Oorlogsbier Bokrijk – Biergilde Demerdal
Op zondag 21
september vond in Bokrijk de 16de editie van de Dag van het Eetbare
Landschap plaats, een smaakvolle dag die volledig in het teken staat van
streekproducten en alles wat eetbaar is in de natuur. Op de gezellige
streekproductenmarkt, met maar liefst 70 standen, kan je kennis maken met al
het lekkerste uit onze natuur. Je kunt er allerlei demonstraties volgen, van
appels persen tot jenever en stroop stoken, en heel wat ambachtelijke producten
proeven en kopen.
Naar jaarlijkse
gewoonte wordt het historisch bierbrouwen in de kijker gezet. Naar aanleiding
van 100 jaar Groote Oorlog brouwt de vzw
Biergilde Demerdal in de unieke museumbrouwerij Het Paenhuys een historisch
oorlogsbier. Met als ingrediënten duivenbonen, stroop, mais en spelt. Niet
omwille van de huidige economische crisis of omdat ze krap zitten door de
inkrimping van de provinciale bevoegdheden. Wel om tijdens de Dag van het
Eetbare Landschap te laten proeven hoe het er exact 100 jaar geleden in België
aan toeging. Je kunt er het artisanale brouwproces op de voet volgen en het
unieke smakenpallet met alternatieve grondstoffen als maïs, stroop, bonen en
rogge ontdekken.
De vzw Biergilde
Demerdal brouwt al 10 jaar historisch bier voor Bokrijk, maar dit jaar moest
dat uiteraard een oorlogsbier zijn omdat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar gelden
begonnen is. De ketels zijn trouwens van de laatste brouwerij die echte
Hoegaarden brouwde. Pierre Celis leerde daar nog zijn stiel. In de jaren ’50
zijn ze dan ontmanteld en naar het Paenhuys in Bokrijk gebracht.
100 jaar geleden was
de vraag naar bier natuurlijk niet minder door de gruwelen van de oorlog, maar
de kwaliteit was wel een stuk minder. Echt dronken kon je er niet snel van
worden. Gerst en tarwe was moeilijk verkrijgbaar en duur zodat de brouwers op
zoek moesten gaan naar alternatieven. Zo gingen ze experimenteren met stroop,
mais, céréaline (een tarwe vervanger) en duivenbonen (die gebruikt worden in
duivenvoeder). Blijkbaar alles waarin zetmeel zat, deden ze bij het bier.
Het is tijd om te
proeven. Jammer genoeg kan je het unieke bier niet kopen. Het is een donker, beetje
flauw bier van 2,5 % vol. alc. Niet echt lekker, maar zeker ook niet barslecht.
Het belangrijkste is dat je een idee krijgt hoe bier 100 jaar geleden echt
smaakte en het geen zoveelste bier is ter herdenking van 100 jaar Groote
Oorlog. Een bier om bij stil te staan en nooit te vergeten.
Reacties
Een reactie posten