Namur – Capitale de la bière
In het weekend van 11
& 12 juli werd het evenement Namur – Capitale de la bière et du terroir georganiseerd.
Net zoals vorig jaar werd het opnieuw een groot succes met meer dan 10000
aanwezigen.
De locatie met meer
dan 40 stands was La Place du Grognon.
Deze plaats wordt zo genoemd omdat dit plein de vorm van een everzwijnenkop
heeft. Een unieke setting waar de Samber en de Maas samenvloeien met zicht op
de Citadel van Namen. Bovendien is de ligging ideaal door de nabijheid van het
centrum met ruime parkeergelegenheid op wandelafstand.Ondanks het grillige Belgische zomerweer is er op zondagavond toch nog veel volk aanwezig.
Mijn tocht door het
Waalse bierlabyrint begin ik bij brouwerij Brasserie
des 3 fourquets, waar ik mijn favoriete bier Lupulus Fructus (4% ABV) proef. Dit heerlijke fruitbier wordt
jammer genoeg niet gebotteld op fles en is enkel sporadisch op vat beschikbaar.
Een heerlijk bier gebrouwen met kersen en frambozen die de nodige frisse
zurigheid geven. Het is een helder donker rood bier met een redelijke solide
roze kraag bovenop. Het bier ruikt duidelijk naar rode bessen. Dit bier is in
ieder geval geen klef, plakkend, mierzoet fruitbier.
Lupulus Hopera (6% ABV) is het jongste Lupulusbier. Een Belgische
pale ale, dry-hopped met vier verschillende hoppen. Hop in de neus met een
herfstig, gedroogd gras en exotisch fruitig karakter. Niet volmondig. Mooi
zacht gehopt bitter van smaak, erg droog, met zeer in de verte een subtiel
zoete & fruitige toets. De nasmaak is bitter en droog uitvloeiend. Kortom :
een mooie, zachte doordrinker. Op het prachtige etiket lees je “Hops symphony”
en “Just fabulus”.
De volgende stop is
bij Brasserie Deseveaux uit het
Henegouwse Boussu Dour dat niet langer enkel bekend is van hun
muziekfestival. Sébastien Deseveaux
heeft in mei 2010 zijn eerste bier, la
Sarazan (6,5 ABV) gelanceerd. De originaliteit van het bier bestaat erin
dat het gebaseerd is op “sarrasin” (boekweit), ook wel “blé noir” genoemd. Deze
graansoort geeft in ieder geval een specifieke smaak aan het bier. Volgens de
brouwer is het bier gemakkelijk drinkbaar en goed verteerbaar. Ik vind in het
bier een mooi evenwicht tussen een subtiele zachtheid en een aangename
bitterheid.
Het tweede bier van
Brasserie Deseveaux is Saison Avena,
gebrouwen volgens de Saisontraditie uit de provincie Henegouwen. Avena wordt
gebrouwen met twee granen, gerstemout en haver. Een klassieke Saison met fijne
aromatische hopsmaak.
Van de provincie
Henegouwen reis ik naar de provincie Luik en bezoek ik de stand van Brasserie Grain d’Orge uit Hombourg.
Deze brouwerij is door Benoit Johnen opgericht in 2000, maar het heeft nog tot
januari 2002 geduurd vooraleer het eerste bier op de markt gebracht werd. Om één
of andere reden heb ik bierenvan Grain d’Orge nog nooit geproefd. Tijd om dit
goed te maken.
La Canaille (5,2% ABV) is een artisanaal witbier, gebrouwen met
verschillende kruiden en drie graansoorten waarvan de tarwe voor de troebelheid
van het bier zorgt. Een licht gehopt bier met fruitige toetsen en een zachte
bitterheid. Ik ben niet zo een fan van witbieren, maar samen met Blanche de
Namur is dit toch één van de beste Belgische witbieren.
