Het Diepe Zuiden van de VS
Mijn job in de
luchtvaart brengt me overal in de wereld. Telkens probeer in een bierreis te
koppelen aan een conferentie zodat business ook wat pleasure wordt. Na mijn
tocht van Memphis naar Fort Worth via New Orleans, Seattle naar Vancouver via
Montana is nu het Diepe Zuiden aan de buurt. Van Atlanta reis ik via Savannah
en Charleston naar Asheville en terug naar Atlanta. Ik doorkruis vier staten –
Georgia, South Carolina, North Carolina en Tennessee - waar “Southern
Hospitality” geen loos begrip is.
Nadat ik op
Atlanta Hartsfield-Jackson Airport geland ben, kan het avontuur beginnen. Met een knalrode Dodge Avenger, doorkruisen we
Georgia en belanden we in Savannah,
aan de Atlantische Oceaan. Savannah ligt op de grens met South Carolina en meer
zuidelijker kan een stad er niet uitzien. Savannah is een heerlijke stad met
prachige architectuur uit het interbellum, een historische buurt met
kasseistraatjes, maar vooral prachtige parken met magnolia bloesems en eiken
bomen die bedekt zijn met Spaans mos. Op één van de bankjes in Chippewa Square
vertelt Forrest Gump alias Tom Hanks zijn ganse levensverhaal in de prachtige
film Forrest Gump. Savannah heeft echter ook een duistere kant in zijn
verleden, want dit was de toegangspoort tot het land voor de Afrikaanse slaven.
Net zoals in de
meeste steden in de VS moet je niet ver zoeken achter een leuke kroeg met
lokale bieren. Moonriver Brewing Company
is the place to beer. Een typische zuiderse kroeg en zelfs in November is het
hier nog heerlijk terrasweer bij 25°C. Ik schud het stof van de lange wandeling
van me af met een specialleke. De Taterlicious is een Harvest Ale die
enkel gebrouwen wordt in de herfst. Sommige brouwers brouwen dan een
pompoenbier, maar Moon River Brewing koos ervoor om een bier met North Carolina
Sweet Potatoes te brouwen. En dit proef je zeker. Een vrij hoppig, fruitig bier
met gebruik van de hopsoorten Fuggle, First Gold en Whitbread Golding. De rand
van het glas is leuk versierd met
geroosterde pompoenzaden. Speciaal en lekker bier.
Mijn collega en
reispartner ziet het iets minder exotisch en kiest de Yoga pants, een Southern-style
Pale Ale. Een vlotte doordrinker met toch veel smaak door het gebruik van de hopsoorten
Mosaic en Nugget uit de VS, de Australische
Galaxy en de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop. Een ideaal biertje om een
zeevruchtenschotel te bestellen.
Het was een lange
dag en we rijden terug naar ons motel dat iets weg heeft van een kruising
tussen een casino en een kerk. Recht uit een Amerikaanse film weggeplukt. Om de
slaap te kunnen vatten en de jetlag te overwinnen, ga ik nog op zoek achter een
lokaal slaapmutske. De motels kunnen er soms een beetje groezelig uitzien, maar
aan de receptie kan je veelal terecht om een lokaal biertje te kopen.
Southbound Brewing Company uit Savannah is een brouwerij die op
korte tijd al grote faam gemaakt heeft in de VS. Ik kies voor twee lichtere
biertjes, Scattered Sun en Hop’lin IPA. Scattered Sun is
gebaseerd op een traditioneel Belgisch witbier. Verfrissend zonder meer.
Hop’lin IPA is een zachte Amerikaanse IPA, waarbij de frisse citrus- en denaroma’s
mooi in harmonie zijn met een toets van caramel.
De volgende
ochtend steken we de Savannah River over en zijn we van Georgia in South
Carolina beland. Kan een staat nog zuidelijker zijn ? South Carolina was in de
Amerikaanse burgeroorlog één van de Zuidelijke staten die zich het felst verzet
heeft tegen de Noordelijken. De bakermat van de Confederatie. Doet me spontaan
denken aan de strips van de Blauwbloezen met sergant Cornelius Chesterfield en korporaal
Blutch.
We volgen een tijdlang de kustlijn tussen
bossen en moerassen waar de tijd lijkt stil te staan. Washington DC en New York
lijken hier eindeloos ver weg. Het is duidelijk dat dit Trump Country is.
