Doorgaan naar hoofdcontent

Visit Flanders @ Göteborg Ölfestival Mar17


België boven op Göteborg Öl & Whiskyfestival



Een aantal maanden geleden heb ik van Toerisme Vlaanderen de vraag gekregen om iets “speciaals” te doen voor het bier- en whiskyfestival in Göteborg.  Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van dit festival. In Scandinavië ben ik enkel al naar het bierfestival van de Danske Ölentusiaster in Kopenhagen geweest. En dan nog een festival met bier en whisky samen. Maar het enthousiasme van de festivalorganistoren en Belgoklubben, een Zweedse vereniging die volop de Belgische biercultuur promoot, werkt inspirerend. Ze willen absoluut de Belgische biercultuur centraal in de schijnwerpers zetten. Belgoklubben mag je gerust de Belgische bierambassadeur bij uitstek in Zweden noemen. Overal in Zweden promoten ze de Belgische biercultuur op beurzen & festivals. Ze organizeren ook bierreizen naar België en zijn steeds aanwezig op het ZBF. Weinig Belgen kennen zoveel van Belgisch bier als Jens Skrubbe. Voor dit festival hebben ze een mooie lijst van Belgische bieren samengesteld. Er zijn zelfs enkele Belgische bieren, specifiek voor de Scandinavische markt, aanwezig zoals Dark Saison van brasserie Jandrain-Jandrenouille en Sheep doesn’t get sheep van White Pony. 

Op de centrale stand van Toerisme Vlaanderen besluiten we Belgisch bier en Belgische chocolade centraal te zetten. Al snel komen we op het idee om iets te doen rond het pairen van bier & chocolade. Uit het gigantische aanbod van pralines van chocolatier Valentino uit Schepdaal heb ik vier pralines geselecteerd om te pairen met de Belgische bieren van Belgoklubben : het Marsepeinen Hartje met de Belgische Saison bieren en hoppige, blonde bieren zoals Mad Saison, Steenuilke, Jambe de Bois, Golden Tricky en Guldenberg. De praline Marijke van fondantchocolade en pralinévulling wordt gematchd met donkere bieren zoals Dark Saison, Sheep Doesn’t get sheep, Floreffe Prima Melchior en St. Feuillien Noël. De witte manon met blauwbessencrème wordt gepaird aan de zuurdere bieren zoals Cuvée Sofie, Vat 79 Boon, Foederbier brouwerij ’t Verzet, Cuvée Freddy, Duchesse de Bourgogne, Petrus Aged Pale en Vicaris Tripel Geuze. De laatste praline Noir de Noir is een fondantpraline met een donkere, bittere ganache die een match in heaven vormt met stoutbieren zoals Inglorious Quad en Big Mama Stout.

De deelnemers kunnen een doosje van vier pralines aankopen aan een zacht prijsje waarbij ik suggesties geef om deze te pairen met een specifiek Belgisch bier of één van de bieren van de talrijke Zweedse brouwerijen. Verder zetten we Belgisch bier en chocolade in de schijnwerpers via chocoladetattoo’s en de chocoladeshooter. Deelnemers kunnen een chocolade tattoo in de vorm van het Atomium laten zetten en door de chocoladeshooter van Dominique Persoone wordt een portie pure chocolade met o.a. munt en framboos recht in de neusgaten van de deelnemers gekatapulteerd. De perfect remedie tegen verkoudheid en ochtendhumeur.

In de grote Beurshallen van Svenska Mässan in Göteborg staat de reusachtige stand van Toerisme Vlaanderen centraal. De grootste stand van allemaal met een gigantische banner die je van ver ziet. Er is op geen inspanning gekeken om Vlaanderen en België te promoten en in een positief daglicht te stellen.

Het is nog maar pas vrijdagnamiddag, maar het is al drummen geblazen aan de ingang bij de opening van het bier- en whiskyfestival. Men werkt dan ook met tijdslots omdat de vraag heel groot is. Uiteindelijk zullen op twee dagen liefst 25.000 mensen naar het festival komen.



Ik heb lang in Zweden gewoond en weet hoe je een Zweed moet benaderen. Zeker niet opdringerig zijn en hen zelf laten toenadering zoeken. In het begin zijn de passanten nog vrij terughoudend, maar na een tijdje is de interesse gewekt en begint het als een trein te lopen. Hoe later het wordt, hoe vrolijker en ongeremder ze zijn. De doosjes met pralines vliegen over de toonbank en het zijn vooral vrouwen die geinteresseerd zijn. Bier & chocolade pairen is voor een Zweed iets vernieuwend en aanvankelijks is het moeilijk om hen te overtuigen, maar eens geproefd van de pralines zijn ze laaiend enthousiast en doet de tamtam haar werk zodat het heel druk wordt aan de stand van Toerisme Vlaanderen. De pralines vliegen de deur uit en de Zweden willen er echt alles over weten. Bovendien komen ze vaak verschillende keren langs met ook Zweedse bieren om na te gaan welke praline erbij past. Heerlijk om de mensen zelf te laten experimenteren tot ze een wauw effect krijgen van enkele pairings.

