Streekbierenfestival Land van Aelst
Nieuwe bierfestivals schieten de laatste jaren als hopscheuten uit de grond. Elke stad heeft tegenwoordig haar eigen bierproeffestival, maar net zoals bij nieuwe bieren, moet je ook hier het kaf van het koren scheiden.
Leuke muziek van
Radio Katanga Live brengt er onmiddelijk de juiste sfeer in. Mijn
nieuwsgierigheid wordt gewekt door iemand die een brouwketel naar de kelder van
de pastorij sleurt. Het gaat om hobbybrouwer David Steeman van Home Brew
Project. Hij is sinds 2012 gepasioneerd bezig met het ontwikkelen en
brouwen van eigen bieren en neemt deel aan de gemeenschap van hobbybrouwers in
Vlaanderen en Nederland. Om de hobbybrouwcultuur in Vlaanderen te bevorderen,
heeft hij in 2016 het Homebrew Project opgestart. Onder deze naam brengt hij
een eigen bier op de markt en hoopt hij in de toekomst ook de bieren van andere
hobbybrouwers te kunnen promoten bij een breder publiek van bierliefhebbers.
Eveneens organiseert hij brouwevenementen zoals de Vlaamse Hobbybrouwers Meeting
en het Open Belgisch Kampioenschap voor Hobbybrouwers.
David heeft in
Erembodegem het bier Steeman (5,5% ABV) mee. Waarom de
naam Steeman ? David heeft een groot respect voor mensen die risico’s durven
nemen en na jarenlang zwoegen hun naam verbonden zien aan een succesvol
bedrijf. Daarom heeft hij de naam Steeman gekozen. Hoewel dit bier moeilijk is
te passen in een bierstijl komt “Session IPA” het dichtste in de buurt. Het
heeft de hoppigheid, bitterheid en volheid van een echte IPA, maar toch weinig alcohol.
De Steeman is een lekker, smaakvol, hoppig bier waarvan je er gerust 2 kan
drinken.
Terug aan mijn stand
zijn ondertussen de buren van huisbrouwerij “Den Houten Molen” uit Essene
(Affligem) aangekomen. Hun bier Rangsken
werd in 2012 voorgesteld als Affligems ambassadeursbier, toen nog met een
alcoholpercentage van 9%. Een jaar later besliste “bierarchitect” Johnny Delplace het bier in een nieuw
jasje te steken met de huidige naam en een alcoholpercentage van 7,5%. Deze
tarwetripel is vrij gemout van geur met een fijne koriandertoets en een zacht
‘groene’ hopgeur. Gemout en floraal gehopt van smaak met een accent van
koriander en sinaaszeste. Een aangename zachte bitterheid en een zeer subtiele
zoetige toets kenmerken het bier.
Mijn andere buur
heeft het bier Hovaardig Boerke uit
Lede meegebracht. De naam verwijst naar een locofaulisme van de Ledenaars.
Volgens heemkundigen zou de naam verwijzen naar de vorstelijke buitenkroon op
de toren van hun Sint-Martinuskerk. In 1871 werd de toren opgebouwd en voorzien
van een balustrade met 8 pinakels en 8 waterspuwers. Lede is van oudsher een
bedevaartsoord en heeft één van de weinige kerken met boven op de toren een
balustrade dat wat meer uistraling geeft en als ‘hovaardig’ kan worden aanzien.
Of misschien verwijst de naam toch naar de spotnaam van de Ledenaren die graag
de naburige Aalstenaars willen imiteren. Het amberkleurig biertje van 7,5%
alcohol kent frisfruitige toetsen en een bitter-hoppige afdronk.
De Hogewegse BERGhOP
(8% ABV) uit Erembodegem is een blonde tripel gebrouwen met enkel Erembodegemse
hop. Het heeft een zacht gemouten geur met een zacht fruitig hoparoma.
Uitgesproken hoppig, droog op de tong en toch ook een beetje zoet, maar zeker
niet overdreven. Mooi in evenwicht. Sinds 2009 is dit het officiële bier van de
Dekenij Hogeweg Erembodegem, de
vereniging van de handelaars en ondernemers van de Hogeweg in het centrum van
Erembodegem.
