Moordbieren op Zythos Bier Festival ‘14
Het laatste weekend van april is voor vele
bierliefhebbers het mooiste en spannendste weekend van het jaar. Ik sta samen
met vele andere vol ongeduld te wachten op het magische moment dat de deuren om
klokslag 12u openzwaaien richting het walhalla van iedere bierliefhebber. Het
zweet druipt van mijn voorhoofd tot ik samen met een meute andere
bierliefhebbers van over de ganse wereld naar binnenstorm.
Het eerste halfuur kabbelt rustig voorbij, maar dan
wordt het plots ijzig stil. Aan de stand van brouwerij Dochter van de Korenaar
ligt het lijk van brouwer H. Verdoemenis. Iedereen kijkt angstig rond. Ik zet
mijn bekende hoed op en verander in Herkuul Bièrau. Samen met mijn gabber Luc
Ambrée van Bier FM ga ik op zoek naar de dader. Bij een eerste analyse van het
lichaam ontdekken we nog wilde, spontane sporen van een gevaarlijk gist: de
brettanomycis louvainensis. We trekken erop uit.
Aan de stand van brouwerij Anders komen we drie
verdachte individuen tegen. Het kruisverhoor kan beginnen. Waar komen ze
vandaan? Wat drijft hen? Voor welk bier zouden ze een moord begaan?
Het gaat om de Lau en Astrid B. uit metropool
Antwerpen, die den John uit metropool New York een aantal jaren geleden ontmoet
hebben in Hollywood. Den John, geboren en getogen in Brooklyn, is een echte
bierliefhebber en had in ‘Ale Street News’ een advertentie gezien van het
Zythos Bierfestival. ‘Ale Street News’ is het grootste vakblad over bier in de
Verenigde Staten met alle weetjes over artisanale bieren, bieren van
microbrouwerijen en bierevenementen. Het Zythos Bierfestival was het ultieme
excuus om zijn Belgische gabbers nog eens op te zoeken. Speciaal voor hen heeft
hij een Spencer trappistenbier
meegebracht. Ik wil dit flesje in beslag nemen, maar den John verzet zich
hevig. Uiteindelijk vind ik geen verdachte sporen en vraag ik hen wat ze vinden
van het festivalbier van brouwerij Anders. Het is een bruin bier van 11,5 vol.%
alc. Een echte smaakexplosie met veel alcohol. Ik proef een leuke
porto/wijnsmaak met een zachte afdronk van karamel. Mokka, druiven, donker fruit,
koffie, hout … zelfs selder, maar dat kan een persoonlijk mankement van mijn
smaakpapillen zijn. Ik drink mijn glas leeg, maar vind geen spoor van de
gevaarlijke gist.
Tijd om naar de stand van brouwerij Hof ten Dormaal af
te zakken waar een verdacht persoon zijn lippen zet aan de Brand van Leuven 1914. Het gaat om Sergio Arantes do Nascimento Três Corações Minas Gerais, kortweg Sergio voor de vrienden. Deze Braziliaan, volledig getooid in
de kleuren van zijn land, is een aantal jaren geleden verhuisd naar Louisville,
Kentucky. Daar heeft hij een bierrestaurant geopend. Niet zomaar één, maar het
bierrestaurant van Louisville en omstreken. Sergio’s World Beers is een van de
grootste bierrestaurants van de VS met een keuze van meer dan 1000 bieren,
waaronder een groot aantal Belgische. Elke week komen er nieuwe bieren op het
menu. Het is duidelijk dat Sergio een persoonlijkheid in de bierwereld is, want
zijn restaurant staat al jaren in de top 10 van ‘places to be(er)’ in de wereld.
