Salon de la bière, streekbierenfestival in Hannuit
Nieuwe bierfestivals
schieten de laatste jaren als hopscheuten uit de grond. Elke stad heeft tegenwoordig
haar eigen bierproeffestival, maar net zoals bij nieuwe bieren, moet je ook
hier het kaf van het koren scheiden.
Op 6, 7 en 8 februari
is het de beurt aan Hannuit. Omdat ik op een boogscheut van dit Luikse provinciestadje
woon en uit ervaring weet dat ‘les Hannutois’ graag feesten en gezellige mensen
zijn, is mijn nieuwsgierigheid vlug gewekt. Op 8 februari zak ik af naar de
‘marché couvert’.
De ‘marché couvert’
is een grote hal en dat geeft onmiddelijk een goed gevoel als je binnenkomt.
Ook al is er veel volk aanwezig, het voelt nooit druk aan. Bovendien zijn de
standen van de brouwers mooi aangekleed zodat het kille van een grote zaal vlot
gecamoufleerd wordt.
Fervent
amateurbrouwer Laurent Leheureux uit Hannuit is samen met Franck Berger uit het
naburige Braives de grote bezieler achter de eerste editie van ‘le salon de la
bière’ in Hannuit. Hun bedoeling is om elke jaar een bierproeffestival te
organiseren tijdens het eerste weekend van februari. De promotie is vooral gericht naar mensen uit
de streek en er is bijgevolg bitter weinig reclame gemaakt buiten de streek.
Enkel op sociale media werd het evenement aangekondigd. Eregast op deze eerste
editie is Brasserie du Flo uit de deelgemeente Blehen.
Mijn nieuwsgierigheid
wordt echter gewekt door de Gravos –
Bière de Hesbaye bieren. Ik woon al geruime tijd in Waals Haspengouw, maar
deze bieren zijn totaal nieuw voor mij. Vijf bevriende restauranthouders uit de
streek hebben de krachten gebundeld en een Gravos
Blonde en een Gravos Rousse laten
brouwen bij Brasserie du Flo door meesterbrouwer Didier Cornet. De Gravos bieren kan je voorlopig enkel
drinken en/of aankopen in één van de vijf restaurants. Bedoeling is om op korte
termijn dit zo te houden en te focussen op foodpairing met bepaalde gerechten.
Voorlopig worden ze niet verder gecommercialiseerd.
Ik kies resoluut voor
de Gravos Blonde en laat het lichtere
zusje Gravos Rousse links liggen. Dit
bier wordt sinds mei 2014 gebrouwen. Gravos Blonde (7% vol. alc.) heeft een
aangename bitterheid in combinatie met citrustoetsen en een lichte kruidigheid.
Een goede openingsdans van het bierdegustatiefestival.
Aan de volgende stand
ontdek ik de bieren L’Aclote die
gebrouwen worden bij Brasserie des Carrières volgens een recept van Les
Brasseurs Nivellois, een verbond van tien vrienden die als droom hebben om een
eigen bier in Nijvel te brouwen. L’
Aclote Arsouye, een bruin bier type Scotch, laat ik links liggen. L’Aclote Blonche heeft mijn aandacht
getrokken. Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar het uiteindelijke resultaat
is een verfrissend aperitiefbiertje van 4,9% vol. alc. Dit bier heeft het
karakter van een blond bier en de frisheid van een witbier. Het is vooral
gebrouwen met natuurlijke ingrediënten waarbij de roggemout en gerstmout
duidelijk de bovenhand hebben.
Een heerlijk
zomerbier met een aangenaam citrusaroma en een mooie schuimkraag. Wordt
‘Blonche’ een nieuwe Belgische bierstijl ?
Aan de volgende stand
proef ik de Sainte Nitouche bieren
van Brasserie de la Croix uit het Waals-Brabantse Beyne Heusay. Het is een
klassieker, maar ook brouwer Vincent heeft de brouwstiel geleerd door jarenlang
te experimenteren in zijn garage. Nu begin ik stilaan te begrijpen waarom
zoveel Belgen hun auto niet in hun garage, maar voor hun garage parkeren. De
garage blijkt namelijk de inspiratiebron bij uitstek voor een creatieve
echtgenoot. Een amateurbrouwer wordt brouwer en maakt zijn droom waar. Brasserie de la Croix ziet het daglicht in
mei 2014. De Sainte Nitouche Blonde
is een stevige knaap van 9,5% vol. alc. Het is een volmondig bier met een
lichte hoppigheid, florale toetsen, maar vooral een aroma van
sinaasappelschillen, een beetje koriander en amandels. Iets te zoet voor mij,
maar dit bier zal zeker in de smaak vallen bij vele mensen
Op de toog van de
volgende stand ligt zowaar een hond te slapen tussen de flessen Son of the peach. Het gaat duidelijk om
de mascotte van de brouwerij, want op elk etiket prijkt de hond van de brouwer.
Over het bier valt minder goeds te vertellen. Het wordt gebrouwen door Cocktail
& co uit Luxemburg en is eigenlijk een cocktail van een blond bier met
perziklikeur. Zonder twijfel succesvol in een discotheek of trendy bar, maar
niet aan mij bested.
Afsluiten doe ik met
een lokale klepper, La Bière belgo-russe,
dat gebrouwen wordt in
de ‘Avouerie d’Anthisnes’. Een volmondig bier van 9% vol. alc. met een heel
specifiek karakter waarin je de pure rumtoetsen goed proeft. Dit bier mag dan
ook enkele maanden rusten op vaten in een 12e eeuwse kelder van het ‘Musée
de la bière et Peket’ te Anthisnes. En dat proef je ook want het is een
karakterbier. Het is de grote broer van L’Apogée. Het bier herdenkt een episode in onze geschiedenis die
minder bekend is. België stuurde tijdens de Eerste Wereldoorlog een regiment
van soldaten, waaronder de dichter Marcel Thiry en de volksafgevaardigde Julien
Lahaut, naar Rusland om er het Russische tsarenleger te helpen tegen de
Pruisen. Na de oktoberrevolutie in Rusland zijn ze teruggekeerd. Dit bier van
9% vol. alc. is een echt kozakkenbier en verenigt het mooie van beide landen.
Een amberkleurig, volmondig bier dat enerzijds het subtiele parfum van
herfstige bosgeuren opwekt en anderzijds een windstoot van vodka aroma langs
jouw smaakpapillen stuurt. Een bom van geuren
en smaken zoals kruiden, anijs, rozijnen, chocolade, rode vruchten, eik en
gember.
Een geslaagde editie
van een leuk festival waarbij ik heel wat originele bieren ontdekt heb. Dat is
het leuke aan dit type festival. Je kan er bieren degusteren die voor één keer
hun vertrouwde kerktorenomgeving verlaten.
Reacties
Een reactie posten