Doorgaan naar hoofdcontent

Namur, Capitale de la Bière jul15


Namur – Capitale de la bière




In het weekend van 11 & 12 juli werd  het evenement Namur – Capitale de la bière et du terroir georganiseerd. Net zoals vorig jaar werd het opnieuw een groot succes met meer dan 10000 aanwezigen.
De locatie met meer dan 40 stands was La Place du Grognon. Deze plaats wordt zo genoemd omdat dit plein de vorm van een everzwijnenkop heeft. Een unieke setting waar de Samber en de Maas samenvloeien met zicht op de Citadel van Namen. Bovendien is de ligging ideaal door de nabijheid van het centrum met ruime parkeergelegenheid op wandelafstand.

Ondanks het grillige Belgische zomerweer is er op zondagavond toch nog veel volk aanwezig.

Mijn tocht door het Waalse bierlabyrint begin ik bij brouwerij Brasserie des 3 fourquets, waar ik mijn favoriete bier Lupulus Fructus (4% ABV) proef. Dit heerlijke fruitbier wordt jammer genoeg niet gebotteld op fles en is enkel sporadisch op vat beschikbaar. Een heerlijk bier gebrouwen met kersen en frambozen die de nodige frisse zurigheid geven. Het is een helder donker rood bier met een redelijke solide roze kraag bovenop. Het bier ruikt duidelijk naar rode bessen. Dit bier is in ieder geval geen klef, plakkend, mierzoet fruitbier.
Lupulus Hopera (6% ABV) is het jongste Lupulusbier. Een Belgische pale ale, dry-hopped met vier verschillende hoppen. Hop in de neus met een herfstig, gedroogd gras en exotisch fruitig karakter. Niet volmondig. Mooi zacht gehopt bitter van smaak, erg droog, met zeer in de verte een subtiel zoete & fruitige toets. De nasmaak is bitter en droog uitvloeiend. Kortom : een mooie, zachte doordrinker. Op het prachtige etiket lees je “Hops symphony” en “Just fabulus”.

De volgende stop is bij Brasserie Deseveaux uit het Henegouwse Boussu Dour dat niet langer enkel bekend is van hun muziekfestival.  Sébastien Deseveaux heeft in mei 2010 zijn eerste bier, la Sarazan (6,5 ABV) gelanceerd. De originaliteit van het bier bestaat erin dat het gebaseerd is op “sarrasin” (boekweit), ook wel “blé noir” genoemd. Deze graansoort geeft in ieder geval een specifieke smaak aan het bier. Volgens de brouwer is het bier gemakkelijk drinkbaar en goed verteerbaar. Ik vind in het bier een mooi evenwicht tussen een subtiele zachtheid en een aangename bitterheid.
Het tweede bier van Brasserie Deseveaux is Saison Avena, gebrouwen volgens de Saisontraditie uit de provincie Henegouwen. Avena wordt gebrouwen met twee granen, gerstemout en haver. Een klassieke Saison met fijne aromatische hopsmaak.

Van de provincie Henegouwen reis ik naar de provincie Luik en bezoek ik de stand van Brasserie Grain d’Orge uit Hombourg. Deze brouwerij is door Benoit Johnen opgericht in 2000, maar het heeft nog tot januari 2002 geduurd vooraleer het eerste bier op de markt gebracht werd. Om één of andere reden heb ik bierenvan Grain d’Orge nog nooit geproefd. Tijd om dit goed te maken.
La Canaille (5,2% ABV) is een artisanaal witbier, gebrouwen met verschillende kruiden en drie graansoorten waarvan de tarwe voor de troebelheid van het bier zorgt. Een licht gehopt bier met fruitige toetsen en een zachte bitterheid. Ik ben niet zo een fan van witbieren, maar samen met Blanche de Namur is dit toch één van de beste Belgische witbieren.

De verrassing van deze editie is echter The Pom (5,2% ABV). Een fruitig blond bier dat heel aangenaam verrast door zijn licht verfijnd karakter en de subtiele smaak van verse appelen. Een zomers aperitiefbier dat er zeker mag zijn.
Ik verlaat de Waalse wegen en ga op bezoek bij de beste hobbybrouwers van de Lage Landen, Inglorious Brew Stars uit Antwerpen. De twee brouwers zijn twee handen op één buik, of beter, twee handen rond één bierflesje. Erwin en Benny Van Aerschot zijn namelijk tweelingbroers die voor hun dertigste verjaardag een cursus hobbybierbrouwen kregen. Dit zette één en ander in gang en Erwins garage werd plots een brouwerij met een simpel aluminium biervat als ketel. Het op punt stellen van hun recept kon beginnen. De brouwsels vielen in de smaak bij hun omgeving en het resultaat was de IQ (Inglorious Quad) dat tussen 146 hobbybrouwers uit België en Nederland verkozen werd als beste bier uit de Brouwland Biercompetitie.

Inglorious Quad (10,3% ABV) is een gitzwart, sterk bier met een zeer complex aromaprofiel. Het fruitig karakter krijgt het bier van zijn gebruikte mout en gisten. Het kruidig karakter komt door de toegevoegde kruiden en hop. Dit unieke aroma wordt vervolgens doorgezet in de smaak, waarbij de moutbitterheid en een aangename, gebrande smaak een extra plaats krijgen. Dit vind ik echt een verdiende winnaar. Een prachtbier.
Ondertussen hebben ze ook Cum Laude (6,3% ABV) ontwikkeld voor de Universiteit van Antwerpen. Een jong en fris wegdrinkend bier, met een hoptoets om er net dat tikkeltje extra aan te geven.  Jammer dat ik geen student meer ben, want dit zou ik best kunnen smaken in het Agora Café van de UA.

Dit jaar komen de “special guests” uit Québec, Canada. Niet alleen hun sappig Franse taaltje is leuk, maar ook de bieren vallen best te pruimen. Ik heb geen echte hoogvliegers ontdekt, maar wel degelijke bieren.
Brasserie Trou du diable is waarschijnlijk de bekendste brouwerij uit Québec. In hun “broue-pub” in Shawinigan, tussen Montréal en Québec City, bieden ze 16 verschillende bieren aan.

La Blanche de Shawi (5% ABV) is een verfrissend tarwebier met duidelijke citrus en koriandertoetsen. Een degelijk witbier, maar geen hoogvlieger. Het etiket is veelbelovender.
La Saison du Tracteur (6% ABV) is een bier in Saisonstijl of Farmhouse Ale. Een aangenaam bier met aroma’s van citrusvrucht en passievrucht in mooi evenwicht met de typische Saisongist. Een Saison met een toets van de Nieuwe Wereld. Leuk bier.

Microbrasserie Archibald zag het daglicht in 2005 in Lac-Beauport, maar na enkele jaren moest er al verhuisd worden naar een grotere locatie in Val-Bélair vlakbij Québec City.
La Chipie (5% ABV) is een American Pale Ale met een scherpe bitterheid. Een mooie koperkleurige kleur. Citrusaroma’s zijn in mooi evenwicht met de bitterheid van Amerikaanse hopsoorten. Geef mij hierbij maar een gekruide maaltijd of een stevige kaas.

La Matante (4,9% ABV) is een American blonde ale en een mooi instapbier voor beginners in de wereld van microbreweries. Leuke hoparoma’s in combinatie met een rijke moutsmaak zorgen voor een vlot, toegankelijk bier.
Deze editie van Namur – Capitale de la bière was opnieuw een voltreffer van formaat waarbij ik heel wat leuke bieren ontdekt heb.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...