Doorgaan naar hoofdcontent

Taverne Rufferdinge...bierparel in Landen


Taverne Rufferdinge – bierparel in Landen



Een nieuw jaar met nieuwe intenties en goede voornemens. Mijn goede voornemens blijven vooral ons mooie land doorkruisen op zoek naar plekken waar de passie voor het Belgische bier volop gedeeld en beleefd wordt. Taverne Rufferdinge gelegen aan de Molenbergstraat 6 te Landen is zo een plek waarvoor je op een winterse zondagnamiddag uit jouw luie zetel  komt.

Taverne Rufferdinge is een onderdeel van het bezoekerscentrum Rufferdinge. De graanwatermolen Rufferdinge in Landen dankt zijn naam aan de Frankische edelman en grondbezitter Rupert of Ruffer. De watermolen heeft gedraaid tot in 1966 en tot 1924 werd er ook bier geproduceerd. Sinds april 2006 is het molengebouw gedeeltelijk ingericht als bezoekerscentrum. Het vormt een ideale uitvalbasis om de schatten van de historische stad van Pepijn van Landen te ontdekken. Op hetzelfde adres is ook de toeristische dienst van de stad Landen en een taverne gevestigd.  Omdat het bezoekerscentrum gesloten is, gaat al mijn aandacht naar de taverne en besluit ik mijn zythologisch in plaats van historisch petje op te zetten.
Uitbaters John en Hilda ontvangen je in een ontspannen sfeer in hun prachtig versierde taverne ingericht in Scandinavische stijl. Echt zo een plek waar het in de zomer heerlijk toeven is op het grote terras met zicht op het park en het in de winter wegdromen is in de warme, gezellige omgeving van een Noorse blokhut. De taverne beschikt over een vergaderzaal, een feestzaal voor 45 personen, een gezellig terras omgeven door heel wat groen en vooral een uitgebreide keuze van ruim 280 Belgische bieren. Naast het ruime assortiment bieren zijn de ribbetjes met honingsaus of het stoofvlees op grootmoeders wijze een echte aanrader. Elk jaar organiseren John en Hilda een bierfestival waarbij allerlei standen worden opgezet met 25 bieren van het vat.

Hilda heeft lange tijd in de horeca gewerkt en heeft duidelijk de knepen van het vak onder de knie. Je voelt je onmiddelijk thuis bij zo een gastvrouw. John is een echte zeebonk, maar heeft de passie van het ruime sop verlegd naar het sop van het bier. Toen ze in oktober 2008 de sleutel van de taverne in handen kregen, was hun verrassing groot. De taverne diende volledig gerenoveerd te worden. Van een gewoon café hebben ze stap per stap een biertempel gemaakt.
Terwijl mijn dochter vooral geinteresseerd is door de talrijke kerstversiering met zingende kerstmannen en dansende rendieren, ben ik gefocust op de menukaart. Het charmeert me enorm dat taverne Rufferdinge volop de kaart kiest van lokale streekbieren. Zo staan er een aantal bieren op van net over de taalgrens die nergens anders te verkrijgen zijn. Ik woon zelf over de taalgrens in Noduwez en weet dat sommige van die Waalse bieren verdomd moeilijk te vinden zijn.

Uniek in taverne Rufferdinge is het bier van het in de buurt liggende Waalse dorpje Pellaines, ‘La Pellainoise’, dat je enkel hier het hele jaar kan drinken. De kenners noemen het een “tractor” naar de afbeelding van een tractor op het etiket. Het is een amber bier van 6,5 % vol. alc. ontwikkeld naar een oud streekrecept door het feestcomité van Pellaines ter gelegenheid van hun kermis. Het bier wordt door Brasserie de Brunehaut uit Rogny gebrouwen. In Pellaines kan je het enkel tijdens de kermisdagen proeven. Het is er dertig jaar geleden voor het eerst gebrouwen.
Nog zo een ‘vergeten’ biertje is ‘Licint’ uit het naburige Lincent in de provincie Luik. De volledige naam is ‘Li Pir’rey di Lîcint brune’ genoemd naar de gelijknamige Confrérie uit Lincent. Het is een artisanaal donker bier met een mooie schuimkraag. De geur is hoppig en moutig met overduidelijk toetsen van bittere chocolade. Een aangename bittere afdronk die niet overheersend is. Het bier wordt gebrouwen bij Brasserie La Binchoise voor de Confrérie uit Lincent.

Mijn derde biertje is eveneens afkomstig uit de provincie Luik : ‘Flo Ambrée’  van Brasserie Artisanale du Flo. Deze brouwerij ligt in Blehen, de kleinste deelgemeente van Hannuit. De brouwerij ontleent haar naam aan “le flo” wat moerassig gebied betekent.  Flo Ambrée’ is een bier met expliciete houtaroma’s dat in zijn categorie de prijs ‘Beste Waals bier’ op de wedstrijd ‘Best Belgian Beer of Wallonia’ gekregen heeft. Vorig jaar had ik dit al eens geproefd op het bierfestival ‘Cité de la Bière’ in Luik en toen was dit echt een afknapper. Maar blijkbaar was het toen een slecht lot of is ondertussen aan het bier geknutseld, want deze keer viel best mee.
Voor mijn laatste bier blijf ik uiteindelijk langs de Vlaamse kant langs de taalgrens. Je zit hier werkelijk op een vierprovincieknooppunt (Vlaams Brabant, Waals Brabant, Luik en Limburg). Het bier ‘Chokier’ is afkomstig uit de aangrenzende Limburgse gemeente Gingelom en is genoemd naar de baron Erasme Louis Surlet de Chokier (1769-1839). Historisch gezien is baron Surlet de Chokier een bekend en belangrijk figuur geweest voor België. Met als thuisbasis het kasteel van Gingelom is hij ontegensprekelijk één van de grondleggers geweest van de onafhankelijke Belgische staat. Bij de onafhankelijkheid van België werd hij, op 11 november 1830, verkozen tot voorzitter van het Nationaal Congres (het huidige parlement) en werden de wettelijke fundamenten van het nieuwe Belgische koninkrijk vastgelegd. Vanaf maart 1831 tot de aanstelling van Leopold I, de eerste Koning der Belgen, anvaardde deze baron de benoeming tot eerste Regent van België. Uit dankbaarheid voor wat hij voor ons land gerealiseerd heeft, is het idee ontstaan om zijn naam te schenken aan een nieuw lokaal bier. De ‘Chokier’ is een amberkleurig bier met een licht kleurend schuim. De smaak is eerder droog tot licht zoetig, een vleugje caramel dat bij de afdronk overgaat in fijne hopbitterheid. ‘Chokier’ heeft een hoge, maar zachte bitterheid en een volmout karakter, wat uiteindelijk een vollere smaak geeft. Een lekker bier en mooie afsluiter. Tijd om John en Hilda te bedanken voor hun gastvrijheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...