Van Elvis Presley tot JFK, een biertocht door het Diepe Zuiden van de VS
Op 2
november sta ik gepakt en gezakt op de luchthaven van Zaventem met bestemming
Memphis. Samen met mijn collega plannen we een tiendaagse tocht door het Diepe
Zuiden van de VS vooraleer we deelnemen aan een conferentie in Fort Worth,
Texas. Een unieke gelegenheid om dit deel van de VS te verkenne. Enkel de
eerste overnachting te Memphis en de huurwagen is vastgelegd. Voor de rest
hebben we geen concrete reisplannen en hebben we begot geen flauw benul wat ons
te wachten staat in dit onbekende – niet toeristische deel – van de VS. De
enige must is dat we op 19 november in Forth Worth moeten zijn. Uiteindelijk
zullen we deze ‘Funky Town’ bereiken na 3000km omzwervingen langs Tennessee,
Arkansas, Mississippi, Louisiana en Texas. Onderweg verdiepen we ons vooral in
de sporen van de Burgeroorlog, de prachtige natuur en natuurlijk de lokale
bieren.
De eerste
stop is een pure ‘tourist trap’ : Graceland. Ook al zijn we absoluut geen
Elvisfans, men zegt dat je Graceland
moet gezien hebben als je in de buurt van Memphis bent. Graceland ligt aan een
drukke boulevard en de omgeving is oer-Amerikaans : diverse motels, 2
vliegtuigen van Elvis, diverse oldtimers van Elvis en natuurlijk de obligate
toeristenshops. Je vindt hier ondergoed met Elvis op, vuilnisemmers met Elvis
op, maar geen Elvisbier...gelukkig misschien. We besparen ons de moeite van het
domein binnen te gaan en één van de drie miljoen bezoekers per jaar te worden.Memphis is de volgende bestemming. Memphis is een arme stad. Je hebt hier een flashback uit de jaren ’70 met leegstaande huizen en groezelige bars waarvan de fameuze ‘Beale street’ de exponent is. Dit is een straat vol bars recht uit een gangsterfilm geplukt waar blues en jazz ontstaan zijn. BB King, Louis Armstrong en vele andere muzieklegendes begonnen hier aan hun rijke carrière te timmeren en ik heb de indruk dat hun geest hier nog steeds rondhangt bij de overwegend zwarte bevolking. Tijd voor lunch met de lokale specialiteit ‘porkchops’. Memphis is nu éénmaal de BBQ hoofdstad van het varkensvlees.
Een
heerlijk lokaal biertje glimlacht me toe : Ghost
River Golden Ale van de brouwerij Ghost
River Brewing uit Memphis. Volgens de brouwerij is het vooral het
verfrissende karakter van het lokale water uit de ‘Ghost River’ dat het bier
een meerwaarde geeft. Persoonlijk vind ik dit blonde bier best lekker, zonder
meer. De gebruikte Duitse hopsoorten (Munich) en de caramelmout geven dit bier
een evenwicht tussen de zoetigheid die je aanvankelijk proeft en de droge
nasmaak. Ik herken de geur van brooddeeg
en grassige, gekruide hopsoorten, maar het is moeilijk te herkennen welke
exact. Zonder twijfel een aangenaam bier bij een salade of een lichte maaltijd,
maar bij een overvloedige portie ‘porkchops’ valt dit biertje te licht uit.
Via de
gietijzeren brug over de Mississippi rijden we Arkansas binnen. De staat is
zijn bijnaam ‘nature state’ zeker waard. Prachtige bergketens met een overdosis
aan natuurpracht. Jammer genoeg geen hoogvlieger op vlak van lokale
bieren. Arkansas is het land van de
diepgelovige, blanke ‘Hillbilly’s’ die in afgelegen dorpen leven zoals honderd
jaar geleden. In sommige delen van de staat is alcohol zelfs verboden. In elke
straat vind je wel een kerk, maar een lokaal café vinden is iets moeilijker.
Uiteindelijk
vinden we in Hot Springs (een kuuroord) toch een bar waar je een rijk aanbod
aan Amerikaanse bieren van microbreweries vindt. Mijn keuze valt op de Atlas IPA van brouwerij Marshall Brewing Company uit het
naburige Tulsa, Oklahoma. Dit bier van 6,5% vol. alc. is een typische
IPA en is zijn naam zeker waard. Het bier heeft een aangename hopgeur en aroma.
