Doorgaan naar hoofdcontent

VBPF, studentenclub Vilvordia viert feest


VBPF, studentenclub Vilvordia viert feest



Op zaterdag 21 maart is het feest. De studentenclub Vilvordia organiseert de 20ste editie van het Vilvordia BierProefFestival. Twintig jaar van proeven en ontdekken. Twintig jaar van bieren ophalen, bierboekjes maken, van frigo’s en glazen vullen, van vaten tot aan het plafond zien spuiten, maar vooral twintig jaren van studentikoze vriendschap. De studenten olv oud-student Steven Vermeylen hebben opnieuw een heel mooie bierkaart samengesteld.
Ondertussen hebben de bierminnende studenten met Hexapoda en Aphis al twee heerlijke bieren uitgebracht. Deze twintigste editie viert Vilvordia graag met de lancering van een derde, éénmalige creatie, Zaprionus. Het is een fruitige stout waarvan de ludieke studenten hopen dat niet alleen de fruitvlieg er wel sap van lust. Zaprionus is namelijk een geslacht binnen de fruitvliegen. Het bier wordt, net als Aphis, gebrouwen in Kapelle-op-den-Bos bij brouwerij Den Triest naar een recept van brouwer Marc Struyf. Een fruitig stoutje van 6,5% vol. alc. met 6 moutsoorten en 3 hopsoorten (Chinook, Simcoe en Cascade). Deze ongewone stout wil toegankelijk zijn voor nieuwe stoutontdekkers door de heerlijke balans van de gebrande bitterheid van de mouten en de fruitigheid van de Amerikaanse hoppen, maar wil ook bevredigend zijn voor de stoutliefhebbers.

In de kijker staat brouwerij Hof ten Dormaal die op 6 januari getroffen werd door een brand. Hartverwarmend is de solidariteit die in de bierwereld nadien ontstond om brouwer André Janssens te helpen. Graag wil Vilvordia ook haar steentje bijdragen door een aantal bieren van Hof ten Dormaal op het bierfestival te presenteren.
Amitié, een samenwerking met brouwerij De Dochter van de Korenaar en Vallen en Opstaan, een samenwerking met brouwerij De Molen (NL) heb ik op het Alvinne Craft Beer Festival al geproefd. Absolute wereldprimeur is echter de nieuwe Hof ten Dormaal Kriek die pas de warme kamer verlaten heeft en die zoon Jef Janssens meegebracht heeft. Er zijn zelfs nog geen etiketten beschikbaar. Dit traditionele zuur bier van 6% vol. alc. gebruikt de wilde gisten van rondom de hoeve. In houten vaten laat de brouwer dan 30% krieken in het bier macereren. Dit geeft het bier een verfrissende zurigheid met een intens kriekenaroma en toetsen van vanille en amandel van de pit. Verdomd lekker bier.

Volgend bier is de Ardenne Saison van brasserie de Bastogne. Brouwer Philippe Minne creëerde vorig jaar twee nieuwe bieren : de Ardenne Stout en de verfrissende Ardenne Saison (5,5% vol. alc.) gebrouwen met de hopsoorten Hallertau en Cascade en hergist met Brettanomyces. Helder oranje bier met een fruitig en wat bloemig aroma met toetsen van perzik en een beetje banaan. De Brettanomyces zit meteen in de smaak : licht zurig, fruitig ook. Mooie bitterheid in de nasmaak.
Van Bastogne reis ik naar West-Vlaanderen om de Netebuk Smoke van brouwerij Gulden Spoor te degusteren. Brouwerij Gulden Spoor vernieuwde zopas haar assortiment en brengt nu meer toegankelijke brouwsels op de markt onder de merknaam ‘Gulden Spoor’ en wat gewaagdere bieren onder de naam ‘Netebuk’.

Netebuk is vernoemd naar de vliegende geitenbok uit een plaatselijke legende. Dronken cafégangers beweerden dat de bok de mascotte was waarmee ze thuis geraakten. Dit was niet zonder slag of stoot gerekend. Dit bier is net als een bok zeer koppig in smaak en geur, waar de rook meteen opvalt. Verder toetsen van rijp fruit en zoete ondertonen. In de smaak blijft de rooksmaak zich verder ontwikkelen. Een speciaal en heerlijk bier.
Super Fresca wordt gebrouwen bij brouwerij De Ranke uit Dottenijs voor Birra Tartaruga uit Soignies i.s.m. NovaBirra uit Braine L’Alleud. Deze ‘hoppy ale’ van 6% vol. alc. is het eerste bier van Tartaruga Fine Brewing. De focus light op het gebruik van Amerikaanse en Australische hoppen om zo een fris bier te creëren met een gebalanceerde bitterheid. Galaxy en Citra zijn de gebruikte hopsoorten, ook voor de dryhopping. Hoppig aroma en smaak met toetsen van citrus (limoen, pompelmoes) en exotisch fruit (perzik, lychee, passievrucht) en een matig bittere finish.

Ciscus Blond wordt gebrouwen bij brouwerij De Graal voor Kurrel-Hein uit Lille. Laat je niet misleiden want met 55 EBU is dit honingbier van 6,7% vol. alc. allerminst zoet. De honing is afkomstig van een plaatselijke imker uit Lille. Magnum en Norther Brewer worden gebruikt als bitterhop; Saaz zorgt voor een hoppig aroma en voor de dryhopping. Hobbybrouwer Gert De Backer ontwikkelde het recept en noemde het naar zijn grootvader en tevens hobbybrouwer Franciscus Laenen.
Ik kies nu voor het donkere gamma en ga voor Inglorious Quad, een quadrupel/stout van 10,3% vol. alc. Benny en Erwin van Aerschot, tweelingbroers uit Deurne, werden met deze quadrupel de laureaat van de Brouwland Biercompetitie vorig jaar. Het is een zwart bier met stabiele beige kraag. Het fruitig karakter krijgt het bier door de mout en gisten; een kruidig karakter door de toegevoegde kruiden en de hop. Dit aroma wordt doorgezet in de smaak, waarbij de moutbitterheid en een aangename, gebrande smaak een extra plaats krijgen. Geen zoet gedoe, maar een heerlijke, evenwichtige smaakbom.

Afsluiten doe ik met een specialleke, de Zipacna. Zipacna is een diepdonkere Chipotle Stout met een licht pikante afdronk dat gebrouwen wordt bij brouwerij Anders voor Totem uit Gent. Het bier heeft een volmoutige smaak die lang op je tong blijft hangen en die je doet wegdromen naar koffie, chocolade en de aangename branderigheid van een pousse café. Toetsen in de neus van vanille, rode wijn en korsen worden extra in de verf gezet door rijping op geroosterde Franse eik. Een bier dat je zal bekoren bij het haardvuur of op de desserttafel.
Het is een feit dat VBPF dit jaar heel weinig publiciteit heeft gemaakt voor hun bierproeffestival. Ik voel me dan ook een beetje vreemde eend in de bijt tussen al die feestvierende studenten. Gelukkig zijn er nog mijn twee biervrienden van de Waregemse Bierfanaten die je op ieder bierproeffestival ziet opduiken. De opkomst valt wat tegen op het eerste zicht, maar ik denk dan ook dat dat niet de voornaamste bekommernis is van Vilvordia. Het is een gezellig, kleinschalig festival met een ongelofelijk mooie bierkaart. Proficiat Steven & co en zeker tot volgend jaar. Ik heb in ieder geval al de nieuwsgierigheid van een aantal biervrienden gewekt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...