Doorgaan naar hoofdcontent

Namur Capitale de la Bière


Namur Capitale de la Bière




Soms denk je inderdaad dat Wallonië al het buitenland is. Ongelofelijk hoe weinig mijn Vlaamse vrienden en kennissen weten over het mooie gebied ten zuiden van de taalgrens. Nochtans delen Vlamingen en Walen zoveel passies en interesses. Bier is er zeker één van. De Waalse biercultuur heeft een rijk verleden. Denken we maar aan de talrijke brouwerijen zoals Dubuisson, Dupont, Du Bocq, Saint-Feuillien, Brunehaut... En toch heb ik de indruk dat de Waalse biercultuur pas een aantal jaren geleden ontwaakt is uit een decennialange winterslaap. Nu gaat het echter razendsnel en zijn ze aan een fenomenale inhaalbeweging bezig.
Ere wie ere toekomt. Sebastien Legrain en Emilien Watelet staan aan de wieg van de heroplevende Waalse bierscène. Zij zijn de stichters en sterke krachten achter Namur Capitale de la Bière.
In 2011 groeit het idee om een bierdegustatiefestival op te richten in Namen en omgeving.
Uiteindelijk vindt in juli 2012 de eerste editie van Namur Capitale de la Bière plaats op de Place du Grognon in Namen. Onmiddelijk is het een schot in de roos met een 5000-tal deelnemers.
De vijfde editie in juli 2016 lokt al 12000 deelnemers op 3 dagen.
Ik heb ondertussen geleerd dat toeval niet bestaat. Daarom vraag ik Sebastien wat de reden van het succes kan zijn en vooral wat zij niet vonden op andere bierfestivals. Plaats van afspraak is L’Estaminet in het centrum van Gembloux, een heel leuke brasserie met een mooi rustiek kader en een fantastische keuken.
Sebastien verklaart dat bierfestivals in Wallonië ofwel op een kermis of een te traditioneel bierfestival voor de kenners leken. Zij wilden een nieuw concept creëren, een mix tussen een traditioneel bierfestival en een festival met tal van smaakbelevenissen. Een feestelijk, familiaal en leuk feest voor de ganse familie. Ze richten zich zowel op de lokale mensen die een nieuw biertje willen ontdekken, de beergeek als de mensen die gewoon naar goede muziek willen komen luisteren en zich amuseren.
In 2016 waren 40 brouwers aanwezig met meer dan 125 bieren. Leuk is dat ook vele brouwers een specialleke houden voor op Namur Capitale de la Bière. Sebastien en Emilien proberen telkens enkele nieuwe brouwerijen aan te trekken uit Wallonië en Vlaanderen. Eén derde van de aanwezige brouwerijen roteert elk jaar. Ook buitenlandse brouwerijen zijn natuurlijk welkom en vorig jaar waren de microbrouwerijen Bilboquet, Dunham en Pit Caribou uit Québec speciale gast.
Foodtrucks, een artisanale chocolatier, een kaasmaker, muziekoptredens, zythologie workshops en een wedstrijd van beste bierserveur zorgen ervoor dat er telkens wel iets te beleven valt voor iedereen. Op zondag komen amateurbrouwerijen langs om hun bieren aan het grote publiek voor te stellen. Namur Capitale de la Bière wil zeker ook een pedagogische functie hebben en de lokale mensen de Belgische biercultuur te laten ontdekken op verschillende manieren. Hun missie is de mensen ervan te overtuigen dat het de moeite loont om eens af te wijken van de traditionele pils en een lekker streekbiertje te proeven. Je kan deelnemen aan een blinde proeverij van 10 bieren om zo iets bij te leren over hoe je bier moet proeven en misschien wel verliefd te worden op een nieuwe ontdekking.
In juli 2017 bestaat Namur Capitale de la Bière 5 jaar. Tijd om met iets nieuws, verrassend uit te pakken en te verhuizen naar de Esplanade hoog boven op de Citadel van Namen. Gegarandeerd een unieke locatie met een prachtig uitzicht op Namen en omgeving. Bovendien geeft deze locatie de mogelijkheid om meer volk te verwelkomen.
Sebastien en Emilien zijn niet het type dat graag stilzit en hebben daarom nog andere varianten opgericht van Namur Capitale de la Bière.
Zo is er al de derde editie van Namur Capitale de la Bière de Saison. Waarom ? Omdat ze een passie hebben voor deze typische Waalse bierstijl die jammer genoeg vrij onbekend is bij de Waalse jeugd. Ze willen dat de Saisonbieren weer de nodige erkenning krijgen die ze verdienen en ook aantonen dat er een enorme diversiteit bestaat onder de verschillende soorten Saison. Zo konden op de editie van vorig jaar meer dan 35 verschillende Saisonbieren geproefd worden, voornamelijk uit België, maar ook uit o.a. Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.
De tweede editie van Namur Capitale de la Bière d’Hiver op 6 & 7 januari 2017 vond plaats in het prachtige kader van de abdij van Floreffe. Een locatie die het nodige intieme & warme karakter biedt om gezellig een kerstbier te degusteren. Keuze genoeg want er waren ruim 50 kerstbieren aanwezig. Opnieuw was de diversiteit heel belangrijk. Sebastien en Emilien willen de mensen tonen dat er ook blonde kerstbieren van 4% alcohol bestaan. Eén van de doelen is o.a. het cliché te ontkrachten dat een kerstbier een donker bier met een hoog alcoholgehalte moet zijn. Missie geslaagd.
Ook een stoutvariant stond op het menu : Stout Sûre Meuse in oktober 2016. Uit marketingonderzoek en verschillende statistieken blijkt dat Walen het minst van donkere bieren houden. Ook zure bieren van spontane gisting hebben niet zoveel succes. Daarom stonden er 25 stoutbieren en 25 zure bieren op het menu. Je moet het maar durven om een bierdegustatiefestival van onbekende en onbeminde bierstijlen in Namen te houden.
Het doel van Namur Capitale de la Bière is dan ook de mensen bepaalde stijlen van bier en een ongelofelijke diversiteit van bieren te laten ontdekken. Het is wel de bedoeling om steeds in de regio rond Namen te blijven.
Positief is dat ook andere Waalse steden op de vernieuwende bierkar gesprongen zijn. Luik met o.a. Cité de la Bière, Bergen, Charleroi, maar ook kleinere steden zoals bijvoorbeeld Hannuit en Hoei.
Data om te onthouden :
31 maart / 01 april 2017 : Namur Capitale de la Bière Saison
07/08/09 juli 2017 : Namur Capitale de la Bière
Oktober 2017 : Namur Capitale de la Bière Stout Sûre Meuse
December 2017 / Januari 2018 : Namur Capitale de la Bière d’Hiver.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...