Doorgaan naar hoofdcontent

Streekbierenfestival Land van Aelst editie aug16


Streekbierenfestival Land van Aelst




Nieuwe bierfestivals schieten de laatste jaren als hopscheuten uit de grond. Elke stad heeft tegenwoordig haar eigen bierproeffestival, maar net zoals bij nieuwe bieren, moet je ook hier het kaf van het koren scheiden.
Op 27 en 28 augustus is het de beurt aan de vierde editie van het Streekbierenfestival Land van Aelst. Het festival wordt elke keer in een andere deelgemeente van Aalst georganiseerd. Deze keer strijkt de organisatie neer in de prachtige pastorijtuin van Erembodegem, een groene oase die grenst aan de Dender. Met een 20-tal aanwezige brouwerijen en bierfirma’s uit een straal van 15km rond Aalst, geeft de vzw Streekbierenfestival Land van Aelst aan iedereen de kans om de ambacht van de lokale bierbrouwers te leren kennen. Ik ben zelf met den ‘Ambras’ uit het Waalse Noduwez de vreemde eend in de bijt, maar omdat ik geboren en getogen Erembodegemnaar ben, mag ik er toch met mijn ‘streekbier’ staan.

Leuke muziek van Radio Katanga Live brengt er onmiddelijk de juiste sfeer in. Mijn nieuwsgierigheid wordt gewekt door iemand die een brouwketel naar de kelder van de pastorij sleurt. Het gaat om hobbybrouwer David Steeman van Home Brew Project. Hij is sinds 2012 gepasioneerd bezig met het ontwikkelen en brouwen van eigen bieren en neemt deel aan de gemeenschap van hobbybrouwers in Vlaanderen en Nederland. Om de hobbybrouwcultuur in Vlaanderen te bevorderen, heeft hij in 2016 het Homebrew Project opgestart. Onder deze naam brengt hij een eigen bier op de markt en hoopt hij in de toekomst ook de bieren van andere hobbybrouwers te kunnen promoten bij een breder publiek van bierliefhebbers. Eveneens organiseert hij brouwevenementen zoals de Vlaamse Hobbybrouwers Meeting en het Open Belgisch Kampioenschap voor Hobbybrouwers.
David heeft in Erembodegem het bier Steeman (5,5% ABV) mee. Waarom de naam Steeman ? David heeft een groot respect voor mensen die risico’s durven nemen en na jarenlang zwoegen hun naam verbonden zien aan een succesvol bedrijf. Daarom heeft hij de naam Steeman gekozen. Hoewel dit bier moeilijk is te passen in een bierstijl komt “Session IPA” het dichtste in de buurt. Het heeft de hoppigheid, bitterheid en volheid van een echte IPA, maar toch weinig alcohol. De Steeman is een lekker, smaakvol, hoppig bier waarvan je er gerust 2 kan drinken.

Terug aan mijn stand zijn ondertussen de buren van huisbrouwerij “Den Houten Molen” uit Essene (Affligem) aangekomen. Hun bier Rangsken werd in 2012 voorgesteld als Affligems ambassadeursbier, toen nog met een alcoholpercentage van 9%. Een jaar later besliste “bierarchitect” Johnny Delplace het bier in een nieuw jasje te steken met de huidige naam en een alcoholpercentage van 7,5%. Deze tarwetripel is vrij gemout van geur met een fijne koriandertoets en een zacht ‘groene’ hopgeur. Gemout en floraal gehopt van smaak met een accent van koriander en sinaaszeste. Een aangename zachte bitterheid en een zeer subtiele zoetige toets kenmerken het bier.
Mijn andere buur heeft het bier Hovaardig Boerke uit Lede meegebracht. De naam verwijst naar een locofaulisme van de Ledenaars. Volgens heemkundigen zou de naam verwijzen naar de vorstelijke buitenkroon op de toren van hun Sint-Martinuskerk. In 1871 werd de toren opgebouwd en voorzien van een balustrade met 8 pinakels en 8 waterspuwers. Lede is van oudsher een bedevaartsoord en heeft één van de weinige kerken met boven op de toren een balustrade dat wat meer uistraling geeft en als ‘hovaardig’ kan worden aanzien. Of misschien verwijst de naam toch naar de spotnaam van de Ledenaren die graag de naburige Aalstenaars willen imiteren. Het amberkleurig biertje van 7,5% alcohol kent frisfruitige toetsen en een bitter-hoppige afdronk.

