Doorgaan naar hoofdcontent

Op ontdekkingsreis langs Zweedse brouwerijen op het bierdegustatiefestival in Göteborg Mar17


Een tip van de Zweedse biersluier





Ik ga op ontdekkingsreis door Zweeds Bierland. Omdat ik in Halmstad gewoond heb, begin ik bij Halmstad Brygghus dat door Daniel Eriksson opgericht werd in 2013. Ondertussen is de brouwerij al fors uitgebreid en verhuisd naar de nieuwe industriezone Slottsmöllan. De brouwerij symboliseert de dynamiek en innovatie van Halmstad, een stad die zich de laatste jaren gigantisch ontwikkeld heeft tot een prachtige stad met o.a. een volledige nieuwe havenwijk.

Van deze brouwerij proef ik de bieren Skördefest en Slöinge. Skördefest is een Märzenbier en aangezien het festival in maart doorgaat, vind ik dit een ideaal bier om het festival mee te beginnen. Märzenbieren werden traditioneel iets sterker gebrouwen zodat ze tot in het herfstseizoen konden bewaard blijven voor de oktoberfeesten. Ideaal bij een bratwurst mit sauerkraut en humpa humpa muziek. Een mooie beginner.

Het tweede bier is al ander poeier. Een Imperial koffie stout gebrouwen in samenwerking met de koffiebranderij uit Slöinge. Een bier met een prachtig gerookt koffiekarakter dat perfect samen gaat met chocoladedesserts, maar toch een frisse toets heeft door gebruik van Nelson Sauvin hop.

Halmstad ligt halverwege tussen Malmö en Göteborg. Iets meer noordelijk ligt het mooie Falkenberg, waar de nieuwe brouwerij Pine Ridge Brewery vandaan komt. Een nieuwe ster aan het Zweeds bierfirmanent. Ik proef de The Crows Black IPA, een heerlijk fruitige IPA met geroosterde toets en The Hairy Beavers Smoked Vanilla Porter, een porter waarbij het lichtgerookte aroma mooi samengaat met de vanilletoets.

Van Falkenberg beland ik in Sätila, 45km ten oosten van Göteborg, waar brouwerij Sahtipaja gevestigd is. De naam van de brouwerij is Fins en verwijst naar de roots van de brouwer. Deze brouwerij bestaat sinds 2015 en is gespecialiseerd in ciders, barrel aged bieren en zure bieren. Ik proef enkele Berliner Weisse bieren die allen heel goed meevallen : Sahtipaja Apricot Dream, Bitter Blodapelsin en Blueberry White Sour. Een brouwerij die duidelijk veel potentieel heeft en graag experimenteert.

Aan de volgende stand ben ik hartje Göteborg bij Beerbliotek. Deze craftbrewery hoef ik niet meer voor te stellen, want samen met Brekeriet uit Malmö en Omnipollo uit Stockholm vormt dit de top drie van de Zweedse craft breweries. Beerbliotek werd opgericht in 2012 en is één van de grondleggers van de nieuwe Zweedse bierscène.

Ik proef er de Berliner weisse bieren A Passion for Ginger en What’s better than eating a Mandarin?. Verder heb ik ook genoten van de Pop Corn Hop Porn, een IPA, en Sabotage, een black IPA die een bronzen medaille gewonnen heeft op het bierfestival.

Nog een klepper in Göteborg is Dugges, een brouwerij die al bestaat sinds 2005 en langzaam aan de weg getimmerd heeft van de Zweedse bierscène. Dit mag je gerust het vlaggenschip van de Zweedse craftbeerscene noemen. Teveel lekkere bieren om te vermelden, maar ik heb vooral genoten van Black Current (organic nordic sour), Tropic Thunder (sour fruit ale), Cloudwater (Sour IPA) en Anagram (Bourbon barrel aged blueberry cheesecake stout)...een speciale smaakbom.

