Doorgaan naar hoofdcontent

Pairi Daiza...anders bekeken


Pairi Daiza, anders bekeken



Pairi Daiza staat al lang met stip genoteerd op de verlanglijst van mijn vijf jaar oude dochter en dit jaar ontsnap ik er niet aan. Op het menu staan Marc Coucke, panda’s en misschien ook wel een lokaal biertje.
Op weg naar het pittoreske Henegouwse Brugelette merk ik al vlug dat er heel veel veranderd is sinds de tijd toen het park nog Paradisio heette. De wegen naar het park zijn net iets breder en beter. Het is duidelijk dat er niet op een euro gekeken is om de infrastructuur rond het park te moderniseren. Pairi Daiza is veel meer dan een dierenpark. Het is een totaalbelevenis. Je hoeft zelfs geen dierenliefhebber te zijn om dit park leuk te vinden. Het park is onderverdeeld in de verschillende werelddelen en o.a. Afrikaanse of Aziatische dorpen zijn grandioos nagebouwd. Als dier zou ik mij hier ook wel thuis kunnen voelen. En bovendien is the sky the limit, want binnen twee jaar zal ook het poolcontinent af zijn met de lokale fauna & flora kleurrijk aanwezig.

Maar voor meer info verwijs ik graag naar een toeristische folder. Wat mij als bierkenner enorm pleziert, is de de gloednieuwe brasserie annex brouwerij waar je kan proeven van een wit, blond, bruin of kriekbiertje. In 2013 vierde Pairi Daiza het begin van zijn negentiende seizoen met de lancering van het Bier van Cambron. Het prachtige gebouw werd opgetrokken op de grondvesten van de voormalige abdij van Cambron en in het interieur vind je diverse verwijzingen naar de tijd van de cisterciënzers. Het pronkstuk van dit pand is ongetwijfeld het fabelachtige houten gewelf in de vorm van de romp van een schip. Het terras bied een immens mooi uitzicht op het park.
Ik besluit om ondanks het stralende weer toch van het interieur te genieten en kies voor een klassieker : stoofvlees bereid met het Cambronbier en kaaskroketjes op basis van de kaas van Cambron.

Het Cambron abdijbier wordt geproduceerd volgens een eeuwenoud recept, in handen van de meester-brouwer binnen de muren van de authentieke abdij, met dezelfde basisingrediënten en gisten als vroeger en onder de verantwoordelijkheid van Brasserie Dubuisson.
Tijd om te proeven. Ik ga voor de Cambron Blonde (6% ABV). Het heeft een vrij granig aroma met een kleine sinaaszeste toets. Fruitig, vrij zoet en weinig bitter van smaak. Een vrij neutraal, degelijk abdijbier van Brasserie de l’ Abbaye de Cambron.

De opa aan het tafeltje knikt instemmend terwijl ik foto’s van het mooie kader neem. Met een Aalsterse tongval zegt hij ‘Meneer, da’s nu al de vierde keer dat ik dit jaar met de kleinkinderen naar hier kom, maar eigenlijk interesseren die beesten mij niet. Terwijl mijn vrouw buiten met de kinderen op zwier gaat, drink ik mijn abdijbierkes en een stevige portie kaas. Wat moet een mens op zijn oude dag nog meer hebben ?’
Eigenlijk wel waar. Het park is adembenemend, het weer is zomers, mijn dochter is blij en ik waan mij ook even in de zevenste hemel in deze kerkelijke omgeving met goed eten & drinken voor mij. Santé !






Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...