Terre de Brasseurs, eerste streekbierenfestival te Arras
Op zaterdag 18
oktober en zondag 19 oktober vindt op de Grand’Place van Arras de eerste editie
van Terre de Brasseurs plaats. Het is
de eerste keer dat Les Brasseurs du Nord
dit streekbierenfestival van de artisanale brouwers uit de Noordfranse regio
Nord-Pas-de-Calais organiseren. Ooit had ik wel al eens op de jaarlijkse
bierfeesten van het bierrestaurant bij uitstek, De Heeren van Liedekercke, een
gamma Noordfranse bieren mogen ontdekken en degusteren, maar verder is dit
onontgonnen terrein voor mij.
Zondagmiddag besluit
ik om het te erop wagen en mijn luie zetel te laten voor wat het is. Ruim 240km
verder en 2 ½ uur later kom ik aan op de prachtige Grote Markt van Arras. Het
marktplein is volledig omringd door historische gebouwen met een gelijkvormige
trappengevel. Best een aardig stadje. Maar het is al drie uur en het evenement
sluit om zes uur. Geen tijd voor sightseeing, maar de auto vlug parkeren op de
ruime ondergrondse parking en op weg naar de talrijk aanwezige brouwerijen.
Met het proefglas en
de nodige jetons in de hand word ik warm verwelkomd door de organisatie. Ik
krijg onmiddelijk een heel gedetailleerde persmap en ze zijn enerzijds enorm
verbaasd anderzijds heel aangenaam verrast dat er een Belg zich de moeite
troost om af te zakken naar hun bierevenement. Het zal niet de eerste keer zijn
dat ik hartelijk verwelkomd wordt. Het valt me enorm op hoe aangenaam verrast
ze zijn dat een Belg hun Franse bieren komt ontdekken. De omgekeerde wereld.
Je merkt echt aan
alles dat dit evenement heel professioneel georganiseerd is zonder het
charmante en familiale karakter te
verloochenen. Je hebt een aparte houten chalet aan de ingang voor mensen die
met de bankkaart betalen en je hebt er één voor de mensen die cash betalen.
Bovendien krijg je als deelnemer een mooie overzichtsmap met locatie en
gegevens van de aanwezige brouwers. Het doel van Les Brasseurs du Nord is in de
eerste plaats de Noordfranse biertraditie promoten en de mensen de diversiteit
van de aanwezige bieren uit Nord-Pas-de-Calais te laten ontdekken. Ze willen
zoveel mogelijk de kennis , het patrimonium en de biercultuur in Nord-Pas-de-Calais
verspreiden en kenbaar maken aan de inwoners van deze regio. Net zoals Zythos
in België doet. De aanwezige kleinschalige brouwers krijgen een unieke
gelegenheid om hun minder bekende bieren te laten ontdekken en degusteren.
Op de Grote Markt van
Arras, ruim 1500 m2 groot, staat in het midden een grote tent opgesteld met
daarrond in U-vorm de aanwezige artisanale brouwers met elk hun eigen stand. Ze
hebben er ruim voldoende plaats om de kwaliteit en diversiteit van hun
producten aan te bieden. 22 Noordfranse brouwers bieden meer dan 70 bieren aan.
In de centrale tent komen alle aspecten van het bier aan bod. Er is een ruimte
voor gastronomie en culinaire degustaties, een ruimte met een tapcursus, en
ruimte waar bier gebrouwen wordt door een picobrouwerij van het lyceum van
Wagnonville, een ruimte waar het brouwproces van A tot Z uitgelegd, een
agriculturele hoek waar de ingrediënten gerst, hop, water en hop ontleed worden
en tenslotte een miniconferentieruimte waar bierkenners, brouwers, chefkoks en
andere belangrijke persoonlijkheden van
de Franse biercultuur met elkaar in discussie gaan.
Natuurlijk kan een
stukje geschiedenis niet ontbreken. Hiervoor zorgen de aanwezige leden van Les Confréries des Amis de la Bière et du
Houblon d’Or die in historische klederdracht het evenement opfleuren en de
geschiedenis van de Noordfranse biercultuur didactief uitbeelden. Er is zelfs
een tijdelijke tentoonstelling in een zaal van het stadhuis waar het leven van
een brouwerij in 1914 uitgebeeld wordt. Hiervoor wordt de collectie van Pierre
André Dubois, een meesterbrouwer sinds 1947 en grote verzamelaar van
bierrelikwieën, gebruikt. De talrijke cafés en restaurants rond de Grote Markt
zijn een copie van Hapje Tapje in Leuven en bieden een speciale bierkaart en
speciale gerechten klaargemaakt met bier uitzonderlijk aan. Een barmannenrace
is de kers op de taart.