Overal vind je borden terug van Trump, maar de verkiezingen zijn natuurlijk
heel nabij. Op de televisie word je overspoeld door een zondvloed van politieke
reclameboodschappen die eigenlijk gewoon fulminerende scheldpartijen zijn.
Beide presidentskandidaten bezondigen zich hieraan en ik heb bij de bevolking
vooral de indruk dat ze gewoon willen dat de verkiezingen vlug voorbij zijn en
het leven verder gaat....hoe ellendig dat ook mag zijn. Het is duidelijk dat in
het binnenland van de VS grote armoede heerst. Gezinnen die in bouwvallige
campers wonen zonder elektriciteit en stromend water. Soms vraag ik mij af of
dit Afrika of Amerika is. Gefundenes fressen voor Trump.
Na een korte tijd
zijn we in Charleston beland, de
zusterstad van Savannah. Even mooi en toch anders. Charleston wed in 1670
gesticht en is eveneens een stadje met een rijk historisch verleden. Prachtige
koloniale huizen uit het interbellum, vooral in het French Quarter en Battery
District. De mooie Battery Promenade en het Waterfront park langs de
Atlantische Oceaan geven je een uniek uitzicht over Charleston Harbour terwijl
Fort Summer, waar de eerste schoten tijdens de Burgeroorlog afgevuurd werden,
weerkaatst in het felle zonlicht.
Een mega hamburger
spoelen we door met enkele lokale bieren in de prachtige bar Beerworks. Uit een gigantische keuze
van lokale bieren op vat kiest mijn collega voor de lichte Don’t Hassel the Hofbrau,
een Vienna lager van de eigen brouwerij Charleston
Beerworks. Ik speur de vaten verder af op zoek naar iets straffer. De Kiwi
Blueberry Sourlina van Freehouse
Brewery wordt gebrouwen met lokale wilde gist en lactobacillus, gerijpt op
eiken vaten samen met kiwi’s waar nadien vers geplukte blauwe bessen aan
toegevoegd worden. Een licht zurig bier met een complex fruitprofiel. Mijn
ding, maar zeker niet allemans vriend. Ik sluit af met de Midnight Special, een
haverstout van Revelry Brewing. Dit
bier is een dessert op zich met een krachtig aroma van bittere chocolade en
geroosterde mout.
Van Charleston
doorkruisen we South Carolina en komen we aan in North Carolina. In het
uiterste Noordwesten bevinden zich de prachtige Smoky Mountains. Eerst wacht
ons nog een avondje stappen in Asheville,
het biermekka van de VS. Asheville is een bijzonder, modern stadje van artiesten
en kunstenaars dat zich de laatste jaren pijlsnel ontwikkeld heeft. Een oase
van Democraten die omringd worden door Republikeinen op het platteland. Alles
draait hier rond bier. Je kan bijvoorbeeld de AshevilleAleTrail app downloaden
en een toch maken langs de 40 brouwerijen in & rond Asheville. Werkelijk de
ganse stad ademt bier uit. De talrijke trendy bars en hippe brouwerijen volgen
elkaar op wandelafstand in sneltempo op. Het is verduiveld moeilijk kiezen.
De Wicked Weed Funkatorium, dat pas opende
in oktober 2014, trekt de aandacht. Dit is een degustatieruimte van enkel zure
bieren verspreid over minimum 16 taps. Hier ontdek je de wereld van spontane
gistingsbieren. In het Funkatorium staan meer dan 600 eiken vaten waar de zure
bieren rijpen. Ik kies voor de Black Angel Cherry Sour en de Angel
of Darkness van Wicked Weed Brewing uit Asheville. De Black Angel
Cherry Sour is een klepper. Een combinatie van kriekentaartaroma met vanille en
pruimen. Een mooi huwelijk tussen zurig fruitige en geroosterde toetsen. Bij De
Angel of Darkness wordt een massa “boysenberries” (een mengeling tussen een
zwarte bes en een framboos), frambozen, zwarte bessen en krieken toegevoegd aan
het foederbier dat nadien verder rijpt op Oloroso sherryvaten. Na 14 maanden rijping
wordt aan het bier nog eens een tweede portie van donkere vruchten toegevoegd
die dan verder rijpen op inoxtanks gedurende 2 maanden. In totaal wordt 3 ton
fruit toegevoegd en pluk je na 16 maanden van rijping de vruchten hiervan
terwijl je een Angel of Darkness drinkt.
