Een tip van de Zweedse biersluier
Ik ga op
ontdekkingsreis door Zweeds Bierland. Omdat ik in Halmstad gewoond heb, begin
ik bij Halmstad Brygghus dat door
Daniel Eriksson opgericht werd in 2013. Ondertussen is de brouwerij al fors
uitgebreid en verhuisd naar de nieuwe industriezone Slottsmöllan. De brouwerij
symboliseert de dynamiek en innovatie van Halmstad, een stad die zich de
laatste jaren gigantisch ontwikkeld heeft tot een prachtige stad met o.a. een
volledige nieuwe havenwijk.
Van deze
brouwerij proef ik de bieren Skördefest
en Slöinge. Skördefest is een
Märzenbier en aangezien het festival in maart doorgaat, vind ik dit een ideaal
bier om het festival mee te beginnen. Märzenbieren werden traditioneel iets
sterker gebrouwen zodat ze tot in het herfstseizoen konden bewaard blijven voor
de oktoberfeesten. Ideaal bij een bratwurst mit sauerkraut en humpa humpa
muziek. Een mooie beginner.
Het tweede bier
is al ander poeier. Een Imperial koffie stout gebrouwen in samenwerking met de
koffiebranderij uit Slöinge. Een bier met een prachtig gerookt koffiekarakter
dat perfect samen gaat met chocoladedesserts, maar toch een frisse toets heeft
door gebruik van Nelson Sauvin hop.
Halmstad ligt
halverwege tussen Malmö en Göteborg. Iets meer noordelijk ligt het mooie
Falkenberg, waar de nieuwe brouwerij Pine
Ridge Brewery vandaan komt. Een nieuwe ster aan het Zweeds bierfirmanent.
Ik proef de The Crows Black IPA, een
heerlijk fruitige IPA met geroosterde toets en The Hairy Beavers Smoked Vanilla Porter, een porter waarbij het
lichtgerookte aroma mooi samengaat met de vanilletoets.
Van Falkenberg
beland ik in Sätila, 45km ten oosten van Göteborg, waar brouwerij Sahtipaja gevestigd is. De naam van de
brouwerij is Fins en verwijst naar de roots van de brouwer. Deze brouwerij
bestaat sinds 2015 en is gespecialiseerd in ciders, barrel aged bieren en zure
bieren. Ik proef enkele Berliner Weisse bieren die allen heel goed meevallen : Sahtipaja Apricot Dream, Bitter Blodapelsin
en Blueberry White Sour. Een brouwerij die duidelijk veel potentieel heeft
en graag experimenteert.
Aan de volgende
stand ben ik hartje Göteborg bij Beerbliotek.
Deze craftbrewery hoef ik niet meer voor te stellen, want samen met Brekeriet
uit Malmö en Omnipollo uit Stockholm vormt dit de top drie van de Zweedse craft
breweries. Beerbliotek werd opgericht in 2012 en is één van de grondleggers van
de nieuwe Zweedse bierscène.
Ik proef er de
Berliner weisse bieren A Passion for
Ginger en What’s better than eating
a Mandarin?. Verder heb ik ook genoten van de Pop Corn Hop Porn, een IPA, en Sabotage,
een black IPA die een bronzen medaille gewonnen heeft op het bierfestival.
Nog een klepper
in Göteborg is Dugges, een brouwerij
die al bestaat sinds 2005 en langzaam aan de weg getimmerd heeft van de Zweedse
bierscène. Dit mag je gerust het vlaggenschip van de Zweedse craftbeerscene
noemen. Teveel lekkere bieren om te vermelden, maar ik heb vooral genoten van Black Current (organic nordic sour), Tropic Thunder (sour fruit ale), Cloudwater (Sour IPA) en Anagram (Bourbon barrel aged blueberry
cheesecake stout)...een speciale smaakbom.
Uit Göteborg is
ook Bearded Rabbit Brewery aanwezig.
De fel versierde stand en het speciale logo van deze jonge brouwerij trekken de
aandacht. Gelukkig vallen de bieren ook in de smaak. Speciaal voor het festival
hebben ze het bier Hope you like Nelson,
een heerlijke IPA met Nelson Sauvin hop, gebrouwen. Ook in première is de Stubble Stout gerijpt op Mackmyravaten.