De
tijd dringt en ik begin mijn rondreis langs de aanwezige brouwers. De eerste
brouwer is Brasserie au Baron uit
Gussignies (net voorbij Dour over de Belgische grens). Bekendste bieren zijn La Cuvée des Jonquilles Blonde en La Saison St Médard Ambrée. Ik probeer
deze laatste, een typische Bière de Garde.
Een correct bier zonder meer met een moutige, fruitige citrusgeur en smaak. De
beperkte bitterheid komt duidelijk van de hop, maar al bij al vrij zoet. De
term ‘Bière de Garde’ staat voor de biersoort die traditioneel in de winter
wordt gebrouwen in het noordwesten van Frankrijk en wordt opgeslagen om te
degusteren in de zomer (vertaling : bier om te bewaren). Ondanks de groeiende
wijnindustrie in Frankrijk stond de heropleving van het Bière de Garde begin
jaren zestig aan de wieg van een comeback van de biercultuur bij onze
zuiderburen. Het is meestal een donker amberkleurig bier welke een milde
hoptoevoeging heeft gekregen. Dit bier heeft een kruidige smaak en wordt zowel
gebrouwen met boven- als ondergist. Door het gebruik van verschillende soorten
mout bekom je een zwaar moutelement en een fruitige afdronk.
De volgende brouwerij
is van een ander kaliber : Brasserie
Saint-Germain (Page 24) uit Aix-Noulettes (in de buurt van Lens). Sinds
2003 brouwerij Brasserie Saint-Germain
artisanale bieren die ver buiten Frankrijk erkenning krijgen. Bekendste bieren
zijn La Page 24 Triple, Blanche en Brune en La Hildegarde Blonde en Ambrée.
Ik kies echter resoluut voor twee speciallekes. De Rhub’IPA is een collaboration brew met de Noorse brouwerij Nögne Ö. Een verrassend bier met een
speciale smaak. De rabarber uit de regio geeft deze bittere IPA een lichtzurige
smaak. Fruitig, bitter en een beetje zurigheid maken dit een heerlijk
fruitbier. Het tweede bier is eveneens een collab brew met de Engelse brouwerij
Celt Experience. ‘614 Années is een chocolate rye porter
van 8,5% vol. alc. Er wordt Franse Cascade hop gebruikt. Een volmondig bier met
een lichte bitterheid, maar vooral de aroma’s van donkere, geroosterde mout met
veel bittere chocolade overwegen.
Tijd om even te
bekomen van deze twee collab brews bij Les
Brasseurs de Gayant uit Douai, een onafhankelijke familiebrouwerij sinds
1919. Bekendste bieren zijn La Goudale
Blonde, La Bière du Démon Blonde, La
Belzebuth Blonde, La Triple Secret des Moines Blonde en La Saint Landelin Blonde en Ambrée. Het
is duidelijk dat deze brouwers een pact gesloten hebben met de Duivel in
hoogsteigen persoon en hun bieren proberen een duivels karakter te geven. Ik
kies voor hun jongste telg die ze op vat hebben : Belzebuth Rouge (8,5% vol. alc.). Dit is duidelijk meer dan een
gewoon fruitbier. Een ware smaakbom met als ingrediënten : tarwe, rogge,
gerstemout, witte haver, hop, kruiden en vooral veel veenbessen die mooi in
harmonie zijn met de fruitigheid en bitterheid van de gebruikte hopsooten. De slogan is dan ook dat dit bier omhuld in
een mooi rood brandend flesje ons doet rood worden van plezier. Een echte
kwelduivel. Om even te bekomen blus ik mijn mond met het traditionele La Goudale, gebrouwen volgens een recept
uit de Middeleeuwen. Hierover heb ik wel mijn twijfels, maar in ieder geval
verwijst de naam wel naar die duistere periode uit de geschiedenis. De goede
bieren werden toen Goudale of Good Ale genoemd en konden enkel gekocht worden
bij een Goudalier. Het bier is een hoge gistingsbier van 7,2 % vol. alc. Het is
een typisch Bière de Garde bier waarbij de smaak vooral komt uit de goede
moutsoort en de gebruikte (Frans)Vlaamse hop.