Burial Beer Company is de volgende stop op onze Asheville Ale Trip. Gelukkig
word je er niet levend begraven zoals ‘Burial’ doet vermoeden, maar je wordt er
wel bedolven onder de lekkere bieren. De brouwerij is gevestigd in een industrieel
pand dat trendy ingericht is met verwijzingen naar het hiernamaals. Je zit
werkelijk tussen de talrijke houten vaten waar de bieren volop aan het rijpen
zijn. Ik focus me op hun donkere bieren. De Bolo Coconut Brown is een
donker bier met diverse soorten gerstemout, haver en bruine suiker. Als toetje
wordt er verse kokosnoot aan toegevoegd. Het bier heeft een aroma van musli met
tropische vruchten, een zachte moutigheid en een toets van chocolade en noten.
Een andere
vreemde eend in de bijt is de Skillet Donut Stout, een bier dat
een sterk mokka & koffie aroma heeft met een zachte, geroosterde bitterheid
op het einde. Je proeft bijna een chocoladecake met donut, maar toch is het
bier niet te zoet.
Ik eindig met de Sepulcher,
een Baltic porter. Sepulcher betekent graftombe en het is duidelijk dat Burial
Beer Company steeds probeert een link te leggen met het donkere, mysterieuze
leven na de dood. Een heerlijke porter met een bitterchocolade & koffie
aroma.
Het was moeilijk
kiezen, maar de laatste stop is de Higland
Brewing Company. Deze brouwerij wordt
beschouwd als de peetvader van de craft bier revolutie in North
Carolina. Opgericht in 1994 was het Asheville’s eerste wettelijke brouwerij
sinds de “Prohibition” en het is nog steeds in handen van dezelfde familie. De
locatie is echt super met een gigantische degustatieruimte en een biertuin op
het dak voor 400 personen. Tijd om enkele IPA’s te proeven. De West
Coast-style IPA met Amerikaanse hopsoorten Chinook, Citra en Centennial
Hops heeft een aroma van tropisch fruit, pompelmoes en limoen. De afdronk is
lekker droog en citrusachtig. De Mandarine IPA wordt gekenmerkt door
het typische zachte Mandarine Bavaria hoparoma en intense toetsen van
sinaasappel en tropische vruchten. Een vlot drinkend biertje.
De nacht is jong
en we moeten nog een eindje rijden naar Waynesville, de toegangspoort van de
Smoky Mountains. Deze bergketen heeft zijn naam niet gestolen, want van zodra
de weg begint te stijgen en de bergen dichterbij komen, duikt er plots een mist
op. Gelukkig hoef je in de VS niet ver
te zoeken naar een motel.
Met een kleine
kater worden we de volgende ochtend gewekt door fel zonlicht. Tot onze grote verbazing zien we een prachtig
berglandschap. De temperatuur is gevoelig gezakt, maar met frisse moed gaan we
een mooie dag tegemoet. De Smoky
Mountains maken deel uit van de Appalachen, een gebergte dat zich uitstrekt
van Maine in het Noorden tot Atlanta in het Zuiden. Zoals de naam al doet
vermoeden is het hier vaak mistig zodat het lijkt of de bossen in brand staan.
Een mooie streek met unieke panorama’s en vergezichten. We besluiten het
sportief aan te pakken en de Appalachian Trail te volgen. Na een paar uur
zweten en zwoegen bereiken we de top van Mount
Mitchell, de hoogste berg in het oostelijk deel van de VS. Van hieruit zie
je Tennessee wat onze volgende stop is. De weg slingert door een prachtige
bergpas met mooie panorama’s van Pisgah National Forest via Cherokee National
Forest naar het Great Smoky Mountains National Park waar we in Tennessee
belanden. Gatlinburg en Pigeon Forge zijn drukke, toeristische stadjes, maar Dollywood is onze finale bestemming
want het hoeft niet altijd serieus te zijn. Dolly Parton is vooral bekend van
haar muzikale carrière en legendarische boezem, maar voor de mensen in de
streek is ze een ware god die veel aan liefdadigheid doet. Dollywood is een
megakitscherig pretpark waar alles draait rond Dolly Parton natuurlijk, maar
onze nieuwsgierigheid was te groot om dit zomaar links te laten liggen.
