Doorgaan naar hoofdcontent

Oorlogsbier Bokrijk Biergilde Demerdal


Oorlogsbier Bokrijk – Biergilde Demerdal



Op zondag 21 september vond in Bokrijk de 16de editie van de Dag van het Eetbare Landschap plaats, een smaakvolle dag die volledig in het teken staat van streekproducten en alles wat eetbaar is in de natuur. Op de gezellige streekproductenmarkt, met maar liefst 70 standen, kan je kennis maken met al het lekkerste uit onze natuur. Je kunt er allerlei demonstraties volgen, van appels persen tot jenever en stroop stoken, en heel wat ambachtelijke producten proeven en kopen.
Naar jaarlijkse gewoonte wordt het historisch bierbrouwen in de kijker gezet. Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog  brouwt de vzw Biergilde Demerdal in de unieke museumbrouwerij Het Paenhuys een historisch oorlogsbier. Met als ingrediënten duivenbonen, stroop, mais en spelt. Niet omwille van de huidige economische crisis of omdat ze krap zitten door de inkrimping van de provinciale bevoegdheden. Wel om tijdens de Dag van het Eetbare Landschap te laten proeven hoe het er exact 100 jaar geleden in België aan toeging. Je kunt er het artisanale brouwproces op de voet volgen en het unieke smakenpallet met alternatieve grondstoffen als maïs, stroop, bonen en rogge ontdekken.

De vzw Biergilde Demerdal brouwt al 10 jaar historisch bier voor Bokrijk, maar dit jaar moest dat uiteraard een oorlogsbier zijn omdat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar gelden begonnen is. De ketels zijn trouwens van de laatste brouwerij die echte Hoegaarden brouwde. Pierre Celis leerde daar nog zijn stiel. In de jaren ’50 zijn ze dan ontmanteld en naar het Paenhuys in Bokrijk gebracht.
100 jaar geleden was de vraag naar bier natuurlijk niet minder door de gruwelen van de oorlog, maar de kwaliteit was wel een stuk minder. Echt dronken kon je er niet snel van worden. Gerst en tarwe was moeilijk verkrijgbaar en duur zodat de brouwers op zoek moesten gaan naar alternatieven. Zo gingen ze experimenteren met stroop, mais, céréaline (een tarwe vervanger) en duivenbonen (die gebruikt worden in duivenvoeder). Blijkbaar alles waarin zetmeel zat, deden ze bij het bier.

Het is tijd om te proeven. Jammer genoeg kan je het unieke bier niet kopen. Het is een donker, beetje flauw bier van 2,5 % vol. alc. Niet echt lekker, maar zeker ook niet barslecht. Het belangrijkste is dat je een idee krijgt hoe bier 100 jaar geleden echt smaakte en het geen zoveelste bier is ter herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Een bier om bij stil te staan en nooit te vergeten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...