Samen met een bende olijke bierbuddies uit Louisville heeft hij zijn tenten
opgeslagen in Leuven voor een aantal dagen. Het verhaal rond de Brand van Leuven in 2014 boeit hem
enorm. Amerikanen zijn nu eenmaal gek op sterke verhalen en zeker als het over
oorlog en geschiedenis gaat. De Brand van
Leuven is een Belgian Sour Blond Ale (6 vol.% alc.). Dit is een uniek bier
met tegelijk zowel een rokerig, bitter als zuur karakter. Dit bier is gebrouwen
naar aanleiding van de brand van Leuven in 1914. Op 19 augustus 1914 valt
Leuven in Duitse handen. Na een veronderstelde aanval door Belgische
sluipschutters treft de bezetter strenge vergeldingsacties. De stad wordt
beschoten en vernield. Burgers worden samengedreven, neergeschoten of op
transport gezet naar Duitsland. Met name de universiteitsbibliotheek krijgt
zwaar te lijden onder dit Duits offensief. Naar schatting 300.000 boeken, 1000
handschriften en 800 incunabelen gaan verloren. Ik hoor verschillende keren
‘awesome’, maar het is duidelijk dat brouwer André de grenzen opgezocht heeft.
Kan je dit nog bier noemen? ‘You hate it or you love it’, da’s duidelijk.
Sommigen vinden het ruiken naar verbrande verf en anderen vinden het hemels
vocht. Je staat er in ieder geval in brand van.
Plots dagen C & A, Charly en Alfred, op. Dit
olijke duo uit Louisville ziet er onschuldig uit, maar zijn ze dit ook? Ze zijn
goed bevriend met Sergio en het is duidelijk dat Louisville een ganse delegatie
bierliefhebbers afgevaardigd heeft. Ze hebben er al een ganse Nacht van de
Grote Dorst in Eizeringen opzitten en nu beginnen de talrijke Belgische
brouwsels duidelijk figuurlijk hun sporen achter te laten. Deze stoere kerels
blijken in ieder geval goed overweg te kunnen met de olijke bende van brasserie
Oxymore. Misschien zit er wel een verborgen boodschap in de namen van hun
bieren Ayön, Hypallage en Pibrac en
gaat het hier om een afrekening in het biermaffiamilieu. Gaat het hier om een
Waals-Amerikaanse entente? De bieren van deze rare snuiters zijn best lekker.
Vooral het saisonbier Pibrac (5,4
vol.% alc.) valt goed in de smaak. Een bitter bier met als nasmaak een zachte
bitterheid en citroen. Een vlot doordrinkbare dorstlesser. Brasserie Oxymore is
een speciaal verhaal en maakt deel uit van Périple en la Demeure, een coöperatieve
die berust op drie pijlers: sociaal, cultureel en milieubewust. In die
filosofie werd er in mei 2006 ook een microbrouwerij geinstalleerd. De
brouwerij is gehuisvest in een voormalige herenboerderij in het gehucht Limerlé
(Gouvy / Belgisch Luxemburg), die gerestaureerd werd tot kleinkunstencentrum
waar concerten, theater en tentoonstellingen worden georganiseerd. En ook nog
bier gebrouwen wordt. De naam Oxymore wordt ontleend aan het Griekse ‘oxymoron’,
een taalkundige term voor een verbinding van woorden die schijnbaar
tegengesteld zijn. Bijvoorbeeld ‘heldere nacht’. Het is duidelijk dat ik C&A moet volgen
naar de andere bendeleden om iets meer te weten te komen over de moord. Eén per
één vinden we ze terug. Daniel ligt uitgeteld aan de stand van brouwerij Danny.
Wie is hier nu de echte kwibus? Billy vind ik terug bij brouwerij ’t
Hofbrouwerijke. Een Hopabilly heeft
hem met ippon gevloerd . Het is duidelijk dat deze bende me geen spoor dichter
gaat brengen bij de verdachte in mijn moordonderzoek.
