laat deze jonge gasten maar aan de weg timmeren. We gaan er zonder twijfel nog veel van horen.

Vervolgens is het de beurt aan de nieuwe microbrouwerij Beerstorming uit Sint-Gillis. Zij zijn eveneens al enkele maanden open aan de Alsembergsesteenweg en willen inspelen op de vraag naar meer gepersonaliseerde bieren. Groepen kunnen er hun eigen bier brouwen en tegelijk genieten van een maaltijd gemaakt door een restaurant in de buurt. Na drie weken is het bier gegist en mogen de klanten hun brouwsel komen afhalen.
Meester-brouwer en landbouwingenieur Antoine Lavis was net een jaar terug uit Montréal toen hij ondernemer Olivier Ries tegen het lijf liep. Die had al lang het idee van ‘Beerstorming’ in zijn hoofd, een plek waar mensen konden brainstormen rond een eigen bier. In juni stapte ook zijn zoon Arthur Ries mee in de zaak.

Klanten zijn welkom in groepen van 5 tot 14 personen en mogen eerst alle gecreëerde bieren in stock proeven. En Beerstorming heeft er heel wat want het is duidelijk dat zij niks liever doen dan continu experimenteren. Met hulp van de brouwers kiezen ze vervolgens welk soort bier ze willen maken en welke kruiden, mout en hop ze ervoor willen gebruiken. Het totale brouwproces duurt 4 tot 4,5 uur.
Na afloop mogen de amateur-brouwers zelf een bier kiezen uit het ruime aanbod van Beerstorming om thuis te degusteren. Na drie weken worden ze verwittigd dat hun eigen bier klaar is en mogen ze hun fles komen opvullen, dit keer met hun eigen brouwsel. De flessen zijn speciale flessen van 1,9 liter die ze mee naar huis mogen nemen.

Na afloop hebben de brouwers van Beerstorming nog ongeveer tweederde van de totale productie in handen die ze dan zullen verkopen of gebruiken bij de bierproeverijen van andere groepen.
Beerstorming verbindt ook een wedstrijd aan het concept. Een jury van bierproevers zal om de paar maanden de gebrouwen bieren proeven en er het beste brouwsel uitkiezen via een rating op de website. Van dat bier gaan ze dan 7000l brouwen bij een grotere brouwerij en het aanbieden in restaurants en cafés in de buurt. De groep die met hun bier gewonnen heeft, krijgt een bepaald percentage van de winst.

Het ultieme doel van Beerstorming is zelf een bier uitbrengen op grotere schaal en een eigen brouwerij te ontwikkelen. Maar voor ze dat doen, willen ze wel kunnen inschatten wat mensen graag lusten. Smaken veranderen continu. Ze willen het hele smaakpallet testen. Over één of twee jaar zullen ze een goed beeld hebben van het favoriete recept van hun klanten, want dat zullen ze mee gecreeërd hebben. Hun doel zal dan zijn vier bieren per jaar, één per seizoen, te brouwen.Tot nu toe hebben ze al dertig verschillende bieren gebrouwen in alle mogelijke combinaties.
Wij hebben geluk en mogen enkele experimentele brouwsels proeven. White Beer is zo een specialleke dat dit jaar op de markt komt. Ingrediënten zijn koriander, maar in tegenstelling tot de traditionele witte bieren wordt er limoenschil ipv sinaasappelschil toegevoegd. La Mauve is genoemd naar de ‘purple carrot’ die het specifieke karakter geeft aan het bier. De paarse wortel geeft het bier niet alleen een specifieke kleur, maar ook een apart karakter. Ze hopen het bier op korte termijn een blauwe kleur te kunnen geven net zoals de Smurfen.

Ze brouwen o.a. ook een collaboration brew met Café des Spores...een bier met paddestoestel, maar dat kunnen we helaas (of gelukkig ?) niet proeven. Wel hebben ze nog hun ‘klassieker’ Beerstormer (4,7% ABV) bij, een vlotte aangename doordrinker die geserveerd wordt in hun typische, prachtige flessen van 1,9 liter.
En Brussel is nog een microbrouwerij rijker. Het brouwen moet bij No Science nog volop uit de startblokken schieten, maar Maxime en Manuel zijn ambitieus en willen binnen enkele maanden drie bieren klaar hebben. De Noisy Pale Ale, het zeer donkere bier met gegrilde smaak Heavy Porter een licht tafelbier van amper 3% ABV. Moeder Lambic en de restaurants Café des Spores en Nuetnigenough garanderen al een afname. Op termijn is hun doel om het gamma van bieren en smaken nog verder uit te breiden.

De brouwerij heet No Science omdat ze helemaal geen wetenschappelijk kennis hebben over bierbrouwen. Ze zijn eerder amateurbrouwers die al even aan het oefenen zijn. Sinds begin januari bestaat de brouwerij pas helemaal officieel.
No Science kiest voor een locatie op de site van Greenbizz achter Thurn & Taxis. Maxime Dumay werkt al enkele jaren bij Moeder Lambic in Sint-Gillis. Af en toe organiseerde hij daar een degustatie met hun eerste testbrouwsels. De feedback van de klanten zorgde voor genoeg zelfvertrouwen om de professionele weg van het brouwen in te slaan. Ze gaan voor bieren met een Belgisch kantje, maar toch iets exotischer.

Ik proef de Noisy Pale Ale, een Belgische IPA waarvan momenteel 600 liter per week gebrouwen wordt. Spoedig zal het 2 keer per week gebrouwen worden. Het volgende bier zal de Cascade de table (tafelbier) heten en nadien is de Heavy Porter aan de beurt, een hoppige porter. Doel is om deze drie bieren en af en toe een ‘one shot’ te brouwen met hopsoorten die op dat moment beschikbaar zijn. Het zullen Belgische bieren zijn met een eigen toets door gebruik van buitenlandse ingrediënten. Ze zweren ook bij het gebruik van louter Brussels kraantjeswater.
We sluten af met de Cascade de table die misschien spoedig ‘Psycho’ zal heten. Ondanks de 3,5% ABV heeft het bier een droge, bittere nasmaak. Het is een dorstlesser met een droge bitterheid, florale toetsen van de Simcoe hop en geen dry-hopping.

Een geslaagde avond van Malt and Mout waarbij ik heel wat interessante informatie opgestoken heb van de boemende Brusselse bierscène. Brussel leeft en ik ben dan ook nog wat blijven ‘plakken’ in onze hoofdstad.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...