Praag...meer dan pils
Toen ik het laatste weekend van mei op het vliegtuig
stapte voor een weekend Praag had ik absoluut geen verwachtingen van de Tsjechische
biercultuur. Geen opzoekwerk op ratebeer.com, geen voorbereidingen om
bezienswaardigheden te bezoeken. Ik wou samen met mijn echtgenote er gewoon een
leuk weekend van maken en volop genieten van deze prachtige stad. Misschien
hoogstens eens een authentieke Budvar drinken, maar dat zou het dan ook zijn.
Ik had nu éénmaal het vooroordeel dat in de geboorteplaats van de pils nu éénmaal
enkel pils te verkrijgen was. Een cliché werd opnieuw bevestigd. Je mag dus
nooit uitgaan van vooroordelen, maar met open geest ergens naartoe gaan.
Praag is echt een wondermooie stad. Vorig jaar had ik
een bezoek gebracht aan het statige Boedapest met zijn unieke parlementsgebouw
en Jugendstilbadhuizen. Praag is anders. Nog mooier, maar ook veel drukker. Dat
is dan ook meteen het grote nadeel van Praag. Omdat het net zoals Brugge een
echte ansichtkaart is en het historische centrum gemakkelijk tevoet te doen is,
lijkt het wel dat Praag voor toeristen gemaakt is. Het is er soms echt wel op
de koppen lopen. Moeilijk te geloven dat 25 jaar geleden deze prachtige stad
achter het Ijzeren Gordijn voor de doorsnee Westerse toerist nog onbereikbaar
was. Het lijkt ook wel de katholieke hoofdstad van Europa. Werkelijk overal
vind je prachtige kerken. De authentieke Joodse buurt met vele synagoges, de
Oude Stad met een doolhof aan steegjes en prachtige marktpleinen, de Nieuwe
Stad met het Wenceslasplein, de unieke Karelsbrug die je naar de andere kant
van de oever van de Moldau brengt met het historische stadsdeel van de Praagse
Burcht, het panoramisch zicht vanop de heuvels rond de stad, ... Kortom een
absolute aanrader voor iedere toerist, maar daarover kan je natuurlijk alles lezen
in een reisgids.
Ik ga me beperken tot mijn Tsjechische bierervaringen.
De zware Tsjechische keuken (een mix van Duitse, Oostenrijkse en Hongaarse keuken)
kan je het best begeleiden met een lokale pils. Ik had al veel positieve
verhalen gehoord over de originele Budvar en ging dan ook op zoek naar een halve
liter van dit edelvocht na aankomst in Praag. Dit viel wat tegen, want je vind
overal Staropramen en Pilsner Urquell maar minder vlot Budvar. Heel toevallig
zijn we dan een ‘bruin’ lokaal restaurant binnengesukkeld op zoek naar een lekkere
Boheemse maaltijd met knoedels, schnitzel of goulash. En ze hadden er ook
Budvar van het vat. De muren waren vochtig, de grond glimmend van het vet, de
houten tafel plakte van ikweetnietwat, maar de Budvar was heerlijk. Op zo een
moment besef je dat een pils gebrouwen met correcte ingrediënten heel lekker
kan zijn.
De eerste dag stond verder een bezoek aan de Oude Stad
en de Joodse buurt op het programma. Best vermoeiend om op een drukke zaterdag
door al die steegjes vol Japanners en Duitsers te slenteren. Een mens zou van
minder dorst krijgen. ’s Avonds gingen we dan ook op zoek naar eerst een leuk
restaurantje en nadien naar een lokale pub voor de digestif. Ik dacht aan een
goede Moravische wijn, maar kwam toen plots langs het ‘Prague Beer Museum’. De
naam is belachelijk want dit is absoluut geen museum, maar een donkere,
groezelige bar waar de locals volop aan het roken zijn bij het nuttige van meerdere
pinten. De dorst was echter zo groot dat we uiteindelijk toch maar binnengingen
en ons vlakbij de uitgang nestelden zodat we vlug konden ontsnappen indien het
tegenviel. Maar het viel totaal anders uit. Blijkbaar is dit het biercafé van
Praag met een enorm gamma van Tsjechische bieren op vat. Liefst 30 lokale
bieren van de meest verschillende types zijn beschikbaar op vat. Het leuke is
dat je gebruik kan maken van degustatieglaasjes van 15cl en bijvoorbeeld een
palet van 5 proefglaasjes kan bestellen. Ik bestelde er dan maar 5 naar vrije
keuze van de ober, maar door het gebrekkige Engels van de ober was er blijkbaar
een misverstand want plots kwam die met maar liefst 15 glaasjes op de proppen.