De verrassing van
deze editie is echter The Pom (5,2%
ABV). Een fruitig blond bier dat heel aangenaam verrast door zijn licht
verfijnd karakter en de subtiele smaak van verse appelen. Een zomers aperitiefbier
dat er zeker mag zijn.
Ik verlaat de Waalse
wegen en ga op bezoek bij de beste hobbybrouwers van de Lage Landen, Inglorious Brew Stars uit Antwerpen. De
twee brouwers zijn twee handen op één buik, of beter, twee handen rond één
bierflesje. Erwin en Benny Van Aerschot zijn namelijk tweelingbroers die voor
hun dertigste verjaardag een cursus hobbybierbrouwen kregen. Dit zette één en
ander in gang en Erwins garage werd plots een brouwerij met een simpel
aluminium biervat als ketel. Het op punt stellen van hun recept kon beginnen.
De brouwsels vielen in de smaak bij hun omgeving en het resultaat was de IQ (Inglorious Quad) dat tussen 146
hobbybrouwers uit België en Nederland verkozen werd als beste bier uit de
Brouwland Biercompetitie.
Inglorious Quad (10,3% ABV) is een gitzwart, sterk bier met een zeer
complex aromaprofiel. Het fruitig karakter krijgt het bier van zijn gebruikte
mout en gisten. Het kruidig karakter komt door de toegevoegde kruiden en hop.
Dit unieke aroma wordt vervolgens doorgezet in de smaak, waarbij de
moutbitterheid en een aangename, gebrande smaak een extra plaats krijgen. Dit
vind ik echt een verdiende winnaar. Een prachtbier.
Ondertussen hebben ze
ook Cum Laude (6,3% ABV) ontwikkeld
voor de Universiteit van Antwerpen. Een jong en fris wegdrinkend bier, met een
hoptoets om er net dat tikkeltje extra aan te geven. Jammer dat ik geen student meer ben, want dit
zou ik best kunnen smaken in het Agora Café van de UA.
Dit jaar komen de
“special guests” uit Québec, Canada.
Niet alleen hun sappig Franse taaltje is leuk, maar ook de bieren vallen best
te pruimen. Ik heb geen echte hoogvliegers ontdekt, maar wel degelijke bieren.
Brasserie Trou du diable is waarschijnlijk de bekendste brouwerij uit Québec.
In hun “broue-pub” in Shawinigan, tussen Montréal en Québec City, bieden ze 16
verschillende bieren aan.
La Blanche de Shawi (5% ABV) is een verfrissend tarwebier met duidelijke
citrus en koriandertoetsen. Een degelijk witbier, maar geen hoogvlieger. Het
etiket is veelbelovender.
La Saison du Tracteur (6% ABV) is een bier in Saisonstijl of Farmhouse Ale.
Een aangenaam bier met aroma’s van citrusvrucht en passievrucht in mooi
evenwicht met de typische Saisongist. Een Saison met een toets van de Nieuwe
Wereld. Leuk bier.
Microbrasserie Archibald zag het daglicht in 2005 in Lac-Beauport, maar na
enkele jaren moest er al verhuisd worden naar een grotere locatie in Val-Bélair
vlakbij Québec City.
La Chipie
(5% ABV) is een American Pale Ale met een scherpe bitterheid. Een mooie
koperkleurige kleur. Citrusaroma’s zijn in mooi evenwicht met de bitterheid van
Amerikaanse hopsoorten. Geef mij hierbij maar een gekruide maaltijd of een
stevige kaas.
La Matante (4,9% ABV) is een American blonde ale en een mooi
instapbier voor beginners in de wereld van microbreweries. Leuke hoparoma’s in
combinatie met een rijke moutsmaak zorgen voor een vlot, toegankelijk bier.
Deze editie van Namur – Capitale de la bière was
opnieuw een voltreffer van formaat waarbij ik heel wat leuke bieren ontdekt
heb.
Reacties
Een reactie posten