Mackmyra uit het gelijknamig dorp is
één van de beste Zweedse whisky distilleerderijen. Een specialleke.
Örebrö Brygghus is de volgende halte en bestaat slechts sinds de
zomer van 2016, maar heeft al een mooi gamma aan bieren verworven. Half IPA is een lekkere aperitief met
fruitige toetsen van pompelmoes, passievrucht, meloen en ananas. Böna och Be is een mooi gebalanseerde
British ale met aroma’s van gedroogde vruchten, chocolade en karamel. Verder
proef ik nog het verfrissende Gosebier What
Gose Around en de Berliner weisse bieren Hallon (met aardbeien) en Passion
für Berlin (met passievrucht).
Tussen al dit
felle brouwgeweld wil ik even teruggrijpen naar iets eenvoudig. Hiervoor is Jämtlands Bryggeri, uit Pilgrimstad in
het Hoge Noorden, geknipt. Deze brouwerij bestaat al sinds 1996. No-nonsense
bieren gebrouwen met ingrediënten van topkwaliteit. Mout gebruiken ze van
Thomas Fawcett & Sons uit Yorkshire, een mouterij die al meer dan 200 jaar
ervaring heeft. Steamer is een
heerlijk lager/steambeer. Baltic Stout
is een pure stout. Verder hebben ze ook een Pasköl (paasbier) meegebracht die enkel voor deze periode van het
jaar gebrouwen wordt.
Nynäshamns Angbryggeri, opgericht in 1997, is één van de eerste Zweedse
microbrouwerijen. Deze trendsetter uit het zuiden van Stockholm heeft een leuk
gamma aan bieren meegebracht. Ik kies de Sotholmen
Stout, een lichte, droge stout met gerookt karakter en de Brännskär Brown Ale, een donkere ale
met een mooi moutig karakter en droge afdronk.
Iets verderop
ligt Gnesta waar de brouwerij Den
Bryggande Holländaren gevestigd is. Inderdaad, deze brouwer heeft Hollandse
roots en de naam betekent dan ook De Brouwende Hollander. Deze brouwer focust
vooral op ecologie en gebruikt voornamelijk zelf gekweekte ingrediënten. Don’t
Fläder Yourself is een verfrissend tarwebier waar handgeplukte vlierbloesem
vanop de boerderij aan toegevoegd is. Rye-cycled
is een zacht roggebier waaraan de restjes van het roggebrood, gebakken in de
eigen stenen oven, aan toegevoegd is. Empirical
Stout is een stout op eiken vaten gerijpt. Net alsof je een Duits
pompernikkel brood aan het roosteren ben op een kampvuur terwijl je een
espresso drinkt.
Nog iets dichter
tegen Stockholm op het schiereiland Ekerö hebben de Nordic Kiwi Brewers hun stekje gevonden. Kerryn en Craig zijn twee
Kiwi’s die een tijdje geleden vanuit Nieuw-Zeeland naar Zweden zijn overgewaaid.
Als ik hoor dat ze louter Nieuwzeelandse hop gebruiken, ben ik één en al oor.
De Hokitika Hootch is een Sour Mash
IPA geinspireerd door de ruige en wilde westkust van Nieuw-Zeeland. De
dryhopping geeft het bier mooie toetsen van tropisch fruit en door er een
beetje zure mout aan toe te voegen, krijg je een extra toets van pompelmoes. De
Gone Native is een Forest Pale Ale
met toetsen van jeneverbes en den gecombineerd met de tropische meloentoets van
de Wakatu hop die het een aangename bitterheid en verfrissend bosgevoel geeft.
De Chili Stout is andere koek. Aan
deze zachte, volmondige havermout stout zijn chilipepers toegevoegd om het iets
meer kracht te geven. Bovendien is er Motueka hop aan toegevoegd die het bier
een mooi gebalanceerde bitterheid geeft met toetsen van chocolade. De chili is
geroosterd boven steenkool op de BQQ waardoor het bier bovendien een subtiel
geroosterd karakter krijgt. Een complex bier mooi in balans.
Iets noordelijker
richting de traditionele Zweedse regio Dalarna
kom ik bij Sälens Fjällbryggeri.