Uit Göteborg is ook Bearded Rabbit Brewery aanwezig. De fel versierde stand en het speciale logo van deze jonge brouwerij trekken de aandacht. Gelukkig vallen de bieren ook in de smaak. Speciaal voor het festival hebben ze het bier Hope you like Nelson, een heerlijke IPA met Nelson Sauvin hop, gebrouwen. Ook in première is de Stubble Stout gerijpt op Mackmyravaten. Mackmyra uit het gelijknamig dorp is één van de beste Zweedse whisky distilleerderijen. Een specialleke.

Örebrö Brygghus is de volgende halte en bestaat slechts sinds de zomer van 2016, maar heeft al een mooi gamma aan bieren verworven. Half IPA is een lekkere aperitief met fruitige toetsen van pompelmoes, passievrucht, meloen en ananas. Böna och Be is een mooi gebalanseerde British ale met aroma’s van gedroogde vruchten, chocolade en karamel. Verder proef ik nog het verfrissende Gosebier What Gose Around en de Berliner weisse bieren Hallon (met aardbeien) en Passion für Berlin (met passievrucht).

Tussen al dit felle brouwgeweld wil ik even teruggrijpen naar iets eenvoudig. Hiervoor is Jämtlands Bryggeri, uit Pilgrimstad in het Hoge Noorden, geknipt. Deze brouwerij bestaat al sinds 1996. No-nonsense bieren gebrouwen met ingrediënten van topkwaliteit. Mout gebruiken ze van Thomas Fawcett & Sons uit Yorkshire, een mouterij die al meer dan 200 jaar ervaring heeft. Steamer is een heerlijk lager/steambeer. Baltic Stout is een pure stout. Verder hebben ze ook een Pasköl (paasbier) meegebracht die enkel voor deze periode van het jaar gebrouwen wordt.

Nynäshamns Angbryggeri, opgericht in 1997, is één van de eerste Zweedse microbrouwerijen. Deze trendsetter uit het zuiden van Stockholm heeft een leuk gamma aan bieren meegebracht. Ik kies de Sotholmen Stout, een lichte, droge stout met gerookt karakter en de Brännskär Brown Ale, een donkere ale met een mooi moutig karakter en droge afdronk.

Iets verderop ligt Gnesta waar de brouwerij Den Bryggande Holländaren gevestigd is. Inderdaad, deze brouwer heeft Hollandse roots en de naam betekent dan ook De Brouwende Hollander. Deze brouwer focust vooral op ecologie en gebruikt voornamelijk zelf gekweekte ingrediënten.  Don’t Fläder Yourself is een verfrissend tarwebier waar handgeplukte vlierbloesem vanop de boerderij aan toegevoegd is. Rye-cycled is een zacht roggebier waaraan de restjes van het roggebrood, gebakken in de eigen stenen oven, aan toegevoegd is. Empirical Stout is een stout op eiken vaten gerijpt. Net alsof je een Duits pompernikkel brood aan het roosteren ben op een kampvuur terwijl je een espresso drinkt.

Nog iets dichter tegen Stockholm op het schiereiland Ekerö hebben de Nordic Kiwi Brewers hun stekje gevonden. Kerryn en Craig zijn twee Kiwi’s die een tijdje geleden vanuit Nieuw-Zeeland naar Zweden zijn overgewaaid. Als ik hoor dat ze louter Nieuwzeelandse hop gebruiken, ben ik één en al oor. De Hokitika Hootch is een Sour Mash IPA geinspireerd door de ruige en wilde westkust van Nieuw-Zeeland. De dryhopping geeft het bier mooie toetsen van tropisch fruit en door er een beetje zure mout aan toe te voegen, krijg je een extra toets van pompelmoes. De Gone Native is een Forest Pale Ale met toetsen van jeneverbes en den gecombineerd met de tropische meloentoets van de Wakatu hop die het een aangename bitterheid en verfrissend bosgevoel geeft. De Chili Stout is andere koek. Aan deze zachte, volmondige havermout stout zijn chilipepers toegevoegd om het iets meer kracht te geven. Bovendien is er Motueka hop aan toegevoegd die het bier een mooi gebalanceerde bitterheid geeft met toetsen van chocolade. De chili is geroosterd boven steenkool op de BQQ waardoor het bier bovendien een subtiel geroosterd karakter krijgt. Een complex bier mooi in balans.

