VBPF, studentenclub Vilvordia viert feest
Op zaterdag 21 maart
is het feest. De studentenclub Vilvordia organiseert de 20ste editie
van het Vilvordia BierProefFestival. Twintig jaar van proeven en ontdekken.
Twintig jaar van bieren ophalen, bierboekjes maken, van frigo’s en glazen vullen,
van vaten tot aan het plafond zien spuiten, maar vooral twintig jaren van
studentikoze vriendschap. De studenten olv oud-student Steven Vermeylen hebben opnieuw
een heel mooie bierkaart samengesteld.
Ondertussen hebben de
bierminnende studenten met Hexapoda
en Aphis al twee heerlijke bieren
uitgebracht. Deze twintigste editie viert Vilvordia graag met de lancering van
een derde, éénmalige creatie, Zaprionus.
Het is een fruitige stout waarvan de ludieke studenten hopen dat niet alleen de
fruitvlieg er wel sap van lust. Zaprionus
is namelijk een geslacht binnen de fruitvliegen. Het bier wordt, net als
Aphis, gebrouwen in Kapelle-op-den-Bos bij brouwerij Den Triest naar een recept
van brouwer Marc Struyf. Een fruitig stoutje van 6,5% vol. alc. met 6
moutsoorten en 3 hopsoorten (Chinook, Simcoe en Cascade). Deze ongewone stout
wil toegankelijk zijn voor nieuwe stoutontdekkers door de heerlijke balans van
de gebrande bitterheid van de mouten en de fruitigheid van de Amerikaanse
hoppen, maar wil ook bevredigend zijn voor de stoutliefhebbers.
In de kijker staat brouwerij
Hof ten Dormaal die op 6 januari getroffen werd door een brand. Hartverwarmend
is de solidariteit die in de bierwereld nadien ontstond om brouwer André
Janssens te helpen. Graag wil Vilvordia ook haar steentje bijdragen door een
aantal bieren van Hof ten Dormaal op het bierfestival te presenteren.
Amitié,
een samenwerking met brouwerij De Dochter van de Korenaar en Vallen en Opstaan, een samenwerking met
brouwerij De Molen (NL) heb ik op het Alvinne Craft Beer Festival al geproefd.
Absolute wereldprimeur is echter de nieuwe Hof
ten Dormaal Kriek die pas de warme kamer verlaten heeft en die zoon Jef
Janssens meegebracht heeft. Er zijn zelfs nog geen etiketten beschikbaar. Dit
traditionele zuur bier van 6% vol. alc. gebruikt de wilde gisten van rondom de
hoeve. In houten vaten laat de brouwer dan 30% krieken in het bier macereren.
Dit geeft het bier een verfrissende zurigheid met een intens kriekenaroma en
toetsen van vanille en amandel van de pit. Verdomd lekker bier.
Volgend bier is de Ardenne Saison van brasserie de
Bastogne. Brouwer Philippe Minne creëerde vorig jaar twee nieuwe bieren : de Ardenne Stout en de verfrissende Ardenne Saison (5,5% vol. alc.) gebrouwen
met de hopsoorten Hallertau en Cascade en hergist met Brettanomyces. Helder
oranje bier met een fruitig en wat bloemig aroma met toetsen van perzik en een
beetje banaan. De Brettanomyces zit meteen in de smaak : licht zurig, fruitig
ook. Mooie bitterheid in de nasmaak.
Van Bastogne reis ik
naar West-Vlaanderen om de Netebuk Smoke
van brouwerij Gulden Spoor te degusteren. Brouwerij Gulden Spoor vernieuwde
zopas haar assortiment en brengt nu meer toegankelijke brouwsels op de markt
onder de merknaam ‘Gulden Spoor’ en wat gewaagdere bieren onder de naam
‘Netebuk’.
Netebuk is vernoemd
naar de vliegende geitenbok uit een plaatselijke legende. Dronken cafégangers
beweerden dat de bok de mascotte was waarmee ze thuis geraakten. Dit was niet
zonder slag of stoot gerekend. Dit bier is net als een bok zeer koppig in smaak
en geur, waar de rook meteen opvalt. Verder toetsen van rijp fruit en zoete
ondertonen. In de smaak blijft de rooksmaak zich verder ontwikkelen. Een
speciaal en heerlijk bier.
Super Fresca wordt gebrouwen bij brouwerij De Ranke uit Dottenijs
voor Birra Tartaruga uit Soignies i.s.m. NovaBirra uit Braine L’Alleud. Deze
‘hoppy ale’ van 6% vol. alc. is het eerste bier van Tartaruga Fine Brewing. De
focus light op het gebruik van Amerikaanse en Australische hoppen om zo een fris
bier te creëren met een gebalanceerde bitterheid. Galaxy en Citra zijn de
gebruikte hopsoorten, ook voor de dryhopping. Hoppig aroma en smaak met toetsen
van citrus (limoen, pompelmoes) en exotisch fruit (perzik, lychee,
passievrucht) en een matig bittere finish.
Ciscus Blond wordt gebrouwen bij brouwerij De Graal voor
Kurrel-Hein uit Lille. Laat je niet misleiden want met 55 EBU is dit honingbier
van 6,7% vol. alc. allerminst zoet. De honing is afkomstig van een plaatselijke
imker uit Lille. Magnum en Norther Brewer worden gebruikt als bitterhop; Saaz
zorgt voor een hoppig aroma en voor de dryhopping. Hobbybrouwer Gert De Backer
ontwikkelde het recept en noemde het naar zijn grootvader en tevens
hobbybrouwer Franciscus Laenen.
Ik kies nu voor het
donkere gamma en ga voor Inglorious Quad,
een quadrupel/stout van 10,3% vol. alc. Benny en Erwin van Aerschot,
tweelingbroers uit Deurne, werden met deze quadrupel de laureaat van de
Brouwland Biercompetitie vorig jaar. Het is een zwart bier met stabiele beige kraag.
Het fruitig karakter krijgt het bier door de mout en gisten; een kruidig
karakter door de toegevoegde kruiden en de hop. Dit aroma wordt doorgezet in de
smaak, waarbij de moutbitterheid en een aangename, gebrande smaak een extra
plaats krijgen. Geen zoet gedoe, maar een heerlijke, evenwichtige smaakbom.
Afsluiten doe ik met een
specialleke, de Zipacna. Zipacna is een diepdonkere Chipotle
Stout met een licht pikante afdronk dat gebrouwen wordt bij brouwerij Anders
voor Totem uit Gent. Het bier heeft een volmoutige smaak die lang op je tong
blijft hangen en die je doet wegdromen naar koffie, chocolade en de aangename
branderigheid van een pousse café. Toetsen in de neus van vanille, rode wijn en
korsen worden extra in de verf gezet door rijping op geroosterde Franse eik.
Een bier dat je zal bekoren bij het haardvuur of op de desserttafel.
Het is een feit dat
VBPF dit jaar heel weinig publiciteit heeft gemaakt voor hun bierproeffestival.
Ik voel me dan ook een beetje vreemde eend in de bijt tussen al die
feestvierende studenten. Gelukkig zijn er nog mijn twee biervrienden van de Waregemse
Bierfanaten die je op ieder bierproeffestival ziet opduiken. De opkomst valt
wat tegen op het eerste zicht, maar ik denk dan ook dat dat niet de voornaamste
bekommernis is van Vilvordia. Het is een gezellig, kleinschalig festival met
een ongelofelijk mooie bierkaart. Proficiat Steven & co en zeker tot
volgend jaar. Ik heb in ieder geval al de nieuwsgierigheid van een aantal
biervrienden gewekt.
Reacties
Een reactie posten