Gebruikte hopsoorten zijn Columbus, Amarillo en Cascade die perfect geblend
zijn waardoor de fruitige toetsen deze aangename ale tot een hoogtepunt
brengen. Volgens mij een ideaal biertje bij iets kruidigere gerechten zoals
Mexicaanse og Cajungerechten.
Na twee
dagen vol natuurpracht besluiten we de Mississippi opnieuw over te steken en
rijden we de staat Mississippi binnen. Het is duidelijk dat deze rivier de
leidraad wordt van onze reis en vroeger de levensader van de VS was. Arkansas
was blank en arm. Mississipi is zwart en arm. Het is ongelofelijk hoeveel
armoede je hier ziet. Kleine steden zoals Greenville en Port Gibson liggen er
verlaten bij. Mensen wonen in bouwvallige huisjes, caravans of erger. Talloze
kilometers rijd je langs parken vol woonwagens en caravans. De crisis heeft
hier keihard toegeslagen. Naast de armoede valt vooral de zwaarlijvigheid op.
Obesitas is hier duidelijk een kwaal...en niet een klein beetje. Totaal geen
verrassing als je de “American way of life” ziet. Zelfs de groenten op mijn
oversized maaltijden zijn gefrituurd en werkelijk alles (zelfs banken) zijn
drive-in.
Gelukkig
heeft Mississippi ook de Natchez Parkway Trail (een prachtige weg door de
bossen helemaal van Nashville, Tennessee tot Natchez, Mississippi). Een weg met
prachtige fauna & flora kronkelt zich langs diverse natuurreservaten .
Op het
militair kerkhof van Vicksburg word ik werkelijk met verstomming geslagen. In
Vicksburg vond de grootste veldslag in de Amerikaanse burgeroorlog plaats
tussen de Noordelijken en de Zuidelijken. Het kerkhof is 26km (!!!) lang en je
kan met de auto tussen de talrijke
monumenten, mausolea, oorlogsboten,
kanonnen en natuurlijk grafzerken rijden. Echt een must voor iedere liefhebber
van veldslagen en oorlogen.
Tijd om
opnieuw aan te knopen met de lokale biercultuur. Na de talrijke katoenvelden
zijn we nu in de streek van de pecannoten aanbeland. In een donkere kroeg recht
uit de sixties met rode tafelkleedjes met wille bollen, een antieke kassa en
toog incluis probeer ik het lokale bier Lazy
Magnolia Southern Pecan van Lazy
Magnolia Brewing Company uit Kiln,
Mississippi. Dit is een absolute topper en mijn favoriet. Het is bij mijn
weten het enige bier in de wereld gebrouwen met volledige, geroosterde
pecannoten. De pecannoten geven een extra notig karakter aan deze brown ale en
extra diepgang in het smaakprofiel. Het is een lichtgehopt bier zodat de
moutigheid, karamel en notige smaken de mogelijkheid hebben om hun rijk
smaakpallet te tonen. Hopsoorten zijn Domestig Nugget en Willamette. De kleur
is donker mahagony. Noten zijn doorgaans heel moeilijk te gebruiken in bier
door het hoge oliegehalte, maar de brouwers van dit bier, Mark en Leslie
Henderson, hebben dit toch mooi kunnen oplossen.
Tijd om de
Mississippi verder af te ‘rijden’ op zoek naar de volgende staat op ons
lijstje, Louisiana. Het is duidelijk dat dit een rijkere staat is. Op de weg
naar de hoofdstad Baton Rouge rij je kilometers langs olieraffinaderijen. Baton
Rouge heeft duidelijk niet alleen zijn naam, maar ook zijn ‘joie de vivre’
overgenomen van de vroegere Franse bezetters.