Iets noordelijker richting de traditionele Zweedse regio Dalarna  kom ik bij Sälens Fjällbryggeri. Fjäll betekent berg in deze regio en Dalarna is dan ook de poort naar de Zweedse bergen. Ik proef er de Toasted Oat Milk Stout, een lichte, romige stout met zachte chocolade en koffietoetsen.

Omdat de haver op voorhand wat geroosterd is, heeft het bier een licht gerookte toets. Bolsjeviken is een imperial stout waar zes verschillende moutsoorten aan toegevoegd zijn. Een gitzwart bier met stevige aroma’s.

Ik reis terug richting Zuid-Zweden en beland in Höganäs in de buurt van Helsingborg. Deze brouwerij bestaat sinds 2013 en heeft als stand een gigantische brandweertankwagen mee. De leidingen waar je de brandweerslangen normaal moet aansluiten zijn omgebouwd tot tapinstallaties. Heel creatief en origineel. De Höganäs APA is een frisse doordrinker stijl American Pale Ale...een no-nonse bier met verfrissend fruitige toetsen. De Black Mexican IPA is een black IPA met chili en Numex Suave Orange met natuurlijke aroma’s van chili, maar ook lichtere toetsen van koffie, aardbei en een fijn aroma van Amerikaanse hop.  Het is zeker geen pikant bier want de toegevoegde chili hebben slechts een waarde van 800 Scoville terwijl een normale Habanero een Scoville heeft van 250.000.

Verder zuidwaards tegen de grens met Denemarken aan de Öresundsbrug bevindt zich Sibbarps Husbryggeri. Ik proef er de Citra IPA met frisse citrustoetsen van diverse hopsoorten en de Rye IPA met Amerikaanse hopsoorten gekruid met roggemout.

Uiteindelijk beland ik in Malmö bij misschien wel mijn favoriete Zweedse brouwerij, South Plains Brewing Company. Jeffrey Scott Brown heb ik vorig jaar nog ontmoet op het bierfestival van de Danske Ölentusiaster in Kopenhagen. Deze Amerikaan brouwt sinds 2012 in Malmö in een oude worstenfabriek in een oude industriële buurt in het zuiden van Malmö. Elk jaar organiseert hij ook het Hoppapalooza craft bier festival met de bedoeling om de Zweedse craft breweries in de schijnwerpers te zetten. Een gezellig festival met muziek en lokaal eten waar vorig jaar 29 brouwerijen aanwezig waren met 110 bieren op vat. Van zijn ‘traditionele’ gamma proef ik de Holy Molé Porter, een porter met een rijk chocoladearoma en toetsen van Chipotle chilipepers. Burning Witches Brew is een black IPA met een mooie bitterheid en hoppigheid. De West Coast APA is een American Pale Ale met een gematigde bitterheid en aroma’s van eik, zwartebes en citrus. Mijn favoriet van het bierfestival in Göteborg is echter de Used Motor Oil, een vanillestout waar pastis aan toegevoegd is. Een unieke belevenis. Verder legt Jeff zich ook toe op het brouwen van Belgian style sour ales in het kader van zijn Funkyland Fermentationists. En hij slaagt er heel goed in. De Stankadelic Funky is een Funky Sour Amber Ale, Stankalicious is een Sour Pomegranate Ale en Mister Brown is een Sour Cherry-sour brown Ale. Deze Mister Brown is samen met de Used Motor Oil de revelatie. South Plains zou zeker niet misstaan op eender welk craft beer festival in Europa.

Het iss een interessante tweedaagse bierreis door Zweden en volgend jaar kom ik zeker terug. Zweden is de laatste jaren net zoals Denemarken en Noorwegen gigantisch geëvolueerd op biervlak. Ik dacht dat ik voornamelijk IPA bieren zou proeven, maar het is duidelijk dat Zweden ook een forse reputatie heeft op vlak van stouts en porters. Bovendien behoren hun zure bieren genre berliner weisse en gose tot de top in Europa.

Ik kan iedereen aanraden om naar Zweden te reizen. Als je dan door de immens mooie natuur rijdt, moet je zeker af en toe stoppen aan een lokale brouwerij om er een heerlijk biertje te drinken.












Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...