Smaakdown17
Op vrijdag 3
februari 2017 was ik uitgenodigd op Smaakdown17
in restaurant Siphon te Damme om de derde verjaardag van Belgian Smaak te vieren. Breandan & Elisa zijn de dynamische
krachten achter Belgian Smaak dat tot doel heeft de fascinerende wereld van
Belgisch bier en Belgische chocolade in de schijnwerpers te zetten via blogs,
persartikels en diverse evenementen. Enkele weken ervoor had ik Breandan ontmoet
op de luchthaven en hadden we een leuk gesprek over bier & chocolade. Al snel
kwam het idee om op Smaakdown iets te doen rond het pairen van bier &
chocolade. Op basis van de bierlijst ging ik op zoek naar artisanale pralines
van chocolatier Chocobolic uit Boutersem die zouden kunnen matchen met de
aanwezige bieren. Bedoeling was om met de combinatie van beide topproducten een
ultiem wauweffect te bekomen. Geen evidente zaak omdat enkele van de aanwezige
bieren speciale collaboration brews waren voor Smaakdown17 of buitenlandse
bieren die niet te verkrijgen zijn op de Belgische markt. Op basis van mijn
vakkennis vond ik toch een vijftal pralines die wel eens goed zouden kunnen
samengaan met de bieren. Maar het blijft natuurlijk spannend, want het is geen
exacte wetenschap en kan evengoed niet lukken.
Na een lange rit
van Zaventem naar Damme kom ik aan in restaurant
Siphon aan de Damse vaart in Damme. Een unieke locatie en blijkbaar is het
restaurant in de streek vooral bekend voor de heerlijke paling. Het aftellen
kan beginnen, maar al snel komt de eerste bus biertoeristen toe vanuit Brugge.
De volgende dagen is er BAB in Brugge en opvallend veel Scandinaven, Engelsen,
Ieren (geen toeval natuurlijk met de achtergrond van Breandan), maar ook
Brazilianen vinden hun weg naar Smaakdown. Geen tijd meer om voor te proeven,
want nu is het money time.
Gelukkig valt de
eerste combinatie direct mee en zijn we vertrokken voor een fantastische avond
met lekkere bieren en pralines.
Blinker (Saison) gebrouwen door Siphon Brewing uit Damme gaat heel goed
samen met een witte praline met
bergamotganache. Het fruitige en licht zurige van de bergamot is mooi in
harmonie met het droge en fruitige van een saisonbier.
Borinage (Grisette) gebrouwen door Alvinne & Cervesa Guineu (ES) gaat
mooi samen met een truffel van
amandelschilfers, verse marsepein en sinaasappelschil. Een atypische
truffel die een atypisch bier verleidt. Terwijl Saisonbieren gebrouwen werden
in de winter voor de seizoensarbeiders op de grote Waalse vierkantshoeves,
vindt Grisette eerder haar wortels terug in de zware industrie van de Borinagestreek.
Jonge vrouwen werkten in fabrieken en droegen een typisch grijs kleed/uniform,
de zogenaamde grisette, en moesten een bier van laag alcoholvolume brengen naar
de mijnwerkers. Grisette is een eerbetoon aan de Vlaamse mijnwerkers die
werkten in de Borinagestreek.
Sour Bake (Mixed Ferm Export Stout) van Boundary
Brewing uit Belfast (Noord-Ierland) matcht perfect met een fondantpraline met ganache van verse
framboos. Een onverwachte match, want zowel het bier als de praline zijn
niet evident en scherp van smaak. Boundary heeft hun Export Stout laten rijpen
op Louis Jadot Pinot Noirvaten in maart 2015. Het resultaat mag er zeker zijn
en de rijping op vaten heeft het chocolade aroma van het bier een scherp & wild
karakter gegeven. Verrassend.
Rustbucket (Rye Ale) van Kinnegar Brewing uit Donegal (Ierland) is enerzijds mooi in
harmonie met de truffel van amandelschilfers,
verse marsepein en sinaasappelschil en is anderzijds in contrast met de blonde Dulce praline,een mengeling van
witte en melkchocolade van Varlhona met pralinévulling. Het bier Rustbucket is
genoemd naar een hond. Bij het brouwen ervan worden grote hoeveelheden van
rogge toegevoegd wat het bier een typerend karakter geeft dat mooi samengaat
met het fruitige aroma van de verschillende aromatische hopsoorten die gebruikt
worden.
Ik sluit af met
de Cassandra
(Oyster Stout) van Siphon Brewing
die ik match met de nespresso praline,
een fondantpraline met een sterk aroma
van koffie en bitterheid. Een dessert op zich dat mooi in harmonie is met dit
complex en volmondig bier. Het bier krijgt zijn bitterheid van zowel de
geroosterde mout als de gebruikte bittere hopsoorten. Een subtiele toets van
zout ontstaat door de toevoeging van oesterschelpen op het einde van het
brouwproces. Twee smaakbommen bij elkaar.
De pralines
vlogen de deur uit en waren tegen 22u allemaal op. En ik dacht nog vooraf er
veel te veel meegenomen te hebben.
Smaakdown17 was
een uiterst gezellig en geslaagd evenement waar niet alleen bier &
chocolade, maar ook warmte & gezelligheid centraal stonden. Tot op een
volgende editie, Breandan & Elisa.
Reacties
Een reactie posten