Tijd om Brasserie La Choulette uit Hordain (gelegen tussen
Cambrai en Denain) te ontdekken. Deze brouwerij valt niet zozeer op door de
bieren, maar vooral door de gebruikte namen en etiketten. Naast het
traditionele gamma bieren onder de naam La
Choulette heb je de bierenreeks ‘Bières
des sans culottes’. De etiketten worden net zoals die van Brasserie à
Vapeurs ontworpen door de bekende Belgische striptekenaar Louis-Michel
Carpentier die je zonder twijfel ook kent van de stripreeks ‘Bij Sjaak tussen
pot en pint’. Ik kies voor het bier met de prachtige naam ‘La Hé Biloute t’es d’min coin ?’. Brouwer Alain Dhaussy heeft dit
bier gebrouwen omdat hij fier is op zijn geboortestreek, Le Nord, waar de
inwoners ‘Chti’s’ heten en het prachtige ‘Chti’ spreken. Hij beweert dan ook
dat je na het drinken van dit bier spontaan Chti begint te spreken en één van
hen wordt (“L’bière artisanale qui fait parler come ichi”). In de rest van
Frankrijk wordt het Chti vaak als vulgair aanzien en vroeger was het zelfs
verboden om Chti op school te spreken. Na de film ‘Bienvenue chez les Chti’s’
van regisseur Dany Boom is er een ware revival van het Chti en de Nordisten
zijn opnieuw fier op hun identiteit en hun taal. Dit bier reflecteert die
fierheid en is een ware bloemlezing van de lokale cultuur. Voor het bier heeft
Alain gekozen voor de beste moutsoorten en hopsoorten uit de regio. Dit Bière
de Garde heeft een zekere volmondigheid, aangename florale aroma’s en een
lichte bitterheid met een aangename citrusafdronk. Een meevaller.
Naast Brasserie La Choulette staan er twee
onbekendere brouwerijen uit de regio. Brasserie
des 7 Bonnettes uit Etaing (in de buurt van Arras) en Brasserie La Flamine (regio Lens). Brasserie des 7 Bonnettes is een gloednieuwe brouwerij opgericht in
2013 door biochemicus Thibaut Delamaide na drie jaar experimenteren als
hobbybrouwer. Oorzaak van de carrièreswitch is zijn ontslag als onderwijzer en
hij besluit eindelijk van zijn droom zijn beroep te maken met als resultaat de
eerste brouwsels van La Bonnette Blonde
en La Bonnette Ambrée. Correcte
bieren zonder meer. Brasserie La Flamine
is een samentrekking van ‘Flamande de la mine’ (Vlaamse uit de mijn) en
verwijst duidelijk naar het mijnverleden die deze regio eerst welvaart, maar
nadien veel ellende gegeven heeft. De littekens van het zware industriële
verleden tekenen de regio nog overal. Brouwer Christophe Cloet is terecht heel
fier dat deze bieren in de mijnregio veel succes kennen. De bieren Flamine Blonde en Flamine Ambrée zijn niet-gefilterde, niet-gepasteuriseerde bieren
hergist op de fles. Heel degelijke bieren
met natuurlijke ingrediënten zonder veel extra tierlantijntjes.
Brasserie de la Somme is gevestigd in Domart-en-Ponthieu, in het hart van
de prachtige Sommestreek tussen Abbeville en Amiens. Sinds 2010 proberen
François en Marie-Laure Marie nieuw leven te brengen in de familiale brouwerij
die gesloten is sinds 1880. Een lovenswaardig initiatief, maar er is duidelijk
nog veel werk aan de winkel. Niettemin hebben deze jonge brouwers al een aardig
gamma bieren op korte tijd ontwikkeld. Bekendste bieren zijn La Germinette Ambrée, La Blonde en Somme
en de nieuwste telg, Le Flash Over.
Ik besluit om de Flash Over te
proberen alleen al door de naam. Een blond bier met Frans-Vlaamse hop en
zachte, lichte aroma’ van peper, maar het venijn zit in de staart. Pure paprika
op het einde van de mond. Waauw ! Laat deze enthousiastelingen maar rustig verder
experimenteren.
De volgende stand is
een echt buitenbeentje. De volledige stand is gewijd aan de Titanic.
Reusachtige posters van de Titanic, een grote schippersbel en natuurlijk
Titanic bieren. Het is duidelijk dat bij Brasserie
Saint-Loupoise de Titanic centraal staat. Brouwer Ludovic Dez is een
duizendpoot en heeft uit passie een aantal jaren geleden een microbrouwerij
opgericht in de chauffagekelder van zijn gerenoveerde huis dat vroeger een
tabaksfabriek was. Momenteel brouwt hij diverse types bier gaande van de
traditionele La Saint Loupoise bieren
Blonde, Ambrée en Brune tot La
Titanic IPA, Stout Titanic, ESB Titanic en Triple Palet Titanic. Ik besluit
om het traditionele gamma La Saint Loupoise bieren links te laten liggen en me
toe te leggen op het Titanic gamma. De IPA
Titanic en Stout Titanic zijn
heel smaakvol, maar de ESB Titanic is
een mokerslag op mijn smaakpapillen en is de naam ‘Especial Special Bitter’
waardig. Het zijn vooral de mooi verzorgde, unieke etikettten die de
nieuwsgierigheid van elke bierliefhebber opwekt.