De Hogewegse BERGhOP (8% ABV) uit Erembodegem is een blonde tripel gebrouwen met enkel Erembodegemse hop. Het heeft een zacht gemouten geur met een zacht fruitig hoparoma. Uitgesproken hoppig, droog op de tong en toch ook een beetje zoet, maar zeker niet overdreven. Mooi in evenwicht. Sinds 2009 is dit het officiële bier van de Dekenij Hogeweg Erembodegem, de vereniging van de handelaars en ondernemers van de Hogeweg in het centrum van Erembodegem.
Leuk om te weten is dat de streek Aalst – Erembodegem – Asse vroeger een belangrijke hopproducerende regio was. Zo staat in de vlag van de gemeente Erembodegem nog steeds de hopperank centraal. In de streek rond Aalst zouden de monniken van de abdij van Affligem in de 12de eeuw de hopcultuur geïntroduceerd hebben. Oorspronkelijk werden in België enkel bittere hopsoorten geteeld. Door de Meldertse hopboer Karel Baert en de toenmalige abt van Affligem Godehard Heigl werd de aromatische Hallertau ingevoerd. In Erembodegem is nu nog welgeteld één hopboer actief die voornamelijk Hallertau kweekt : Alfons Temmerman. Aalst en Asse streven nu naar de herintroductie van de hopvelden in het landschap en het behoud en de herwaardering van de hopteelt als landelijk cultuurhistorisch erfgoed. Daartoe zijn 2 projecten opgestart : “Heraanleg van een hopveld in Asse” en het “Hopproject Faluintjes”. Ho(o)p doet leven.

Verder vind ik nog twee bieren vanuit de omgeving van Dendermonde. Tripel Swag (8,2% ABV) is een zomers pop-up bier met een uitgesproken smaak. De Swag werd voor het eerst gebrouwen in 2013 in de Dendermondse Brasserie Zannoise door brouwer Herman Van Zande en chef-kok Ben Minnebo. De twee initiatiefnemers leerden elkaar kennen aan de toog en besloten samen te werken. Het resultaat is een “bier van hoge goesting” zoals ze het zelf noemen. En het is inderdaad een echt zomers bier met een uitgesproken smaak. Maar in tegenstelling tot vele tripels die vaak nogal zwaar uitvallen, is dit een fris biertje.
Ook de deelgemeente Sint-Gillis-Dendermonde heeft voortaan zijn eigen speciaalbier. Hans Van der Poten en Erika De Decker lanceerden recent  het bier  Sint-Egidius, eveneens een tripel (9,1% ABV). Omdat ze beiden van Sint-Gillis zijn, wilden ze ook hun bier linken aan de gemeente. Daarom kozen ze voor de naam Sint-Egidius, de patroonheilige van Sint-Gillis-Dendermonde. Op het loge prijkt dan weer een varken, typisch voor de gemeente. Het is een vrij zwaar bier dat toch vrij vlot binnenloopt. Een lekkere smaakbom.

Aan de volgende stand herken ik een oude bekende, brouwerij ’t Kroontje met de bieren Rebelle uit Denderbelle. Reynaert de Vos is niet alleen een gekende sage in Vlaanderen, maar hij is ook het symbool van deze brouwerij die in 2011 werd opgericht. Niet lang daarna werden de eerste bieren gebrouwen : een Rebelle Blond en Bruin. Denderbelle wordt in de volksmond ‘Belle’ genoemd. ‘Rebelle’ lag als naam van de bieren voor de hand, want er wordt voor het eerst sinds 1937 weer bier in Denderbelle gebrouwen. De locatie is wel veranderd. Terwijl er tot 1937 gebrouwen werd in de Visstraat, vinden de brouwactiviteiten nu plaats op de Hogebrug, in het gedeelte dat ‘’t Kroontje’ genoemd wordt. De naam voor de brouwerij vindt hierin zijn oorsprong. Een bier en brouwerij met symboliek.
Brouwerij ’t Kroontje heeft als experiment de Rebelle Brett meegebracht, een Rebelle bier waarbij wilde gist toegevoegd is. Een fantastische afsluiter met een heerlijke zurige toets. De brouwers Marc Verberckmoes en Dimitri Verbraekel wachtten het resultaat van dit experiment met een bang hartje af, maar het is supergeslaagd. Jammer dat het slechts éénmalig (of toch niet ?) in beperkte oplage gebrouwen is. Ik heb gelukkig een fles mee naar huis om op een mooie nazomeravond rustig te kunnen degusteren.

Een ideale mix van zwoel zomerweer, uniek groene parktuin en zonneterras, tal van optredens van coverbands met prachtige muziek, beerfood en natuurlijk lekkere streekbieren heeft van dit festival en topper gemaakt

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...