Doorgaan naar hoofdcontent

Salon de la bière, streekbierenfestival in Hannuit


Salon de la bière, streekbierenfestival in Hannuit




Nieuwe bierfestivals schieten de laatste jaren als hopscheuten uit de grond. Elke stad heeft tegenwoordig haar eigen bierproeffestival, maar net zoals bij nieuwe bieren, moet je ook hier het kaf van het koren scheiden.
Op 6, 7 en 8 februari is het de beurt aan Hannuit. Omdat ik op een boogscheut van dit Luikse provinciestadje woon en uit ervaring weet dat ‘les Hannutois’ graag feesten en gezellige mensen zijn, is mijn nieuwsgierigheid vlug gewekt. Op 8 februari zak ik af naar de ‘marché couvert’.

De ‘marché couvert’ is een grote hal en dat geeft onmiddelijk een goed gevoel als je binnenkomt. Ook al is er veel volk aanwezig, het voelt nooit druk aan. Bovendien zijn de standen van de brouwers mooi aangekleed zodat het kille van een grote zaal vlot gecamoufleerd wordt.
Fervent amateurbrouwer Laurent Leheureux uit Hannuit is samen met Franck Berger uit het naburige Braives de grote bezieler achter de eerste editie van ‘le salon de la bière’ in Hannuit. Hun bedoeling is om elke jaar een bierproeffestival te organiseren tijdens het eerste weekend van februari.  De promotie is vooral gericht naar mensen uit de streek en er is bijgevolg bitter weinig reclame gemaakt buiten de streek. Enkel op sociale media werd het evenement aangekondigd. Eregast op deze eerste editie is Brasserie du Flo uit de deelgemeente Blehen.

Mijn nieuwsgierigheid wordt echter gewekt door de Gravos – Bière de Hesbaye bieren. Ik woon al geruime tijd in Waals Haspengouw, maar deze bieren zijn totaal nieuw voor mij. Vijf bevriende restauranthouders uit de streek hebben de krachten gebundeld en een Gravos Blonde en een Gravos Rousse laten brouwen bij Brasserie du Flo door meesterbrouwer Didier Cornet. De Gravos bieren kan je voorlopig enkel drinken en/of aankopen in één van de vijf restaurants. Bedoeling is om op korte termijn dit zo te houden en te focussen op foodpairing met bepaalde gerechten. Voorlopig worden ze niet verder gecommercialiseerd.
Ik kies resoluut voor de Gravos Blonde en laat het lichtere zusje Gravos Rousse links liggen. Dit bier wordt sinds mei 2014 gebrouwen. Gravos Blonde (7% vol. alc.) heeft een aangename bitterheid in combinatie met citrustoetsen en een lichte kruidigheid. Een goede openingsdans van het bierdegustatiefestival.

Aan de volgende stand ontdek ik de bieren L’Aclote die gebrouwen worden bij Brasserie des Carrières volgens een recept van Les Brasseurs Nivellois, een verbond van tien vrienden die als droom hebben om een eigen bier in Nijvel te brouwen. L’ Aclote Arsouye, een bruin bier type Scotch, laat ik links liggen. L’Aclote Blonche heeft mijn aandacht getrokken. Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar het uiteindelijke resultaat is een verfrissend aperitiefbiertje van 4,9% vol. alc. Dit bier heeft het karakter van een blond bier en de frisheid van een witbier. Het is vooral gebrouwen met natuurlijke ingrediënten waarbij de roggemout en gerstmout duidelijk de bovenhand hebben.
Een heerlijk zomerbier met een aangenaam citrusaroma en een mooie schuimkraag. Wordt ‘Blonche’ een nieuwe Belgische bierstijl ?

Aan de volgende stand proef ik de Sainte Nitouche bieren van Brasserie de la Croix uit het Waals-Brabantse Beyne Heusay. Het is een klassieker, maar ook brouwer Vincent heeft de brouwstiel geleerd door jarenlang te experimenteren in zijn garage. Nu begin ik stilaan te begrijpen waarom zoveel Belgen hun auto niet in hun garage, maar voor hun garage parkeren. De garage blijkt namelijk de inspiratiebron bij uitstek voor een creatieve echtgenoot. Een amateurbrouwer wordt brouwer en maakt zijn droom waar.  Brasserie de la Croix ziet het daglicht in mei 2014. De Sainte Nitouche Blonde is een stevige knaap van 9,5% vol. alc. Het is een volmondig bier met een lichte hoppigheid, florale toetsen, maar vooral een aroma van sinaasappelschillen, een beetje koriander en amandels. Iets te zoet voor mij, maar dit bier zal zeker in de smaak vallen bij vele mensen
Op de toog van de volgende stand ligt zowaar een hond te slapen tussen de flessen Son of the peach. Het gaat duidelijk om de mascotte van de brouwerij, want op elk etiket prijkt de hond van de brouwer. Over het bier valt minder goeds te vertellen. Het wordt gebrouwen door Cocktail & co uit Luxemburg en is eigenlijk een cocktail van een blond bier met perziklikeur. Zonder twijfel succesvol in een discotheek of trendy bar, maar niet aan mij bested.
Afsluiten doe ik met een lokale klepper, La Bière belgo-russe, dat gebrouwen wordt in de ‘Avouerie d’Anthisnes’. Een volmondig bier van 9% vol. alc. met een heel specifiek karakter waarin je de pure rumtoetsen goed proeft. Dit bier mag dan ook enkele maanden rusten op vaten in een 12e eeuwse kelder van het ‘Musée de la bière et Peket’ te Anthisnes. En dat proef je ook want het is een karakterbier.  Het is de grote broer van L’Apogée. Het bier herdenkt een episode in onze geschiedenis die minder bekend is. België stuurde tijdens de Eerste Wereldoorlog een regiment van soldaten, waaronder de dichter Marcel Thiry en de volksafgevaardigde Julien Lahaut, naar Rusland om er het Russische tsarenleger te helpen tegen de Pruisen. Na de oktoberrevolutie in Rusland zijn ze teruggekeerd. Dit bier van 9% vol. alc. is een echt kozakkenbier en verenigt het mooie van beide landen. Een amberkleurig, volmondig bier dat enerzijds het subtiele parfum van herfstige bosgeuren opwekt en anderzijds een windstoot van vodka aroma langs jouw smaakpapillen stuurt.  Een bom van geuren en smaken zoals kruiden, anijs, rozijnen, chocolade, rode vruchten, eik en gember.
Een geslaagde editie van een leuk festival waarbij ik heel wat originele bieren ontdekt heb. Dat is het leuke aan dit type festival. Je kan er bieren degusteren die voor één keer hun vertrouwde kerktorenomgeving verlaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...