Les 3 Brasseurs is de enige aanwezige brouwerij die ik eigenlijk al
vooraf kende. Deze brouwerij uit Lille heeft toch al enige naambekendheid
verworven in België. Achter de naamvorming schuilt een mooie anekdote. In de 19e eeuw
nodigt een lokale brouwer, Blaise, twee eminente collega-brouwers uit in Lille,
de Belgische brouwer Baudouin en brouwer Barthélémy uit de Elzas. Beide gaan
met plezier op de uitnodiging in en besluiten tijdens drie dagen en drie
nachten het beste van zichzelf te geven en een brouwsel te ontwikkelen dat hun
eigen regio promoot en waarop ze fier kunnen zijn. Na drie dagen en drie nachten hard werken,
maar vooral veel plezier maken, blijkt dat ze een unieke onderling band
ontwikkeld hebben en moeilijk afscheid kunnen nemen. Daarom besluiten ze
voortaan samen te werken en ontstaat de naam Les 3 Brasseurs. Een legende en een brouwerij is geboren. Hun bekendste
bieren zijn natuurlijk Les 3 Brasseurs
Blonde, Brune, Triple, Blanche en La
Meunière Blonde. Maar omdat ik deze bieren al ken, besluit ik mij te richten
tot hun jongste telg, La Houblonde,
een IPA van 6% vol.alc. die volgens Les 3 Brasseurs ‘infused’ is door 2
hopsoorten uit de Noordfranse regio (Challenger en Holding) en een Duitse
hopsoort (Spalt). Een biertje
dat naar mijn zin wat te licht uitvalt, maar zonder twijfel wel een dorstlesser
is.
Vlug naar de
volgende brouwerij, Brasserie Castelain
uit Benifontaine (in de buurt van Lens). Deze brouwerij uit het hart van de
Chti streek is duidelijk fier op haar afkomst en brengt dan ook de bieren La Ch’ti Blonde, Ambrée, La Jade Blonde, La
Maltesse, Triple Blonde en La Derby Blonde op de markt. Brasserie Castelain
is duidelijk geen klein bier meer, want ze heeft 19 mensen in dienst en een
productie van 49000 hectoliter bier. La
Ch’ti Noël Dorée is een heerlijk
volmondig kerstbier rijk aan moutaroma’s, gedroogd fruit en hop. De smaak is gematigd zoet met een mix
van caramel, chocolade, rozijnen en geroosterde mout. Proef ik hier ook een
beetje steranijs ? Dit bier neigt in ieder geval eerder naar een doppelbockbier
dan naar een Belgisch bruin bier.
Ik besef plots
dat de tijd al voorbijgevlogen is en het aantal geproefde bieren al ferm
opgelopen is. En toch ben ik nog maar halfweg.
Enkele brouwerijen als Brasserie
Paysanne de l’Artois uit Gavrelle (Arras), Brasserie l’Escreboise uit Douai, Brasserie Duyck uit Jenlain (Valenciennes), Brasserie Lepers uit La Chapelle D’Armentières (bekend van de L’Angelus bieren), Brasserie Artesienne uit Auchy-Les Mines (Béthune) en Brasserie Historique de l’Abbaye du Cateau
(bekend van de La Vivat bieren) moet
ik jammer genoeg aan mijn smaakpapillen laten voorbij gaan. Niettemin wachten
er nog vijf brouwerijen om te ontdekken.
Brasserie du Pavé uit Ennevelin (op het traject van Parijs-Roubaix ten
zuiden van Lille) is bekend van de PVL
Blonde en de PVL Triple. Deze
brouwerij is duidelijk fier op de helleklassieker en alles draait dan ook om kasseistenen
zoals de naam van de brouwerij al doet vermoeden. Brouwer Dominique Dillies is
afkomstig van Lille en heeft de brouwstiel geleerd net over de grens in België. Dominique
probeert de geest van la Pévèle (de kasseienregio) over te brengen in elke fles
en daarom wordt het bier bijna louter in de regio zelf aangeboden. Het is al
lang geleden, maar ik besluit om nog eens een klassieke tripel te proeven. De PVL Triple (8,5% vol. alc.) is een
oerdegelijke tripel en het is duidelijk dat Brasserie
du Pavé houdt van het cijfer 3. 3 blonde moutsoorten en 3 hopsoorten
gekweekt in de Noordfranse regio worden drie keer hergist met als resultaat een
traditioneel bier vol karakter. Dit bier heeft veel smaak en is een voorbeeld
van een perfecte tripel.