Het Franse
karakter is nog steeds aanwezig en in plaats van bruine kroegen vind je er
bistro’s met niettemin een rijke
bierkaart. Overal kom je Stella Artois en Hoegaarden tegen, maar ik besluit logisch
gezien voor twee lokale bieren te gaan. Eerste keuze is het bier met de
prachtige naam LA 31 Bière Pâle van
de Bayou Teche Brewing Company uit Arnaudville,
Louisiana. De brouwers gebruiken Europese mout (o.a. Pilsner, Vienna,
Biscuit) en Amerikaanse hop (Liberty) en gist. Het is een American pale ale dat
volgens een nieuwe stijl gebrouwen wordt en omschreven wordt als Bière Pâle of
Louisiana Pale Ale. Het heeft biscuit
moutige, kruidige & hoppige geuren en een zachte bitterheid. Het bier past
perfect bij de lokale Cajunkeuken : rode bonen met rijst, jambalaya, Creoolse
garnalen, kip en worstengumbo, krab en ettoufee. Dit was zonder meer een
verademing van keuken na de gefrituurde kost in Tennessee, Arkansas en
Mississippi. Een mix van Franse keuken en Creoolse keuken hebben een eigen
Cajunkeuken gecreëerd met voornamelijk zeevruchten, vis en diverse pikante
ingrediënten.
Om mijn
mond te blussen besluit ik voor een tweede streekbier te gaan, namelijk Parish
Envie Pale Ale gebrouwen door Parish
Brewing Company uit Broussard,
Louisiana. Parish Envie Pale Ale is een niet-gepasteuriseerd bier gebrouwen met Pacific Northwest hopsoorten
zoals Citra. Bloemige, grassige, citrusaroma’s drijven naar boven. Proef ik
hier zelfs een beetje marshmallow ? Dryhopping geeft het nog extra aroma
waarvan de meeste macro brouwerijen enkel kunnen dromen. De naam Envie
(“on-vee”) is een verbasterd cajun woord van het Frans en betekent zin hebben
in. Andere bieren van de brouwerij zijn Canebrake (wheat ale), South Coast
(Session Amber Ale), Farmhouse IPA (Belgian Style Ale) en Dr. Hoptagon (Black
IPA).
Het deel
‘Plantation Alley’ tussen Baton Rouge en New Orleans is zonder twijfel één van
de hoogtepunten van mijn reis. Je rijdt langs een prachtige route van de ene
suikerrietplantage naar de volgende. Het is duidelijk dat op het hoogtepunt (of
dieptepunt) van de slavernij dit deel van de VS één van de rijkste delen van
het land was met prachtige herenhuizen, landerijen, maar natuurlijk ook veel
armoede en leed onder de zwarte slaven. Het ene neoklassieke gebouw is al
pompeuser en grootser dan het andere.
Het landgoed rond het hoofdgebouw is vaak honderden hectares groot vol
prachtige Amerikaanse eiken en andere lokale fauna en flora. Op de landerijen
bevinden zich dan de kleine hutjes waar de slaven vroeger verbleven.
Suikerriet, pecannoten en katoen hebben
deze regio duidelijk veel geld opgebracht en nu is het het zwarte goud, olie,
dat welvaart brengt. Uiteindelijk belanden we in New Orleans, stad van de jazz,
Mardi Gras, de typische gevelwoningen en jammer genoeg ook orkaan Katrina.
Tot 2005
woonden hier 600.000 inwoners, maar na de passage van orkaan Katrina bleven er
slechts 200.000 over. De rest vluchtte dieper landinwaarts richting Baton
Rouge. Ondertussen geraakt de stad beetje bij beetje hersteld en wonen er
opnieuw 300.000 mensen. Ik heb echter bepaalde wijken met voornamelijk arme zwarte inwoners gezien die
nog steeds volledig vernietigd zijn en waar acht jaar na de ramp de opbouw nog
moet beginnen. Het historische centrum daarentegen met de legendarische French
Quarter is volledig hersteld.
’s Avonds
besluiten we om een stapje in de wereld te zetten op de kilometerslange Bourbon
en Royal street. Alles wat niet mag in de andere staten van de VS, is hier
toegestaan. Het is een walhalla voor iedere liefhebber van decadentie en
extravaganza. Bier mag je er drinken op straat, homo’s en lesbiennes van
homofobe staten in de VS zakken naar hier af voor een stevige party samen met
de talrijke vrijgezellenfeestjes.
Bourbon street is één aaneenschakeling van stripteasebars, restaurants,
cafés,... Fuifbeesten lopen in de gekste outfit op straat. Bij een zwoel
avondbriesje in het immer tropische New Orleans kan je plaatsnemen in een oude
kappersstoel op het terras van een bar waar een voluptueuze dienster jouw volgiet
met whisky of andere sterke drank terwijl ze een lapdance doet. Van het
puriteinse Arkansas ben ik in de hel beland. NOLA (de naam van New Orleans)
doet zijn naam ‘city of sin’ alle eer aan.