Leuk om te weten is
dat de streek Aalst – Erembodegem – Asse vroeger een belangrijke hopproducerende
regio was. Zo staat in de vlag van de gemeente Erembodegem nog steeds de
hopperank centraal. In de streek rond Aalst zouden de monniken van de abdij van
Affligem in de 12de eeuw de hopcultuur geïntroduceerd hebben.
Oorspronkelijk werden in België enkel bittere hopsoorten geteeld. Door de
Meldertse hopboer Karel Baert en de toenmalige abt van Affligem Godehard Heigl
werd de aromatische Hallertau ingevoerd. In Erembodegem is nu nog welgeteld één
hopboer actief die voornamelijk Hallertau kweekt : Alfons Temmerman. Aalst en Asse streven nu naar de herintroductie
van de hopvelden in het landschap en het behoud en de herwaardering van de
hopteelt als landelijk cultuurhistorisch erfgoed. Daartoe zijn 2 projecten
opgestart : “Heraanleg van een hopveld in Asse” en het “Hopproject Faluintjes”.
Ho(o)p doet leven.
Verder vind ik nog
twee bieren vanuit de omgeving van Dendermonde. Tripel Swag (8,2% ABV) is
een zomers pop-up bier met een uitgesproken smaak. De Swag werd voor het eerst
gebrouwen in 2013 in de Dendermondse Brasserie Zannoise door brouwer Herman Van
Zande en chef-kok Ben Minnebo. De twee initiatiefnemers leerden elkaar kennen
aan de toog en besloten samen te werken. Het resultaat is een “bier van hoge
goesting” zoals ze het zelf noemen. En het is inderdaad een echt zomers bier
met een uitgesproken smaak. Maar in tegenstelling tot vele tripels die vaak
nogal zwaar uitvallen, is dit een fris biertje.
Ook de deelgemeente
Sint-Gillis-Dendermonde heeft voortaan zijn eigen speciaalbier. Hans Van der
Poten en Erika De Decker lanceerden recent
het bier Sint-Egidius, eveneens
een tripel (9,1% ABV). Omdat ze beiden van Sint-Gillis zijn, wilden ze ook hun
bier linken aan de gemeente. Daarom kozen ze voor de naam Sint-Egidius, de
patroonheilige van Sint-Gillis-Dendermonde. Op het loge prijkt dan weer een
varken, typisch voor de gemeente. Het is een vrij zwaar bier dat toch vrij vlot
binnenloopt. Een lekkere smaakbom.
Aan de volgende stand
herken ik een oude bekende, brouwerij ’t
Kroontje met de bieren Rebelle uit Denderbelle. Reynaert de
Vos is niet alleen een gekende sage in Vlaanderen, maar hij is ook het symbool
van deze brouwerij die in 2011 werd opgericht. Niet lang daarna werden de
eerste bieren gebrouwen : een Rebelle Blond en Bruin. Denderbelle wordt in de
volksmond ‘Belle’ genoemd. ‘Rebelle’ lag als naam van de bieren voor de hand,
want er wordt voor het eerst sinds 1937 weer bier in Denderbelle gebrouwen. De
locatie is wel veranderd. Terwijl er tot 1937 gebrouwen werd in de Visstraat,
vinden de brouwactiviteiten nu plaats op de Hogebrug, in het gedeelte dat ‘’t
Kroontje’ genoemd wordt. De naam voor de brouwerij vindt hierin zijn oorsprong.
Een bier en brouwerij met symboliek.
Brouwerij ’t
Kroontje heeft als experiment de Rebelle Brett meegebracht, een
Rebelle bier waarbij wilde gist toegevoegd is. Een fantastische afsluiter met
een heerlijke zurige toets. De brouwers Marc Verberckmoes en Dimitri Verbraekel
wachtten het resultaat van dit experiment met een bang hartje af, maar het is
supergeslaagd. Jammer dat het slechts éénmalig (of toch niet ?) in beperkte
oplage gebrouwen is. Ik heb gelukkig een fles mee naar huis om op een mooie
nazomeravond rustig te kunnen degusteren.
Een ideale mix van
zwoel zomerweer, uniek groene parktuin en zonneterras, tal van optredens van
coverbands met prachtige muziek, beerfood en natuurlijk lekkere streekbieren
heeft van dit festival en topper gemaakt
Reacties
Een reactie posten