Het is
duidelijk dat de regio van Valenciennes vlakbij de Belgische grens een rijke biercultuur
heeft, want de resterende te bezoeken brouwerijen bevinden zich allen in deze streek
net ten zuiden van de provincie Henegouwen. La
Brasserie des Sources is ontstaan uit een ‘Coup de Foudre’ voor het Noorden
en haar traditionele gemoedelijkheid tijdens het draaien van de film ‘Germinal’.
Om de inwoners van de regio te bedanken voor het warme onthaal, heeft Gérard
Depardieu, Miou-Miou, Claude Berri en de ganse ploeg besloten om een nieuwe
brouwerij te schenken aan de stad Saint-Amand-les-Eaux. Bekendste bieren zijn La Bellerose, la Vieux-Lille, L’Abbatiale
Triple en natuurlijk La Germinal
Ambrée en La Raoul Blonde.
Moeilijke
keuze, maar het wordt toch la Vieux-Lille dat duidelijk verwijst naar de
prachtige hoofdstad van de regio Le Nord. Een traditioneel amber bier met
hoppige, fruitige aroma’s en een toets van koriander. Smaak is eveneens vrij fruitig,
biscuit en vanille. Al bij al niet te bitter en een heel aangenaam Bière de
Garde bier. Aangenaam fruitige afdronk met koriander en peper. Niet slecht.
Nog twee
brouwerijen te bezoeken en ik kom steeds dichter bij de Vlaamse grens. De
brouwerijen in deze regio pakken duidelijk graag uit met hun Vlaamse
geschiedenis. Brasserie de Saint
Sylvestre uit Saint-Sylvestre-Cappel (vlakbij Poperinge) is bekend van La 3 Monts bieren, maar ook van La Gavroche Ambrée, La Luxe du Moulin Blonde
en La Bock du Moulin Blonde. Vlakbij
ligt Mont des Cats, bekend van de
trappistenbieren. Ik besluit om voor zowel een traditioneel als een iets
gewaagder bier van de brouwerij te kiezen. La
3 Monts is genoemd naar de drie heuvels in de buurt, Mont Noir in België en
Mont Cassel en Mont des Cats in Frankrijk. La
3 Monts is een klassieker waarbij sterke, hartige lokale hopsoorten en een
topgist gebruikt worden. La 3 Monts
is een bier met een perfect evenwicht tussen het moutige aroma, de fruitige
smaken en de bitterheid. Een volmondig bier met een lange nasmaak. Tijd om over
te schakelen naar La Gavroche. Dit
bier is genoemd naar Gavroche, een rebellerende maar niettemin genereuze kwajongen
uit de Victor Hugo novelle ‘Les Misérable’. Het is een sterk, amber bier waarbij de smaak
van de intense hoppigheid goed samengaat met de smaak van de speciaal gebruikte
moutsoorten. Alles wordt siervol geaccentueerd door de fruitige aroma’s van de
gebruikte topgist. Een perfect voorbeeld van een ‘French ale’ hergist op de
fles. Dit is een vrij complex bier dat zeker niet iedereen zal lusten.
La Brasserie du Pays Flamand uit Blaringhem (klinkt wel heel Vlaams) heeft de
bieren l’Anosteke Blonde, Brune en La Bracine Blonde, Triple en Ambrée in
haar gamma. Deze brouwerij is gesticht in november 2006 door Olivier Duthoit en
Mathieu Lesenne in een voormalige distilleerderij die sinds de Tweede
Wereldoorlog niet meer gebruikt werd. Anosteké Blonde kies ik niet zozeer voor
het type bier, maar eerder vanwege de originele naam. Anosteké is afgeleid van
het Vlaamse “tot anoste keer” en is een bitter, hoppig biertje met duidelijke
citrusaroma’s. Een mooie afsluiter.Ondertussen is het degustatiefestival al ruim een uur officieel gesloten, maar de markt staat nog gezellig vol en de brouwers denken nog lang niet aan opkramen. Het is duidelijk dat er een markt is voor dit initiatief en het verdient dan ook alle lof dat de lokale, artisanale brouwers voor één dag in de schijnwerpers staan en hun bieren rechtstreeks aan de man kunnen brengen voor een talrijk opgedaagd en geinteresseerd publiek. Hopelijk komt er een tweede editie want dan ben ik zeker opnieuw van de partij.
Reacties
Een reactie posten