Tijd om dit
oord des verderf links te laten liggen en in één van de zijstraten een bar
binnen te glippen op zoek naar een lokaal bier. New Orleans heeft twee goede brouwerijen,
namelijk NOLA Brewing Company en Abita. We besluiten om d’er eens een goeie lap
op te geven. Eeste bier is Hopitoulas
van NOLA Brewing Company. Deze IPA
van 6,5 % vol. alc. wordt gebrouwen met liefst zes moutsoorten en zes hopsoorten.
Dit volmondige bier wordt verder nog gedryhopped met Amarillo en Simcoe hop om
de aroma’s van citrus, perzik, pompelmoes en denneboom te accentueren. Dit is werkelijk een smaakbom
dat duidelijk met passie gebrouwen is door brouwmeester Peter ‘Hopzilla’
Caddoo. Andere bieren van NOLA Brewing Company zijn
NOLA Blonde, Nola Brown, 7th St Wheat, Hurricane Saison, Flambeau Red en Smoky
Mary.
Na deze
super IPA besluit ik om enkele donkere bieren te proeven. Eerste slachtoffer is Abita
Andygator (8% vol. alc.) van Abita
Brewing Company uit het naburige Abita
Springs, Louisiana. Dit zware bier is een Helles Doppelbock en is dan weer
opnieuw totaal verschillend van de diverse IPA’s die ik al geproefd heb. Dit is
zware kost. Abita noemt het een ‘creature of the swamp’ net zoals de ‘alligators’.
Abita maakt voor dit bier gebruik van Duitse gist en Amerikaanse Liberty hop.
Ik ruik een bitterzoet gerookte mout met een lichte fruitige ondertoon. De geur
neigt naar brood en koekjes. Het heeft een zalige, droge afdronk. Ideaal als
foodpairing met een stevige blauwe kaas of Gorgonzola.
Nog een
zwaarder kaliber wordt Abita Turbodog. Dit
is een dark brown ale gebrouwen met Willamette hop en een combinatie van
British pale, crystal en chocolademout. Dit bier heeft serieus wat body en een chocolade-toffee
smaak zonder overdreven zoet te zijn. Dit is duidelijk een bier dat goed
samengaat met een stevige hamburger of een hotdog met alles erop en eraan.Ik besluit om te eindigen met een Abita Amber Lager, een zacht biertje type Munich style lager gebrouwen met crystal mout en Perle hop. Het is een zacht, moutig, licht gekaramaliseerd biertje met een mooie amberkleur. Dit bier zou zeer goed samengaan met de typische Louisiana boudin, een stevige worst met karakter. Een ideale afsluiter na een zware avond.
Niks beter
om een kater te verwerken dan....een nieuw streekbier te proeven. Garden District
met Magazine street en omgeving is één van die nieuwe, hippe wijken in New
Orleans waar het heerlijk toeven is. Plaats van afspraak is het fameuze The Bulldog pub met een gigantische
bierkaart. Een prachtig kader met personeel dat heel wat afweet van de
Amerikaanse biermarkt.
Ik heb
volgende bieren geproefd :
·
Fat Tire - New Belgium Brewery uit Fort Collins,
Colorado : Achter de naam van deze
brouwerij schuilt een leuk verhaal. De stichters maakten als hobbybrouwers een
fietstocht op ‘fat tires’ door Europa en belandden uiteindelijk in België waar
ze in de ban geraakten van de Belgische biercultuur. Dit bier van slechts 5,2 %
vol. alc. is een absolute topper. Gebruikte hopsoorten zijn Willamette,
Goldings en Target. Gebruikte moutsoorten zijn Pale, C-80, Munich en Victory.
Het bier heeft een perfect evenwicht tussen de zoete biscuit en caramel moutsmaken en de hoppige versheid.
Mout en hop zijn perfect in balans. Je ruikt ook o.a. venkel en groene appel.