Ik kan nu éénmaal heel moeilijk neen zeggen en heb dan maar besloten om alle 15
bieren te degusteren. Voordeel van Praag is dat je een uitgebreid metronetwerk
hebt dat je overal vlot naartoe brengt.
BOB had ik dus thuis gelaten.
Een kort overzicht van mijn favoriete tien Tsjechische
bieren :
·
Klaster
Svetly (brouwerij Klaster) : een niet-gepasteuriseerde
lager met een stevig aroma van mout & hop. Een heerlijke pils met pure
natuuringrediënten. Zo moet een pils dus zijn.
·
Konrad
(brouwerij Konrad) : dit bier heeft in 2013 de World
Beer Awards Best Czech Lager gewonnen. Een klassebier. Een mooi donkerblond
bier met aroma’s van hooi, mout en een zekere zoetigheid. Een mooi uitgebalanceerd
bier.
·
Opat
Grep (brouwerij Opat) : Een specialleke dat niet bij
iedereen in de smaak zal vallen. Heerlijke Tsjechische hop, natuurlijk
pompelmoessap en gist. Een pale ale met een uitgesproken pompelmoessmaak.
Ideale keuze voor een hete zomerdag.
·
Baronka
(brouwerij Zatecky Pivovar) : Deze speciale pale lager heeft
aroma’s van hooi en vooral hazelnoot en heeft een lichte honing nasmaak. Het
bier is genoemd naar de barones Ulrika von Lewetzow, de eeuwige liefde van
Wolfgang Goethe. Een brok poëzie in mijn glas.
·
D’Este
(brouwerij Ferdinand) : Een mooi, goudkleurig bier met een
aangename kruidengeur en vanillesmaak. Matig bitter, vrij hoppig. Dit bier
wordt telkens na exact 70 dagen gebotteld. Een volmondig, rijp bier.
·
Bohemian
Pale Ale (brouwerij Two Tales) : Een absolute
aanrader van deze jonge brouwerij met heel veel talent. Deze brouwerij haar
leuze is ‘Om Tsjech te kunnen zijn, moet je van bier houden en om van bier te
kunnen houden moet je jouw eigen unieke smaak en voorkeuren ontdekken’. Two
Tales Brewery startte een kleine brouwerij met de missie om de diversiteit van
Tsjechische bierstijlen te herontdekken. Deze bitterzoete Bohemian Pale Ale is
één van hun eerste bieren.
·
Matuska
(brouwerij Matuska) : Brouwer Matuska is één van de meest
innovatieve en progressieve brouwers van Tsjechië. In Tsjechië is hij een
levende legende. Hij en zijn zoon Adam worden beschouwd als één van de beste
brouwers in Tsjechië.
·
Benedict
Klasterni (Brevnovsky Klasterni) : Het Brevnovsky klooster werd gesticht in 993
en wordt als één van de oudste brouwerijen in Tsjechië beschouwd. Verschillende
keren werd de bierproductie stilgelegd, maar uiteindelijk werd het brouwen
nieuw leven ingeblazen in 2011. Dit bier is een IPA stijl met een aroma van
tropisch fruit en citrus. De smaak is fruitig met toetsen van karamel en brood,
maar niet overdreven.
·
Sedm
Kuli (brouwerij Ferdinand) : Sedm Kuli is een amber bier
met zwarte peper en basilicum. Een bier met een heel complexe smaak waarbij je
caramel, donkere mout, gedroogde pruimen, vanille en kandijsuiker proeft. Een
bijzonder bier.
·
Modra
Luna (brouwerij Cerna Hora) : Een mooi uitgebalanceerd,
volmondig bier met een aroma van blauwe bessen gebrouwen met louter ingrediënten
uit Moravië. De smaak van blauwe bessen is gelukkig niet te overheersend zodat
het een aangenaam bier blijft en geen veredeld fruitsap.