Op de terugrit naar
Waynesville besluiten we deze dag vol impressies door te spoelen in Bear Waters Brewing Company te
Waynesville. Deze brouwerij heeft op vijf jaar al diverse prijzen gewonnen en
drie proevertjes worden geserveerd. Folkmalt Mango Lager is een vlotte dorstlesser, een Munich style
pils met een toets van mango. Ideaal als aperitief. De BearWaters Harvest Ale is
een licht amberkleurig bier met toetsen van biscuit en caramel gebrouwd met
lokale hopvarianten. Skippin Stone Stout is een robuste
stout met een zachte, moutige bitterheid en toetsen van koffie & chocolade.
De volgende dag
reizen we terug naar Atlanta. Na een tocht door de bergen in het land van de
Hillbillies stoppen we aan een typisch restaurantje, Maggie Valley, in een
godvergeten plaats waar we een megaportie junkfood voorgeschoteld krijgen. Dit
spoelen we door met een Eye Patch IPA van Monday Night Brewing uit Atlanta en een
Sweetwater
420, een west coast styple pale ale en het vlaggenschip van Sweetwater Brewery uit Atlanta. Na een
halve dagreis komen we aan in de hoofdstad van de staat Georgia.
We hebben de
volgende dag nog een volledige dag vooraleer de conferentie begint. Tijd om de
stad te ontdekken. Atlanta is zo een
typische Amerikaanse stad waar downtown niet veel te beleven valt. Er zijn
enkel wolkenkrabbers vol kantoren waar het tijdens de piekuren druk pendelen
is. Gelukkig is er sinds mijn laatste bezoek een twintig jaar geleden toch veel
veranderd. Er valt nu al iets te beleven rond Peachtree Street. Atlanta is natuurlijk de thuisstad van Coca-Cola
en CNN. Bovendien vonden hier in 1996 de Olympische Spelen plaats. In het
Olympisch park, een groene oase in de drukke stad, is het leuk om op arduinen
monumenten de namen te zien staan van o.a. Ulla Werbrouck, Gella Vandecaveye en
Fred Deburghgraeve. Het Coca-Cola museum heeft vooral een grote giftshop. Het
CNN gebouw en de aanpalende basketbaltempel van de Atlanta Hawks zijn zeker een
bezoek waard. Het CNN gebouw is een wereld op zich waar de dag voor de
verkiezingen een speciale sfeer heerst. Een episch centrum van nieuwsdrukte. Je
wordt neergebliksemd door gigantische billboards met Hillary Clinton en Donald
Trump erop. En toch lijkt niemand op straat er wakker van te liggen in
tegenstelling tot in Europa.
Tijd om de drukte
van Atlanta door te spoelen in één van de buitenwijken waar de bierscène van
Atlanta de laatste jaren fenomenaal gegroeid is. Decatur is the place to beer.
In Twain’s brewpub bestel ik vijf
proevertjes samen met een hamburger waarvan ik het gewicht en aantal calorieën
niet durf te vragen. Gelukkig had ik nog geen dessert besteld. De proevertjes
zijn heel divers. De Hop Haise Wheat IPA is een ongefilterde
IPA met veel tarwe en een mooi aroma. De tarwe geeft het hoppige, fruitige
karakter van o.a. mango, passievrucht, limoen en mandarijn meer body.
De Barleywine
Paradiso is heel toegankelijk en ondanks de aroma’s van vijgen, dadels
en caramel heeft het bier toch een vrij droge en geen plakkerige zoete nasmaak.
De Dark
Matter American Stout is opgedragen aan Garrett Sever, die de brouwers
van Twain’s bij de opstart van hun zaak begeleid heeft. Deze stout geeft in de
neus echt een boost van donkere geroosterde koffie, geroosterd brood en zwarte
chocolade. Een vrij droge en licht bittere afdronk doet je zin krijgen om er
nog één te bestellen.
Sam’s Smoked Porter is voor de liefhebbers : een rijke,
intens gerookte geur met een beetje asbak en verkoolde schors. Best eerst een
proevertje hiervan bestellen, maar geleidelijk aan leer je het wel waarderen.
Clara’s Chestnut Brown bevat geen noten, maar heeft wel en mooie
mahagoni kleur en een rijk aroma van walnoten en okkernoten dat puur van de
mout komt. Gecombineerd met toetsen van geroosterd brood, karamel en chocolade
is dit voor mij de verrassing.
Ons verblijf in
Atlanta sluiten we af in de prachtige pub Brick
Store, maar daarover meer in een volgend artikel met een verrassend
Belgische brouwverhaal in Atlanta.
Reacties
Een reactie posten