·
West Coast IPA - Green Flash Brewing
Company uit San Diego, California : Dit is opnieuw een smaakbom van 7,3% vol. alc. waarbij diverse hopsoorten
gebruikt worden. Simcoe voor de unieke fruitigheid en een zeste van pompelmoes,
Columbus voor de sterke hopscherpheid, Centennial voor denneboom en
citrusaroma’s en Cascade voor het florale aroma. Kortom, een multidimensionele
hopbeleving. Een bier voor liefhebbers van hoppige bieren en een voorbeeld hoe
een IPA moet zijn
·
471 Small Batch - Breckenridge Brewery uit Denver,
Colorado : Dit is een limited edition IPA. Het is een double IPA dat Pale, Munich,
Caramel-30, Carapils en Torrifie Wheat moutsoorten combineert met Chinook,
Centennial, Simcoe en Fuggles hopsoorten. De aanvang is bitterzoet gevolgd door
een ontploffing van felle hoppigheid. Aroma is duidelijk milde dennegeur,
hop, pompelmoes, citrus en zelfs een
vleugje vanille.
·
Stone Sublimely Self Righteous Ale -
Stone Brewing Company uit Escondido, California : Dit is duidelijk de vreemde eend in de bijt.
Deze black IPA van 8,7% vol. alc. is kruidig en vrij fruitig. Smaak is
overwegend cacao en vrij bitter. De afdronk is heel droog. Ik had het bier
vooral gekozen door de prachtige naam, maar uiteindelijk was het een meevaller.
Een koppig biertje voor koppige mensen.
Na een
stevige Cajunlunch is het tijd om uit te waaien op een airboat in de moerassen
(‘swamps’) van het Jean Lafitte National Park. Je kan dit perfect vergelijken
met een boottocht in de Everglades van Florida. Je scheurt eerst tegen een
rotvaart over de open zee om uiteindelijk in de moerassen te genieten van de
unieke fauna & flora. Een overvloed aan krokodillen, pelikanen,
schildpadden, ... een unieke belevenis.
Ondertussen is het tijd voor het laatste
gedeelte van onze reis richting Fort Worth, Texas. Fort Worth is met zijn 800.000
inwoners het kleine (?) broertje van het naburige Dallas. In tegenstelling tot
het saaie Dallas waar ’s avonds en in het weekend niks te beleven valt, noemen
ze Fort Worth ‘Funky Town’. Het centrum
is een aaneenschakeling van bars en restaurants. Bovendien is het de hoofdstad
van de cowboys en dat merk je zeker in het Stockyard District. Dit is een
replica van een dorp uit de Far West vol saloons. De Texanen zijn een fier volk
die hun afkomst zeker niet loochenen. Men draagt cowboyboots en een echte
cowboyhoed (Stetson). Bovendien worden dagelijks een horde Texaanse
Longhornkoeien door de straaten gejaagd en worden regelmatig stampedes
georganiseerd. We besluiten om te gaan lunchen in Billy Bob’s Texas, de
grootste honky tonky bar van de wereld met 6000 plaatsen in het restaurant. Je
kan er o.a. ‘bull ride’ doen op mechanische en soms zelfs echte stieren.
Ik probeer dan ook de lokale delicatesse...rocky
mountain oysters. Kort samen gevat, dit zijn gefrituurde stierekloten die
smaken zoals zwezerik.
In downtown
Fort Worth ontdekken we een leuke lokale pub waar we getipt worden dat er die
avond een exclusieve nocturne is in de lokale microbrewery Rahr & Sons.
Voor tien dollar kan je drie van hun bieren proeven en krijg je bovendien een
exclusief glas mee naar huis.
Die avond is Rahr & Sons Brewing
Company the place to be. Opnieuw
blijkt hoe populair lokale bieren zijn in de VS. Er is heel wat volk afgezakt,
maar gelukkig is alles goed georganiseerd. Tussen de brouwketels en de silo’s
staan op diverse plaatsen tapinstallaties en natuurlijk een grote toeristenshop
waar je zelfs wielertruitjes van de brouwerij kunt kopen. Op gebied van
merchandising kunnen we duidelijk nog iets leren van de Amerikanen. Als klap op
de vuurpijl brengt de brouwerij die avond een exclusief bier uit, maar dat
blijft voorlopig een verrassing. De naam Rahr wordt geassocieerd met de
brouwerijwereld sinds 166 jaar toen de overgrootvader van de huidige brouwer de
Rahr Brewery startte. In 2004 neemt de brouwerij een nieuwe start en onstaat Rahr
& Sons Brewing Company uit Fort
Worth, Texas met Fritz Rahr aan de roerstok.