De tweede dag
besluiten we om de andere oever van de Moldaurivier te ontdekken. Een bezoek
aan de Praagse burcht, de talrijke kloosters, het Gouden straatje en zelfs een
bezoek aan het Barbiemuseum staat op het programma. Na de middag is het tijd om
de nabijgelegen beboste heuvel te bestijgen en een stevige wandeling te maken
naar de top. Een prachtig panorama op de Oude Stad en de Nieuwe Stad aan de
overkant en de Karelsbrug is onze beloning.
’s Avonds
wacht ons echter nog een extra beloning. Als afsluiter besluit ik om het Strahovskeho Klasterna
(Strahovkloostercomplex) te bezoeken. Puur toeval (het klinkt
onwaarschijnlijk), maar in dit unieke kloostercomplex bevindt zich de Klasterni pivovar Strahov (de
Kloosterbrouwerij) en het restaurant St.
Norbert. Tijd om dus te genieten van een heerlijke dinner als afsluiter van
de tweede dag. Dit kloostercomplex werdt gesticht in 1142 door koning Vladislav
II. De eerste vermeldingen van brouwerijactiviteiten dateren van 1400. In1629
besliste Kaspar von Questenberg om een nieuwe brouwerij te bouwen waar nu het
huidige restaurant St. Norbert gevestigd is. De laatste renovatiewerken dateren
pas van 2001 toen een nieuwe brouwinstallatie werd aangekocht. Sinds dan worden
de St. Norbertbieren er gebrouwen en kan je in het nieuwe restaurant genieten
van de typisch Tsjechische keuken. Het restaurant is werkelijk heel gezellig
ingericht met vanop het terras een uniek zicht op de benedenstad. Als je in het
restaurant binnenkomt, zie je onmiddelijk de mooie koperen brouwinstallatie.
Daarnaast heb je een lange, gezellige toog waar de St. Norbertbieren uit de
koperen leidingen stromen. De tafels met houten banken in een typisch
Tsjechisch interieur bevinden zich iets verder. Ik heb vier bieren van het St.
Norbertgamma geproefd. En ik moet toegeven, het waren één voor één zalige
bieren. St. Norbert IPA (6,3% vol.
alc.) is de jongste telg van de familie. Deze IPA wordt natuurlijk met
Tsjechische ingrediënten gebrouwen en twee Amerikaanse hopsoorten (Amarillo en
Cascade). Een combinatie van een volmondige moutsmaak met hoge hopbitterheid. St. Norbert Special Wheat Beer (5,3%
vol. alc.) is een tarwebier dat gebrouwen wordt volgens een oud recept van
tarwebieren in Bohemen. Het is een typisch licht, verfrissend zomerbier.
Volgens de brouwer is het gebruik van een topgist dat dit bier zo lekker maakt.
St. Norbert Amber Beer (5,3% vol.
alc.) vind ik het lekkerste. Dit is een bier pur sang geinspireerd op de
traditionele bierstijlen Vienna-style lager en Bavarian Märzen. Märzen is zo
een bier (net zoals het Marsbier van brouwerij Contreras) dat typisch in de
maand maart gebrouwen werd op een moment dat het buiten nog vrij koud was. St. Norbert Special dark beer (5,5%
vol. alc.) is een mooie uitsmuiter van de dag. Dit bier was het eerste bier dat
gebrouwen werd na de jarenlange brouwinactiviteit. Een bier gebaseerd op de
originele Müncher dark style uit de eerste helft van de 19e eeuw.
Een droge, bittere afdronk met geroosterde mout en carameltoetsen. Bovendien
worden vele typische gerechten in het restaurant met bier gemaakt. Een mooi
staaltje van foodpairing. Bestaat er nog iets mooiers dan vanop een heuvel met
een volle maag en een lekker bier de zon te zien onder gaan ?
In ieder geval
raad ik jullie aan om eens een weekend naar Praag te gaan. Zowel op cultuurhistorisch
als op zythologisch vlak is Praag zeker de moeite waard.
Reacties
Een reactie posten