Bovendien staat er in een aparte ruimte op vrijdag en zaterdag een workshop ‘Bier en Chocolade pairing’ gepland. Tijdens een uur overtuig ik de deelnemers van de wondere wereld van de Belgische biercultuur en chocoladewereld. De vier pralines worden één per één gepaird aan een Belgisch bier met enkele verrassende resultaten. De deelnemers worden ondergedompeld in een bad van Belgische chocolade en zijn duidelijk aangenaam verrast. Het blijft natuurlijk spannend want het pairen is geen exacte wetenschap en kan evengoed niet lukken. België wordt toeristisch op de kaart gezet door de kracht van de twee Belgische topproducten. De volle zaal laat zich opzwepen op het ritme de Belgische bierbeleving.  Missie geslaagd.

Maar we zouden geen bierliefhebber zijn, als we niet bij de aanwezige Zweedse brouwerijen langsgaan om hun bieren te proeven.

En het resultaat is echt indrukwekkend. Tot een aantal jaren geleden was Zweden echt een bierwoestijn. Toen ik er woonde kon je enkel bieren vanaf een bepaalde leeftijd kopen in de door de overheid gecontroleerde Systembolagetwinkels. Zweedse bieren waren vaak eenheidsworst, maar nu sta ik echt versteld hoe de Zweedse biercultuur zich de laaste vijf jaren ontwikkeld heeft. Indrukwekkend. Voor de aankoop van bieren van 3,5% ABV of meer, moet je in Zweden nog steeds terecht bij de Systembolagetwinkels, maar het gamma aan Zweedse bieren die je daar vindt is immens.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Lommel, de verborgen parel voor bier- en chocoladeliefhebbers

Lommel, de verborgen parel Regelmatig ga ik op zoek naar verborgen parels in ons Land. Een blinde vlek voor mij was Noord-Limburg. Lommel kende ik voornamelijk van Centerparcs de Vossemeren en de glasnijverheid. Enkele jaren geleden heb ik op televisie ook de Lommelse Sahara, een authentieke woestijn en helderblauw meer, ontdekt dat het decor vormde voor de films ‘Frits & Freddy’ en ‘Frits & Franky’. Toerisme Lommel is een dynamische dienst die de sterke troeven van Lommel en omgeving volop in de schijnwerpers wil zetten. Bovendien heeft Lommel naast de glasnijverheid en de natuurpracht ook enkele culinaire troeven zoals de twee lokale brouwerijen Amai & Lommel Brouwt en de fantastische chocolatier Koen Ulenaers . Met bier & chocolade van deze lokale partners, gaat Toerisme Lommel voortaan focussen op bier & chocolade pairings en pub tasting tours. Ik word verwelkomd door Claudie Van Endert van de toeristische dienst in Het Glazen Huis, het Vlaams Cent...

Kroegentocht door Aalst en Affligem met Ambarosa

Kroegentocht door Aalst & Affligem met Ambarosa Ik reis doorheen gans België, maar kom steeds graag thuis in Aalst ook al heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren geldedn verlaten voor de natuurpracht in Wallonië.   Elke keer opnieuw ben ik verrast door de nieuwe dynamiek die er heerst. Toerisme Aalst werk hard aan het imago van Aalst en probeert volop de toeristische troeven in de schijnwerpers te zetten. Er is veel meer in Aalst dan louter carnaval, ook al ben ik een carnavalist in hart en nieren. Aalst is een volkse stad en heeft dan ook een ruim aanbod aan interessante cafés. Ik word op 27 april warm verwelkomd door zaakvoerders Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels in hun zaak Ambarosa , waar sinds half december 2014 wel tot 80 lokale bieren geschonken worden. In Ambarosa, een samenstelling van ambachtelijk, Robrecht en Sarah, worden artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Ik nestel me aan de houten toog van lief...

Ambarosa Aalst...waar streekbieren thuis zijn

Ambarosa Aalst – waar streekbieren thuis zijn Ondertussen heb ik de Aalsterse heimat al een aantal jaren verlaten voor de natuurpracht in Wallonië, maar je blijft ontegensprekelijk via een onzichtbare navelstreng verbonden met jouw geboortestreek. Ik blijft het streeknieuws dan ook op de voet volgen en ben als zytholoog heel aangenaam verrast met het bericht dat een nieuwe streekspecialiteitenbar 80 lokale bieren schenkt in hartje Aalst sinds half december 2014. Geen Maes, Duvel of Jupiler in de nieuwe horecazaak Ambarosa die Robrecht De Koninck en Sarah Pauwels op zaterdag 6 december (toevallig Sinterklaas ?) openden in de Ridderstraat in Aalst. In Ambarosa – een samenstelling van ambachtelijk, Robbrecht en Sarah – worden enkel artisanale bieren, jenevers, wijnen en sterke dranken uit de streek geserveerd. Dit is natuurlijk het perfecte excuus om nog eens af te zakken naar Aalst en op maandag 22 december stap ik dan ook vol nieuwsgierigheid Ambarosa binnen. Ik word onmiddel...