Het eerste
bier dat ik degusteer is de Stormcloud
IPA (6,5 % vol. alc.). Tijdens een hevige storm op de Atlantische Oceaan
tussen zijn bakermat Duitsland en zijn nieuwe thuis VS, riep William Rahr “Roll
on old sea! And when the storm clouds have destroyed
themselves, we will be standing and drinking!!!”. Om deze memorabele reis te herdenken, heeft
Fritz Rahr kort nadien een English-style IPA gebrouwen met een zweem van Duitse
invloed. Dit is zonder meer een degelijke IPA zoals ik er al enkele geproefd
heb. Het is duidelijk een German style IPA waarbij gebruik gemaakt word van een
blend van Duitse mout, hopsoorten en gist. Je proeft duidelijk fruitige en
kruidige hopkarakteristieken. Het is al bij al een vrij zachte IPA met een
droge, bittere afdronk.
Tweede bier
is de Texas Red, een Amber Lager van
5% vol. alc. Dit is een uitgebalanceerd bier
met een goed evenwicht tussen de carameltoetsen, de zachte moutsmaak en
het beetje hop. Texas Red is duidelijk een ‘super-smooth’ bier dat vlot
binnengaat...geen complex bier.
Derde bier
is de Ugly Pug (5% vol. alc.). Dit
is een Black Lager (Schwarzbier) en is een aangename verrassing. Ugly Pug is
heel donker in kleur, maar licht in body. De geroosterde moutsoorten geven een
heerlijke smaak van chocolade en koffie zonder zeemzoet te zijn. Het echte
verhaal zit hem echter in de naam. Toen Fritz Rahr voor de eerste keer Oscar,
de hond van zijn schoonmoeder, zag, riep hij ‘What an ugly Pug!’ en zo werd het bier
genoemd naar de hond van zijn schoonmoeder.
Als top of the bill is er de 9th Anniversary. Dit bier is net gebrouwen en kan
voor de eerste keer geproefd worden naar aanleiding van de 9e verjaardag van de
brouwerij Rahr & Sons Brewing Company. Dit bier lijkt verdacht op de Duvel
Tripel Hop 2013, want er wordt eveneens Sorachi hop gebruikt. Een heel fruitig,
maar toch bitter bier dat vlot binnengaat en in de zomer een zonder twijfel een
goede dorstlesser is. Een aangename ontdekking dat zonder twijfel een succes
kan worden in Fort Worth.
Tijd om
terug te gaan naar het hotel want de volgende ochtend begint het echte werk op
de conferentie.
Als
slotconcusie heb ik vastgesteld dat er verdomd veel goede microbreweries zijn
in de VS met een onwaarschijnlijk gamma aan bieren. Deze bieren moeten absoluut
niet onderdoen voor de Belgische bieren en het is volgens mij een kwestie van
tijd vooraleer sommige van deze bieren de wereld veroveren. De
merchandisingtrukkendoos hebben de Amerikanen al onder de knie, maar nu volgt
ook in een recordtempo de kunst van het brouwen van lekker bier.
Bovendien
heb ik vastgesteld dat de Belgische bieren hotter dan hot zijn in de VS. De
doorsnee Amerikaan kent gemiddeld vrij veel
van lokale bieren. Continu word je aangesproken met de vraag ‘Where are
you from’ en als je antwoordt ‘From Belgium’ beginnen ze spontaan over de
Belgische bieren. Regelmatig kom je wel iemand tegen die al eens naar België
geweest is en Belgische streekbieren geproefd heeft. Als je dan ook vermeldt
dat je lid bent van een bierdegustatieclub en gestudeerd hebt voor
bierzytholoog, is het hek helemaal van de dam. Ze hangen dan werkelijk aan jouw
lippen en onmiddelijk brengen ze jou op de hoogte in welk bar je welk lokaal bier
kan proeven. De bars zien er doorgaans heel ‘vintage’ uit met een rijk gamma
aan bieren op de kaart waar ze jou trouwens doorgaans vakkundig verder kunnen
helpen met jouw keuze van bier.
Het is
duidelijk dat de Belgische biercultuur een goudmijn is. We mogen echter niet
blijven stilzitten en moeten verder innovatief blijven te werk gaan, want voor Amerikanen is the sky the limit.
Reacties
Een reactie posten