Doorgaan naar hoofdcontent

Persvoorstelling City Bier & Chocolade Golf Lier Jul16


City Beer & Chocolate Golf




Vincent Hellemans, stichter en eigenaar van Citygolf, en bierkenner/chocoladeliefhebber Werner Callebaut hebben de krachten gebundeld en de ‘City Beer and Chocolate Golf’ ontwikkeld, een mooie aanvulling op de succesvolle ‘City Beer Golf’. Een ideale formule om een stad op een leuke, unieke wijze te ontdekken. Je krijgt deskundige uitleg over de voornaamste bezienswaardigheden met leuke anekdotes, slaat een balletje naar targets en speelt stadsgolf op unieke locaties, proeft ondertussen van de beste streekbiertjes in authentieke cafés al dan niet gepaird met artisanale pralines van een chocolatier.
Op 14 juli werd dit nieuwe concept voorgesteld op het stadhuis van Lier in aanwezigheid van schepen voor toerisme Rik Verwaest, lokale zender RTF en de schrijvende pers.

Tijdens de unieke wandeling van een ‘City Beer and Chocolate Golf’ maken de deelnemers niet alleen kennis met de Lierse bieren, maar leert men ook de Lierse bieren te koppelen aan specifieke smaken van chocolade. Tijdens deze onvergetelijke ontdekkingsreis door Lier, worden er drie bieren gedegusteerd onder toeziend oog van een zytholoog. Bovendien zal er bij elk type bier een praline worden voorzien, die hand in hand gaan met de smaken van het bier. Voor de pralines wordt er beroep gedaan op chocolatier Chocobolic uit Boutersem.
Bij de ‘Strooien Hoed’ van Bierke Plezierke krijg je een ‘manon’, witte praline met botercrème van koffie. Een klassieker die je bij de meeste chocolatiers terugvindt, maar heel moeilijk correct te maken is en vaak als mierzoete, plakkerige botertruffel verkocht wordt. Een referentie als praline. Bovendien is het mooi in harmonie met het streekbier ‘Strooien Hoed’.

De ‘Strooien Hoed’ (6,2% ABV) wordt gebrouwen bij De Proefbrouwerij voor de vereniging ‘Bierke Plezierke’. Het is een lichte, aangename doordrinker. Fruitig aroma van voornamelijk citrus, limoen en exotische vruchten met een kleine mouttoets in de verte. Vooral fruitig van smaak met een zachte bitterheid.
In december 2013 lanceerde de Lierse biervereniging ‘Bierke Plezierke’ haar eerste bier, den ‘Tits’. Het werd een echt succesverhaal. Omdat ‘den Tits’ met zijn naam in het vaarwater van een andere bierhandelaar kwam, zagen de bierliefhebbers zich genoodzaakt om de naam van hun bier aan te passen naar ‘De Strooien Hoed’. De traditie van het dragen van de tits, een platte strohoed met zwarte band, wordt in het Lierse verenigingsleven al sinds jaar en dag levendig gehouden.

Het bier ‘Caves’ wordt gecombineerd met een praline van krachtige zwarte chocolade met 60% cacao en een vulling van hibiscusgelei van framboos.
‘Caves’ (5,8% ABV) is een Belgisch amberkleurig bier gerijpt op eikenhouten vaten. Het heeft een zachte zuur-zoete smaak. Een smakelijk biertje  met een zoete toets van karamel in de nasmaak.

Van oorsprong is het een bier uit de 17de eeuw dat rond 1880 verdween, maar sinds 1976 opnieuw gebrouwen wordt in opdracht van de vzw Gilde Heren van Lier als ‘Het bier van Lier’. Volgens Felix Timmermans: “het beste bier van de wereld, om geen wijn meer te bezien, klaar als de zon, zerp en zoet, een honing van smaak”, aldus het etiket.  Het ontwerp van het etiket is toe te schrijven aan de Jeugdacademie van Lier.
De ‘Sint-Gummarus tripel’ wordt gepaired met een melkchocolade praline met marsepein en amandelschilfers.

Het is een donkerblonde tripel van 8% ABV die gebrouwen wordt bij Brouwerij Cornelissen uit Opitter. Vooral fruitig en redelijk zoet van smaak, met een vrij verwarmende afdronk en duidelijke aanwezigheid van alcohol, maar ook met een weinig bittere touch in de verte.
Sint Gummarus was een ridder aan het hof van Pepijn van Herstal ( 714 nc) en volgens de legende de stichter van de stad Lier. Hij is de patroonheilige van allen die met een breuk te kampen hebben. “Gummarus stak zijn stok in daerde, gescheurt, door ‘t branden van de zon. Ersprong tot schand van deez’ ontaerde. Tot laeffenis een waterbron”, bericht het etiket.

Het parcours bestaat uit vier holes met drie haltes voor chocolade- en bierdegustatie in authentieke cafés zoals ‘Sint-Gummarus’, ‘In de Gloria’ of ‘den Eyckenboom’. Duurtijd ongeveer 2u30.
Een mooi, uniek concept om de Lierenaars zelf of toeristen de stad op een culinaire, sportieve en ludieke wijze te laten ontdekken. Andere steden staan klaar om op de trein te springen van ‘City Beer & Chocolate Golf’.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...