Doorgaan naar hoofdcontent

Smaakdown Siphon 17


Smaakdown17




Op vrijdag 3 februari 2017 was ik uitgenodigd op Smaakdown17 in restaurant Siphon te Damme om de derde verjaardag van Belgian Smaak te vieren. Breandan & Elisa zijn de dynamische krachten achter Belgian Smaak dat tot doel heeft de fascinerende wereld van Belgisch bier en Belgische chocolade in de schijnwerpers te zetten via blogs, persartikels en diverse evenementen. Enkele weken ervoor had ik Breandan ontmoet op de luchthaven en hadden we een leuk gesprek over bier & chocolade. Al snel kwam het idee om op Smaakdown iets te doen rond het pairen van bier & chocolade. Op basis van de bierlijst ging ik op zoek naar artisanale pralines van chocolatier Chocobolic uit Boutersem die zouden kunnen matchen met de aanwezige bieren. Bedoeling was om met de combinatie van beide topproducten een ultiem wauweffect te bekomen. Geen evidente zaak omdat enkele van de aanwezige bieren speciale collaboration brews waren voor Smaakdown17 of buitenlandse bieren die niet te verkrijgen zijn op de Belgische markt. Op basis van mijn vakkennis vond ik toch een vijftal pralines die wel eens goed zouden kunnen samengaan met de bieren. Maar het blijft natuurlijk spannend, want het is geen exacte wetenschap en kan evengoed niet lukken.
Na een lange rit van Zaventem naar Damme kom ik aan in restaurant Siphon aan de Damse vaart in Damme. Een unieke locatie en blijkbaar is het restaurant in de streek vooral bekend voor de heerlijke paling. Het aftellen kan beginnen, maar al snel komt de eerste bus biertoeristen toe vanuit Brugge. De volgende dagen is er BAB in Brugge en opvallend veel Scandinaven, Engelsen, Ieren (geen toeval natuurlijk met de achtergrond van Breandan), maar ook Brazilianen vinden hun weg naar Smaakdown. Geen tijd meer om voor te proeven, want nu is het money time.
Gelukkig valt de eerste combinatie direct mee en zijn we vertrokken voor een fantastische avond met lekkere bieren en pralines.
Blinker (Saison) gebrouwen door Siphon Brewing uit Damme gaat heel goed samen met een witte praline met bergamotganache. Het fruitige en licht zurige van de bergamot is mooi in harmonie met het droge en fruitige van een saisonbier.
Borinage (Grisette) gebrouwen door Alvinne & Cervesa Guineu (ES) gaat mooi samen met een truffel van amandelschilfers, verse marsepein en sinaasappelschil. Een atypische truffel die een atypisch bier verleidt. Terwijl Saisonbieren gebrouwen werden in de winter voor de seizoensarbeiders op de grote Waalse vierkantshoeves, vindt Grisette eerder haar wortels terug in de zware industrie van de Borinagestreek. Jonge vrouwen werkten in fabrieken en droegen een typisch grijs kleed/uniform, de zogenaamde grisette, en moesten een bier van laag alcoholvolume brengen naar de mijnwerkers. Grisette is een eerbetoon aan de Vlaamse mijnwerkers die werkten in de Borinagestreek.
Sour Bake (Mixed Ferm Export Stout)  van Boundary Brewing uit Belfast (Noord-Ierland) matcht perfect met een fondantpraline met ganache van verse framboos. Een onverwachte match, want zowel het bier als de praline zijn niet evident en scherp van smaak. Boundary heeft hun Export Stout laten rijpen op Louis Jadot Pinot Noirvaten in maart 2015. Het resultaat mag er zeker zijn en de rijping op vaten heeft het chocolade aroma van het bier een scherp & wild karakter gegeven. Verrassend.
Rustbucket (Rye Ale) van Kinnegar Brewing uit Donegal (Ierland) is enerzijds mooi in harmonie met de truffel van amandelschilfers, verse marsepein en sinaasappelschil en is anderzijds in contrast met de blonde Dulce praline,een mengeling van witte en melkchocolade van Varlhona met pralinévulling. Het bier Rustbucket is genoemd naar een hond. Bij het brouwen ervan worden grote hoeveelheden van rogge toegevoegd wat het bier een typerend karakter geeft dat mooi samengaat met het fruitige aroma van de verschillende aromatische hopsoorten die gebruikt worden.
Ik sluit af met de Cassandra (Oyster Stout) van Siphon Brewing die ik match met de nespresso praline, een  fondantpraline met een sterk aroma van koffie en bitterheid. Een dessert op zich dat mooi in harmonie is met dit complex en volmondig bier. Het bier krijgt zijn bitterheid van zowel de geroosterde mout als de gebruikte bittere hopsoorten. Een subtiele toets van zout ontstaat door de toevoeging van oesterschelpen op het einde van het brouwproces. Twee smaakbommen bij elkaar.
De pralines vlogen de deur uit en waren tegen 22u allemaal op. En ik dacht nog vooraf er veel te veel meegenomen te hebben.
Smaakdown17 was een uiterst gezellig en geslaagd evenement waar niet alleen bier & chocolade, maar ook warmte & gezelligheid centraal stonden. Tot op een volgende editie, Breandan & Elisa.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...