Fjäll betekent berg in deze regio en Dalarna is dan ook de poort naar de
Zweedse bergen. Ik proef er de Toasted
Oat Milk Stout, een lichte, romige stout met zachte chocolade en
koffietoetsen.
Omdat de haver op
voorhand wat geroosterd is, heeft het bier een licht gerookte toets. Bolsjeviken is een imperial stout waar
zes verschillende moutsoorten aan toegevoegd zijn. Een gitzwart bier met
stevige aroma’s.
Ik reis terug
richting Zuid-Zweden en beland in Höganäs
in de buurt van Helsingborg. Deze brouwerij bestaat sinds 2013 en heeft als
stand een gigantische brandweertankwagen mee. De leidingen waar je de
brandweerslangen normaal moet aansluiten zijn omgebouwd tot tapinstallaties.
Heel creatief en origineel. De Höganäs
APA is een frisse doordrinker stijl American Pale Ale...een no-nonse bier
met verfrissend fruitige toetsen. De Black
Mexican IPA is een black IPA met chili en Numex Suave Orange met
natuurlijke aroma’s van chili, maar ook lichtere toetsen van koffie, aardbei en
een fijn aroma van Amerikaanse hop. Het
is zeker geen pikant bier want de toegevoegde chili hebben slechts een waarde
van 800 Scoville terwijl een normale Habanero een Scoville heeft van 250.000.
Verder zuidwaards
tegen de grens met Denemarken aan de Öresundsbrug bevindt zich Sibbarps
Husbryggeri. Ik proef er de Citra IPA
met frisse citrustoetsen van diverse hopsoorten en de Rye IPA met Amerikaanse hopsoorten gekruid met roggemout.
Uiteindelijk
beland ik in Malmö bij misschien wel mijn favoriete Zweedse brouwerij, South Plains Brewing Company. Jeffrey Scott
Brown heb ik vorig jaar nog ontmoet op het bierfestival van de Danske
Ölentusiaster in Kopenhagen. Deze Amerikaan brouwt sinds 2012 in Malmö in een
oude worstenfabriek in een oude industriële buurt in het zuiden van Malmö. Elk
jaar organiseert hij ook het Hoppapalooza
craft bier festival met de bedoeling om de Zweedse craft breweries in de
schijnwerpers te zetten. Een gezellig festival met muziek en lokaal eten waar
vorig jaar 29 brouwerijen aanwezig waren met 110 bieren op vat. Van zijn
‘traditionele’ gamma proef ik de Holy
Molé Porter, een porter met een rijk chocoladearoma en toetsen van Chipotle
chilipepers. Burning Witches Brew is
een black IPA met een mooie bitterheid en hoppigheid. De West Coast APA is een American Pale Ale met een gematigde
bitterheid en aroma’s van eik, zwartebes en citrus. Mijn favoriet van het
bierfestival in Göteborg is echter de Used
Motor Oil, een vanillestout waar pastis aan toegevoegd is. Een unieke
belevenis. Verder legt Jeff zich ook toe op het brouwen van Belgian style sour
ales in het kader van zijn Funkyland Fermentationists. En hij slaagt er heel
goed in. De Stankadelic Funky is een
Funky Sour Amber Ale, Stankalicious
is een Sour Pomegranate Ale en Mister
Brown is een Sour Cherry-sour brown Ale. Deze Mister Brown is samen met de
Used Motor Oil de revelatie. South Plains zou zeker niet misstaan op eender
welk craft beer festival in Europa.
Het iss een
interessante tweedaagse bierreis door Zweden en volgend jaar kom ik zeker
terug. Zweden is de laatste jaren net zoals Denemarken en Noorwegen gigantisch
geëvolueerd op biervlak. Ik dacht dat ik voornamelijk IPA bieren zou proeven,
maar het is duidelijk dat Zweden ook een forse reputatie heeft op vlak van
stouts en porters. Bovendien behoren hun zure bieren genre berliner weisse en
gose tot de top in Europa.
Ik kan iedereen
aanraden om naar Zweden te reizen. Als je dan door de immens mooie natuur
rijdt, moet je zeker af en toe stoppen aan een lokale brouwerij om er een
heerlijk biertje te drinken.
Reacties
Een reactie posten