Plots hoor ik tumult aan de stand van brouwerij
Strubbe. Gianmarco en Giancarlo zijn op de vuist gegaan. De discussie tussen deze Italiaanse kemphanen
gaat er blijkbaar om wie vanavond piloot en wie co-piloot zal zijn op de
terugvlucht naar Rome. De bevallige stewardes Clarabella kan gelukkig net op
tijd tussen komen. Gianmarco krijgt een Merci
Maman van brouwerij De Leite in zijn handen geduwd en Giancarlo een Keite Special van brouwerij Strubbe. Beide
bieren bedaren de gemoederen onmiddellijk. Merci
Maman is het nieuwste bier van brouwerij De Leite en werd op 23 april
voorgesteld. Het bier wil eer betuigen aan een vergeten groep in de Groote
Oorlog en de oorlogen van vandaag: moeders en vrouwen. Ze leden vaak ontbering,
verloren man of zoon, maar hielden toch een gezin recht. Om de sterke vrouwen
vandaag te steunen gaat 10% van de omzet van dit bier naar het Vrouwencentrum
in Istalif (Afghanistan), het project van barones Jennie Vanlerberghe. Het
project zet na de laatste gevechten tussen de Taliban en de Noordelijke
Alliantie in op de heropbouw van de gezondheidszorg, het onderwijs, de
kleinschalige economische productie en de landbouw. Merci Maman is een blond bier van 6 vol.% alc., met een fijne
bittere afdronk en een fruitige toets. Giancarlo heeft ook een hoofdvogel
afgeschoten. Het Keyte Jubileumbier
is een Westvlaamse lambik met spontane gisting, die twee jaar gerijpt is op
houten foeders uit Toscanië. Dit is een eenmalig bier, maar ik hoop van harte
dat dit overheerlijke bier een vervolgverhaal krijgt. Een lambik uit het verre
Ichtegem (Oostende). Wie had dat ooit kunnen denken?
Mijn moustache begint steeds meer te krullen. Gaan we
deze moord ooit kunnen oplossen? Bij mijn collega Luc Ambrée slaat de
vertwijfeling ook toe. Bij bierfirma Brouwerij Montaigu ontmoet ik het koppel
Hjalmar en Kajsa Ölson uit Trönninge bij Halmstad. Dit Zweedse koppel straalt
net iets teveel rust en zelfzekerheid uit en wordt dan ook grondig op de rooster
gelegd. Al vlug blijkt echter dat ze mijn zelfgemaakte bierleugendetector
doorstaan. Het toeval wil dat ik nu net tijdens mijn studentenjaren twee
straten verder in dit lieftallige dorpje nabij Halmstad gewoond heb. Alle
moordperikelen verdwijnen even op de achtergrond en we verbroederen met een Biir White IPA van Montaigu in de hand.
Een verduiveld lekker biertje van Montaigu, dat gebrouwen wordt bij brouwerij
’t Hofbrouwerijke te Beerzel. Het aroma is zeer fruitig (citrus, pompelmoes).
De smaak is bitter, maar tegelijkertijd eveneens zeer fruitig (citrus, ananas,
passievrucht, mango). De nasmaak is lang, bitter en fruitig. Een mooi biertje
dat me even volledig doet wegdromen. Er moet toch iets zijn dat ik over het
hoofd gezien heb?
Plots vallen alle stukjes van de Trivial Bierpuzzel in
mekaar. Ik heb duidelijk een signaal over het hoofd gezien. Ik rep me naar de
stand van brouwerij Dochter van de Korenaar en vind het antwoord op al mijn
vragen. De dader heeft een spoor achtergelaten op het bord: ‘CRIME PASSIONNEL’,
met de initialen van de dader onderaan vermeld. Brouwer Pierre heeft een
passionele geuzemoord begaan om de dochter van de korenaar. Sporen van de
gevaarlijke gist ‘brettanomycis louvainensis’ worden op zijn handen
aangetroffen. Zijn voorraad geuze wordt in beslag genomen voor verder
onderzoek.
P.S. dit verhaal berust NIET op waargebeurde feiten.
Om misverstanden te vermijden heb ik dan ook fictieve namen gebruikt.
Reacties
Een reactie posten